Verwarm de oven voor op 160 graden.
In een keukenmachine of blender maal je de dadels, de eieren met het hete water fijn en romig.
Het is een prettige manier om de dadels helemaal fijn te krijgen.
Als je alleen de dadels maalt wordt het zo’n kleffe boel.
Maal de noten fijn met de vijzel of sla ze fijn met een deegroller.
Schenk het dadelvocht over in een beslagkom.
Voeg hier de melk, het gezeefde meel, speculaaskruiden, zout naar smaak en bakpoeder bij.
Roer goed door en voeg tenslotte de gemalen nootjes toe.
Vet je (medium grote) cakevorm in met kokosolie of andere olie zonder smaak.
Rens doet geen bloem op de olie in de bakvorm.
Om zeker te weten dat de cake goed uit de vorm komt heb ik onderin wat bakpapier gedaan en langs de zijkanten havermout.
Het deeg mag in de bakvorm.
Ik versierde de bovenkant met diverse nootjes en strooide hier oerzoet overheen.
Ik vind kokosbloesemsuiker nog lekker, maar het is best prijzig.
Oerzoet is goedkoper en een goed alternatief. Je koopt het in biologische winkels.
De gezonde koek gaat de oven in voor 60 minuten. Bedek de bovenkant met aluminiumfolie om de nootjes te beschermen tegen aanbranden.
Haal zo’n 10 minuten voordat de koek klaar is, de zilverfolie weg.
Test je koek met een prikker of de binnenkant gaar is.
Zo niet, geef het dan nog kort de tijd te garen.
Laat de koek ruim 10 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm gaat.
Niet te vroeg, het zou jammer als de ontbijtkoek zou breken omdat je zo nieuwsgierig bent om het te testen!