Recept afdrukken
No ratings yet

Miserable van Sofie Dumont

Recept categorieën: Gebak, Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Miserablebeslag:

  • 400 g eiwit
  • 80 g suiker
  • 400 g amandelpoeder
  • 400 g suiker
  • 80 g bloem

Vulling boterroom:

  • 200 g water
  • 200 g suiker
  • 2 vanillestokjes
  • 8 eidooiers
  • 480 g boter

Instructies

Bereiding miserablebeslag:

  • Klop de eiwitten los en voeg de 80 g suiker strooisgewijs toe.
  • Blijf kloppen tot een stevig schuim.
  • Meng de suiker met het amandelpoeder en zeef samen met de bloem.
  • Spatel dit voorzichtig onder de eiwitten.
  • Zeker niet te lang mengen, anders bestaat er kans op 'invallen'.
  • Verdeel de massa gelijkmatig (ongeveer 2 cm dik) over een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en bak af gedurende 30 minuten.
  • Leg de plakken nadien meteen omgekeerd op een handdoek.

Bereiding boterroom:

  • Splijt een vanillestokje en breng het met het water en de suiker aan de kook.
  • Klop intussen de eidooiers tot een luchtige massa.
  • Verwijder het vanillestokje uit de suikersiroop.
  • Giet de hete suikersiroop op het eiermengsel en klop de massa koud (lichaamstemperatuur).
  • Voeg de malse boter in één keer toe en klop stevig tot een gladde crème.
  • Afwerking:
  • Snij de kantjes van het misérable-beslag af en verdeel de plak in 2 gelijke helften.
  • Vul een spuitzak met een effen spuitmondje (doorsnede van 10 mm) en breng een royale laag boterroom aan.
  • Plaats het tweede stuk erop en druk lichtjes aan, strijk met een paletmes de boterroom langs de zijkanten gelijk met het beslag.
  • Bestrooi de bovenkant met wat poedersuiker.
  • Veeg met je handen het poedersuiker over de bovenkant om eventuele gaatjes te vullen.
  • Zeef daarna een laagje poedersuiker over de bovenkant.
  • Strooi eventueel een accentje met cacao-poeder.

Notities

Bewaar in de koelkast tot gebruik.