Recept afdrukken
No ratings yet

Hamterrine in peterseliegelei

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd5 minuten
wachten3 uur
Totale tijd3 uur 35 minuten
Recept categorieën: Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
calorieën: 115kcal

Ingrediënten

  • 2 potten vleesfond a 380 ml
  • 2 ½ dl droge witte wijn
  • 10 blaadjes gelatine
  • 3 sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 400 g ham plakken a 1/2 cm dik
  • 30 g verse peterselie
  • 3 bosuitjes
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 bekertje crème fraîche 125 ml
  • zout
  • peper

Instructies

Voorbereiden

  • Fond en wijn (2 eetlepels achterhouden) tot 1/2 liter laten inkoken.
  • Gelatine 5 minuten in koud water laten weken.
  • Sjalotjes en knoflook pellen en fijnsnipperen.
  • Ham in kleine blokjes snijden.
  • Peterselie fijnhakken.
  • Bosuitjes schoonmaken, in lengte halveren en in dunne reepjes snijden.
  • In pan boter verhitten en sjalot en knoflook 1 minuut fruiten.
  • Rest van wijn erbij schenken en nog 1 minuut laten inkoken.
  • Fond toevoegen en aan de kook brengen.
  • Van vuur af gelatine door fond roeren.
  • Crème fraîche erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper en even laten afkoelen.
  • Bodem met dun laagje gelei bedekken.
  • Hierover 1 eetlepel peterselie strooien en vervolgens 3 eetlepels hamblokjes.
  • Bosui door gelei scheppen en 3 eetlepels gelei over hamblokjes verdelen.
  • Hierover weer 1 eetlepel peterselie strooien.
  • Dit herhalen tot gelei, peterselie en ham op zijn.
  • Gelei afdekken met plasticfolie en 12 uur in koelkast laten opstijven.

Bereiden

  • Cakevorm enkele seconden in heet water zetten.
  • Bord op vorm leggen, samen keren en aspic uit vorm laten glijden.
  • Aspic in plakken van 1 cm dik snijden.

Notities

De hamterrine kan ook worden geserveerd als onderdeel van een buffet.

Nutrition

Calories: 115kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 11g | Vet: 6g