Recept afdrukken
No ratings yet

Tonijn-Carpaccio met Aziatische Vinaigrette

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Azië, Japan
Porties: 4 personen
calorieën: 320kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g tonijn in dunne plakjes
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel fijngehakte koriander
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 8 blaadjes zuring
  • 8 eetlepels extra vierge olijfolie

Instructies

  • Verdeel de tonijn over de borden.
  • Meng in een kom de sojasaus, balsamicoazijn, honing, citroensap, fijngehakte koriander, knoflook en olijfolie tot een vinaigrette.
  • Snijd de zuring fijn.
  • Strooi de fijngehakte zuring over de tonijn.
  • Giet de vinaigrette gelijkmatig over de tonijn.
  • Serveer direct voor een heerlijk licht en smaakvol voorgerecht.

Notities

Wijnadvies:

Deze tonijn-carpaccio met Aziatische vinaigrette vraagt om een lichte en fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Grüner Veltliner. Hun verfrissende smaken vullen perfect de tonijn aan.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 26g | Vet: 22g | Zout: 12mg | Sugar: 4g

Recept afdrukken
No ratings yet

Citroen-Carpaccio van Sint-Jakobsschelpen

Voorbereidingstijd15 minuten
plus koeltijd5 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
calorieën: 290kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 600 g Sint-Jakobsschelpen zonder koraal
  • 2 citroenen
  • 2 eetlepels fijngehakte dille
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Leg de borden in de vriezer gedurende 5 minuten om ze te koelen.
  • Snijd de Sint-Jakobsschelpen in dunne plakjes en schik ze op de gekoelde borden.
  • Zet de borden met de plakjes schelpen terug in de koelkast tot vlak voor het serveren.
  • Meng het sap van 1 citroen met de fijngehakte dille en olijfolie.
  • Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zet op kamertemperatuur weg.
  • Snijd de overgebleven citroen in dunne partjes.
  • Lepel vlak voor het serveren de saus over de Sint-Jakobsschelpen en garneer met de citroenpartjes.

Notities

Wijnadvies:

Deze verfijnde schotel vraagt om een ​​frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis. Hun citrusachtige aroma's zullen perfect samengaan met de citroen en de zeevruchten.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 0.5mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Verfijnde Carpaccio van Sint-Jakobsschelpen

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 4 verse sint-jakobsvruchten
  • 2 stronkjes witloof
  • Sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel olie bijvoorbeeld olijfolie
  • 1 eetlepel roze peperbolletjes
  • Grof zeezout

Instructies

  • Snijd het witloof fijn en meng het met het sap van 1 citroen, olie en roze peperbolletjes.
  • Breng het mengsel op smaak met grof zeezout en verdeel het over vier bordjes.
  • Snijd de sint-jakobsvruchten in dunne plakjes en schik ze op het witloof.
  • Serveer de carpaccio van Sint-Jakobsvruchten meteen.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, lichtzure witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze verfijnde carpaccio van Sint-Jakobsvruchten, omdat het de delicate smaken van de schelpen en het witloof aanvult zonder te overheersen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Verfrissende Citroenmousse met Mascarpone

Voorbereidingstijd15 minuten
rusttijd in de koelkast2 uur
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 250 g mascarpone
  • 100 g suiker
  • 1 citroen
  • 3 eieren

Instructies

  • Rasp de schil van de citroen en pers hem uit.
  • Klop de eiwitten stijf met een mixer.
  • Meng in een kom de eidooiers met suiker en klop tot een luchtige massa.
  • Voeg de mascarpone, geraspte citroenschil en citroensap toe aan het eidooiermengsel.
  • Meng goed.
  • Voeg voorzichtig de opgeklopte eiwitten toe aan het mascarponemengsel.
  • Vouw ze er voorzichtig doorheen tot alles goed gemengd is.
  • Giet de bereiding in kleine kommetjes en laat minimaal twee uur rusten in de koelkast.

Notities

Serveer deze verfrissende citroenmousse als een licht en luchtig dessert na een zomerse maaltijd.

Wijnadvies:

Het past goed bij een glas mousserende wijn zoals Prosecco of een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti.

Recept afdrukken
No ratings yet

Citroen Honing Balsamico Dressing

Serveer deze verfrissende citroen honing balsamico dressing over een salade of gebruik het als marinade voor gegrilde groenten of vlees.
Voorbereidingstijd2 minuten
Recept categorieën: Dressings
Land van herkomst: Oosters
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 2 eetlepels honing
  • 100 ml witte balsamicoazijn

Instructies

  • Pers de citroen uit en giet het sap in een kom.
  • Voeg de honing toe aan het citroensap.
  • Giet de witte balsamicoazijn erbij.
  • Meng alle ingrediënten grondig tot de honing volledig is opgelost en de dressing goed gemengd is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Frisse Pastasalade met Zeevruchten

Voorbereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Pasta, Salade, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 380kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 125 g farfalle of cravattine strikjespasta
  • 250 g zeevruchtencocktail diepvries
  • 1 limoen
  • 5 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 2 eetlepels groene olijventapenade
  • 2 snackkomkommers of ½ komkommer
  • 100 g jonge bladsla
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
  • Laat de zeevruchtencocktail enkele minuten in warm water ontdooien en dep ze daarna droog.
  • Boen de limoen schoon, rasp de schil fijn en pers de vrucht uit.
  • Klop in een schaal een dressing van olijfolie, 1-2 eetlepels limoensap, limoenrasp, groene olijventapenade, zout en peper.
  • Spoel de gekookte pasta in een vergiet af met koud water en laat uitlekken.
  • Meng de afgekoelde pasta met de zeevruchtencocktail door de dressing.
  • Was de komkommer, halveer deze in de lengte en schraap met een theelepel de zaadlijsten eruit.
  • Snijd de komkommerhelften in de lengte in plakken en vervolgens in fijne linten.
  • Verdeel de jonge bladsla over vier borden.
  • Schep de pastasalade met zeevruchten erop en garneer met de komkommerlinten.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij deze lichte en smaakvolle pastasalade met zeevruchten.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 1.2mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde Kersen met Limoen-Mascarponecrème

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 380kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 500 g verse kersen ontpit
  • 4 eetlepels rode port
  • 4 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 55 g gepelde pistachenoten
  • 1 citroen
  • 1 limoen
  • 125 ml slagroom
  • ½ bakje mascarpone à 250 g

Instructies

  • Marineer de ontpitte kersen in de rode port en 2 eetlepels suiker.
  • Rooster de pistachenoten lichtjes in een droge koekenpan.
  • Laat ze afkoelen en hak ze vervolgens fijn.
  • Boen de citroen en limoen schoon en rasp de schil.
  • Pers het sap uit de limoen.
  • Klop in een kom de slagroom op met 2 eetlepels suiker tot stijve pieken.
  • Roer de mascarpone los met de geraspte schil van citroen en limoen, en het limoensap.
  • Meng voorzichtig de opgeklopte slagroom door de mascarpone.
  • Voeg indien nodig extra suiker toe naar smaak.
  • Verdeel de gemarineerde kersen met de port over vier coupes.
  • Schep de limoen-mascarponecrème eroverheen.
  • Bestrooi met de gehakte pistachenoten.

Notities

Wijnadvies:

Deze zoete en fruitige delicatesse vraagt om een dessertwijn met een hint van rood fruit, zoals een Ruby Port of een zoete Moscato d'Asti. De fruitige tonen en de zoetheid van de wijn zullen de smaak van de gemarineerde kersen en de romige mascarponecrème aanvullen, waardoor een perfecte harmonie ontstaat.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 25g | Sugar: 25g

Recept afdrukken
No ratings yet

IJscoupe met frambozencoulis

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, IJs
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Frambozencoulis

  • 2 citroenen
  • 800 g frambozen
  • 100 g suiker

IJscoupe

  • 6 biscotti
  • 4 bollen frozen yogurt of yoghurtijs
  • 30 g hazelnoten
  • 2 el honing

Instructies

  • Snijd de citroenen doormidden en pers het sap eruit.
  • Was de frambozen voorzichtig en verwarm de frambozen met eventueel wat water in een sauspan met de suiker.
  • Breng voorzichtig naar het kookpunt, zet het vuur lager en laat circa 10 minuten zachtjes koken.
  • Druk de ingekookte frambozen door een zeef in een grote kom.
  • Voeg het citroensap toe en druk door de zeef.
  • Meng het citroensap goed door de frambozen.
  • Hak de hazelnoten grof.
  • Rooster de hazelnoten circa 3 minuten in een droge koekenpan.
  • Hak de biscotti in stukjes.
  • Verdeel de frozen yoghurt of het yoghurtijs over 4 glazen, bestrooi met de stukjes biscotti en schenk daar de frambozencoulis overheen.
  • Bestrooi met de geroosterde hazelnoten en besprenkel met wat honing.

Notities

de frambozencoulis is circa 3 dagen houdbaar in de koelkast of circa een maand in de vriezer.

Recept afdrukken
No ratings yet

Appel kaneelmuffins van Harry Eastwood

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins, Fruit
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 2 appels Braeburn
  • 2 eieren
  • 0.25 tl zout
  • 120 g lichte basterdsuiker
  • 200 g pompoenpuree
  • 100 g witte rijstbloem
  • 100 g gemalen amandelen
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 el olie
  • 1 tl bakpoeder
  • 0.5 tl baksoda
  • 2 el pompoenpitte

Instructies

  • Snijd de citroen doormidden en pers het sap.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes van circa 1 cm dik.
  • Week de appelstukjes in het citroensap.
  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Bekleed de bakvorm met de vormpjes.
  • Klop de eieren met het zout en de suiker tot het lichtgeel van kleur is en het volume is verdubbeld.
  • Voeg nu de pompoenpuree, gemalen amandelen, olie en kaneelpoeder toe.
  • Roer goed door.
  • Meng voorzichtig de appel, pompoenpitten, bloem, bakpoeder en baksoda door de natte ingrediënten tot een glad beslag.
  • Bak circa 30 minuten in de oven tot de muffins goudbruin en gaar zijn.
  • Laat de muffins afkoelen op een rooster.

Notities

je kunt de muffins circa 5 dagen bewaren in een afgesloten bakje.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met gerookte zalm en sinaasappeldressing

Allerhande 2002
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • ½ sinaasappel
  • 3 theelepels geraspte mierikswortel potje
  • 3 eetlepels walnootolie
  • zout
  • 1 struikje witlof
  • 1 zakje waterkers 75 g
  • 200 g gerookte zalmfilet
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Sinaasappel schoonboenen en schil dun eraf raspen.
  • Sinaasappel uitpersen.
  • In kommetje 2 eetlepels sinaasappelsap,geraspte schil, mierikswortel, notenolie en zout en peper naar smaak tot dressing kloppen.
  • Witlof schoonmaken en in brede repen snijden.
  • Van waterkers dikke stelen verwijderen.
  • In kom witlof, waterkers en helft van dressing luchtig door elkaar scheppen.
  • In midden van borden van salade bergje maken.
  • Plakjes zalm in repen van ca. 3 cm breed snijden.
  • Repen zalm rond salade draperen en rest van dressing over zalm druppelen.