Recept afdrukken
No ratings yet

Smurfentaart

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Taartendeeg (gistdeeg):

  • 250 g bloem
  • 65 ml water
  • 1 ei
  • 10 g verse gist
  • 12 g suiker
  • 12 g zout
  • 100 g boter

Vulling: (voor 2 taarten)

  • 150 g abrikozenconfituur
  • 3 dl slagroom
  • 30 g poedersuiker
  • witte chocoladeschilfers

Instructies

Bereiding taartendeeg:

  • Los de gist op in het water en voeg er het losgeklopt ei bij.
  • Zeef de bloem en giet uit op werkblad.
  • Maak een bloemkring.
  • Strooi de suiker op de rand.
  • Leg het zout aan de buitenzijde van de bloemkring.
  • Snij de malse boter in blokjes en leg op de randen.
  • Giet het water met de gist en het ei in het midden van de bloemkring.
  • Meng met de vingertoppen de ingrediënten van binnen naar buiten.
  • Voeg stelselmatig meer en meer bloem toe en kneed enkele minuutjes tot een homogeen deeg.
  • Maar zeker niet langer dan 5 minuutjes, anders wordt het deeg te elastisch.
  • Verdeel het deeg in 2 stukken.
  • Maak er een bolletje van en pak het in met plastic folie.
  • Laat het deeg een kwartiertje rusten in de koelkast.
  • Kwast een taartvorm in met malse boter.
  • Neem een bolletje deeg en rol het uit tot 3 à 4 mm dikte.
  • Hou een beetje deeg apart voor de bandjes die de rand zullen komen.
  • Bekleed de taartvorm met het deeg.
  • Duw het deeg goed aan.
  • Laat even rusten.
  • Duw het overtollige deeg met de binnenkant van je handen van de taartvorm.
  • Duw het overtollige deeg met de binnenkant van je handen van de taartvorm.
  • Haal met je duim het deeg rondom ietsje naar boven zodat het deeg enkele millimeters boven de taartvorm uitsteekt.
  • Doreer de randen met wat losgeklopt eigeel met scheutje melk
  • Verdeel de abrikozenconfituur over de taart.
  • Warm de oven voor op 230°C en bak af in 15 minuten.
  • Ontvorm meteen en laat afkoelen op een rooster.
  • Klop de slagroom met de poedersuiker tot stevige pieken.
  • Strijk met een corn of plastic schraper de slagroom op de taart.
  • Schraap witte chocoladeschilfers van een blok of gebruik kant-en klare schilfers en strooi royaal over de taart.
  • Bestrooi de taart met poedersuiker en hou koel tot gebruik.