Recept afdrukken
No ratings yet

Crème brulée van Sofie Dumont

Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 375 ml melk
  • 375 ml room
  • 100 g suiker
  • 1 vanillestok
  • 8 eidooiers
  • 1 lepel Bruine suiker
  • 1 lepel Witte suiker

Instructies

  • Voeg room, melk en 100 g suiker samen.
  • Splijt het vanillestokje, schraap het binnenste eruit en gooi bij in de pot.
  • Voeg het roommengsel al roerend bij de eidooiers en giet even door een zeef om brokjes eruit te halen.
  • Zet je schaaltjes al in de oven en giet daar je mengsel in de schaaltjes.
  • Laat garen in de oven, 45 minuten op 90°C.
  • Als ze genoeg opgesteven zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen.
  • Afgekoeld moeten ze in de ijskast.
  • Vlak voor je ze opdient, leg je er een dun laagje suiker (mengsel van bruine en witte suiker) op dat je karameliseert of afbrandt met een crème brûlée brander.

Notities

serveer meteen na het afbranden, als je ze te lang laat staan zal de suiker zacht worden.

Espresso crème brûlée
Recept afdrukken
No ratings yet

Espresso Crème Brûlée

Geniet van deze verrukkelijke Espresso Crème Brûlée als afsluiting van een smaakvol diner!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
calorieën: 380kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 4 dl room
  • 4 eetlepels witte basterdsuiker
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 3 eieren
  • 2 eidooiers
  • 1 dl espresso

Instructies

  • Breng de room samen met het opengesneden vanillestokje en het vanillemerg aan de kook in een pan.
  • Laat de vanille even trekken in de room van het vuur af.
  • Klop in een andere kom de eieren, eidooiers en witte basterdsuiker tot de suiker is opgelost en het mengsel enigszins schuimig wordt.
  • Voeg geleidelijk de warme room toe aan het eimengsel, terwijl je blijft kloppen, tot de crème licht gebonden is.
  • Roer de espresso door het mengsel en zeef het geheel om eventuele klontjes te verwijderen.
  • Verdeel het mengsel over vier crème brûlée schaaltjes.
  • Dek de schaaltjes af met plastic folie en stoom ze gedurende 20 minuten op 95 °C.
  • Laat de schaaltjes afkoelen en bestrooi vervolgens de bovenkant van elke crème brûlée met een dun laagje bruine basterdsuiker.
  • Brand de suiker met een crème brûlée brander tot deze goudbruin en knapperig is.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn, zoals een Sauternes, past goed bij deze crème brûlée.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 30g | Zout: 0.1mg | Sugar: 15g