Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrild Knoflookbrood met Olijfolie

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
calorieën: 150kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 dikke snee oud witbrood
  • ½ teen knoflook
  • Extra vergine olijfolie
  • Grof zeezout
  • Versgemalen peper

Eventueel

  • versgeschaafde truffel

Instructies

  • Grill het brood goudbruin aan beide kanten.
  • Wrijf het gegrilde brood aan beide kanten in met de halve teen knoflook.
  • Leg het gegrilde brood in een diep bord en schenk er royaal olijfolie over.
  • Bestrooi met grof zeezout en versgemalen peper naar smaak.
  • Voor een extra luxe accent kun je het brood bestrooien met versgeschaafde zwarte truffel.
  • Serveer het warm en wees voorzichtig met knoeien door de olie.

Notities

Wijnadvies:

Dit knoflookbrood met olijfolie past goed bij een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Verdejo.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 9g | Sugar: 1.5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Parelballetjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Rijst, Vlees
Land van herkomst: China
Porties: 12 personen
calorieën: 70kcal

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g half-om-halfgehakt
  • 1 cm verse gemberwortel geraspt
  • ½ el maizena
  • 1 el droge sherry
  • 4 Chinese kool bladeren
  • 4 el sojasaus licht
  • 1 el zoete chilisaus
  • 1 el sesamolie

Instructies

  • Rijst in pan met kokend water 2 minuten koken en in zeef laten uitlekken.
  • Bleekselderij met dunschiller schillen en in piepkleine blokjes snijden.
  • In kom gehakt mengen met bleekselderij, gember, maizena, sherry en 1 tl zout en goed doorkneden.
  • Van gehakt 12 balletjes van 2-3 cm doorsnee vormen.
  • Rijst in diep bord uitspreiden en gehaktballetjes door rijst wentelen, zodat ze rondom bedekt zijn met rijstkorrels. Goed aandrukken.
  • Koolbladeren in stoommandjes leggen en in elk mandje 6 gehaktballetjes leggen.
  • Mandjes op elkaar stapelen.
  • Stoomrekje in wok zetten en wok vullen met water tot 2 cm onder rooster.
  • Water aan de kook brengen.
  • Mandjes op rekje zetten en afdekken met bolle deksel van wok.
  • Parelballetjes in 15-18 minuten gaarstomen.
  • In schaaltje sojasaus, chilisaus en sesamolie door elkaar roeren.
  • Parelballetjes in stoommandje serveren.
  • Dipsausje erbij zetten.

Nutrition

Calories: 70kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 4g | Vet: 4g

Recept afdrukken
No ratings yet

Spaghetti alla carbonara 2

snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pasta, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Italië
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • spaghetti
  • 2 eieren
  • geraspte Parmezaanse kaas
  • ½ ui
  • stukjes spek pancetta
  • olijfolie
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Eieren in diep bord klutsen met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Geraspte Parmezaanse kaas erdoor tot redelijk dik mengsel ontstaat.
  • Klein beetje ui snipperen en in olijfolie bakken.
  • Spaghetti koken (al dente) en vervolgens spekjes en eiermengsel erdoor scheppen.
  • Naar smaak nog even verwarmen als het te vloeibaar is, maar ei mag niet helemaal stollen.
  • Serveer meteen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Garnalenkroketten

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Snack, Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Porties: 4 stuks

Ingrediënten

  • 1 bakje roze garnalen 125 g AH
  • 2 takjes peterselie zakje á 30 g
  • 30 g boter of margarine
  • 30 g bloem
  • ½ visbouillontablet
  • zout
  • peper
  • 1 ei
  • ½ pakje paneermeel á 150 g AH
  • 4 blaadjes sla
  • 2 tomaten
  • frituurolie

Instructies

Voorbereiden:

  • In zeef garnalen afspoelen en goed laten uitlekken.
  • Garnalen fijnsnijden.
  • In kopje peterselie fijnknippen. In pan boter smelten.
  • Bloem erdoor roeren.
  • Bouillontablet erboven verkruimelen.
  • Al roerend scheutje voor scheutje 2 dl water toevoegen.
  • Blijven roeren tot dikke gladde saus ontstaat.
  • Garnalen en peterselie erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Massa uitstrijken op plat bord en laten afkoelen.
  • In koelkast in ca. 1 uur goed laten opstijven.
  • In diep bord ei loskloppen.
  • Op ander bord paneermeel strooien.
  • Garnalenmengsel in 8 gelijke punten snijden en tot kleine rolletjes vormen.
  • Rolletjes door paneermeel rollen en ook uiteinden bedekken met paneermeel.
  • Overtollig paneermeel eraf schudden.
  • Kroketten door ei halen en opnieuw door paneermeel rollen.
  • Sla wassen en uitslaan.
  • Tomaten wassen en in partjes snijden.
  • Vergiet bekleden met keukenpapier.

Bereiden:

  • In frituurpan olie verhitten tot 175 °C.
  • Kroketten met vier tegelijk in ca. 3 a 4 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • In vergiet laten uitlekken.
  • Op vier borden leggen.
  • Garneren met blaadjes sla en partjes tomaat.

Tiramisu met eierlikeur
Recept afdrukken
No ratings yet

Tiramisu met eierlikeur

Tiramisù is uiteraard een klassieker, een gerecht dat je op allerlei manieren kunt maken. Dit keer een variant met eierlikeur (advocaat). Om eerlijk te zijn, een heerlijk nagerecht, een recept zonder oven en wat je een dag van te voren kunt maken. Steel de show met deze tiramisù-variant.
Natuurlijk bestaat er maar één échte Tiramisù, dus dit is een eigen variatie op de Italiaanse klassieker.
Toevallig had ik nog een fles advocaat uit Nederland staan. In Italië kent men advocaat onder de naam Vov, een eierlikeur die veel dunner is. Advocaat eet je feitelijk met een lepeltje. De Italiaanse Vov versie drink je na de maaltijd, vergelijkbaar met limoncello. Voor dit recept is de VOV perfect, want de Nederlandse advocaat is voor dit gerecht te dik en heb ik een beetje verdund met zoete witte wijn, een Verduzzo van Azienda Paolo Ferrin.
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Italië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gram mascarpone
  • 3 eieren
  • snufje zout
  • 75 gram suiker
  • 200 gram lange vingers
  • sterke koffie
  • 0,5 glas zoete witte wijn of naar keuze een scheut cognac, vanillelikeur of Marsala
  • 200 ml. Vov of advocaat aangelengd met een half glas zoete witte wijn

Instructies

  • Splits de eieren en klop de eiwitten met een snufje zout zo stijf mogelijk.
  • Klop het eigeel met de suiker tot een schuimige massa, voeg vervolgens de mascarpone toe.
  • Spatel heel voorzichtig ook de stijfgeklopte eiwitten door het ei-mascarpone mengsel.
  • Doe de koffie met een paar scheuten wijn of likeur in een diep bord.
  • Dompel de lange vingers even onder en bedek hiermee de bodem van een schaal.
  • Verdeel de helft van het mengsel over de lange vingers en verdeel hier bovenop de helft van de eierlikeur.
  • Maak op dezelfde wijze een tweede laag.
  • Wanneer je een paar lange vingers over hebt, kun je die gerust nog als bovenste laag gebruiken, op=op .
  • Zet de schaal een paar uur in de koelkast.

Notities

Serveer met de rest van de eierlikeur.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mosselkroketjes

Recept categorieën: Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Porties: 20 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 g gekookte mosselen
  • 250 ml gezeefd mosselkookvocht of visbouillon van tablet
  • 25 g boter
  • 50 g bloem
  • 125 ml slagroom
  • 2 eieren
  • 2 eetlepel(s) peterselie fijngehakt
  • 2 eetlepel(s) bieslook fijngehakt
  • 75 g paneermeel
  • olie om te frituren

Instructies

  • In pan mosselkookvocht of bouillon tot helft inkoken.
  • In sauspan boter smelten en 30 g bloem erdoor roeren.
  • Nog 2 min. zachtjes bakken.
  • Scheutje voor scheutje bouillon en slagroom toevoegen en blijven roeren tot dikke saus ontstaat.
  • Pan van vuur nemen.
  • Eieren splitsen en dooiers met peterselie en bieslook door saus roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Mengsel laten afkoelen en in koelkast door en door koud laten worden.
  • Bereiden
  • In diep bord eiwitten loskloppen.
  • Steeds 1 eetlepel van saus scheppen.
  • Mossel erin drukken en saus rond mossel tot kroket (of balletje) vormen.
  • Kroketjes eerst door bloem wentelen, dan door eiwit en vervolgens door paneermeel.
  • Frituurolie tot 180 °C verhitten en mosselkroketjes met 8 tegelijk in 3-4 min.
  • Goudbruin frituren.
  • Mosselkroketjes in vergiet bekleed met keukenpapier laten uitlekken.

Notities

Mosselkroketjes serveren met grove mosterd.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zuid-Afrikaanse Bobotie Gehakttaart

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Afrika, Zuid Afrika
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 250 g tutti frutti
  • 3 eieren
  • 1 sneetje witbrood
  • 65 g garneeramandelen grofgehakt
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels karnemelk
  • 1 theelepel kurkuma koenjit
  • Zoete chilisaus voor het serveren
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Bak het gehakt in een droge koekenpan bruin en rul.
  • Snijd de tutti frutti fijn.
  • Klop in een diep bord 1 ei met 2 eetlepels water los.
  • Scheur het sneetje brood in stukjes en prak het met een vork door het eimengsel.
  • Schep het overtollige vet uit de pan met gehakt.
  • Meng het gehakt met het geweekte brood, tutti frutti, gehakte amandelen, kerriepoeder en zout en peper naar smaak.
  • Schep het gehaktmengsel in de taartvorm en strijk het glad.
  • Bak de gehakttaart in het midden van de oven gedurende 30 minuten, tot het bijna gaar is.
  • Klop in een maatbeker de overige 2 eieren met karnemelk en kurkuma los.
  • Giet het eimengsel over de gehakttaart en bak nog ca.
  • 15 minuten, tot het ei gestold en goudbruin is.
  • Haal de vorm uit de oven en laat het gerecht iets afkoelen.
  • Serveer de zoete chilisaus apart erbij.

Notities

Serveer de Zuid-Afrikaanse Bobotie Gehakttaart met basmatirijst en wortelsalade.

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een fruitige witte wijn zoals een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika. De zoete chilisaus biedt een heerlijk contrast met de kruidige smaken van de bobotie.