Recept afdrukken
No ratings yet

Rijstschotel met saté

Snel te maken
Land van herkomst: Oosters
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 300 g snelkookrijst
  • 1 schaal schouderkarbonade ca. 400 g
  • 1 zakje mix voor satémarinade 38 g
  • 6 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 1 eetlepel(s) ketjap
  • 1 nasi/bamipakket 500 g
  • 1 blikje bamboespruiten bamboo shoots, 227 g
  • 1 bakje Javaanse pinda-satésaus 300 g

Instructies

  • Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Vlees in blokjes snijden.
  • Marinade maken volgens gebruiksaanwijzing met 3 eetlepels olie en ketjap.
  • Vlees hierin ca. 5 minuten laten marineren.
  • Intussen peper (uit pakket) in ringetjes snijden.
  • Tomaat (uit pakket) in stukjes snijden.
  • In wok rest van olie verhitten.
  • Groente ca. 3 minuten roerbakken.
  • Vlees aan stokjes rijgen.
  • Koekenpan of grillpan verhitten en saté in ca. 10 minuten gaar bakken.
  • Bamboespruiten afgieten en met rijst toevoegen aan groente.
  • Geheel nog ca. 2 minuten roerbakken.
  • Intussen satésaus maken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Rijst over vier borden verdelen.
  • Serveren met gebakken saté en satésaus.

Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze
Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze

:Lekker ouderwets maar niet te versmaden, deze op Marokkaanse wijze met gekruid gehakt gevulde groene kool bladeren.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Marokko
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 groene kool
  • 400 gram rundergehakt kalfs- of lamsgehakt
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • 1 dessertlepel gedroogde uitjes
  • 1 dessertlepel paprikapoeder
  • 1 dessertlepel komijnpoeder
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Voor de béchamelsaus:

  • 30 gram roomboter
  • 1 volle eetlepel bloem
  • 20 cl koude melk
  • Zout en peper naar smaak
  • Een vleugje nootmuskaat
  • 2 eetlepels geraspte kaas

Instructies

Voorbereiding:

  • Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een beetje zout toe.
  • Maak de bladeren los van de groene kool, was ze grondig en blancheer ze gedurende drie minuten in het kokende water (houd het water aan de kook).
  • Laat de groene bladeren goed uitlekken op keukenpapier of op een theedoek.

Vulling voor de rolletjes:

  • Meng het gehakt met paneermeel, fijngehakte platte peterselie, gedroogde uitjes, paprikapoeder, komijnpoeder, olijfolie, zout en peper in een kom.
  • Schep op elk groenekoolblad een schepje van de gehaktvulling, vouw de zijkanten van het blad over de vulling en rol het op als een sigaar.
  • Braad de rolletjes om en om aan in een koekenpan met een beetje boter.

Béchamelsaus:

  • Smelt 30 gram roomboter in een pannetje en roer daar 1 volle eetlepel bloem doorheen.
  • Voeg beetje bij beetje 20 cl koude melk toe, gebruik bij voorkeur een garde om klontjes te voorkomen.
  • Voeg een beetje zout, peper en een vleugje nootmuskaat toe.
  • Bedek de bodem van een vuurvaste schaal met de helft van de béchamelsaus.
  • Leg de gevulde groenekoolrolletjes erbovenop.
  • Meng de rest van de béchamelsaus met 2 eetlepels geraspte kaas en bedek daarmee de koolrolletjes.

Bakken in de oven:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 30 minuten.

Notities

Serveer de gevulde groene koolrolletjes op Marokkaanse wijze met een frisse salade of couscous.

Recept afdrukken
No ratings yet

Boekweitpannenkoeken

Aardbei, yoghurt en rozemarijn-ahornsiroop
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 398kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 gram amandelmelk
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram boekweitmeel
  • 100 gram rijstebloem
  • 75 gram blanke amandelen
  • 2 tl bakpoeder afgestreken
  • 1 banaan rijp
  • olijfolie
  • 350 gram verse vruchten zoals aardbeien, bramen, frambozen en blauwe bessen
  • 1 takje verse rozemarijn
  • ahornsiroop
  • 4 eetlepel(s) Griekse yoghurt

Instructies

  • Giet de amandelmelk in een blender en doe het vanille-extract, boekwijtmeel, de rijstebloem, amandelen en bakpoeder erbij.
  • Pel de banaan, voeg hem toe en pureer tot een goed beslag.
  • Zet een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur.
  • Schep voor elke portie van twee pannenkoekjes 2 eetlepels olie en 3 eetlepels beslag per pannenkoek in de pan.
  • Druk een paar plakjes aardbei of hele bosvruchten in het beslag en bak de pannenkoekjes 4 minuten, of tot de onderkant mooi goudbruin is (de eerste pannenkoekjes worden altijd een beetje rommelig, omdat je de temperatuur nog niet onder controle hebt).
  • Keer ze om, druk ze een beetje aan met een spatel en bak de andere kant 2 minuten, of tot die ook goudbruin is.
  • Leg ze met de vruchtjes naar boven op een bord, veeg de pan met keukenpapier schoon en bak de rest.

Nutrition

Calories: 398kcal | koolhydraten: 53.9g | Protein: 13.3g | Vet: 15.7g | Zout: 0.7mg | Sugar: 15.9g