Recept afdrukken
No ratings yet

Merveilleux

Recept categorieën: Gebak, Nagerecht
Land van herkomst: België
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Voor 24 schuimpjes of 12 merveilleux:

  • 2,5 dl eiwit
  • 500 g fijne suiker
  • pure chocoladekrullen
  • marasquino-kersen op sap
  • 1 liter slagroom
  • 50 g poedersuiker

Instructies

  • Maak de kom waarin je de eiwitten gaat kloppen vetvrij door er wat azijn in te druppelen.
  • Wrijf droog met wat keukenpapier.
  • Scheid de eieren zorgvuldig zodat er geen eigeel in het eiwit komt.
  • Zorg er tevens voor dat je eieren op kamertemperatuur zijn.
  • Klop de eiwitten machinaal tot schuim.
  • Voeg er dan pas strooisgewijs de suiker bij en klop tot een stevig schuim.
  • Draai de kom om als test.
  • Blijft het schuim in de kom hangen, dan ben je al goed bezig.
  • Teken op een vel bakpapier cirkels op de gewenste grootte.
  • Hou er rekening mee dat de schuimpjes in volume toenemen.
  • Leg er een ander bakpapier over dit sjabloon.
  • Nu kan je perfect zien hoe groot je de schuimpjes moet spuiten.
  • Leg beide papieren op een bakplaat.
  • Neem een spuitzak met een effen spuitmondje (doorsnede 10mm) en vul deze voor 2/3.
  • Draai de spuitzak aan en spuit de merveilleux.
  • Duw zacht op de spuitzak en eindig met een snelle cirkelbeweging.
  • Haal het sjabloon-papier weg en schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven op 90°C.
  • Laat de schuimpjes 2 tot 3 uren drogen.
  • De schuimpjes zijn klaar als ze gemakkelijk van het bakpapier loskomen en krokant breken.
  • Leg de afgekoelde schuimpjes open op een platte schotel.
  • Klop intussen de slagroom luchtig, maar niet te vast, met de poedersuiker.
  • Vul een spuitzak met een groot getand spuitmondjemet de slagroom.
  • Spuit een flinke toef slagroom op de schuimpjes en zet er een ander schuimpje als hoedje er op.
  • Zorg dat alle hoedjes mooi recht staan en zet de schotel met schuimpjes een uurtje in de vriezer.
  • Schraap intussen met een dunschiller chocoladeschilfers van een blok chocolade of gebruik kant-en-klare chocoladeschilfers.
  • Haal de opgesteven gebakjes uit de vriezer en maskeer elk gebakje langs de zijkanten en de bovenkant.
  • Rol ze meteen in de chocoladeschilfers en plaats ze in presentatiepapiertjes.
  • Spuit er een mooie toef slagroom op en werk af met een uitgelekt Marasquino-kers.
  • Bewaar de merveilleux tot het laatste moment in de koelkast.
  • Haal ze er pas uit als je gasten al aan tafel zitten

Notities

Meringue of schuim lukt het best met eiwit dat al wat 'rijper' is. Gebruik dus geen kakelverse eieren voor dit recept.
Zorg ervoor dat de slagroom steeds zo koud mogelijk is. Zet hem zeker tijdig in de koelkast. Ook het materiaal waarmee je de slagroom zal kloppen mag altijd vooraf in de koelkast zodat alles goed koud heeft.