Rauwe Andijviestamppot met Spek en Gelderse Worst

Rauwe Andijviestamppot met Spek en Gelderse Worst

Een klassieke stamppot met rauwe andijvie, knapperige spekblokjes en gegrilde Gelderse worst, heerlijk smeuïg met melk en spekvet.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 500 g andijvie krop, in dunne reepjes
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 200 g gerookte spekblokjes
  • 250 g gekookte Gelderse worst in plakken
  • dl melk
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in een pan met weinig gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Was de andijvie, schud droog en laat uitlekken in een vergiet.
  • Verhit een pan en bak de spekblokjes op zacht vuur tot het vet vrijkomt, verhoog dan het vuur en bak ze knapperig.
  • Voeg de ui toe en bak 2 minuten mee.
  • Verwarm de grill voor en rooster de plakjes Gelderse worst in ± 4 minuten mooi bruin, keer halverwege.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Roer de melk en het spekvet door de aardappelen tot een smeuïge puree ontstaat.
  • Schep de andijvie erdoor en warm de stamppot nog even door tot de andijvie begint te slinken.
  • Voeg de spekjes en ui toe en meng goed.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de plakjes worst erop en serveer direct.

Notities

Variatietip:
Schep samen met de spekjes en de ui ook 150 gr verkruimelde feta en 1/2 eetlepel tijmblaadjes door de stamppot.
Serveertip:
Lekker met grove mosterd en piccalilly voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals een Beaujolais of een lichte Pinot Noir past goed bij de hartige spek en Gelderse worst.

Nutrition

Calories: 680kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.2g | Sugar: 5g

Bietjesstamppot met Grillworst en Prei

Bietjesstamppot met Grillworst en Prei

Een heerlijke, snelle stamppot met de zoete smaak van bietjes, zachte aardappelpuree, en hartige grillworst. Perfect voor een koude herfst- of winteravond.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 3 dl melk
  • 1 pakje aardappelpuree 135 g, Maggi
  • 500 g gekookte bietjes
  • 300 g grillworst
  • 1 prei
  • 1 takje tijm

Instructies

  • Maak de prei schoon, was hem en snijd hem in flinterdunne ringetjes.
  • Maak de bietjes schoon en snijd ze in kleine blokjes.
  • Ris de tijmblaadjes van het takje en bewaar ze in een kopje.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Bereid de aardappelpuree met de melk volgens de instructies op de verpakking.
  • Voeg de preiringetjes, bietjes, boter en tijm toe aan de puree.
  • Verwarm het geheel op matig vuur gedurende 5 minuten al roerend.
  • Snijd de grillworst in plakken en leg deze op de grillplaat.
  • Plaats de grillplaat 10 cm onder de hete grill en grill de worst gedurende 3 minuten tot ze goudbruin zijn, keer halverwege.
  • Schep de stamppot op 4 borden en leg de plakjes worst er dakpansgewijs op.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir om de zoete en hartige smaken in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 6g