Recept afdrukken
No ratings yet

Frans Boerenbrood

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Poolish:

  • 250 g volkoren speltmeel
  • 250 g water lauw
  • 1 g droge gist

Deeg:

  • 500 g poolish voordeeg
  • 250 gram volkoren speltmeel
  • 80 gram lauw water
  • 8 gram gist
  • 6 gram zout
  • 30 gram olijfolie

Instructies

Poolish:

  • Weeg alle ingrediënten af en doe ze in een kom.
  • Meng daarna alle ingrediënten goed door.
  • Dek daarna de kom af met bijvoorbeeld wat keukenfolie en laat het ongeveer 24 uur ergens staan op kamertemperatuur.

Deeg:

  • Vul de kom met poolish (voordeeg) aan met alle overige ingrediënten.
  • Behalve het zout, als je met de hand kneedt.
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Begin daarna met het kneden van het deeg.
  • Gebruik wat bloem of meel om het plakken te voorkomen.
  • Na 5 minuten mag het zout toegevoegd worden en kneed het daarna nog goed door, totdat je op punt bent beland dat de deeg lekker soepel aanvoelt (Met een keukenmachine is de deeg klaar, wanneer het niet meer aan de wanden plakt). Nu is de deeg klaar en mag je de deeg wegleggen in een kom.
  • Doe daar een beetje olijfolie in, zodat de deeg straks niet plakt aan de zijkanten.
  • Zet het deeg afgedekt met een theedoek weg voor 60-75 minuten.
  • Na de 1e rijs kan het deeg weer licht gekneed worden en maak daarna een mooie bol en snij deze met een mes willekeurig in tot ongeveer 1 cm.
  • Bestrooi de bol met wat bloem of meel.
  • Vet daarna een ronde schaal in met wat olijfolie en bestrooi ook deze met wat meel of bloem.
  • Leg daarna de zojuiste gemaakte bol in de schaal en dek deze af met een theedoek en laat dit wederom staan voor 60-75 minuten.
  • Ongeveer 10 minuten voor het einde de oven voorverwarmen op 200c graden.
  • Doe de schaal na de 2e rijs in de oven voor een minuut of 30.
  • Na 30 minuten draai je het brood om en laat je dit nogmaals 10 minuten in oven zitten.
  • Laat het daarna afkoelen op een rek voor ongeveer een kwartier.