Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Knolselderijmousseline met Katenspek

Serveer de romige knolselderijmousseline warm als bijgerecht bij gebakken vlees of witte vis.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 270kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 knolselderij geschild en in blokjes gesneden
  • 250 ml slagroom
  • Zout naar smaak

Optioneel:

  • plakjes katenspek niet geschikt voor vegetariërs

Instructies

  • Doe de blokjes knolselderij in een pan en giet er een flinke laag slagroom overheen.
  • Voeg een snufje zout toe.
  • Dek de pan af met een deksel en laat de knolselderij zachtjes gaar koken in de slagroom.
  • Voeg indien gewenst plakjes katenspek toe voor extra smaak.
  • Wanneer de knolselderij zacht is, verwijder je het katenspek en pureer je de knolselderij met een grote scheut van de warme room in een keukenmachine of met een staafmixer.
  • Voeg indien nodig extra room toe om de gewenste dikte te bereiken.
  • Wrijf de puree vervolgens door een zeef voor een nog fijnere structuur.
  • Breng de puree op smaak met witte peper.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige knolselderijmousseline past goed bij een frisse, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 270kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 21g | Zout: 0.5mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Zomerse Kabeljauw met Tomatensaus en Pesto Pasta

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
calorieën: 650kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 sjalot fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 30 g verse peterselie fijngehakt
  • 15 g verse basilicum fijngehakt
  • 250 g cherrytomaten in kwarten gesneden
  • 4 kleine kabeljauwhaasjes of 2 grote ca. 500 g
  • 2 blikken gepelde tomaten op tomatensap à 400 g
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 g zwarte olijven
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 100 ml droge witte wijn
  • 250 g verse tagliatelle of fettuccine pasta
  • 100 g pittige kaas bijv. grana padano, geraspt
  • 1 bakje verse groene pesto 100 g

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan en fruit de sjalot en de helft van de knoflook gedurende 2 minuten.
  • Pureer de gepelde tomaten met sap in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde saus.
  • Voeg de gepureerde tomaten met basilicum toe aan de hapjespan en laat het geheel 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit intussen in een koekenpan de resterende olie en fruit de rest van de knoflook gedurende 1 minuut.
  • Bestrooi de kabeljauwhaasjes met zout en peper, bak ze 2 minuten per kant in de koekenpan.
  • Voeg de cherrytomaten, olijven en kappertjes toe aan de koekenpan en bak ze 2 minuten mee.
  • Leg de gebakken vis in een ovenschaal en bestrooi met peterselie en oregano.
  • Schenk de witte wijn bij de tomaten in de pan en laat even inkoken.
  • Schep het tomaat-olijvenmengsel naast en over de vis in de ovenschaal.
  • Kook de pasta in ruim water met zout iets korter dan de gebruiksaanwijzing aangeeft, zodat de pasta nog net niet beetgaar is.
  • Giet af en meng door de saus.
  • Verdeel de pasta met saus over vier ovenschaaltjes bekleed met aluminiumfolie.
  • Bestrooi de pasta met geraspte kaas en verdeel de pesto erover.
  • Vouw de folie dicht en zet de schaaltjes in de oven.
  • Verwarm gedurende 7 minuten.
  • Verdeel de vis met groenten en jus over vier warme borden.
  • Serveer de pasta apart en garneer eventueel met zeekraal.

Notities

Wijnadvies:

Een droge Italiaanse witte wijn zoals Vermentino di Sardegna vormt een uitstekende combinatie met dit gerecht. De frisse en fruitige tonen van de wijn zullen goed samengaan met de tomatensaus en de basilicum, terwijl de complexiteit ervan de vis en de pittige kaas mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 2mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Verfrissende Meloengranita met Zoete Witte Wijn

Voorbereidingstijd10 minuten
bevriezen5 uur
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Porties: 6
calorieën: 160kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 150 g witte basterdsuiker
  • 500 g vruchtvlees van meloen
  • 250 ml zoete witte wijn
  • Sap van ½ citroen
  • 150 ml water

Instructies

  • Breng 150 ml water met de witte basterdsuiker aan de kook en roer totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Laat de suikersiroop afkoelen.
  • Halveer de meloen en verwijder de pitten.
  • Schep het vruchtvlees uit de schil en pureer het in een keukenmachine of met een staafmixer samen met de suikersiroop en zoete witte wijn.
  • Voeg naar smaak citroensap toe aan het mengsel.
  • Schenk het ijsmengsel in een diepvriesdoos en laat het onafgedekt in de diepvries in circa 5 uur bevriezen.
  • Maak het ijsmengsel elke 30 minuten los met een vork, zodat er een grove structuur ontstaat.
  • Schep de meloengranita in mooie glazen en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Garneer de meloengranita eventueel met een takje munt of een schijfje citroen voor een extra verfrissende touch.

Wijnadvies:

Serveer deze verfrissende meloengranita met een glas gekoelde zoete witte wijn, zoals een Riesling Spätlese of een Moscato d'Asti, om de zoete en fruitige smaken perfect aan te vullen.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 1g | Zout: 2mg | Sugar: 36g

Recept afdrukken
No ratings yet

Koude Mini Lasagna met Gerookte Paling en Dillesaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 130 g pijnboompitten
  • 4 x 15 g verse dille
  • 1 blikje ansjovisfilets uitgelekt
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 teentjes knoflook gepeld
  • 150 ml olijfolie
  • 18 gladde lasagnevellen
  • 3 kleine courgettes
  • 800 g gerookte palingfilet

Instructies

  • Breng in twee ruime pannen water met zout aan de kook.
  • Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan.
  • Houd 12 kleine takjes dille apart voor garnering.
  • Maal de overgebleven dille, geroosterde pijnboompitten, ansjovis, kappertjes en knoflook fijn in een keukenmachine of met een staafmixer.
  • Voeg geleidelijk olijfolie toe terwijl de machine draait, totdat een dille saus ontstaat.
  • Breng op smaak met peper.
  • Laat telkens 4 lasagnevellen in kokend water glijden en kook ze in 5 minuten beetgaar.
  • Spoel af onder koud water en spreid ze uit op een werkvlak.
  • Schaaf de courgettes met een kaasschaaf of dunschiller in dunne linten.
  • Bestrooi met zout en overgiet met kokend water.
  • Laat 1 minuut staan en giet af.
  • Snijd vervolgens in de grootte van de lasagnevellen.
  • Snijd de palingfilets in stukken.
  • Bestrijk de lasagnevellen met een dun laagje dillesaus en beleg met stukjes paling en courgette.
  • Herhaal dit voor een tweede laag en dek af met de overgebleven lasagnevellen.
  • Bestrijk de bovenkant met dillesaus en leg de achtergehouden courgettelinten als garnering bovenop.
  • Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Serveer op elk bord een mini lasagna, gegarneerd met een takje dille.

Notities

Deze koude mini lasagna's zijn perfect voor een zomerse lunch of als lichte avondmaaltijd.

Wijnadvies

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Recept afdrukken
No ratings yet

Verfrissende Avocado-Groentesoep met Geitenkaascrème

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Amuse, Kaas, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 rijpe avocado
  • 1 eetlepel citroensap
  • 50 ml slagroom
  • 100 ml tuinkruidenbouillon afgekoeld
  • 2 eetlepels droge witte vermout
  • Versgemalen citroenpeper
  • 25 g zachte geitenkaas verkruimeld
  • ¼ bakje tuinkers

Instructies

  • Schil de avocado, halveer en verwijder de pit.
  • Snijd het vruchtvlees in stukken en doe het in een keukenmachine of gebruik een staafmixer om het te pureren met het citroensap en de slagroom.
  • Voeg de afgekoelde bouillon en vermout toe aan de avocado-puree.
  • Roer de avocadosoep goed door en breng op smaak met versgemalen citroenpeper.
  • Schenk de soep in vier kleine glaasjes en garneer met verkruimelde geitenkaas en tuinkers.

Notities

Dit is ook een leuk gerecht om als amuse te serveren, vooral bij aanvang van een feestelijk diner zoals een kerstdiner.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij dit gerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tournedos met bosvruchtensaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 pak bosvruchtenmix 300 g, diepvries, Frosta,
  • 1 sinaasappel
  • 1 sjalotje
  • 65 g boter koude / of margarine
  • 1 ½ dl zoete rode wijn
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel kruidenbouillonpoeder
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • ½ eetlepel citroensap
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 4 kleine groene koolbladeren
  • 4 tournedos á ca. 125 g,
  • 1 pot vleesfond 380 ml, AH,
  • 1 takje rozemarijn

Instructies

Voorbereiden:

  • Vruchtenmix ca. 1 á 1 1/2 uur van tevoren op kamertemperatuur laten ontdooien.)
  • Vruchtenmix in keukenmachine of met staafmixer pureren.
  • Sinaasappel onder koud water goed schoonboenen.
  • Met citroentrekker dunne reepjes van schil trekken (of met scherp mesje dun schillen en schil in dunne reepjes snijden) en in kommetje met koud water leggen.
  • Sinaasappel uitpersen.
  • Sjalotje pellen en snipperen.
  • In pan 1 eetlepel boter verhitten.
  • Sjalot al omscheppend ca. 1 minuut bakken.
  • Vruchtenpuree, sinaasappelsap, 3 eetlepels wijn, tijm en bouillonpoeder erdoor roeren en al roerend langzaam aan de kook brengen.
  • Bosvruchtensaus onafgedekt ca. 5 minuten zachtjes laten doorkoken.
  • Boven andere pan saus door zeef wrijven.
  • Laten afkoelen.
  • Crème fraîche en citroensap tot sausje roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • In pan ruim water aan de kook brengen.
  • Uit koolbladeren harde nerf wigvormig wegsnijden.
  • Bladeren ca.3á4 minuten in kokend water leggen,uit pan nemen en afspoelen onder koud water. Bladeren droogdeppen met keukenpapier.
  • Tournedos elk in 4 gelijke stukjes snijden.

Bereiden:

  • Vier borden voorverwarmen. In pan fond, rozemarijn en rest van wijn aan de kook brengen.
  • Rest van boter in kleine blokjes snijden.
  • Bosvruchtensaus zachtjes verwarmen.
  • Van vuur af boterblokjes erdoor kloppen.
  • Tournedos in kokende bouillon leggen en net tegen de kook aan in ca. 4 minuten rosé laten worden.
  • Uit bouillon nemen en laten uitlekken.
  • Bosvruchtensaus over borden verdelen.
  • Koolbladeren erin leggen.
  • In elk koolblad 4 stukjes tournedos leggen.
  • Citroensaus erover verdelen.
  • Garneren met sinaasappelreepjes.

Notities

Serveren met gemengde sla en pommes duchesses.

Recept afdrukken
No ratings yet

Erwtensoep van Allerhande

Aller Hande 1996
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Porties: 4 personen
calorieën: 240kcal

Ingrediënten

  • 1 zakje erwtensoep voor 1 liter, California,
  • 2 uien
  • 1 rode paprika
  • 1 zakje panklare groentefantasie 400 g, AH,
  • 1 blik doperwten netto ca. 800 g, AH,
  • 2 dikke plakken achterham á 100 g,
  • zout
  • peper
  • 3 takjes selderij zakje á 50 g,

Instructies

  • Erwtensoep overdoen in (soep)pan, al roerend 1 liter koud water toevoegen en aan de kook brengen, af en toe doorroeren.
  • Intussen uien pellen, halveren en in halve ringen snijden.
  • Paprika wassen, schoonmaken en in stukjes snijden.
  • Ui, paprika en groentefantasie aan soep toevoegen.
  • Soep afgedekt ca. 10 minuten zachtjes laten koken.
  • Intussen 4 eetlepels doperwten aan soep toevoegen en rest van doperwten met vocht in keukenmachine of met staafmixer pureren of boven kom door zeef wrijven.
  • Ham in blokjes snijden.
  • Erwtenpuree en hamblokjes door soep roeren en ca. 2 minuten meewarmen.
  • Soep op smaak brengen met zout en peper.
  • Soep in vier soepkommen scheppen.
  • Selderij erboven fijnknippen.

Notities

Serveren met roggebrood met katenspek

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 22g | Vet: 6g