Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoofd Konijn met Zuidvruchten

Recept categorieën: Wild, Zuidvruchten
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram gedroogde gemengde vruchten abrikozen, vijgen, pruimen
  • 1 kg konijn in delen
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • 60 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 125 gram oesterzwammen schoongemaakt en in reepjes gesneden
  • 1 pot wildfond 380 ml
  • 300 ml donker speciaalbier bijvoorbeeld bruin trappistenbier

Instructies

  • Breng in een pan 2 dl water aan de kook.
  • Voeg de gedroogde vruchten toe en laat ze 15 minuten wellen.
  • Laat ze daarna uitlekken in een zeef.
  • Bestrooi de konijndelen met zout en peper.
  • Strooi de bloem op een plat bord en haal de konijndelen erdoor, zodat alle kanten bedekt zijn met bloem.
  • Verhit de boter in een grote braadpan.
  • Bak de konijndelen ongeveer 10 minuten, regelmatig keren.
  • Veeg de oesterzwammen schoon met keukenpapier en snijd ze in reepjes.
  • Haal de konijndelen uit de pan en leg ze op een bord.
  • Voeg de wildfond en het speciaalbier toe aan het bakvet.
  • Breng aan de kook en roer de aanbaksels los.
  • Leg de konijndelen weer terug in de pan.
  • Voeg de oesterzwam reepjes en gewelde gedroogde vruchten toe.
  • Laat het geheel afgedekt 1 1/2 uur zachtjes stoven.
  • Verwijder 15 minuten voor het einde van de stooftijd het deksel en laat de saus iets inkoken.
  • Haal de konijndelen uit de pan en verdeel ze over vier borden.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper en schep deze naast de konijndelen.

Notities

Serveer met aardappelpuree en gestoomde groenten naar keuze, zoals spruitjes.
Geniet van je gemoderniseerde Gestoofd Konijn met Zuidvruchten!

Recept afdrukken
No ratings yet

Truffel Carpaccio Wraptaart

Recept categorieën: Hartige taart, Rundvlees, Varkensvlees, Wraps
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 125 gram spekreepjes
  • 80 gram pecannoten
  • 40 gram pijnboompitten
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 4 handenvol rucola
  • 4 kleine tortilla wraps
  • 3 pakjes carpaccio vlees ca. 100 gram per pakje
  • 1 eetlepel truffeltapenade
  • Parmezaanse kaas naar smaak

Instructies

Voorbereiding van de Ingrediënten:

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
  • Haal ze uit de pan en leg ze apart.
  • In dezelfde pan, bak de spekreepjes knapperig.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Truffelmayonaise maken:

  • Meng de mayonaise en truffeltapenade in een kom totdat alles goed gemengd is.

Bereiding van de Wraptaart:

  • Verwarm de tortilla wraps elk 10 seconden in de magnetron.
  • Besmeer elke tortilla met een laagje van de zelfgemaakte truffelmayonaise.
  • Beleg elke tortilla vervolgens met een laagje carpaccio vlees, een handvol rucola, geraspte Parmezaanse kaas, pecannoten, geroosterde pijnboompitten en de uitgebakken spekreepjes.

Opbouwen van de Wraptaart:

  • Herhaal dit proces met de overige tortilla wraps en ingrediënten totdat je een stapel van drie lagen hebt.

Serveren:

  • Snijd de Carpaccio Wraptaart in punten en serveer direct.

Notities

De aardse tonen van truffel en de smaakvolle combinatie van ingrediënten in deze Carpaccio Wraptaart vragen om een elegante rode wijn zoals een Pinot Noir of een Merlot. Als je liever wit drinkt, probeer dan een Chardonnay met een lichte houttoon.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bourgondisch Stoofvlees

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 750 gram runderriblappen
  • 200 gram paddenstoelen
  • 190 gram Amsterdamse uien
  • 175 gram gerookte spekreepjes
  • 6 wortels
  • 4 tenen knoflook
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 1 witte ui
  • 1 zak pommes duchesse

Marinade:

Instructies

  • Snijd de runderriblappen in stukken.
  • Marineer het vlees minimaal 2 uur met rode wijn, gewassen tijm, hele gepelde knoflooktenen, laurierblaadjes, peper en zout.
  • Pel en snijd de ui in halve ringen.
  • Schil de wortelen en snijd ze in plakken.
  • Pel en snijd de knoflook in plakjes.
  • Haal het vlees uit de marinade (bewaren) en dep het goed droog met keukenpapier.
  • Bak de gerookte spekreepjes zonder vetstof in de stoofpan.
  • Haal de spekreepjes eruit met een schuimspaan.
  • Bak in het achtergebleven vet de runderriblappen aan alle kanten bruin.
  • Haal het vlees eruit en doe de witte ui, wortel, plakjes knoflook en tomatenpuree in de pan.
  • Bak 3 minuten.
  • Voeg de gebakken spekreepjes, het stoofvlees en de marinade terug in de pan.
  • Voeg ook de runderbouillon toe.
  • Bak in een andere pan de paddenstoelen in wat olijfolie rondom bruin.
  • Voeg de gebakken paddenstoelen en Amsterdamse uien toe aan de stoof.
  • Laat 2 uur op lage temperatuur sudderen met de deksel op de pan.
  • Verwijder de deksel van de pan en laat nog 3-4 uur stoven.
  • Verwijder daarna de laurierbladeren en de takjes van de tijm.
  • Serveer het stoofvlees met gebakken pommes duchesse.

Notities

Wijnadvies:
Dit rijke en hartige gerecht met zijn diepe smaken vraagt ​​om een ​​robuuste wijn. Een rode Bourgogne, zoals een Pinot Noir uit de regio, past perfect bij dit stoofvlees. De fruitige aroma's en de lichte kruidigheid van de wijn zullen de smaken van het gerecht versterken en aanvullen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gamba in een Luchtig Jasje

Recept categorieën: Hapjes, Zeevruchten
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 8 gamba's
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel dragon
  • 1 teentje knoflook
  • Peper
  • Zout
  • ¼ pak kataifi-deeg te vinden in een toko
  • Frituurolie

Instructies

  • Maak een soort pesto door olijfolie, limoensap, dragon, knoflook, zout en peper te mengen.
  • Marineer de gamba's hierin gedurende een uur.
  • Verhit de olie.
  • Rijg de gamba's aan de satéstokjes en wikkel ze daarna in een stukje kataifi-deeg.
  • Frituur de gamba's onmiddellijk kort in olie verwarmd tot 150°C. Laat ze uitlekken op
  • keukenpapier en serveer onmiddellijk

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkenshaas uit de airfreyer

Je kunt heerlijke varkenshaas bereiden in de airfryer voor een snelle en smakelijke maaltijd. Hier is een eenvoudig recept voor varkenshaas uit de airfryer:
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Porties: 2
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 varkenshaasjes elk ongeveer 200-250 gram
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Optionele kruiden en specerijen zoals:

  • knoflookpoeder
  • uienpoeder
  • paprikapoeder
  • rozemarijn of tijm (naar smaak)

Instructies

  • Verwarm de airfryer voor op 180°C (360°F).
  • Dep de varkenshaasjes droog met keukenpapier.
  • Wrijf de varkenshaasjes in met olijfolie en breng ze op smaak met zout, peper, en eventuele extra kruiden en specerijen naar keuze.
  • Plaats de varkenshaasjes in het mandje van de airfryer.
  • Zorg ervoor dat ze niet te dicht op elkaar liggen om gelijkmatig te kunnen bakken.
  • Bak de varkenshaasjes in de voorverwarmde airfryer op 180°C gedurende 15-20 minuten, afhankelijk van de dikte van de varkenshaasjes.
  • Draai de haasjes halverwege de baktijd om voor een gelijkmatige garing.
  • Controleer of de varkenshaasjes de gewenste gaarheid hebben bereikt.
  • Het interne temperatuur moet ongeveer 63-68°C zijn voor medium-rare tot medium.
  • Je kunt een vleesthermometer gebruiken om de temperatuur te meten.
  • Haal de varkenshaasjes uit de airfryer en laat ze een paar minuten rusten voordat je ze aansnijdt.
  • Hierdoor behouden ze hun sappen en blijven ze mals.
  • Snijd de varkenshaasjes in plakjes en serveer ze met je favoriete bijgerechten, zoals aardappelpuree, groenten, of een lekkere saus naar keuze.
  • Geniet van je smakelijke en malse varkenshaas uit de airfryer!

Recept afdrukken
No ratings yet

Snoek met bieslook

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 8 moten snoek ca. 5 cm. Dik
  • 4 dunne schijfjes limoen -of citroen
  • 2 eetlepels limoensap -of citroensap
  • Zout
  • witte peper uit de molen
  • 3 eetlepels bloem gezeefd
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 75 gram boter bijvoorkeur licht gezouten

2 Eetlepel fijngesneden bieslook:

  • Voor de garnering
  • 4 kerstomaatjes
  • 4 bosjes bieslook sprieten a 12 stuks

Instructies

Voorbereiding

  • Spoel de vis onder stromend koud water.
  • Leg de moten 2 minuten in ruim kokend water waaraan enkele limoen-of citroen schijfjes zijn toegevoegd.
  • Spoel ze daarna onder koud water zolang tot de vis volkomen is afgekoeld.
  • Verwijder daarna de schubben en spoel de mootjes opnieuw onder stromend koud water.
  • Maak de moten vervolgens droog met keukenpapier en wrijf ze in met limoen-of citroensap.
  • Laat de vis tenminste 10 minuten liggen.
  • Maak de moten daarna opnieuw droog en wrijf ze in met wat zout en peper.
  • Wentel ze vervolgens door de bloem.
  • Schud overtollige bloem eraf.

Bereidingswijze

  • Verhit een bakpan en laat de olie er even door walsen.
  • Voeg 25 gram boter toe.
  • Wacht tot het schuim van de boter vrijwel geheel is verdwenen.
  • Temper de warmtebron.
  • Bak de moten in 12-15 minuten aan alle kanten goudbruin en gaar.

Notities

Serveertips

Presentatie:
neem de vis uit de pan en leg de motennaast elkaar in het midden van een
voorverwarmde schaal.
Verwijder olie en boter uit de pan.
Laat onmiddelijk daarna 50 gram boter in de pan heet worden.
Schenk de hete en bruisende boter over de snoekmoten.
Strooi er fijngesneden bieslook over.
Garneer het gerecht door er gehalveerde tomaatjes en bosjes bieslook bij te leggen.
Geef gekookte aardappelen(Opperdoezer Ronde)en gesmoorde komkommer of courgettes erbij.
Van snoek wordt gezegd dat ze in de herfst het beste smaakt.
Eerlijk gezegd smaakt de snoek mij ook in de zomer goed.
De aanvoer van verse snoek vindt vrijwel altijd plaats tijdens en vrij kort na een periode met ruig, stormachtig weer.
Bij de vishandel wordt verse snoek in moten verkocht.
Het nadeel van de snoiek is dat ze vrij veel graten bevat, hetgeen de meeste Nederlanders niet aanstaat.
Over de juiste bereidingswijze van snoek lopen de meningen nogal uiteen.
De een beweert dat de snoek onmiddellijk na de vangst moet worden schoongemaakt en leeg moet bloeden om zijn rietachtige smaak kwijt te raken.
Anderen wassen de bek uit met wat azijn en/of spoelen de vis in water waaraan azijn is toegevoegd.
Wanneer men de vis daarna hangend laat drogen zullen de fijnste graten als het ware in het visvlees zijn opgelost.

Recept afdrukken
No ratings yet

Knapperige Bacon Sandwich met Sla en Tomaat

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch, Varkensvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4
calorieën: 450kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 200 g bacon
  • 8 sneetjes bruinbrood
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 rijpe tomaten in plakken gesneden
  • 4 grote slablaadjes
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Bak de bacon in een anti-aanbakpan op hoog vuur krokant en bruin.
  • Leg de gebakken bacon vervolgens even op keukenpapier om uit te lekken.
  • Besmeer 4 sneetjes brood met mayonaise en leg daarop de plakjes tomaat.
  • Bestrooi de tomaten met versgemalen zwarte peper.
  • Verdeel de krokante bacon over de sneetjes brood, gevolgd door de slablaadjes.
  • Leg er vervolgens een sneetje brood bovenop.
  • Snijd de boterhammen schuin doormidden en verpak de sandwiches per stuk in plasticfolie.

Notities

Serveer de knapperige bacon sandwiches met sla en tomaat direct en geniet van deze heerlijke lunch!
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij deze sandwich. De fruitige en soepele smaak van de wijn vormt een mooi contrast met de zoute en knapperige bacon, terwijl het ook de frisheid van de tomaat en de sla aanvult.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 2mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Broccoli en Mozzarella Pizza

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pizza
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 300 g panklare broccoliroosjes
  • ½ pak mix voor pizzabodem 450 g
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 bol mozzarella kaas in plakken
  • 4 zongedroogde tomaten in olie in reepjes gesneden
  • ½ eetlepel Italiaanse kruiden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Halveer de broccoliroosjes in de lengte.
  • Kook de broccoli in ruim water met een ½ theelepel zout gedurende 2 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Spoel de broccoli af onder koud stromend water in een vergiet.
  • Dep de broccoli droog met keukenpapier.
  • Bereid het pizzadeeg met 1 eetlepel olie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Verdeel het deeg in 2 stukken en rol deze uit tot dunne, ronde lappen op een met bloem bestoven aanrecht.
  • Leg de deeglappen op een ingevette bakplaat en bestrijk ze dun met olie.
  • Verdeel de plakjes mozzarella over het deeg en leg de broccoli en zongedroogde tomaten ertussen.
  • Bestrooi met Italiaanse kruiden, zout en peper naar smaak.
  • Besprenkel met de resterende olie.
  • Bak de pizza's in het midden van de oven gedurende 15 minuten, of tot ze knapperig bruin en gaar zijn.

Notities

Serveer met een frisse tomatensalade. Als wijnadvies past een lichte Italiaanse rode wijn zoals een Chianti goed bij deze pizza.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidige Linzencurry met Tofu en Cashewnoten

Bereidingstijd28 minuten
Land van herkomst: India
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 375 g tofu naturel, in kleine blokjes
  • 4 eetlepels olie
  • 50 ml lichte sojasaus
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • ½ rode peper in dunne reepjes
  • 1 cm verse gemberwortel geraspt
  • 1 eetlepel milde Indiase kerriepasta
  • 400 g bladlinzen uit blik of pot, voorgekookt
  • 1 pak naanbrood naturel (2 stuks)
  • 15 g verse koriander grofgesneden
  • 75 g cashewnoten grofgehakt

Instructies

  • Dep de tofu droog met keukenpapier.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een wok of hapjespan en bak de tofu in 10 minuten rondom bruin.
  • Haal de tofu uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en leg in een schaal.
  • Giet de sojasaus over de tofu.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Fruit in dezelfde pan de ui en knoflook in 1 eetlepel olie.
  • Voeg de rode peper, geraspte gemberwortel en kerriepasta toe en bak 5 minuten mee.
  • Voeg de linzen toe, breng op smaak met zout en peper, en verwarm nog 5 minuten al omscheppend.
  • Rooster het naanbrood onder de hete grill tot het lichtbruin is, keer halverwege.
  • Verdeel de linzencurry over vier borden.
  • Schep de gebakken tofu met sojasaus erover en bestrooi het gerecht met koriander en cashewnoten.

Notities

Serveer het naanbrood naast de curry voor een complete maaltijd.

Wijnadvies

Deze kruidige linzencurry gaat goed samen met een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Recept afdrukken
No ratings yet

Apple fritters

Recept categorieën: Fruit, Gebak
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 40 ml halfvolle melk
  • 75 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 snufje zout
  • 10 g basterdsuiker
  • 2 zoete appels
  • 50 g suiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 500 ml olie om in te frituren

Instructies

  • Verhit de olie tot circa 160 ºC.
  • Klop de eieren met de melk luchtig in een kom.
  • Meng het zelfrijzend bakmeel, een snufje zout en suiker tot een glad beslag.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in circa 9 ringen per appel.
  • Doop de appelrondjes een voor een in het beslag, zorg ervoor dat ze helemaal bedekt zijn.
  • Bak de apple fritters per twee om en om circa 3 minuten.
  • Meng de suiker met kaneelpoeder in een kom.
  • Laat de apple fritters op een bord met keukenpapier uitlekken.
  • Haal de apple fritters door de kaneelsuiker en serveer direct.