Boterkoek met Chocoladelaagje
Een smeuïge boterkoek met een romig chocoladelaagje, perfect voor feestelijke gelegenheden of een zoete traktatie!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 410kcal
Author: Auteur onbekend
- Boterkoekmix van Dr. Oetker
- Chocoladeglazuur van Dr. Oetker
Bereid de boterkoek volgens de instructies op de verpakking en laat deze volledig afkoelen.
Verwarm het chocoladeglazuur zoals aangegeven op de verpakking.
Giet het gesmolten chocoladeglazuur over de afgekoelde boterkoek en verdeel gelijkmatig.
Laat de chocolade uitharden en snijd de boterkoek in mooie stukken.
Snijd de boterkoek in mooie stukken en geniet van deze smakelijke traktatie met een heerlijke chocoladetwist!
Wijnadvies:
Combineer deze boterkoek met een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een lichte koffie om de smaken van de chocolade en boterkoek te complementeren.
Calories: 410kcal | koolhydraten: 44g | Protein: 4g | Vet: 24g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 23
Zoete Boterbloempjes met Amandelspijs
Luchtige boterbloempjes gevuld met een zoete amandelspijsvulling en een vleugje kaneel.
Bereidingstijd1 uur uur 10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
Deeg:
- 20 g verse gist
- 2 dl lauwe melk
- 375 g tarwebloem plus extra voor verwerken
- ½ theelepel kaneel
- 75 g zachte roomboter
- ½ theelepel zout
- 40 g suiker
Vulling:
- 50 g zachte roomboter
- ½ theelepel kaneel
- 1 zakje vanillesuiker
- 100 g amandelspijs
- 1 eierdooier
- Amandelschaafsel
Brokkel de gist in een kom en roer glad met de lauwe melk.
Zeef de bloem met kaneel en voeg boter, zout en suiker toe.
Kneed tot een glad deeg.
Dek af met een vochtige doek en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
Maak ondertussen de vulling: kneed de boter, kaneel en vanillesuiker door het amandelspijs.
Kneed het deeg nogmaals op een met bloem bestoven aanrecht.
Verdeel het deeg in twee stukken en rol elk stuk uit tot een rechthoek van 30 x 36 cm.
Bestrijk het deeg met de vulling, vouw dubbel en snijd in stukken van 4 cm breed.
Maak inkepingen aan één lange zijde en vouw de uiteinden naar het midden.
Leg de stukken in een cirkel op een bakplaat met bakpapier.
Laat opnieuw 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 225°C.
Bestrijk de deegstukken met losgeklopt ei en bestrooi met amandelschaafsel.
Bak de boterbloempjes in het midden van de oven in 10 minuten goudbruin.
Geniet van deze heerlijke boterbloempjes als een zoete traktatie bij de koffie ofthee.
De amandelspijsvulling en het kaneelaroma geven een smaakvolle twist aan dit gebak.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een glas koude melk past uitstekend bij dit gebak.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 1.3g | Zout: 0.4g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 23
Zoete Bosbessenpirogs
Een Scandinavische lekkernij met bosbessen, hüttenkäse en ananas in een luchtig deeg, perfect voor bij de koffie of thee.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 260kcal
Author: Auteur onbekend
Deeg:
- 15 g verse gist
- 2 dl lauwe melk
- 1 ei
- 2 theelepels suiker
- 50 g zachte roomboter
- 400 g tarwebloem + extra voor het verwerken
Vulling:
- 200 g bosbessen
- 100 g hüttenkäse
- 150 g uitgelekte ananasstukjes uit blik
- 1 eetlepel maïzena
- 2 eetlepels suiker
Afwerking:
- 1 ei voor bestrijken
- Suiker om te bestrooien
Brokkel de gist in een kom en meng met de lauwe melk tot een glad mengsel.
Voeg het ei, suiker, boter en gezeefde bloem toe en kneed tot een soepel deeg.
Laat het deeg 30 minuten rijzen onder een vochtige doek op een warme plaats.
Kneed het deeg opnieuw op een met bloem bestoven aanrecht en verdeel het in twee stukken.
Rol één stuk uit tot een cirkel van 30 cm en verdeel het andere in zes kleine bolletjes.
Meng de bosbessen, hüttenkäse, ananasstukjes, maïzena en suiker voor de vulling.
Schep de vulling op de helft van elke deegcirkel, laat de randen vrij.
Vouw de cirkels dubbel en druk de randen dicht met een vork.
Leg de pirogs op met bakpapier beklede bakplaten en laat 20-30 minuten afgedekt rijzen.
Verwarm de oven voor op 225°C.
Bestrijk de pirogs met losgeklopt ei en bestrooi met suiker.
Bak de kleine pirogs 15 minuten en de grote pirog 20 minuten.
Geniet van deze heerlijke bosbessenpirogs als een zoete traktatie bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Deze zoete pirogs gaan goed samen met een lichte dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti of een gekoelde Riesling.
Calories: 260kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 9g | Zout: 0.4g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 23
Bosaardbeitjes met Champagnebavarois
Een verfijnd nagerecht met bosaardbeien en luchtige champagnebavarois, perfect voor speciale gelegenheden.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
- 3 dl champagne
- 70 g suiker
- 5 eidooiers
- 400 g bosaardbeien
- 8 zandkoekjes
- 4 wafels
- Poedersuiker
- Muntblaadjes
Klop de champagne, suiker en eidooiers in een kom los.
Verhit de kom au bain-marie en blijf kloppen tot de sabayon dik en gebonden is.
Laat de sabayon afkoelen in een koud waterbad, terwijl je blijft kloppen.
Was de bosaardbeitjes en laat ze uitlekken.
Plaats een zandkoekje in het midden van elk bord en voeg bosaardbeitjes toe.
Dek af met een tweede zandkoekje en verdeel de rest van de bosaardbeitjes rondom.
Schep de afgekoelde sabayon over de torentjes en rondom het gerecht.
Bestrooi de wafels met poedersuiker en plaats ze bij het gerecht.
Garneer met muntblaadjes en serveer direct.
Samenvatting:
Een luxueus dessert met bosaardbeien en champagnebavarois, afgewerkt met zandkoekjes en poedersuiker. Ideaal voor feestelijke momenten.
Wijnadvies:
Serveer met dezelfde champagne als gebruikt in het gerecht, voor een harmonieuze smaakervaring.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 23
Bokkenpootjestaart met Advocaat
Deze heerlijke bokkenpootjestaart met advocaat is een luxe nagerecht dat je makkelijk kunt voorbereiden. Laat het een dag in de koelkast staan en geniet van de zachtheid en rijke smaak!
Bereidingstijd30 minuten min
in de koelkast1 dag d
Servings: 8 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend
- ½ liter slagroom
- 6 eetlepels suiker
- 2 zakjes Klop Klop
- ⅓ fles advocaat
- 2 pakken bokkenpootjes
- Kant-en-klare taartbodem
Doe ½ liter slagroom in een kom.
Voeg 6 eetlepels suiker en 2 zakjes Klop Klop toe.
Klop de slagroom met een mixer stijf.
Voeg de advocaat toe aan het slagroommengsel en zet het vulsel in de koelkast.
Snijd alle bokkenpootjes doormidden (niet in de lengte), zodat je twee chocoladekopjes krijgt.
Schep 1/3 van het slagroommengsel op de taartbodem.
Bedek deze laag met de gehalveerde bokkenpootjes, zodat de chocoladekopjes aan de buitenkant zichtbaar zijn.
Vul ook het midden.
Voeg opnieuw 1/3 van het slagroommengsel toe.
Voeg een tweede laag gehalveerde bokkenpootjes toe.
Voeg de rest van het slagroommengsel toe aan de bovenkant.
Maak kruimels van de overgebleven bokkenpootjes en strooi deze over de taart.
Zet de taart in de koelkast en laat deze 24 uur staan, zodat de bokkenpootjes zachter worden en het mengsel erin trekt.
Wacht geduldig, want het wachten maakt de bokkepootjestaart nog smakelijker!
Wijnadvies:
Een frisse, zoete witte wijn zoals een Muscat of een licht dessertwijn past goed bij deze taart. Het complement van de zoetheid van de wijn en het rijke mengsel van slagroom en advocaat maakt de taart extra bijzonder.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 22g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 23
Romige Bokkenpootjestaart met Advocaat
Deze romige bokkenpootjestaart met advocaat is een heerlijk en feestelijk nagerecht. Laat het een nacht opstijven in de koelkast en versier het naar eigen wens voor een showstopper!
Bereidingstijd30 minuten min
in de koelkast12 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 biscuitbodem
- ½ liter slagroom
- 2 eetlepels suiker
- 2 zakjes Klop Klop slagroomversteviger
- 1 fles advocaat
- 3 pakjes bokkenpootjes
Klop de slagroom stijf met de suiker en de twee zakjes Klop Klop slagroomversteviger.
Bestrijk de biscuitbodem met de stijfgeklopte slagroom.
Roer ½ fles advocaat door de slagroom en meng goed.
Snijd de bokkenpootjes in het midden door.
Leg de bokkenpootjes op de biscuitbodem die je met slagroom hebt ingesmeerd.
Voeg bovenop de bokkenpootjes een laag advocaatslagroom toe.
Voeg een tweede laag bokkenpootjes toe, gevolgd door een tweede laag slagroom.
Strijk het geheel mooi glad en laat het 12 uur opstijven in de koelkast.
De volgende dag kun je de taart naar keuze versieren voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete wijn zoals een Moscato d'Asti past perfect bij deze luchtige, romige taart. De frisheid van de wijn vormt een mooi contrast met de rijke advocaat- en slagroomvulling.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 3g | Vet: 30g | Zout: 0.2g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 23
Zuid-Afrikaanse Bobotie met Romige Eilaag
Proef de rijke smaken van Zuid-Afrikaanse Bobotie: een kruidige gehaktschotel met een romige eilaag. Heerlijk met rijst en chutney!
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend
- 500 g mager runderpoulet
- 5 sneetjes witbrood
- 1 kopje melk
- 1 grote ui fijngesneden
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 theelepel ketoembar gemalen koriander
- ½ theelepel djinten gemalen komijn
- 10 peperkorrels
- ¼ theelepel kruidnagelgruis
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel citroensap
- 1 ei losgeklopt
Week de sneetjes witbrood in melk en giet de overtollige melk af.
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de ui samen met kerriepoeder, zout, bruine basterdsuiker, ketoembar, djinten en kruidnagelgruis tot de ui glazig is.
Blus het mengsel af met citroensap.
Meng het uimengsel met het geweekte brood, het vlees en de helft van het losgeklopte ei.
Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal en strijk glad.
Giet de resterende helft van het ei over het vlees.
Plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 200 °C en bak gedurende 40 minuten, totdat de bovenkant goudbruin is en het vlees gaar.
Serveer de bobotie met witte rijst en een frisse chutney.
Opmerking:
Bobotie is een Zuid-Afrikaans gerecht met hartige gehaktsaus bedekt met een romige laag. Het heeft een heerlijke combinatie van kruiden en specerijen.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Pinotage of Merlot, sluit perfect aan bij de rijke smaken van bobotie.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 23
Hollandse Bonenmix met Snijbonen en Witte Bonen
Een klassieke Hollandse bonenmix van snijbonen en witte bonen, verrijkt met een vleugje boter. Perfect als bijgerecht bij een stevige maaltijd!
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend
- 150 g witte bonen geweekt of uit blik/pot
- ½ kg snijbonen
- 20 g boter of margarine
- Zout naar smaak
Als je gedroogde witte bonen gebruikt, laat ze dan 12 uur weken in water.
Kook de geweekte bonen in het weekvocht gedurende ongeveer 1 uur tot ze gaar zijn.
Gebruik je bonen uit blik of pot?
Giet ze af en spoel ze goed af.
Was de snijbonen, verwijder de uiteinden en snijd ze in dunne reepjes.
Breng een pan met water aan de kook en voeg de snijbonen toe.
Kook de snijbonen in ongeveer 20 minuten gaar.
Giet het kookwater van beide soorten bonen af en meng ze samen in een grote kom.
Roer de boter door de bonen en breng op smaak met zout.
Serveer de gemengde bonenmix warm als smakelijk bijgerecht.
Serveertip:
Serveer deze bonenmix als bijgerecht bij een stevige stoofpot of een traditioneel stuk vlees zoals een karbonade of rookworst.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Pinot Blanc past uitstekend bij dit gerecht, dankzij zijn frisse en subtiele smaakprofiel.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 7g | Vet: 3g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 23
Romige Blauwkaasterrine met Rode Ui en Komkommer
Een verfijnde blauwkaasterrine met de subtiele smaak van rode ui en komkommer. De combinatie van romige kaas en frisse ingrediënten maakt dit gerecht perfect als voorgerecht of bijgerecht.
Bereidingstijd29 minuten min
opstijven in de koelkast4 uur uur
Land van herkomst: België Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 170kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 cl rode porto
- 1 dl room
- 1 eetlepel agar-agar
- 1 eetlepel citroensap
- 2 cl arachideolie
- 2 eetlepels fijngehakte bieslook
- 150 g blauwschimmelkaas
- 75 g halfvolle verse kaas
- 1 rode ui
- ½ komkommer
- Peper
- Zout
Klop de room stijf en zet opzij.
Vet een kleine cakevorm in met arachideolie.
Snipper de rode ui en fruit deze in een beetje arachideolie in een koekenpan.
Voeg de helft van de rode porto toe en laat kort koken.
Haal van het vuur.
Was de komkommer, snijd deze in plakjes en breng ze met de helft van het citroensap aan de kook in een bodempje water.
Giet af en laat uitlekken.
Pureer de gefruite ui met het vocht, de komkommer en de blauwschimmelkaas in een kom.
Breng de rest van het citroensap en de rode porto samen met wat water en de agar-agar aan de kook.
Roer tot de agar-agar volledig is opgelost.
Haal van het vuur en meng dit mengsel door de kaasmassa.
Voeg de stijf geslagen room, de verse kaas en de helft van de bieslook toe aan het kaasmengsel.
Breng op smaak met peper en zout.
Schep het mengsel in de ingevette cakevorm, strijk het glad en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
Garneer met de overgebleven bieslook en serveer in plakken.
Serveertip:
Serveer met krokant brood of crackers.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de romige textuur en pittige smaak van de blauwkaasterrine.
Calories: 170kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 23
Knapperige Gevulde Bladerdeeghapjes met Ui en Kaas
Deze knapperige bladerdeeghapjes met ui en kaas zijn de perfecte snack of borrelhapje voor elke gelegenheid, eenvoudig te maken en heerlijk van smaak.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 plakje bladerdeeg voor 4 pakketjes
- 1 ui
- 50 g belegen kaas
- Peper
- 1 ei losgeklopt
Laat het bladerdeeg ontdooien volgens de instructies op de verpakking.
Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de ui heel fijn en hak de kaas in kleine stukjes.
Meng het eigeel met het eiwit in een kom.
Snijd het bladerdeeg in vieren, zodat je 4 vierkantjes krijgt.
Leg op elk vierkantje bladerdeeg wat fijngehakte ui en stukjes kaas.
Bestrooi de vulling met een beetje zwarte peper naar smaak.
Vouw de punten van het bladerdeeg naar elkaar toe en druk ze stevig tegen elkaar aan om kleine pakketjes te vormen.
Besmeer de bovenkant van de pakketjes met het losgeklopte ei en bestrooi ze met extra kaas.
Plaats de bladerdeegpakketjes op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten, of tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.
Laat de hapjes even afkoelen voordat je ze serveert.
Serveertip:
Serveer deze bladerdeeghapjes met een frisse salade of dip naar keuze.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past perfect bij de hartige smaken van de ui en kaas.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 17g | Zout: 4g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 23