Ambachtelijke Nederlandse Advocaat
Bereidingstijd20 minuten min
wachten6 uur uur
Servings: 15 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 12 eieren
- 250 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 330 ml brandewijn slijter
Klop in een ruime (metalen) kom de eieren samen met de suiker en vanillesuiker met een mixer tot een glad mengsel.
Voeg de brandewijn toe en klop het erdoorheen.
Hang de kom in een pan met bijna kokend water, zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.
Hang eventueel een kookthermometer in de kom.
Verhit het mengsel al kloppend met de mixer op de laagste stand tot het dik is en de thermometer 85 °C aangeeft.
Let op dat het mengsel niet kookt, anders kan de advocaat schiften.
Haal de kom uit het warme waterbad zodra het mengsel dik genoeg is en zet het in een bak met koud water.
Blijf nog ongeveer 5 minuten kloppen op de laagste stand zodat de advocaat niet kan schiften.
Laat de advocaat verder afkoelen en bewaar hem tot gebruik in de koelkast.
Serveer de advocaat op dezelfde dag in kleine glaasjes of coupes en geef er een lepeltje bij, of gebruik het als ingrediënt in een dessert.
- Gebruik een kookthermometer om te voorkomen dat de advocaat mislukt. Zodra de thermometer 85 °C aangeeft, heeft de advocaat de juiste dikte en temperatuur bereikt.
- Deze ambachtelijke advocaat is zacht en romig, een delicatesse die niet mag ontbreken in de Nederlandse keuken. Het verschil met advocaat uit een fles is duidelijk merkbaar!
- Deze ambachtelijke advocaat kan goed worden geserveerd met een lichte, zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Sauternes.
koolhydraten: 17g | Protein: 5g | Vet: 4g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 63
Gefrituurde kippenvleugels
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 theelepel gemalen geelwortel kurkuma / koenjit
- 1 theelepel gemalen chilipeper
- 2 theelepel gemalen koriander
- 2 theelepel gemalen komijn
- 3 tenen knoflook geperst
- 12 kippenvleugels
- 1 liter plantaardige olie voor het frituren
- zoete Thaise chilisaus om erbij te serveren
- partjes limoen voor de garnering
Doe de geelwortel in een kom en schep er de chilipeper, koriander, komijn en knoflook door.
Wrijf dit mengsel met uw vingers over het vel van de kippenvleugels.
Doe de vleugels in een schaal, dek af en zet 2 uur in de koelkast.
Verhit de olie in een wok.
Doe één tot twee vleugels tegelijk in de hete olie en frituur ze in 3 tot 4 minuten goudbruin.
Schep ze met een schuimspaan uit de wok en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Houd ze warm terwijl u de rest van de vleugels frituurt.
Serveer de kippenvleugels warm en geef er zoete Thaise chilisaus bij.
Garneer met partjes limoen.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 63
Garnalenbeignets
Servings: 10 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram rauwe reuzengarnalen gepeld
- 4 sjalotjes grof gehakt
- 1 stengel citroengras gekneusd en grof gehakt
- 2 tenen knoflook gepeld
- 1 eiwit
- 2 theelepel vissaus
- 1 kleine verse rode chilipeper, ontzaad en gehakt
- 1 theelepel vers citroensap
- 4 citrusbladen djeroek poeroet, in sliertjes, of 1 theelepel geraspte limoenschil
- 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
- 35 to t 40 sneetjes witbrood
- 2 eetlepels sesamzaad
- 7,5 dl plantaardige olie om te frituren
Draai de garnalen, sjalotjes, het citroengras, de knoflook, het eiwit, de vissaus, chilipeper en het citroensap in een keukenmachine tot een glad mengsel.
Doe het mengsel in een kom en schep er de sliertjes citrusblad en gehakte koriander door.
Steek met een stervormig of rond uitsteekvormpje van 7 cm doorsnee één vormpje uit elke snee brood.
Bewaar het resterende brood voor broodkruim.
Smeer 1 krappe eetlepel garnalenmengsel over elk broodvormpje.
Bestrooi met wat sesamzaad en druk dat lichtjes in het garnalenmengsel.
Verhit de olie in een grote wok.
Frituur de beignets in porties ca. 1 tot 2 minuten tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.
Schep ze met een schuimspaan uit de wok en laat op keukenpapier uitlekken.
Schik de beignets op een dienschaal of op individuele borden en serveer ze heet.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 63
Poolse Nalesniki
Gevulde Flensjes
Totale tijd40 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
flensjespan
invetkwastje
paletmes
houten
Lepel
Voor de flensjes:
- 200 g bloem
- Snufje zout
- 4 eieren
- 4 deciliter melk
- Boter
Voor de vulling:
- 125 g boter
- 125 g kwark of zure room
- 1 ei
- Snufjes zout en peper
Maak op de gewone wijze een flensjesbeslag van bloem, zout, eieren, en melk.
Bak hiervan tamelijk dunne flensjes in een flensjespan.
Roer intussen de boter zacht en meng deze met de kwark (of zure room).
Voeg daarna het ei, zout en peper toe, en klop alles goed glad.
Bedek elk flensje met een dunne laag van deze kwarkvulling, rol ze op, snijd in 3 kleine stukken, paneer ze à l'anglaise, en bak ze goudgeel in de hete frituur.
Variaties:
Gebruik in plaats van kwark en boter zure room.
Maak een vulling met ragoût (bloem, boter, bouillon) waarin blokjes meikaas voor een hartigere smaak.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 63
Célestines à la Joinville
Geniet van deze hartige, gevulde visfrituur uit Bretagne met dit recept voor Célestines à la Joinville
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar
flensjespan
paletmes
invetkwastie,
sauspan
- 300 g bloem
- Een snufje zout
- 3 eieren
- 2,5 dl water
- 50 g boter
- 3 eiwitten
- Boter
- 30 g bloem
- 25 g boter
- 2 dl visfumet
- ½ blikje kreeft
- 100 g garnalen gekookt en gepeld
- 50 g champignons
- 2 dl saus Joinville
- Eiwit
- Paneermeel
- Frituurvet
Maak van bloem, zout, eieren, water, boter en eiwitten op de gebruikelijke wijze een flensjesbeslag en bak daarvan heel dunne flensjes.
Bedek elk flensje met een ragoût van kreeft en garnalen, licht gebraiseerde champignons en een saus Joinville (visfumet, kreeften- en garnalenboter, truffeljulienne, scheutje witte wijn).
Rol de flensjes op en steek ze vast met een prikker.
Paneer de gevulde flensjes à l'anglaise en bak ze goudgeel in de hete frituur.
- Varieer door crabmeat te gebruiken bij een sauce Russe.
- Gebruik vlees van garnalen en serveer met een sauce verte.
Geniet van deze verfijnde Célestines à la Joinville als een heerlijk gerecht voor een bijzondere gelegenheid!
Calories: 380kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 63
Hartige Aardappelpannenkoekjes met Nootmuskaat
Geniet van deze klassieke Nederlandse aardappelpannenkoekjes, perfect als bijgerecht of hoofdmaaltijd.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg aardappels
- ½ liter melk
- 50 g boter
- 6 eidooiers
- 6 eiwitten
- Een snufje nootmuskaat
- Een snufje peper
- Een snufje zout
- Ruim boter om te bakken
- Optioneel:
- sla
Kook de aardappelen en pureer ze vervolgens met wat melk.
Meng de puree met gesmolten boter, zout, peper, nootmuskaat en de eidooiers.
Roer het mengsel grondig door en spatel voorzichtig de stijfgeslagen eiwitten erdoor.
Vorm kleine, smalle en dunne pannenkoekjes van het mengsel.
Verhit ruim boter in een koekenpan met dikke bodem en bak de pannenkoekjes goudgeel.
Serveer de aardappelpannenkoekjes eventueel met sla.
Serveer met een frisse Chardonnay of een droge witte wijn zoals een Riesling.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 63
Vegetarische aardappeltaart met gemengde groenten
Calories: 338kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g aardappels
- 1 middelgrote winterwortel
- 1 theelepel kerrie
- zout
- 4 eetl. olie
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 gele paprika
- 250 g champignons of spruitjes
- 2 vleestomaten
- 4 eetlepel belegen Goudse kaas grofgeraspte
- versgemalen peper
Verwarm de oven voor op 200oC.
Kook de aardappelen in circa 10 minuten halfgaar (halveer grote exemplaren).
Rasp de aardappelen en de geschrapte wortel grof.
Doe ze in een kom, schep er de kerrie, wat zout en peper en 2 eetlepels olie door.
Schep het mengsel in de ingevette springvorm en druk het goed aan.
Zet de vorm 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Snijd intussen de paprika`s in reepjes, de champignons of spruitjes in plakjes en de tomaten in partjes.
Roerbak 5 minuten voor de aardappelbodem uit de oven komt de voorbereide groenten in 2 eetlepels hete olie.
Bestrooi met wat zout en peper.
Schep de groenten in de vorm en bestrooi met de geraspte kaas.
Zet nog circa 10 minuten terug in de oven tot de kaas begint te kleuren.
Serveer de taart warm.
Calories: 338kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 11g | Vet: 18g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 63
Pannenkoekpuntjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 g bloem
- 5 dl melk
- 3 eieren
- 100 g geraspte kaas
- 2 eetlepel(s) verse tijmblaadjes
- 4 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
- 2 uien in ringen
- 4 to maten in partjes
- 1 courgette in plakjes
- 1 zak panklare spinazie à 300 g
- peper
- zout
Doe de bloem in een kom en schenk de helft van de melk erbij.
Klop tot een glad beslag en meng de eieren en rest van de melk erdoor.
Roer de kaas, de tijm en peper en zout naar smaak door het beslag.
Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak de ui goudbruin.
Voeg de tomaat en de courgette toe en bak 5 minuten mee.
Doe de spinazie in 2-3 porties bij de groenten en laat op hoog vuur slinken en het vocht verdampen.
Breng de groenten op smaak met peper en zout en schep de helft van de groenten uit de pan.
Verdeel de helft van het beslag over de groenten in de pan en bak de pannenkoek aan allebei de kanten goudbruin en gaar.
Bak in de resterende olie met de rest van de groenten en het beslag nog een 2e grote pannenkoek.
Snijd de pannenkoek in punten en serveer warm.
Lekker met knoflooksaus.
Wijnadvies: Huiswijn, Ribera del Guadiana, rosé, Spanje
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 63
Gevulde speculaas van Onbekende Auteur
Servings: 10 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 150 g donkerbruine suiker
- 2 eetlepel(s) koekkruiden
- geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
- zout
- 150 g koude roomboter in kleine blokjes
- 200 g gedroogde abrikoosjes in vieren
- 50 g rozijnen
- 10 bolletjes gember fijngehakt
Meng in een kom het bakmeel met de suiker, koekkruiden, sinaasappelrasp, wat zout en de boter en kneed dit tot een soepel deeg.
Laat het deeg enkele uren rusten, zodat de speculaassmaak zich kan ontwikkelen.
Kook de abrikoosjes, rozijnen en gember met het sinaasappelsap en 1 dl water 10 minuten zachtjes tot het vocht is opgenomen.
Laat dit afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175 °Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot 2 lappen van ca. 2-3 mm dik. Bekleed een ingevette lage taartvorm van 22 cm met 1 deeglap, druk de zijkant goed aan.
Verdeel de abrikoosjes erover en dek af met de andere deeglap.
Druk de zijkant tot een schulprand dicht.
Bak de speculaastaart in het midden van de oven in 15-20 min. mooi bruin en gaar
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 63
Open Appel-Aalbessen Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 g bloem
- 100 g boter in kleine blokjes
- 1 vanillestokje
- 250 g aalbessen bakje à 150 g
- 2 zoetzure appels in blokjes gesneden
- 100 g suiker
- 2 eetlepels griesmeel
- 1 ei gesplitst
Zeef de bloem in een kom.
Wrijf de boter door de bloem tot er een korrelige structuur ontstaat.
Voeg één voor één enkele eetlepels water toe, terwijl je blijft kneden tot er een samenhangend deeg ontstaat.
Voeg pas een volgende lepel water toe als het vorige deeg is opgenomen.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een doorsnede van ongeveer 35 cm.
Vouw de deeglap voorzichtig rondom een deegroller om het gemakkelijk te verplaatsen, leg het op het midden van een met bakpapier beklede bakplaat en vouw het uit.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met een mes.
Rits de aalbessen van de takjes.
Meng in een kom de appelblokjes met de aalbessen, driekwart van de suiker en het vanillemerg.
Bestrijk de binnenkant van het deeg met de eierdooier, laat ongeveer 5 cm van de deegrand vrij.
Verdeel het griesmeel over het bestreken deeg.
Laat het fruitvocht uitlekken in een zeef.
Leg het fruit op het middelste deel van het deeg en vouw de randen losjes rondom het fruit.
Klop het eiwit los en bestrijk de bovenkant van de deegrand ermee.
Strooi de rest van de suiker over de met eiwit bestreken deegrand.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 35 minuten gaar.
De taart is maximaal 1 dag houdbaar.
Serveer deze heerlijke open appel-aalbessen taart warm of op kamertemperatuur als een heerlijk dessert.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 63