Ambachtelijke Nederlandse Advocaat

Ambachtelijke Nederlandse Advocaat

Bereidingstijd20 minuten
wachten6 uur
Land van herkomst: Nederland
Servings: 15 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 eieren
  • 250 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 330 ml brandewijn slijter

Instructies

  • Klop in een ruime (metalen) kom de eieren samen met de suiker en vanillesuiker met een mixer tot een glad mengsel.
  • Voeg de brandewijn toe en klop het erdoorheen.
  • Hang de kom in een pan met bijna kokend water, zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.
  • Hang eventueel een kookthermometer in de kom.
  • Verhit het mengsel al kloppend met de mixer op de laagste stand tot het dik is en de thermometer 85 °C aangeeft.
  • Let op dat het mengsel niet kookt, anders kan de advocaat schiften.
  • Haal de kom uit het warme waterbad zodra het mengsel dik genoeg is en zet het in een bak met koud water.
  • Blijf nog ongeveer 5 minuten kloppen op de laagste stand zodat de advocaat niet kan schiften.
  • Laat de advocaat verder afkoelen en bewaar hem tot gebruik in de koelkast.
  • Serveer de advocaat op dezelfde dag in kleine glaasjes of coupes en geef er een lepeltje bij, of gebruik het als ingrediënt in een dessert.

Notities

  • Gebruik een kookthermometer om te voorkomen dat de advocaat mislukt. Zodra de thermometer 85 °C aangeeft, heeft de advocaat de juiste dikte en temperatuur bereikt.
  • Deze ambachtelijke advocaat is zacht en romig, een delicatesse die niet mag ontbreken in de Nederlandse keuken. Het verschil met advocaat uit een fles is duidelijk merkbaar!
  • Deze ambachtelijke advocaat kan goed worden geserveerd met een lichte, zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Sauternes.

Nutrition

koolhydraten: 17g | Protein: 5g | Vet: 4g

Gefrituurde kippenvleugels

Gefrituurde kippenvleugels

Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Warme hapjes
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 theelepel gemalen geelwortel kurkuma / koenjit
  • 1 theelepel gemalen chilipeper
  • 2 theelepel gemalen koriander
  • 2 theelepel gemalen komijn
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 12 kippenvleugels
  • 1 liter plantaardige olie voor het frituren
  • zoete Thaise chilisaus om erbij te serveren
  • partjes limoen voor de garnering

Instructies

  • Doe de geelwortel in een kom en schep er de chilipeper, koriander, komijn en knoflook door.
  • Wrijf dit mengsel met uw vingers over het vel van de kippenvleugels.
  • Doe de vleugels in een schaal, dek af en zet 2 uur in de koelkast.
  • Verhit de olie in een wok.
  • Doe één tot twee vleugels tegelijk in de hete olie en frituur ze in 3 tot 4 minuten goudbruin.
  • Schep ze met een schuimspaan uit de wok en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Houd ze warm terwijl u de rest van de vleugels frituurt.
  • Serveer de kippenvleugels warm en geef er zoete Thaise chilisaus bij.
  • Garneer met partjes limoen.

Garnalenbeignets

Garnalenbeignets

Recept categorieën: Hapjes, Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Servings: 10 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram rauwe reuzengarnalen gepeld
  • 4 sjalotjes grof gehakt
  • 1 stengel citroengras gekneusd en grof gehakt
  • 2 tenen knoflook gepeld
  • 1 eiwit
  • 2 theelepel vissaus
  • 1 kleine verse rode chilipeper, ontzaad en gehakt
  • 1 theelepel vers citroensap
  • 4 citrusbladen djeroek poeroet, in sliertjes, of 1 theelepel geraspte limoenschil
  • 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
  • 35 to t 40 sneetjes witbrood
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 7,5 dl plantaardige olie om te frituren

Instructies

  • Draai de garnalen, sjalotjes, het citroengras, de knoflook, het eiwit, de vissaus, chilipeper en het citroensap in een keukenmachine tot een glad mengsel.
  • Doe het mengsel in een kom en schep er de sliertjes citrusblad en gehakte koriander door.
  • Steek met een stervormig of rond uitsteekvormpje van 7 cm doorsnee één vormpje uit elke snee brood.
  • Bewaar het resterende brood voor broodkruim.
  • Smeer 1 krappe eetlepel garnalenmengsel over elk broodvormpje.
  • Bestrooi met wat sesamzaad en druk dat lichtjes in het garnalenmengsel.
  • Verhit de olie in een grote wok.
  • Frituur de beignets in porties ca. 1 tot 2 minuten tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.
  • Schep ze met een schuimspaan uit de wok en laat op keukenpapier uitlekken.
  • Schik de beignets op een dienschaal of op individuele borden en serveer ze heet.

Poolse Nalesniki

Poolse Nalesniki

Gevulde Flensjes
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Polen
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de flensjes:

  • 200 g bloem
  • Snufje zout
  • 4 eieren
  • 4 deciliter melk
  • Boter

Voor de vulling:

  • 125 g boter
  • 125 g kwark of zure room
  • 1 ei
  • Snufjes zout en peper

Voor het paneren:

  • Eiwit
  • Paneermeel

Voor het frituren:

  • Frituurvet

Instructies

  • Maak op de gewone wijze een flensjesbeslag van bloem, zout, eieren, en melk.
  • Bak hiervan tamelijk dunne flensjes in een flensjespan.
  • Roer intussen de boter zacht en meng deze met de kwark (of zure room).
  • Voeg daarna het ei, zout en peper toe, en klop alles goed glad.
  • Bedek elk flensje met een dunne laag van deze kwarkvulling, rol ze op, snijd in 3 kleine stukken, paneer ze à l'anglaise, en bak ze goudgeel in de hete frituur.

Notities

Variaties:
Gebruik in plaats van kwark en boter zure room.
Maak een vulling met ragoût (bloem, boter, bouillon) waarin blokjes meikaas voor een hartigere smaak.

Célestines à la Joinville

Célestines à la Joinville

Geniet van deze hartige, gevulde visfrituur uit Bretagne met dit recept voor Célestines à la Joinville
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • Een snufje zout
  • 3 eieren
  • 2,5 dl water
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • Boter
  • 30 g bloem
  • 25 g boter
  • 2 dl visfumet
  • ½ blikje kreeft
  • 100 g garnalen gekookt en gepeld
  • 50 g champignons
  • 2 dl saus Joinville
  • Eiwit
  • Paneermeel
  • Frituurvet

Instructies

  • Maak van bloem, zout, eieren, water, boter en eiwitten op de gebruikelijke wijze een flensjesbeslag en bak daarvan heel dunne flensjes.
  • Bedek elk flensje met een ragoût van kreeft en garnalen, licht gebraiseerde champignons en een saus Joinville (visfumet, kreeften- en garnalenboter, truffeljulienne, scheutje witte wijn).
  • Rol de flensjes op en steek ze vast met een prikker.
  • Paneer de gevulde flensjes à l'anglaise en bak ze goudgeel in de hete frituur.

Notities

  • Varieer door crabmeat te gebruiken bij een sauce Russe.
  • Gebruik vlees van garnalen en serveer met een sauce verte.
Geniet van deze verfijnde Célestines à la Joinville als een heerlijk gerecht voor een bijzondere gelegenheid!

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Hartige Aardappelpannenkoekjes met Nootmuskaat

Hartige Aardappelpannenkoekjes met Nootmuskaat

Geniet van deze klassieke Nederlandse aardappelpannenkoekjes, perfect als bijgerecht of hoofdmaaltijd.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Pannenkoeken, Tussendoortje
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • koekenpan met dikke bodem
  • lepels
  • paletmes
  • pureeknijper
  • ruime pan
  • schotel
  • slakom

Ingrediënten

  • 1,5 kg aardappels
  • ½ liter melk
  • 50 g boter
  • 6 eidooiers
  • 6 eiwitten
  • Een snufje nootmuskaat
  • Een snufje peper
  • Een snufje zout
  • Ruim boter om te bakken
  • Optioneel:
  • sla

Instructies

  • Kook de aardappelen en pureer ze vervolgens met wat melk.
  • Meng de puree met gesmolten boter, zout, peper, nootmuskaat en de eidooiers.
  • Roer het mengsel grondig door en spatel voorzichtig de stijfgeslagen eiwitten erdoor.
  • Vorm kleine, smalle en dunne pannenkoekjes van het mengsel.
  • Verhit ruim boter in een koekenpan met dikke bodem en bak de pannenkoekjes goudgeel.
  • Serveer de aardappelpannenkoekjes eventueel met sla.

Notities

Serveer met een frisse Chardonnay of een droge witte wijn zoals een Riesling.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Vegetarische aardappeltaart met gemengde groenten

Vegetarische aardappeltaart met gemengde groenten

Recept categorieën: Hartige taart, Taart
Dieët: Vegetarisch
Calories: 338kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g aardappels
  • 1 middelgrote winterwortel
  • 1 theelepel kerrie
  • zout
  • 4 eetl. olie
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 250 g champignons of spruitjes
  • 2 vleestomaten
  • 4 eetlepel belegen Goudse kaas grofgeraspte
  • versgemalen peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200oC.
  • Kook de aardappelen in circa 10 minuten halfgaar (halveer grote exemplaren).
  • Rasp de aardappelen en de geschrapte wortel grof.
  • Doe ze in een kom, schep er de kerrie, wat zout en peper en 2 eetlepels olie door.
  • Schep het mengsel in de ingevette springvorm en druk het goed aan.
  • Zet de vorm 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Snijd intussen de paprika`s in reepjes, de champignons of spruitjes in plakjes en de tomaten in partjes.
  • Roerbak 5 minuten voor de aardappelbodem uit de oven komt de voorbereide groenten in 2 eetlepels hete olie.
  • Bestrooi met wat zout en peper.
  • Schep de groenten in de vorm en bestrooi met de geraspte kaas.
  • Zet nog circa 10 minuten terug in de oven tot de kaas begint te kleuren.
  • Serveer de taart warm.

Nutrition

Calories: 338kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 11g | Vet: 18g

Pannenkoekpuntjes

Pannenkoekpuntjes

Recept categorieën: Hartige taart, Pannenkoeken
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 5 dl melk
  • 3 eieren
  • 100 g geraspte kaas
  • 2 eetlepel(s) verse tijmblaadjes
  • 4 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 2 uien in ringen
  • 4 to maten in partjes
  • 1 courgette in plakjes
  • 1 zak panklare spinazie à 300 g
  • peper
  • zout

Instructies

  • Doe de bloem in een kom en schenk de helft van de melk erbij.
  • Klop tot een glad beslag en meng de eieren en rest van de melk erdoor.
  • Roer de kaas, de tijm en peper en zout naar smaak door het beslag.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak de ui goudbruin.
  • Voeg de tomaat en de courgette toe en bak 5 minuten mee.
  • Doe de spinazie in 2-3 porties bij de groenten en laat op hoog vuur slinken en het vocht verdampen.
  • Breng de groenten op smaak met peper en zout en schep de helft van de groenten uit de pan.
  • Verdeel de helft van het beslag over de groenten in de pan en bak de pannenkoek aan allebei de kanten goudbruin en gaar.
  • Bak in de resterende olie met de rest van de groenten en het beslag nog een 2e grote pannenkoek.
  • Snijd de pannenkoek in punten en serveer warm.

Notities

Lekker met knoflooksaus.
Wijnadvies: Huiswijn, Ribera del Guadiana, rosé, Spanje

Gevulde speculaas van Onbekende Auteur

Gevulde speculaas van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 10 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g donkerbruine suiker
  • 2 eetlepel(s) koekkruiden
  • geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
  • zout
  • 150 g koude roomboter in kleine blokjes
  • 200 g gedroogde abrikoosjes in vieren
  • 50 g rozijnen
  • 10 bolletjes gember fijngehakt

Instructies

  • Meng in een kom het bakmeel met de suiker, koekkruiden, sinaasappelrasp, wat zout en de boter en kneed dit tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg enkele uren rusten, zodat de speculaassmaak zich kan ontwikkelen.
  • Kook de abrikoosjes, rozijnen en gember met het sinaasappelsap en 1 dl water 10 minuten zachtjes tot het vocht is opgenomen.
  • Laat dit afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 175 °Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot 2 lappen van ca. 2-3 mm dik. Bekleed een ingevette lage taartvorm van 22 cm met 1 deeglap, druk de zijkant goed aan.
  • Verdeel de abrikoosjes erover en dek af met de andere deeglap.
  • Druk de zijkant tot een schulprand dicht.
  • Bak de speculaastaart in het midden van de oven in 15-20 min. mooi bruin en gaar

Open Appel-Aalbessen Taart

Open Appel-Aalbessen Taart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 100 g boter in kleine blokjes
  • 1 vanillestokje
  • 250 g aalbessen bakje à 150 g
  • 2 zoetzure appels in blokjes gesneden
  • 100 g suiker
  • 2 eetlepels griesmeel
  • 1 ei gesplitst

Instructies

  • Zeef de bloem in een kom.
  • Wrijf de boter door de bloem tot er een korrelige structuur ontstaat.
  • Voeg één voor één enkele eetlepels water toe, terwijl je blijft kneden tot er een samenhangend deeg ontstaat.
  • Voeg pas een volgende lepel water toe als het vorige deeg is opgenomen.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een doorsnede van ongeveer 35 cm.
  • Vouw de deeglap voorzichtig rondom een deegroller om het gemakkelijk te verplaatsen, leg het op het midden van een met bakpapier beklede bakplaat en vouw het uit.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met een mes.
  • Rits de aalbessen van de takjes.
  • Meng in een kom de appelblokjes met de aalbessen, driekwart van de suiker en het vanillemerg.
  • Bestrijk de binnenkant van het deeg met de eierdooier, laat ongeveer 5 cm van de deegrand vrij.
  • Verdeel het griesmeel over het bestreken deeg.
  • Laat het fruitvocht uitlekken in een zeef.
  • Leg het fruit op het middelste deel van het deeg en vouw de randen losjes rondom het fruit.
  • Klop het eiwit los en bestrijk de bovenkant van de deegrand ermee.
  • Strooi de rest van de suiker over de met eiwit bestreken deegrand.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 35 minuten gaar.

Notities

De taart is maximaal 1 dag houdbaar.
Serveer deze heerlijke open appel-aalbessen taart warm of op kamertemperatuur als een heerlijk dessert.