Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Courgetteschijfjes met Brie

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 180kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 kleine courgette
  • 1 eetlepel gemengde kruidenpasta uit tube, koelvak
  • 1 eetlepel olie
  • 12 olijven met piment
  • 125 g brie

Instructies

  • Snijd de courgette schuin in 12 plakken van 1 cm dik.
  • Roer de kruidenpasta los met de olie in een kom en meng de courgetteplakken hierdoor.
  • Halveer de plakken brie (of snijd roombrie in 12 plakjes) en leg ze op een bord.
  • Snijd de olijven in 3 plakjes en zet ze in een kommetje naast de brie.
  • Leg de courgetteplakken op een hete grillpan.
  • Keer de plakken met een houten spatel wanneer de onderkant bruin begint te worden.
  • Bak nog even tot de andere zijde ook bruin is.
  • Leg de gebakken courgetteplakken in een pannetje en bestrooi ze met peper en zout.
  • Leg een plakje brie en 3 plakjes olijf erop.
  • Zet het pannetje onder het grillelement in de oven tot de brie gesmolten is en begint te kleuren.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige brie en de gegrilde courgette.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 0.8mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Flensjes met Geroosterde Amandelen en Sinaasappelboter

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4
calorieën: 350kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 37½ gr amandelen gepeld
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 200 ml plantaardige melk zoals amandelmelk
  • 100 g glutenvrije bloem
  • 50 g zachte lactosevrije boter
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 eierdooier
  • 1 sinaasappel
  • 4 bolletjes vanilleroomijs optioneel

Instructies

  • Hak de amandelen fijn en rooster ze kort in een droge koekenpan.
  • Klop in een kom 2 eieren los met de zonnebloemolie, plantaardige melk en een mespunt zout.
  • Zeef de glutenvrije bloem boven het eimengsel en roer goed door.
  • Klop in een kommetje 2 eetlepels lactosevrije boter met honing en de eierdooier los.
  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de helft van de schil boven het botermengsel.
  • Roer de geraspte sinaasappelschil en geroosterde amandelen door het botermengsel.
  • Snijd de sinaasappel dik schillen en snijd de partjes tussen de vliesjes uit.
  • Smelt een klontje lactosevrije boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak van het beslag 4 flensjes.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg de flensjes zo in schaaltjes dat ze ruim over de rand hangen.
  • Schep in elk schaaltje ½ eetlepel sinaasappel-amandelboter en zet de schaaltjes nog 10 minuten in het midden van de oven.
  • Verdeel de sinaasappelpartjes over de flensjes en serveer eventueel met een bolletje vanilleroomijs.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti vormt een perfecte aanvulling op de geroosterde amandelen en de frisse sinaasappelboter.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.5mg | Sugar: 8g

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met warme gemarineerde vijgen en blauwe kaas

Allerhande 2002
Recept categorieën: Fruit, Kaas, Salade, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • ½ eetlepel vloeibare honing
  • zout
  • 6 verse vijgen
  • 100 g eikenbladslamelange met rucola
  • 150 g blauwaderkaas bijv. blue stilton
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • In kommetje olie, azijn en honing tot dressing kloppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vijgen elk in 4 partjes snijden en partjes in dressing leggen.
  • Vijgen ongeveer 5 minuten laten marineren.
  • Af en toe omscheppen.
  • Vijgen uit dressing nemen en op schilkant in ovenschaal leggen; dressing bewaren.
  • Intussen sla over vier bordjes verdelen en kaas erover verbrokkelen.
  • Bordjes en ovenschaal afdekken met plasticfolie en tot gebruik in koelkast bewaren.
  • Ovengrill voorverwarmen.
  • Ovenschaal met vijgen ca. 3 minuten vlak onder grill schuiven.
  • Warme vijgen over bordjes met sla verdelen.
  • Dressing doorroeren en over salade sprenkelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Courgette mozzarellarolletjes met pestodressing

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Koude Hapjes
Land van herkomst: Italië
Porties: 8 stuks
calorieën: 105kcal

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 kleine courgette
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 bol mozzarella kaas, 125 g
  • 2 eetlepels groene pesto verse
  • zout
  • versgemalen peper

Instructies

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Citroen schoonboenen, schil eraf raspen en citroen uitpersen.
  • Van courgette diagonaal 8 lange plakken van ca. ½ cm dik snijden.
  • Plakken aan beide kanten dun met olie bestrijken en op rooster vlak onder grill in ca. 6 minuten mooi bruin roosteren, halverwege keren.
  • Mozzarella in 8 plakken snijden en op keukenpapier laten uitlekken.
  • In kommetje rest van olie met 2 eetlepels citroensap, citroenrasp, pesto en zout en peper naar smaak tot dressing kloppen.
  • Plakken courgette op bord leggen, dressing erover sprenkelen.
  • Op elke plak courgette plak mozzarella leggen, voorzichtig oprollen en met cocktailprikker vaststeken.
  • Rolletjes op schaal leggen en 2 eetlepels van achtergebleven dressing erover sprenkelen.

Notities

Streepjes:
Als je de plakken courgette in een gloeiend hete grillpan roostert, krijgen ze decoratieve bruine streepjes.
Het kost wel iets meer tijd.

Nutrition

Serving: 1persoonsportie | Calories: 105kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 4g | Vet: 9g

Recept afdrukken
No ratings yet

Broodspiesjes met magor en parmaham

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Wereldkeuken
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 8 stuks
calorieën: 135kcal

Ingrediënten

  • 150 g magor-kaas
  • 6 sneetjes bruin casinobrood zonder korst
  • 3 dunne plakken Parmaham
  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • 8 cherrytomaatjes gewassen

Instructies

  • Kaas op kamertemperatuur laten komen.
  • In kommetje kaas tot smeerbaar mengsel roeren.
  • Alle sneetjes brood besmeren met het kaasmengsel.
  • Plakken ham dubbelvouwen en op 3 sneetjes leggen.
  • 8 Blaadjes basilicum apart houden, rest over ham verdelen.
  • Rest van sneetjes brood op andere sneetjes leggen en licht aanduwen.
  • Sandwiches eerst in 4 gelijke vierkantjes snijden en vierkantjes diagonaal doorsnijden.
  • Aan elk satéstokje 3 driehoekjes brood steken en eindigen met blaadje basilicum en tomaatje.

Notities

 

Gebakken spiesjes:

Voor een warm hapje kun je de broodspiesjes ook bakken. Haal de spiesjes eerst een voor een door een beslag van 2 eieren, losgeklopt met 1 ½ dl droge witte wijn en wentel ze door paneermeel. Bak de spiesjes in een koekenpan met een ruime laag hete olie in ca. 2-3 minuten krokant en goudbruin. Garneer ze met een blaadje basilicum en een tomaatje.

Nutrition

Calories: 135kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 8g | Vet: 8g

Recept afdrukken
No ratings yet

Angels of horseback

Land van herkomst: Afrika
Porties: 1
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 5 oesters gerookte per persoon in blik
  • 1 reepje spek per oester
  • olie
  • 1 flesje sweet chilisaus
  • 1 krop sla

Instructies

  • Neem een oester en draai spek rond de oester.
  • Maak dit vast met een tandenstoker.
  • Doe olie in de pan en bak de oesters.
  • Giet een beetje pikante chilisaus in een kommetje.
  • Zet dit in het midden van een bord.
  • Schik een beetje sla op een bord en leg er de oesters bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Entrecote met balsamicosaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Porties: 2 persoon

Ingrediënten

  • 75 g zachte boter of margarine
  • 1 eetlepel(s) rode pesto potje,
  • 2 entrecotes á ca. 200 g,
  • versgemalen zwarte peper,
  • 1 eetlepel(s) olijfolie,
  • 2 eetlepel(s) balsamico-azijn flesje, Grand'ltalia,
  • 1 dl droge rode wijn
  • ½ pot vleesfond á 380 ml, AH,
  • 2 takjes tijm zakje á 15 g,
  • 2 eetlepel(s) bosvruchtenjam
  • 2 zongedroogde tomaten potje á 170 g, Green's,
  • zout
  • 1 theelepel aardappelmeel
  • 2 grote blaadjes verse basilicum zakje á 15 g,

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • In kommetje 50 g boter en pesto door elkaar roeren.
  • Overdoen in spuitzak.
  • Op stuk aluminiumfolie 2 grote toefen pestoboter spuiten.
  • In koelkast ca. 1 uur laten opstijven.
  • Entrecotes bestrooien met peper en besprenkelen met olie en 1 eetlepel azijn.
  • Afgedekt ca. 1 uur in koelkast zetten.
  • In steelpan wijn aan de kook brengen.
  • Fond, tijm, jam en rest van azijn erdoor roeren.
  • Onafgedekt in ca. 10 á 15 minuten op matig hoog vuur tot helft inkoken.
  • Saus boven schenkkan door zeef schenken.
  • Tomaten droogdeppen met keukenpapier en in dunne reepjes snijden.

BEREIDEN:

  • Entrecotes droogdeppen met keukenpapier.
  • In koekenpan rest van boter verhitten.
  • Entrecotes in ca. 6 à 8 minuten bruin en van binnen rosé bakken, halverwege keren.
  • Twee borden voorverwarmen.
  • Entrecotes bestrooien met zout.
  • Afdekken met aluminiumfolie en ca. 5 minuten laten rusten.
  • Ingekookte bouillon door bakvet roeren.
  • Aan de kook brengen en aanbaksels losroeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Aardappelmeel met 1 theelepel koud water gladroeren.
  • Al roerend aan saus toevoegen en blijven roeren tot licht gebonden saus ontstaat.
  • Entrecotes in dunne plakken snijden.
  • Saus in midden op borden scheppen.
  • Entrecoteplakken in saus leggen.
  • Blaadje basilicum met toef pestoboter ernaast leggen.
  • Garneren met tomaatreepjes.

Notities

Serveren met gemengde salade en ciabattastokbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Eieren in een potje 3

AllerHande april 2003
Recept categorieën: Ei, Lunch
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • ½ zakje verse bieslook à 20 g
  • ½ zakje verse basilicum à 15 g
  • 8 eetlepel(s) slagroom
  • 4 grote eieren L
  • 4 eetlepel(s) geraspte belegen kaas

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Boven kommetje bieslook heel fijn knippen.
  • Blaadjes basilicum op elkaar leggen, in de lengte oprollen tot 'sigaartje' en in dunne reepjes knippen.
  • In elk souffléschaaltje 1 eetlepel slagroom scheppen.
  • Helft van verse kruiden over schaaltjes verdelen.
  • Zout en peper erover strooien.
  • Boven elk schaaltje 1 ei breken.
  • Op elk ei weer 1 eetlepel slagroom scheppen.
  • Rest van bieslook en basilicum erover verdelen.
  • Kaas, zout en peper over schaaltjes strooien.
  • Braadslede (of grote ovenschaal) tot helft vullen met heet water.
  • Schaaltjes in braadslede zetten.
  • Braadslede op rooster in midden van oven zetten en eieren in ca. 15 minuten laten stollen.

Notities

Serveren met in repen gesneden geroosterd witbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Broccoli omelet met zalm

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Ei, Groenten, Lunch, Vis, Zalm
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 middelgrote vastkokende aardappel
  • 300 g broccoli
  • zout
  • 1 sjalotje
  • ½ kropje eikebladsla
  • 2 eetlepel(s) geraspte mierikswortel Khne,
  • 4 eetlepel(s) zure room
  • 4 plakjes licht roggebrood
  • 1 eetlepel(s) olie
  • 200 g gerookte zalm á 100 g, AH,
  • 4 eieren
  • liter slagroom
  • peper

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Aardappel schillen, wassen en in blokjes snijden.
  • Broccoli schoonmaken, kleine roosjes van stronk snijden (stronk wordt niet gebruikt) en wassen.
  • In pan met ruim water en zout aardappelblokjes in ca. 3 minuten beetgaar koken.
  • Overdoen in vergiet en onder koud stromend water afspoelen.
  • Broccoli op zelfde manier koken en afspoelen.
  • Sjalotje pellen en snipperen.
  • Sla wassen en in vergiet goed laten uitlekken.
  • In kommetje mierikswortel en zure room door elkaar roeren.
  • Sneetjes roggebrood diagonaal halveren.

BEREIDEN:

  • In koekenpan olie verhitten.
  • Aardappelblokjes al omscheppend in ca. 3 minuten lichtbruin bakken.
  • Sjalot en broccoli erdoor scheppen en ca. 2 minuten meebakken. Intussen 1/4 deel van zalm in dunne reepjes snijden.
  • Eieren loskloppen met slagroom, zout en peper.
  • Zalmreepjes erdoor scheppen.
  • Eiermengsel over groente schenken.
  • Mengsel afgedekt in ca. 4 minuten zachtjes laten stollen.
  • Omelet op deksel keren en onderkant nog ca. 2 minuten bakken.
  • Omelet in 8 punten snijden.
  • Sla over vier -borden verdelen.
  • Omeletpunten erop leggen.
  • Rest van zalmplakjes losjes dubbelgevouwen en met sneetjes roggebrood naast omeletpunten leggen. Mierikswortelsaus half over zalm scheppen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoomde Asperge-Broccoli met Ansjo­vis­olie

Bereidingstijd10 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 500 g asperge-broccoli ook wel broccolini genoemd
  • 4 ansjovisfilets
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroenrasp
  • 1 gedroogd pepertje chilipeper

Instructies

  • Kook de asperge-broccoli in een pan met weinig water gedurende ongeveer 4 minuten, tot ze beetgaar zijn.
  • Giet de asperge-broccoli af en leg ze op een platte schaal.
  • Snijd de ansjovisfilets fijn.
  • Klop in een kommetje de ansjovis samen met de olijfolie en citroenrasp tot een dressing.
  • Verkruimel het gedroogde pepertje boven de dressing en meng alles goed door elkaar.
  • Sprenkel de dressing over de asperge-broccoli.

Notities

Serveer deze asperge-broccoli als bijgerecht bij gegrild vlees voor een smaakvolle combinatie.

Wijnadvies:

Deze gestoomde asperge-broccoli met ansjovisolie kan goed worden gecombineerd met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo. De citrusachtige tonen van de wijn passen goed bij de citroenrasp in de dressing en vormen een harmonieuze aanvulling op de smaak van het gerecht.