Recept afdrukken
No ratings yet

Koffie roomijs met kriekensaus en Brugse kletskoppen

Recept categorieën: IJs, Nagerecht
Land van herkomst: België
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ vanillestokje
  • ½ liter melk
  • dl slagroom
  • 1 eetlepel oploskoffie
  • 5 eidooiers
  • 150 gr basterdsuiker
  • 225 gr suiker + 1 eetlepel
  • 75 gr amandelen gemalen
  • 75 gr bloem
  • 75 gr boter
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 dl Belgisch bier La Chouffe *1
  • 1 pot kersen op siroop

Instructies

Koffie-roomijs:

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Breng de melk met de slagroom, de koffie en het vanillemerg aan de kook.
  • Klop de eidooiers met de basterdsuiker schuimig en klop de kokende melk er in delen door.
  • Schenk het mengsel in een pan en laat het op laag vuur al roerend binden ,laat het niet koken.
  • Zeef het mengsel en laat het onder regelmatig roeren snel afkoelen.
  • Doe het over in het ijsbakje en laat het in de diepvriezer in ± 6 uur bevriezen; roer
  • tussentijds 2 maal door.

Brugse kletskoppen:

  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een bakplaat in.
  • Vermeng 225 gr suiker, de amandelen, de bloem, de boter en het bakpoeder.
  • Vorm er kleine balletjes van en leg die met ± 10 cm tussenruimte op de bakplaat.
  • Bak ze in 10-15minuten in het midden van de oven en laat ze op een rooster afkoelen.

Kriekensaus:

  • Breng het bier met de rest van de suiker aan de kook en laat het ±5 minuten zachtjes koken.
  • Laat de kersen uitlekken en voeg ze toe.
  • Laat de saus goed heet worden.
  • Schenk de warme kriekensaus in een coupe, schep er bolletjes ijs op en garneer met een kletskop.
  • *1 of gebruik krieken- of framboisebier.

Notities

*1 of gebruik krieken- of framboisebier.