Koffie roomijs met kriekensaus en Brugse kletskoppen
Porties: 4 personen
Equipment
- laag metalen bakje , om ijs in te vriezen
Ingrediënten
- ½ vanillestokje
- ½ liter melk
- 2½ dl slagroom
- 1 eetlepel oploskoffie
- 5 eidooiers
- 150 gr basterdsuiker
- 225 gr suiker + 1 eetlepel
- 75 gr amandelen gemalen
- 75 gr bloem
- 75 gr boter
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 dl Belgisch bier La Chouffe *1
- 1 pot kersen op siroop
Instructies
Koffie-roomijs:
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
- Breng de melk met de slagroom, de koffie en het vanillemerg aan de kook.
- Klop de eidooiers met de basterdsuiker schuimig en klop de kokende melk er in delen door.
- Schenk het mengsel in een pan en laat het op laag vuur al roerend binden ,laat het niet koken.
- Zeef het mengsel en laat het onder regelmatig roeren snel afkoelen.
- Doe het over in het ijsbakje en laat het in de diepvriezer in ± 6 uur bevriezen; roer
- tussentijds 2 maal door.
Brugse kletskoppen:
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet een bakplaat in.
- Vermeng 225 gr suiker, de amandelen, de bloem, de boter en het bakpoeder.
- Vorm er kleine balletjes van en leg die met ± 10 cm tussenruimte op de bakplaat.
- Bak ze in 10-15minuten in het midden van de oven en laat ze op een rooster afkoelen.
Kriekensaus:
- Breng het bier met de rest van de suiker aan de kook en laat het ±5 minuten zachtjes koken.
- Laat de kersen uitlekken en voeg ze toe.
- Laat de saus goed heet worden.
- Schenk de warme kriekensaus in een coupe, schep er bolletjes ijs op en garneer met een kletskop.
- *1 of gebruik krieken- of framboisebier.
Notities
*1 of gebruik krieken- of framboisebier.