Recept afdrukken
No ratings yet

Wase Vlaai

Deze vlaai is heel anders dan Limburgse vlaai; het is meer een pudding. Al rond 1700 werden de Waaslandse vlaaien tijdens de kermis gebakken en veel Oost-Vlamingen doen dat nog steeds! Heeft u een stukje vlaai over, dan smaakt dit heerlijk op vers wit brood.
Recept categorieën: Gebak, Taart
Land van herkomst: België
Porties: 10 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 75 gr speculaas in stukjes
  • 300 gr ontbijtkoek in stukjes
  • 3 kokosmakronen verbrokkeld
  • 50 gr beschuit verbrokkeld
  • 6 dl volle melk
  • 2 eieren gescheiden
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel gemalen foelie
  • 100 gr bruine suiker
  • 1 eetlepel bloem
  • zout
  • 50 gr sukade in stukjes
  • 100 gr geconfijte sinaasappelschilletjes oranjesnippers

Instructies

  • Meng de speculaas, ontbijtkoek, kokosmakronen en beschuit en schenk er de melk over.
  • Roer de eidooiers, kaneel, foelie, bruine suiker en bloem door het koekmengsel en laat het ± 10 minuten intrekken.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop het koekmengsel met een mixer glad en smeuïg.
  • Voeg, als het mengsel te vochtig is, wat extra ontbijtkoek en beschuit toe en voeg, als het te droog is, wat extra melk toe.
  • Klop de eiwitten met een mespunt zout stijf en spatel ze met de sukade en 50 gr
  • sinaasappelschilletjes door het koekmengsel.
  • Schep het beslag in de ovenschaal en bak de vlaai in het midden van de oven in ± 1 uur lichtbruin en gaar.
  • Dek de schaal met aluminiumfolie af als de vlaai, voordat de baktijd om is te bruin wordt.
  • De vlaai is gaar als een erin gestoken satéprikker er droog uitkomt.

Notities

Serveer de vlaai in stukjes gesneden met lobbig geklopte slagroom en de rest van de
sinaasappelschilletjes.