Recept afdrukken
No ratings yet

Wodka vanilla granita

Allerhande 2002
Recept categorieën: Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 150 g kristalsuiker
  • 2 dl wodka slijter
  • 150 g frambozen
  • 12 blaadjes basilicum

Instructies

(Kan dag van tevoren):

  • Vanillestokje in lengte opensnijden en merg eruit schrapen.
  • In pan 5 dl water met suiker, vanillestokje en merg aan de kook brengen.
  • Ca. 5 minuten tegen de kook aan houden en blijven roeren tot alle suiker is opgelost.
  • Pan van vuur nemen en siroop tot kamertemperatuur laten afkoelen.
  • Vanillestokje uit siroop halen en helft van wodka erdoor roeren.
  • Mengsel in lage schaal schenken.
  • Schaal in vriezer zetten.
  • Na 2 uur schaal uit vriezer nemen en lichtbevroren massa met vork doorroeren om ijskristallen los te maken.
  • Schaal in vriezer plaatsen en ijskristallen opnieuw 3 keer losmaken, telkens na 1 uur vriezen, tot sneeuwachtige ijsmassa is ontstaan.
  • Granita kan nu tot gebruik in vriezer worden bewaard.
  • Uur voor serveren vier mooie glazen in vriezer zetten.
  • Frambozen voorzichtig schoonvegen.
  • Steeltjes van basilicum plukken en 4 mooie blaadjes achterhouden voor garnering. Basilicumblaadjes op elkaar leggen en tot sigaartje oprollen.
  • Basilicum met scherp mes in flinterdunne reepjes snijden.
  • Granita uit vriezer nemen.
  • Met vork nogmaals omscheppen en reepjes basilicum erdoor mengen.
  • Glazen uit vriezer nemen en in elk 3 frambozen leggen.
  • Rest van wodka over glazen verdelen.
  • Glazen in laagjes opvullen met wodka-vanillegranita en rest van frambozen.
  • Elk glas garneren met basilicumblaadje.

Recept afdrukken
No ratings yet

Scholfilet met basilicum

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Porties: 4 personen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rode paprika
  • 500 g prei
  • 1 eetlepel olie
  • ½ dl droge witte wijn
  • 2 theelepels maïzena
  • 3 theelepels viskruiden AH,
  • 1 zakje verse basilicum 15 g,
  • 1 bekertje crème fraîche 125 ml,
  • 3 schaaltjes scholfilet á ca. 175 g, AH,
  • zout
  • 1 rode Spaanse peper
  • 1 citroen
  • 1 zakje aardappelgolfjes 450 g, CélaVita,
  • 3 eetlepels geraspte oude kaas zakje á 150 g, AH,
  • ½ eetlepel olie om in te vetten

Instructies

Voorbereiden:

  • Paprika schoonmaken, wassen en in reepjes snijden.
  • Prei schoonmaken, in ringetjes snijden, wassen en in vergiet laten uitlekken.
  • In (braad)pan olie verhitten.
  • Paprika en prei al omscheppend ca. 5 minuten bakken.
  • Intussen schaal invetten.
  • In kom wijn, maïzena en viskruiden door elkaar roeren.
  • Boven andere kom 3/4 deel van basilicumblaadjes fijnknippen.
  • Crème fraîche door basilicum roeren.
  • Paprika-preimengsel over bodem van schaal verdelen.
  • Wijnmengsel erover verdelen.
  • Scholfilets erop leggen en bestrooien met zout.
  • Crème fraîche-basilicummengsel over scholfilets uitstrijken.
  • Peper wassen, halveren, zaadlijsten en zaadjes verwijderen en helften in kleine stukjes snijden.
  • Citroen onder koud stromend water goed schoonboenen.
  • Met citroentrekker (of met scherp mesje) smalle reepjes schil van citroen trekken (rest van citroen wordt niet gebruikt).
  • Stukjes peper en citroenreepjes over scholfilets verdelen.
  • Scholfilets afdekken met aardappelgolfjes.
  • Kaas erover strooien.
  • Tot gebruik schotel afgedekt in koelkast zetten.

Bereiden:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • In midden van oven schotel onafgedekt in ca. 30 minuten bruin en gaar laten worden.
  • Rest van basilicumblaadjes erboven fijnknippen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Perziken met amaretti

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Instructies

Bereidingswijze:

  • Halveer de perziken en verwijder de pit.
  • Verkruimel de amaretti in een vijzel of met een deegroller en meng de wijn, amandelspijs en eidooier erdoor.
  • Vul de perzikholten met het amarettimengsel en zet de perziken naast elkaar in de ingevette ovenschaal.
  • Leg op elke perzik een klontje boter.
  • Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 175°c
  • Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en bak de perziken in ca. 20 min. goudbruin en gaar.
  • Schep de perziken met een spatel op 4 borden en strooi er wat poedersuiker over.

Notities

Lekker met lobbig geklopte room of slagroomijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spaanse tapas burgertjes uit de oven

Recept categorieën: Hapjes, Rundvlees, Tapas
Land van herkomst: Spanje
Porties: 12 personen

Ingrediënten

  • 250 g mager rundergehakt
  • 1 eiwit losgeklopt
  • 1 tl paprikapoeder
  • 125 gr chorizoworst in 12 plakjes
  • 12 cherry tomaten
  • 1 kleine rode ui fijngesnipperd
  • 100 ml tomatenbouillon van tablet
  • 2 el platte peterselie fijngehakt

Instructies

  • Kneed het gehakt met eiwit, paprikapoeder, 1/2 tl zout en naar smaak peper heel stevig door elkaar.
  • Verdeel het mengsel in 12 gelijke stukjes en vorm ze elk tot een hamburgertje. 2. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Verwarm de koekenpan goed voor en bak de burgertjes in 1 min. aan elke kant mooi bruin.
  • Bak ook de plakjes chorizo 1 min. aan elke kant. 3.
  • Leg de hamburgertjes in de ingevette ovenschaal en leg er een plakje chorizo en een cherrytomaatje op.
  • Prik ze vast met een tapasprikker. 4.
  • Fruit de ui 1 min. in het bakvet en roer de tomatenbouillon en de peterselie erdoor. Schenk de jus in de ovenschaal. 5.
  • Schuif de schaal in het midden van de oven en laat de hamburgertjes in ca. 15 min. gaar worden.
  • Serveer de tapas warm of lauwwarm uit de schaal.

Notities

Lekker met stokbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hazenrugfilet in rauwe ham met sjalotten tijmsaus

Allerhande 2002
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Porties: 4 personen
calorieën: 445kcal

Ingrediënten

  • 250 gr sjalotjes
  • 7,5 gr tijm verse
  • 1 sinaasappel
  • 50 g boter
  • 4 eetlepels whisky slijter
  • ½ pot marmelade met whisky
  • 4 hazenrugfilets a ca. 250 g
  • 4 plakken Jambon d'Ardenne ham

Instructies

  • Sjalotjes pellen en in grove stukken snijden.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen.
  • Sinaasappel schoonboenen, schil raspen en sinaasappel uitpersen.
  • In pan 25 g boter verhitten ensjalotjes in ca. 5 minuten zachtjes bruinbakken.
  • Helft van whisky erover schenken en ca. 2minuten laten sudderen.
  • Tijm, sinaasappelrasp en -sap toevoegen.
  • Sjalotjes in ca. 10minuten zachtjes gaar sudderen, vocht laten verdampen.
  • Marmelade erdoor scheppen.
  • Hazenrugfilets uitspreiden en smalle punten zover terug klappen dat filets overal even dik zijn.
  • Rond elke filet plakje ham wikkelen.
  • Filets tot gebruik in plasticfolie gewikkeld in koelkast leggen.
  • Filets uit folie nemen en in ca. 30 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C.
  • In koekenpan rest van boter verhitten.
  • Filets in ca. 2 minuten bruinbakken.
  • Vlees in schaal leggen en in oven in ca. 6 minuten van binnen rosé laten worden.
  • Rest van whisky door bakvet roeren en laten verdampen.
  • Sjalottensaus erdoor roeren en even mee warmen.
  • Filets schuin in plakken snijden en op vier borden leggen.
  • Sjalottenmarmelade in midden scheppen.

Notities

Serveren met knolselderijpuree.
 

Nutrition

Calories: 445kcal | koolhydraten: 31g | Protein: 37g | Vet: 17g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde prei

Recept categorieën: Groenten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote preien 400 g
  • zout
  • 100 g blauwaderkaas Bleu d'Auvergne of Fourme d'Ambert
  • 3 takjes peterselie
  • 30 g roomboter
  • 30 g bloem
  • 2 ½ dl melk
  • 25 g Gruyère geraspte
  • boter om in te vetten

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 ºC.
  • Prei schoonmaken en in stukken van 5 cm snijden.
  • Stukken prei in pan met water en wat zout 6 minuten koken en uitlekken.
  • Blauwe kaas in stukjes snijden.
  • Peterselie fijn hakken.
  • In pannetje boter laten smelten en van vuur af bloem erdoor kloppen.
  • Pan weer op zacht vuur zetten en melk er geleidelijk door kloppen tot gladde saus ontstaat.
  • Blauwe kaas erdoor mengen en saus 2 minuten verwarmen tot kaas is gesmolten.
  • Ovenschaal invetten en prei erin leggen.
  • Saus erover schenken en geraspte kaas erover strooien.
  • Ovenschaal 20 à 25 minuten in oven zetten tot bovenkant goudbruin is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Forel met varkensvlees

Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Varkensvlees, Vis, Vlees
Land van herkomst: China
Porties: 4 personen
calorieën: 340kcal

Ingrediënten

  • 4 forellen
  • 50 g spekblokjes
  • 150 g half-om-halfgehakt
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels droge sherry
  • 1 bosuitje in stukjes van 4 cm
  • 4 cm gemberwortel geschild

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 C.
  • Vissen afspoelen onder koud stromend water en droogdeppen met keukenpapier.
  • Vissen met een scherp mes aan beide zijden elke 2 cm kruislings inkerven.
  • In keukenmachine spekblokjes fijnhakken.
  • Gehakt toevoegen en machine kort laten draaien.
  • In kommetje oestersaus, sojasaus, olie, sherry en peper naar smaak mengen en 3 eetlepels door gehaktmengsel scheppen. Buikholten van forellen vullen met gehakt en forellen in ovenschaal leggen.
  • Bosui en gember in luciferdunne reepjes snijden en over vis strooien.
  • Rest van sausje erover schenken.
  • In midden van oven forel in 25-30 minuten gaar laten worden.
  • Als bovenkant te donker wordt, afdekken met aluminiumfolie.

Notities

Serveren met roergebakken mihoen en roergebakken Chinese kool.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 27g | Vet: 21g

Recept afdrukken
No ratings yet

Rollade met abrikozen

Recept categorieën: Varkensvlees
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels appelstroop
  • 1 eetlepel Zaanse mosterd
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 varkensfiletrollade ± 700 gr
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 150 gram gewelde abrikozen
  • 1 dl appelcider
  • liter slagroom
  • zout peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°c.
  • Roer de appelstroop, de mosterd en het kaneelpoeder door elkaar en bestrijk de rollade hiermee.
  • Snipper de ui grof en snijd de bleekselderij in dunne plakjes.
  • Schep de ui, de bleekselderij en de abrikozen in de braadzak door elkaar.
  • Leg de rollade erop en schenk de cider erbij.
  • Sluit de braadzak met de binder af en leg hem in de ovenschaal.
  • Prik enkele gaatjes in de bovenkant van de braadzak.
  • Braad de rollade 40 minuten in de oven.
  • Knip hierna een gaatje in de braadzak en schenk het vocht in een steelpan.
  • Laat het op hoog vuur 5 minuten inkoken.
  • Haal intussen de rollade uit de braadzak en houd deze op een bord onder het aluminiumfolie warm.
  • Schep de slagroom door het ingekookte vocht en laat dit nog 3 minuten koken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg het abrikozenmengsel op een platte schaal, snijd de rollade in plakken en leg deze op de abrikozen.
  • Serveer de saus apart.
  • Lekker met broccoli en aardappelpuree.