Recept afdrukken
No ratings yet

Suikertaart met amandelen

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Taart
Land van herkomst: België, Wereldkeuken
Porties: 8 personen
calorieën: 420kcal

Ingrediënten

  • 6 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
  • 45 g garneeramandelen
  • 3 eieren M
  • 1 bekertje crème fraîche 125 ml
  • 150 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • poedersuiker om te bestrooien
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

Voorbereiden

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Plakjes bladerdeeg op aanrecht uitspreiden en in ca. 10 minuten laten ontdooien.
  • Vorm invetten.
  • Plakjes op elkaar leggen en op met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot lap van Ø 28 cm
  • Vorm met deeg bekleden.
  • Bodem met vork inprikken en tot gebruik in koelkast zetten.
  • Amandelen in droge koekenpan goudbruin roosteren en in keukenmachine fijnmalen.
  • Eieren met crème fraîche, vanillesuiker en 100 g suiker loskloppen.
  • Amandelen erdoor mengen.
  • Mengsel in vorm schenken.
  • Met rest van suiker bestrooien.

Bereiden

  • Taart in midden van oven in ca. 30 minuten lichtbruin bakken.
  • Taart tot lauwwarm laten afkoelen, met poedersuiker bestrooien en in 8 puntjes snijden.

Notities

Lekker met kaneelijs.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 6g | Vet: 27g

Recept afdrukken
No ratings yet

Basilicum fetarol

Aller Hande 1996
Voorbereidingstijd35 minuten
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 525kcal

Ingrediënten

  • 1 pak fillobladerdeeg 250 g, diepvries, Easy Bakery,
  • 50 g pijnboompitten zakje á 100 g, Star,
  • 2 zakjes basilicum verse á 15 g,
  • 200 g fetakaas
  • 1 bakje magere kwark 225 g, Mona,
  • 1 scharreleierdooier,
  • zout
  • zwarte peper, versgemalen
  • ½ zakje knoflookbieslook verse á 20 g,
  • 50 g boter of margarine
  • 3 eetlepel paneermeel
  • 6 tomaten
  • ¾ deciliter medium dry sherry
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten,

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Bladerdeeg ca. 2 uur van tevoren laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing).
  • In droge koekenpan pijnboompitten in ca. 2 minuten goudbruin roosteren.
  • Laten afkoelen.
  • Basilicum fijnhakken.
  • Feta in stukjes snijden.
  • In keukenmachine feta, kwark en eierdooier mengen tot gladde massa of boven kom door zeef wrijven en mengen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Helft van bieslook erboven fijn knippen.
  • Helft van basilicum erdoor roeren.
  • In steelpan boter smelten.
  • Vorm invetten. Doek(en) op aanrecht leggen.
  • Vellen bladerdeeg halveren en korte kanten dun bestrijken met gesmolten boter.
  • 4 Halve vellen bladerdeeg naast elkaar op doek leggen, zodat korte kanten elkaar ca. 2 cm overlappen.
  • Dun bestrijken met gesmolten boter.
  • Hierop nog 2 lagen van 4 halve vellen bladerdeeg leggen.
  • Elke laag dun bestrijken met gesmolten boter.
  • Paneermeel erover strooien.
  • Rest van basilicum erover strooien.
  • Kaasmengsel erover uitstrijken, hierbij ca. 3 cm van rand vrijhouden.
  • Pijnboompitten erover strooien.
  • Bladerdeeg met behulp van doek over vulling vouwen, zodat lange worst ontstaat.
  • Rand dun bestrijken met boter en vastplakken.
  • Deegrol oprollen tot ronde platte spiraalvorm, uiteinde tegen rol plakken en met naad naar beneden in vorm leggen.
  • Bovenkant royaal bestrijken met rest van gesmolten boter.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Tomaten wassen en in stukken snijden.
  • In keukenmachine tomaten pureren of boven kom door zeef wrijven.
  • In pan tomatenpuree met sherry aan de kook brengen en ca. 8 minuten op hoog vuur laten inkoken.
  • Boven andere pan door zeef wrijven.
  • Rest van bieslook erboven fijnknippen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

BEREIDEN:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4. In midden van oven rol in ca. 40 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Uit oven ca. 5 minuten laten staan.
  • Vier borden voorverwarmen.
  • Saus opnieuw zachtjes verwarmen.
  • Rol in 4 punten snijden en op borden leggen.
  • Saus ernaast scheppen.
  • Serveren met gemengde sla van eikenbladsla, veldsla en kerstomaatjes.

Nutrition

Calories: 525kcal | koolhydraten: 46g | Protein: 23g | Vet: 28g

Abrikozen sjalottentaart
Recept afdrukken
No ratings yet

Abrikozen-Sjalotten Galette

Bereidingstijd25 minuten
Porties: 4
calorieën: 235kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 8 sjalotten
  • 50 g boter of margarine
  • 1 eetlepel Indiase kruidenpasta vindaloo
  • 75 g suiker
  • 4 dl tomatensap
  • 8 abrikozen
  • 200 g gegrilde kalkoenborst vleeswaren
  • 1 blik pizzadeeg 270 g
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Pel en halveer de sjalotten.
  • Smelt de boter in een braadpan en roer de Indiase kruidenpasta erdoor.
  • Voeg de sjalotten toe en smoor ze zachtjes gaar gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Schep de sjalotten op een bord.
  • Roer de suiker door het bakvet en laat het op zacht vuur in ongeveer 4 minuten smelten, af en toe roerend.
  • Voeg al roerend het tomatensap toe en laat het ongeveer 2 minuten inkoken tot een dikke saus.
  • Laat iets afkoelen.
  • Was de abrikozen, halveer ze en verwijder de pitten.
  • Snijd de kalkoenborst in reepjes.
  • Vet een lage taartvorm van Ø 24 cm in en bekleed deze met het pizzadeeg.
  • Verdeel de reepjes kalkoenborst over de taartbodem.
  • Leg de abrikozen met de bolle kant naar boven erop.
  • Verdeel de sjalotten erover en strijk de saus erover uit.
  • Bak de Abrikozen-Sjalotten Galette in 20-25 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.

Notities

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 235kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 7g | Vet: 9g | Zout: 0.8mg | Sugar: 19g

Recept afdrukken
No ratings yet

Hartige taart met broccoli, kaas en spek

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4 personen
calorieën: 470kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 300 gram broccoli in kleine roosjes
  • Zout
  • Peper
  • 5 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • Bloem voor bestuiving
  • 150 gram ontbijtspek
  • 5 eieren
  • 125 ml crème fraîche
  • 100 gram belegen kaas geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte) en bekleed een lage taartvorm (ø 24 cm) met bakpapier.
  • Kook de broccoli in een pan met licht gezouten water gedurende 3 minuten.
  • Giet af en laat uitlekken.
  • Rol de plakjes bladerdeeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap met een diameter van ongeveer 28 cm.
  • Bekleed hiermee de taartvorm en snijd eventuele overhangende randjes weg.
  • Verdeel het ontbijtspek over de bodem van de taartvorm en leg de gekookte broccoli erbovenop.
  • Klop in een kom de eieren los met de crème fraîche en geraspte kaas.
  • Breng op smaak met peper en eventueel een beetje zout.
  • Giet het eimengsel gelijkmatig over de broccoli en spek in de taartvorm.
  • Bak de hartige taart in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.
  • Serveer de hartige taart warm, eventueel met een frisse tomatensalade.

Notities

Wijnadvies:

Een witte wijn zoals Duc de Termes Côtes de Saint Mont past goed bij dit gerecht vanwege de hartige smaken van spek en kaas, en de frisheid van de broccoli.

Nutrition

Calories: 470kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 23g | Vet: 33g | Zout: 1.5mg | Sugar: 2g