Recept afdrukken
No ratings yet

Citroen-Carpaccio van Sint-Jakobsschelpen

Voorbereidingstijd15 minuten
plus koeltijd5 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
calorieën: 290kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 600 g Sint-Jakobsschelpen zonder koraal
  • 2 citroenen
  • 2 eetlepels fijngehakte dille
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Leg de borden in de vriezer gedurende 5 minuten om ze te koelen.
  • Snijd de Sint-Jakobsschelpen in dunne plakjes en schik ze op de gekoelde borden.
  • Zet de borden met de plakjes schelpen terug in de koelkast tot vlak voor het serveren.
  • Meng het sap van 1 citroen met de fijngehakte dille en olijfolie.
  • Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zet op kamertemperatuur weg.
  • Snijd de overgebleven citroen in dunne partjes.
  • Lepel vlak voor het serveren de saus over de Sint-Jakobsschelpen en garneer met de citroenpartjes.

Notities

Wijnadvies:

Deze verfijnde schotel vraagt om een ​​frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis. Hun citrusachtige aroma's zullen perfect samengaan met de citroen en de zeevruchten.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 0.5mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Chocolademelk met Kaneel en Kardemom

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Warme dranken
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 liter volle melk
  • 50 g suiker
  • Een mespuntje kaneel
  • 50 g cacao
  • 125 ml slagroom
  • 1 kardemompeul
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker

Instructies

  • Verwarm de volle melk op een laag vuur in een pan met dikke bodem.
  • Meng de suiker, kaneel en cacao in een kom, en roer er 1 eetlepel lauwwarme melk door tot alle klontjes zijn opgelost.
  • Voeg al roerend enkele eetlepels warme melk toe aan het cacaomengsel om het te verdunnen.
  • Voeg het vloeibare cacaomengsel al roerend toe aan de warme melk in de pan.
  • Laat de chocolademelk 1 minuut zachtjes koken op laag vuur.
  • Zet het vuur uit en laat de chocolademelk enkele minuten staan voordat je deze serveert.
  • Stamp de kardemompeul fijn en verwijder het schilletje.
  • Klop de slagroom met de kardemom en de eetlepel witte basterdsuiker.
  • Schep een flinke lepel geklopte slagroom op elk glas chocolademelk.

Notities

  • Deze romige chocolademelk met een vleugje kaneel en kardemom is heerlijk verwarmend op een koude dag.
  • Serveer het met wat koekjes of marshmallows voor een extra traktatie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Preisoep met Gerookte Zalm

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 220kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 kruimige aardappels in blokjes gesneden
  • 150 g prei in ringen gesneden
  • 1 eetlepel tijm
  • 750 ml kippenbouillon van tablet
  • 50 ml slagroom
  • 100 g gerookte zalm in reepjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Breng in een pan de kippenbouillon aan de kook.
  • Voeg de blokjes aardappel, prei en tijm toe.
  • Laat het geheel zachtjes koken gedurende 15 minuten.
  • Pureer de soep voorzichtig met een staafmixer of in een keukenmachine tot een glad mengsel.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier kommen of diepe borden.
  • Schenk een scheutje slagroom in elke kom soep en roer even kort met een lepel zodat de slagroom als een halve cirkel zichtbaar wordt.
  • Leg de reepjes gerookte zalm in de soep.
  • Serveer de romige preisoep met vers brood of stokbrood.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige preisoep en versterkt de smaak van de gerookte zalm.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1.5mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Vijgen Gepocheerd in Rode Wijn met Vanillemascarpone

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 540kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 750 ml rode wijn categorie 8
  • 200 g suiker
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 12 verse vijgen
  • 1 vanillestokje
  • 1-2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 250 g mascarpone
  • 300 g frambozen

Instructies

  • Boen de citroen schoon en trek met een dunschiller 4 repen schil eraf.
  • Breng in een grote pan de rode wijn met de citroenschil, suiker, kruidnagels en kaneelstokje aan de kook.
  • Draai het vuur laag zodat de wijn net onder het kookpunt blijft.
  • Laat de vijgen in de wijn zakken en pocheer ze gedurende 10 minuten tot ze gaar zijn.
  • Halverwege voorzichtig keren.
  • Draai het vuur uit en laat de vijgen in de wijn afkoelen.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit met de punt van een mes.
  • Roer het vanillemerg en de basterdsuiker naar smaak door de mascarpone in een kom.
  • Zet de vijgen en mascarpone afgedekt in de koelkast.
  • Serveer de vijgen op kamertemperatuur of verwarm ze iets.
  • Verdeel 2 vijgen en wat wijn over zes diepe borden.
  • Garneer met frambozen en schep ovale balletjes vanillemascarpone tussen de vijgen door een lepel in warm water te dompelen en met een draaiende beweging de mascarpone op te scheppen.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit weelderige dessert passen diverse dessertwijnen, zoals een Late Bottled Vintage Port of een zoete rode wijn zoals een Brachetto d'Acqui. De fruitige en kruidige tonen van deze wijnen vullen de smaak van de vijgen en de romige vanillemascarpone perfect aan.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 66g | Protein: 6g | Vet: 25g | Zout: 0.1mg | Sugar: 57g

Recept afdrukken
No ratings yet

Frisse Ontbijt Smoothie

Bereidingstijd8 minuten
Recept categorieën: Ontbijt, Smoothies
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 116kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 150 ml karnemelk
  • 500 ml vers sinaasappelsap
  • 4 theelepels honing
  • 4 aardbeien
  • 4 takjes munt

Instructies

  • Verdeel de karnemelk over 4 glazen.
  • Schenk voorzichtig het sinaasappelsap over de bolle kant van een lepel in de glazen, zodat de twee vloeistoffen niet meteen mengen.
  • Druppel in elk glas een theelepel honing.
  • Maak met een satéstokje een gaatje in elke aardbei en steek er een takje munt in.
  • Versier elke cocktail met een gemunte aardbei.

Notities

Voor een zoetere variant, voeg een scheutje diksap toe op de bodem van de glazen. Je kunt ook bevroren fruit toevoegen voor een koude en verfrissende smoothie.

Wijnadvies:

Deze ontbijtcocktail is niet alcoholisch, maar als je iets feestelijks wilt, probeer dan een bruisend glas prosecco bij je ontbijt. De frisheid en lichtheid van de prosecco passen goed bij de sinaasappel en de munt, terwijl het de maaltijd een feestelijke touch geeft.

Nutrition

Calories: 116kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 2g | Vet: 0.5g | Zout: 0.3mg | Sugar: 21g

Recept afdrukken
No ratings yet

Honing-yoghurt Fruitsalade

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Salade
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 169kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 mespunt gemalen kardemom
  • 4 eetlepels vloeibare honing
  • 200 g Griekse yoghurt of vervangende yoghurt
  • 200 g pitloze witte druiven
  • ½ galiameloen in dobbelstenen
  • 100 g bramen

Instructies

  • Roer de gemalen kardemom en honing door de Griekse yoghurt en laat het mengsel even staan.
  • Snijd de druiven doormidden en meng ze met de blokjes meloen.
  • Schep voorzichtig de bramen erdoor.
  • Verdeel de fruitsalade over schaaltjes en serveer de honing-yoghurt erbovenop.

Notities

Wijnadvies:

Deze frisse en fruitige fruitsalade gaat goed samen met een lichte, zoete witte wijn zoals een Riesling of een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 169kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 1g | Zout: 0.1mg | Sugar: 29g

Recept afdrukken
No ratings yet

Verfrissende Citroen-Honing Dip

Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 130kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 150 ml volle kwark of lactosevrije kwark
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 3 eetlepels mayonaise
  • Sap van ½ citroen
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Meng in een mengkom de kwark, honing, mayonaise en het citroensap.
  • Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper.
  • Roer goed door tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Serveer de citroen-honing dip met beetgaar gekookte sperziebonen, rauwe bospeen, paprikareepjes, of andere groenten naar keuze.

Notities

Wijnadvies:

Deze citroen-honing dip vraagt om een lichte en frisse witte wijn, zoals een Riesling of een Chenin Blanc. De citrusachtige tonen van de wijn vullen de frisheid van de citroen in de dip aan, terwijl de zoetheid van de honing wordt gebalanceerd door de wijn.

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.3mg | Sugar: 7g

Recept afdrukken
No ratings yet

Rode bietensoep met runderrookworst

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Soep, Vlees
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 uien gesnipperd
  • 3 eetlepels olie
  • 450 g aardappelschijfjes
  • 400 g rode bietjes geraspt
  • 1 blikje tomatenpuree 70 g
  • 2 tomaten in partjes
  • 750 ml wortelsap
  • 1 runderrookworst 250 g, in plakjes
  • 150 ml Griekse yoghurt vetvrije

Instructies

  • In pan met dikke bodem ui in 2 eetlepels olie fruiten.
  • Aardappel en biet toevoegen en even meebakken.
  • Tomatenpuree erdoor roeren en kort meebakken.
  • Tomaat door aardappelmengsel scheppen.
  • Wortelsap en 250 ml water erbij schenken en soep aan de kook brengen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vuur lager zetten en soep afgedekt 10 minuten zachtjes laten koken.
  • Intussen in koekenpan met antiaanbaklaag rest van olie verhitten.
  • Plakjes rookworst 1-2 minuten al omscheppend bakken.
  • Soep over vier diepe borden verdelen.
  • In midden van elk bord beetje Griekse yoghurt en rookworst scheppen.

Notities

Runderrookworst is een stuk minder vet dan 'gewone' rookworst, zelfs als die 'light' is!

goulash
Recept afdrukken
No ratings yet

Goulash met Rundvlees en Groenten

Een recept uit Roemenië en het voormalige Yugoslavië
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd3 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Roemenië, Yugoslavië
Porties: 4 personen
calorieën: 480kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 600 gram doorregen runderlappen in stukken gesneden
  • 25 gram boter
  • 50 gram magere spekreepjes optioneel
  • 2 eetlepels mosterd
  • 3 uien fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 rode paprika's in stukken gesneden
  • 2 groene paprika's in stukken gesneden
  • 1 eetlepel pikant paprikapoeder
  • 1 eetlepel mild paprikapoeder
  • 1 blikje tomatenblokjes 400 gram
  • 100 ml rode wijn
  • 200 ml vleesbouillon
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 4 vastkokende aardappelen geschild en in blokjes
  • 250 gram sperziebonen gehalveerd
  • 1 theelepel karwijzaad kummel
  • 200 gram champignons in plakjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Marineer het rundvlees in de mosterd.
  • Verhit de boter in een grote pan en bak het vlees op matig vuur tot het bruin is (ongeveer 5 minuten).
  • Voeg indien gewenst de spekreepjes toe en bak deze kort mee.
  • Voeg de fijngesneden ui, knoflook en paprika toe aan het vlees en bak nog eens 2 minuten.
  • Bestrooi met pikant en mild paprikapoeder en karwijzaad.
  • Bak dit nog eens 2 minuten mee.
  • Giet de gezeefde tomaten, rode wijn, vleesbouillon en tijm in de pan.
  • Breng het geheel aan de kook, dek af en laat ongeveer 2 uur zachtjes sudderen.
  • Voeg na 2 uur de aardappelblokjes, sperziebonen en champignons toe.
  • Laat nog eens 45 minuten sudderen tot de groenten gaar zijn.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de goulash warm.

Notities

Deze hartige goulash zit boordevol smaak en is perfect voor een hartverwarmende maaltijd op koude dagen!

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 18g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken Sardines met Spinazievulling

Geniet van een heerlijke Marokkaanse lekkernij met deze krokant gebakken dubbele sardines, gevuld met een smaakvolle mix van gekruide spinazie en kruiden.
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Marokko
Porties: 4 personen
calorieën: 300kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 kilo sardines schoongemaakt
  • 5 eetlepels gehakte spinazie
  • 3 eetlepels verse koriander gehakt en gemengd met platte peterselie
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • ½ koffielepel zwarte peper
  • Zout naar smaak
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Sap van 1 citroen
  • Bloem
  • Zonnebloemolie om te bakken

Instructies

  • Verwijder de koppen en ingewanden van de sardines en was ze grondig.
  • Maak de charmoulavulling: Meng de gehakte verse koriander/platte peterselie met de specerijen, olijfolie, citroensap, fijngehakte knoflooktenen en gehakte spinazie.
  • Leg een opengeklapte sardine met de rugzijde naar beneden en schep er een lepel charmoulavulling op.
  • Plaats daarbovenop een andere opengeklapte sardine met de rugzijde naar boven en druk lichtjes aan, zodat er een gevuld "pakketje" ontstaat.
  • Haal de gevulde sardines aan beide zijden door de bloem.
  • Bak de sardines goudbruin en krokant in hete zonnebloemolie.
  • Laat de gebakken sardines goed uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveer de gebakken sardines met Marokkaans brood en diverse salades voor een complete maaltijd. Geniet van de mediterrane smaken en de knapperigheid van dit gerecht!
 
 
 
 

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 15g