Recept afdrukken
No ratings yet

Luchtige vla met cranberrycompote

Snel te maken
Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 125 ml slagroom
  • 1 pot cranberrycompote 350 g
  • 300 ml blanke vla
  • 4 kletskoppen koekjes

Instructies

  • Met mixer slagroom half stijf kloppen.
  • Compote losroeren, 4 eetlepels voor garnering achterhouden.
  • Slagroom, compote en vla luchtig mengen en over vier coupes verdelen.
  • Met rest van compote garneren.
  • Kletskoppen in stukjes breken en over compote verdelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rissoles aux abricots

zoete gevulde fritures pannekoeken
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 75 g suiker
  • 3 eieren
  • snufje zout
  • ½ l melk
  • boter
  • abrikozenjam
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van gezeefde bloem suiker zout eieren en melk op de gewone wijze flensjesbeslag maken hiervan flensjes bakken (aan één zijde) gedeelte beslag achterhouden.
  • De gebakken flensjes middenop met een lepel abrikozenjam garneren de randen van wat achtergehouden beslag voorzien de flensjes dubbelvouwen en
  • paneren. Nu de rissoles paneren à l'anglaise en in de frituur mooi bruin af bakken.

Notities

Varianten

  1. Andere tamelijk stevige jams gebruiken
  2. i.p.v. jams compote marmelade of ingedikte vruchten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rissoles à la princesse

hartige gevulde frituur
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g kippepoulet
  • 3 eetlepel(s) slagroom
  • 100 g gesmoord kippevlees
  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 dl melk
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Eerst kookt men de kippepoulet hakt deze fijn en vermengt met wat slagroom en flinters kippevlees (gebraiseerd).
  • Van bloem zout eieren melk boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken hiervan dunne flensjes eenzijdig bakken.
  • Elk flensje bedekken met een laagje kipperagoût de randen bevochtigen met wat achtergehouden beslag dichtvouwen en vastplakken paneren à l'anglaise en in hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Een kalfsragoût met daarin wat kappertjes gebruiken
  2. Een eierragoût vormen met daarin flinters magere ham en wat cayennepeper.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rissoles à l'Indienne

gekruide hartige en gevulde frituur
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 deciliter melk
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • 200 g mager lamsvlees
  • 30 g bloem
  • 25 g boter
  • 2 deciliter bouillon
  • snufje zout
  • 1 eetlepel kerrie
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van bloem zout eieren melk boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken hiervan dunne flensjes bakken.
  • Intussen de blokjes lamsvlees aanbraden.
  • Van boter en bloem + bouillon een dikke saus maken hierin het lamsvlees gaar smoren op smaak brengen met nog wat zout en de kerrie.
  • Van deze kerriesaus een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brenen op de randen wat achtergehouden beslag doen omvouwen dichtplakken paneren à l'anglaise en in hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Stukjes kip aanbraden en gaarmaken in kerriesaus + scheut sherry
  2. Blokjes varkensvlees/magere ham in een afgeslapte sambalsaus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rissoles à la frangipane

zoete gevulde fritures
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 deciliter dikke vanillesaus
  • 50 g bitterkoekjes
  • 2 jiggers Crème de Cacao
  • 300 g bloem
  • 3 deciliter melk
  • 75 g suiker
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • boter
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Eerst een stevige vaniljesaus maken bitterkoekjes grof verkruimelen door de saus mengen deze aromatiseren met een paar scheutjes Crème de Cacao of Curaçao.
  • Op de gewone wijze van gezeefde bloem melk suiker zout en eieren een stevig beslag maken hiervan tamelijk dunne flensjes eenzijdig bakken.
  • Telkens een flensje middenop bestrijken met wat saus met behulp van achtergehouden beslag de randen bevochtigen en dichtplakken.
  • Dubbelvouwen paneren à l'anglaise en in de frituur goudbruin afbakken.

Notities

Varianten:

  1. De vanillesaus vervangen door chocoladesaus met extra wat stukjes couverture
  2. Wijnsaus met verkruimelde boterkoekjes gebruiken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rissoles à la bouquetière

hartige gevulde groentefrituur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 deciliter water
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • 50 g bloemkool
  • 50 g doperwtjes
  • 50 g worteltjes
  • boter
  • 2 deciliter sauce béchamel
  • 25 g Parmesan
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van bloem zout eieren water boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken.
  • Hiervan dunne flensjes eenzijdig bakken.
  • De groenten (en brunoise) laten smoren binden met een sauce béchamel aan het geheel wat geraspte Parmesan toevoegen.
  • Van deze groentenragoût een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brengen dit dubbelvouwen en de rand met wat achtergehouden beslag dichtplakken.
  • Paneren à l'anglaise en in de hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Een macédoine van selderieknol kervel en ui
  2. Soepgroenten smoren en op dezelfde manier gebruiken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rissoles à l'ananas

zoete gevulde fritures
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 3 dl melk
  • 75 g suiker
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • boter
  • 2 dl abrikozenmarmelade
  • 1 blik ananas
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van gezeefde bloem melk suiker zout en eieren een glad flensjesbeslag maken hiervan op de gewone manier eenzijdig gebakken flensjes maken.
  • Van de marmelade en stukjes ananas een dikke pasta maken en hiervan overlangs een dunne laag op elk flensje doen.Dit oprollen halveren en elke helft met een prikker vaststeken.
  • De rissoles paneren à l'anglaise en in de hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Appelmoes en bigarreaux gebruiken i.p.v. abrikozen en ananas
  2. Een vruchtengelei en stukjes geweekte of verse abrikoos.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pizza Napoletana

hartige gevulde pannekoek uit Napels (Italië)
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Italië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • wijnglas water
  • 5 g gist
  • snufje zout
  • 100 g jonge kaas Bel Paese
  • 2 ansjovis
  • snufje majoraan marjolein
  • 2 tomaatjes

Instructies

  • Van bloem water gist een glad deeg kneden laten rijzen doorkneden en zout toevoegen.
  • Uitrollen tot een ronde lap van ca 20 cm diameter bedekken met stukjes jonge kaas beleggen met de ansjovis bestrooien met majoraan rondom de plakjes tomaat
  • óp het vuur mét deksel of in de hete oven zónder deksel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. De kaas vervangen door uiringen afgewisseld met plakjes verse komkom-
    mer bedekken met kaassaus;
  2. De kaas vervangen door gesmoorde paddestoelen hier en daar uiringen en wat knoflookpoeder.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pirosjki

gevulde hartige frituur
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Polen
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 1 deciliter room
  • 50 g boter
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 250 g witte kool
  • snufje zout
  • 25 g boter
  • 2 hardgekookte eieren
  • snufje zout
  • eiwit
  • frituurvet
  • peterselie

Instructies

  • Van de bloem room boter eieren en het zout een stevig deeg kneden uitrollen.
  • Het deeg snijden in rechthoekige lapjes van 5 bij 10 cm.
  • Deze bedekken met een laagje vulsel (kool fijnhakken licht blancheren met zout gaar smoren goed vermengen met gesnipperde eieren en zout) dichtrollen en afplakken met eiwit.
  • In kokende frituur afbakken.
  • Serveren bedekt met peterselie.

Notities

Varianten:

  1. Als vulsel gesmoorde paddestoelen (hanekammen bijvoorbeeld) gebruiken.
  2. De room in het deeg vervangen door een kaassaus en als vulsel zuurkool gebruiken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Piadina (di Gradara)

onderlaag van drooggebakken deeg
Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Italië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 2 deciliter water
  • 1 deciliter olie
  • snufje zout
  • olijfolie
  • prosciutt

Instructies

  • De bloem vermengen met het water en de olie goed doorkneden wat zout toevoegen laten rusten.
  • Opnieuw doorkneden en balletjes vormen deze platdrukken en uitrollen tot een koekje van ca 1/2 cm op gloeiende ingevette plaat leggen en aan één zijde gaarbakken.
  • Serveren bedekt met bijvoorbeeld prosciutto.

Notities

Varianten:

  1. De prosciutto vervangen door salami met eventueel een schijfje knoflook
  2. De piadina licht bestrijken met wat tomatenpuree bestrooien met gehakte of licht gefruite ui.