Recept afdrukken
No ratings yet

Appelgebak

Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Porties: 4 stuks
calorieën: 590kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 250 gram boter of margarine
  • 1 deciliter water
  • Zout

Voor de vulling:

  • 1 kilo appels
  • 100 gram gehakte amandelen
  • 4 eierdooiers
  • Poedersuiker
  • Amandelessence
  • Room

Instructies

  • Meng de bloem met een snufje zout en snijd de boter er met twee messen doorheen tot het mengsel kruimelig is.
  • Voeg geleidelijk water toe en meng tot het deeg net samenkomt.
  • Rol het deeg uit tot een dunne lap, vouw het in drieën, rol opnieuw uit en laat het enige tijd rusten.
  • Herhaal dit proces nog twee keer.
  • Snijd een lange lap van ongeveer 12 cm breed uit het deeg en plaats deze op een omgespoeld bakblik.
  • Snijd repen van 1-1½ cm breed van het overige deeg en plak ze met wat water aan beide zijden op het deeg.
  • Schil de appels, snijd ze in partjes en bestrooi met gehakte amandelen.
  • Klop de eierdooiers met poedersuiker.
  • Houd wat eigeel apart.
  • Voeg room toe aan het eimengsel en breng op smaak met amandelessence.
  • Verwarm het mengsel op laag vuur onder voortdurend roeren totdat het ei dikker wordt.
  • Laat de vla afkoelen en strijk het over het deeg.
  • Plaats de appelpartjes erin en bestrijk met het achtergehouden eigeel verdund met water.
  • Bak het gebak in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 10 minuten, tot het gaar en goudbruin is.

Notities

Deze gemoderniseerde versie van appelgebak behoudt de klassieke smaak met een vleugje moderniteit.

Nutrition

Calories: 590kcal

Recept afdrukken
No ratings yet

Prinsessentaart

Prinsessentaart is een klassieke en weelderige lekkernij.
Recept categorieën: Fruit, Taart
Porties: 4 personen
calorieën: 400kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 ronde cake zelfgemaakt of gekocht
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels suiker
  • 100 gram frambozenjam
  • 200 gram groene marsepein
  • Poedersuiker voor bestuiven
  • Eetbare decoraties bijv. bloemetjes van suiker

Instructies

  • Snijd de ronde cake horizontaal doormidden, zodat je twee gelijke lagen hebt.
  • Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en suiker.
  • Smeer een laag frambozenjam op een van de cakeplakken en bedek deze vervolgens met een royale laag van de opgeklopte slagroom.
  • Leg de andere cakeplak erbovenop.
  • Bedek de bovenkant en zijkanten van de cake met een dunne laag frambozenjam en vervolgens met een dunne laag slagroom.
  • Rol de groene marsepein uit tot een dunne lap groot genoeg om de taart volledig te bedekken.
  • Leg de marsepein over de taart en snijd het overtollige marsepein aan de onderkant weg.
  • Versier de bovenkant van de taart met eetbare decoraties en bestuif de taart met poedersuiker voor een mooie finish.
  • Laat de taart even koelen in de koelkast voordat je hem serveert.
  • Snijd de taart in 4 gelijke stukken en geniet van deze heerlijke traktatie!

Notities

Dit recept is een basisprincipe voor een prinsessentaart. Je kunt variëren met de vulling, decoraties en kleuren marsepein naar smaak en voorkeur. Veel plezier met het maken ervan!

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 25g | Sugar: 25g

Recept afdrukken
No ratings yet

Rissoles à la princesse

hartige gevulde frituur
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g kippepoulet
  • 3 eetlepel(s) slagroom
  • 100 g gesmoord kippevlees
  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 dl melk
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Eerst kookt men de kippepoulet hakt deze fijn en vermengt met wat slagroom en flinters kippevlees (gebraiseerd).
  • Van bloem zout eieren melk boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken hiervan dunne flensjes eenzijdig bakken.
  • Elk flensje bedekken met een laagje kipperagoût de randen bevochtigen met wat achtergehouden beslag dichtvouwen en vastplakken paneren à l'anglaise en in hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Een kalfsragoût met daarin wat kappertjes gebruiken
  2. Een eierragoût vormen met daarin flinters magere ham en wat cayennepeper.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rissoles à l'Indienne

gekruide hartige en gevulde frituur
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 deciliter melk
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • 200 g mager lamsvlees
  • 30 g bloem
  • 25 g boter
  • 2 deciliter bouillon
  • snufje zout
  • 1 eetlepel kerrie
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van bloem zout eieren melk boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken hiervan dunne flensjes bakken.
  • Intussen de blokjes lamsvlees aanbraden.
  • Van boter en bloem + bouillon een dikke saus maken hierin het lamsvlees gaar smoren op smaak brengen met nog wat zout en de kerrie.
  • Van deze kerriesaus een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brenen op de randen wat achtergehouden beslag doen omvouwen dichtplakken paneren à l'anglaise en in hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Stukjes kip aanbraden en gaarmaken in kerriesaus + scheut sherry
  2. Blokjes varkensvlees/magere ham in een afgeslapte sambalsaus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pizza Napoletana

hartige gevulde pannekoek uit Napels (Italië)
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Italië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • wijnglas water
  • 5 g gist
  • snufje zout
  • 100 g jonge kaas Bel Paese
  • 2 ansjovis
  • snufje majoraan marjolein
  • 2 tomaatjes

Instructies

  • Van bloem water gist een glad deeg kneden laten rijzen doorkneden en zout toevoegen.
  • Uitrollen tot een ronde lap van ca 20 cm diameter bedekken met stukjes jonge kaas beleggen met de ansjovis bestrooien met majoraan rondom de plakjes tomaat
  • óp het vuur mét deksel of in de hete oven zónder deksel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. De kaas vervangen door uiringen afgewisseld met plakjes verse komkom-
    mer bedekken met kaassaus;
  2. De kaas vervangen door gesmoorde paddestoelen hier en daar uiringen en wat knoflookpoeder.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pirosjki

gevulde hartige frituur
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Polen
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 1 deciliter room
  • 50 g boter
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 250 g witte kool
  • snufje zout
  • 25 g boter
  • 2 hardgekookte eieren
  • snufje zout
  • eiwit
  • frituurvet
  • peterselie

Instructies

  • Van de bloem room boter eieren en het zout een stevig deeg kneden uitrollen.
  • Het deeg snijden in rechthoekige lapjes van 5 bij 10 cm.
  • Deze bedekken met een laagje vulsel (kool fijnhakken licht blancheren met zout gaar smoren goed vermengen met gesnipperde eieren en zout) dichtrollen en afplakken met eiwit.
  • In kokende frituur afbakken.
  • Serveren bedekt met peterselie.

Notities

Varianten:

  1. Als vulsel gesmoorde paddestoelen (hanekammen bijvoorbeeld) gebruiken.
  2. De room in het deeg vervangen door een kaassaus en als vulsel zuurkool gebruiken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hartige Aardappelkoekjes

Latkes
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Koek, Pannenkoeken
Land van herkomst: Israel
Porties: 4 personen
calorieën: 210kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • Ruim koud water
  • 35 g zelfrijzend bakmeel
  • Een snufje zeezout
  • 2 eidooiers
  • 1 eiwit
  • Frituurvet

Instructies

  • Schil de aardappelen en rasp ze voorzichtig in een kom met koud water.
  • Laat het vervolgens uitlekken door een fijne zeef (mousseline).
  • Meng de geraspte aardappelen in een kom met het zelfrijzend bakmeel, zout en de eidooiers.
  • Roer goed door en voeg het stijfgeslagen eiwit toe.
  • Verhit het frituurvet en schep telkens een paar lepels van dit aardappelbeslag in de hete frituur.
  • Bak ze goudbruin.

Notities

Gebruik cakemeel en voeg wat vanillesuiker toe voor een zoetere variant.
Wentel de latkes na het bakken door een mengsel van kaneel en suiker voor extra smaak.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 8g

Recept afdrukken
No ratings yet

Enchiladas

hartige gevulde flensjes
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Mexico
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepels olie
  • 250 g varkensvlees
  • 3 tomaten
  • 2 pepers
  • 1 theelepel chilepoeder
  • 1 dl bouillon
  • Tortillas
  • Sla

Instructies

  • Fruit de uien en knoflookpoeder aan in de olie.
  • Voeg het gaargekookte of gesmoorde vlees en de ontvelde tomaten toe.
  • Voeg ten slotte de gesnipperde groene pepers en het chilipoeder toe.
  • Laat het geheel smoren en voeg indien nodig wat bouillon toe.
  • Leg een streep van deze dikke saus op een warme (Mexicaanse) tortilla.
  • Rol de tortilla op en serveer deze zo of met een chilisaus, eventueel met wat sla erbij.

Notities

Variatie 1:
Gebruik een "sugo" (ingeblikte Italiaanse vleessaus) als alternatief voor de saus.
Variatie 2:
Voeg gebakken kippenlevers toe en serveer met een scheutje maderasaus en wat aparte pommeschips.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde Kruidenflensjes

Een verfijnde variatie op de traditionele crêpes, deze hartige, gevulde kruidenflensjes brengen een smaakvolle Franse twist naar je brunch of diner. Het frisse aroma van diverse kruiden geeft deze flensjes een verrassende draai. Maak je klaar om te genieten van een heerlijke culinaire ervaring!
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 3 deciliter water
  • Snufje zout
  • 25 g boter
  • 3 eieren
  • 2 eiwitten
  • 15 g kervel
  • 15 g peterselie
  • 15 g selderij
  • 5 g rozemarijn
  • Boter voor het bakken
  • 4 tomaten
  • 1 deciliter mayonaise
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Meng bloem, zout, eieren, water, boter en eiwitten in een beslagkom tot een stevig flensjesbeslag.
  • Hak de kervel, peterselie, selderij en rozemarijn fijn.
  • Voeg deze voorzichtig toe aan het beslag en meng goed.
  • Bak flensjes op de gebruikelijke manier en rol ze op.
  • Serveer ze apart met bijvoorbeeld een frisse tomatensla.
  • Snijd de tomaten in plakjes en bereid een eenvoudige mayonaise.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de flensjes op een serveerschotel en serveer met plakjes tomaat en een toefje mayonaise.

Notities

Varieer met kruiden!

Gebruik bijvoorbeeld kokskruiden en voeg wat speciaal aromazout toe.
Een andere smakelijke optie is om een handvol gefruite uitjes en wat extra peterselie toe te voegen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde Crêpes met Kalfszwezerik

Verwen je smaakpapillen met deze heerlijke crêpes au ris de veau, een hartig gevuld flensje geïnspireerd door de Franse keuken.
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
calorieën: 400kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Ragoût met Kalfszwezerik

  • 30 g bloem
  • 25 g boter
  • 2 deciliter bouillon
  • 200 g kalfszwezerik
  • 50 g champignons
  • Boter
  • Jigger madera versterkte wijn

Optioneel:

  • truffel

Crêpes

  • 300 g bloem
  • Een snufje zout
  • 50 g boter
  • 2 deciliter water
  • 4 eieren
  • 2 eiwitten
  • Boter
  • Garneertruffel

Instructies

  • Maak een roux van bloem en boter.
  • Voeg bouillon toe en voeg vervolgens gesnipperde kalfszwezerik toe.
  • Aromatiseer met gebraiseerde champignons en een scheutje madera.
  • Voeg voor extra luxe gesnipperde truffel toe aan de ragoût.
  • Maak van bloem, zout, water, boter, eieren en stijfgeslagen eiwitten een beslag op de gebruikelijke manier en bak dunne flensjes.
  • Bedek de flensjes met een strook ragoût, rol ze op en serveer ze met een garnering van plakjes truffel.

Notities

Varieer met kippenborstflinters en een fijne kerriesaus.
Gebruik restjes gebraiseerd vlees voor een ragoût met wijnsaus.
Trakteer jezelf op deze gastronomische crêpes au ris de veau voor een heerlijk Frans culinair avontuur!

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 1.5mg | Sugar: 1g