Bananencake met pecannoten

Bananencake met pecannoten

Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Fruit, Noten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 bananen
  • 1 bakje pecannoten 80 g
  • 1 pak mix voor Fijne Cake 450 g
  • 200 g boter of margarine
  • 3 eieren M
  • ½ dl melk
  • enkele druppels citroensap
  • 2 dl slagroom

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 160 °C of gasovenstand 2.
  • Banaan pureren.
  • Pecannoten grof hakken.
  • Cakebeslag van cakemix, boter, eieren en melk bereiden volgens gebruiksaanwijzing.
  • Gepureerde banaan en 60 g pecannoten door beslag roeren.
  • Andere banaan in plakjes snijden en besprenkelen met citroensap.
  • Cakevorm invetten.
  • Helft van cakebeslag in vorm doen.
  • Banaanplakjes erover verdelen.
  • Rest van cakebeslag toevoegen.
  • Cake in ca. 1 uur en 15 minuten gaar bakken.
  • Cake laten afkoelen.
  • Slagroom lobbig kloppen.
  • Cake in dikke plakken snijden.
  • Cake serveren met slagroom en bestrooien met rest van pecannoten.

Gegratineerde scholrolletjes met vermoutsaus

Gegratineerde scholrolletjes met vermoutsaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • ½ pot visfond
  • 100 ml witte vermout
  • 2 el olijfolie
  • 1 gesnipperde sjalot
  • 2 worteltjes in piepkleine blokjes
  • 4 zwarte olijven in stukjes
  • 1 citroen
  • 6 el peterselie
  • 6 scholfilets
  • 200 ml crème fraiche
  • 50 gram geraspte belegen kaas

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200°c
  • In wijde pan fond en vermout op hoog vuur tot kwart inkoken. In pan olie verhitten.
  • Sjalot, wortel, olijven en 1 el. van vocht erdoor scheppen.
  • Afgedekt in 3-4 min. gaar smoren.
  • Citroen raspen en uitpersen.
  • Van vuur af citroensap en peterselie door het wortelmengsel scheppen.
  • Peper en zout.
  • Filets in lengte halveren en inwrijven met peper, zout en citroensap.
  • Wortelmengsel over brede kant van filets uitspreiden.
  • Vis oprollen en vastzetten met prikkers.
  • In ovenschaal leggen.
  • Crème fraiche door ingekookt vocht roeren en saus laten binden.
  • Zout en peper.
  • Saus over de rolletjes schenken en kaas erover strooien.
  • In oven in 20-25 min goudbruin en gaar laten worden.

Dikke roomboterspeculaas van Allerhande

Dikke roomboterspeculaas van Allerhande

AllerHande november 2003
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Servings: 2 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepel(s) speculaaskruiden
  • 100 g roomboter ijskoude

Eventueel:

  • eetlepel(s) melk

Instructies

  • Bakmeel boven kom zeven en omscheppen met basterdsuiker, koekkruiden en mespunt zout.
  • Boter met twee messen in bloemmengsel tot kleine korrels snijden.
  • Geheel met koele hand snel tot soepel deeg kneden.
  • Als deeg te droog is wat melk erdoor kneden.
  • Deegbal in plasticfolie verpakken en minstens 1 uur in koelkast laten rusten.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Deegbal op met bakpapier beklede bakplaat uitrollen of uitdrukken tot lap van 1-2 cm dik.
  • Speculaas in midden van oven in ca. 35 minuten gaar en bruin laten worden.
  • Speculaas uit oven nemen, laten afkoelen en in grove stukken breken.

Notities

Tips:
Speculaasvariatie 1:
amandelen geven speculaas net iets extra's.
Kneed door het deeg de inhoud van ½ zakje amandelschaafsel (à 45 g) of strooi erover (deegeerst bestrijken met eetlepel melk).
Of druk ½ zakje garneeramandelen (à 65 g) in een mooi patroon in het deeg.
Speculaasvariatie 2:
breng in een pan een laag water aan de kook, zet het vuur laag en hang een hittebestendige
kom of kleinere pan in de pan.
Laat 200 g verbrokkelde witte chocolade met 2-3 eetlepels slagroom hierin al roerend smelten.
Dip de speculaasbrokken een voor een in de gesmolten chocolade en leg ze op een vel
bakpapier, zodat de chocolade weer stolt.

Cake van Onbekende Auteur

Cake van Onbekende Auteur

Totale tijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Cake
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 200 g boter
  • 1 pak cakemix 450 g
  • 3 eieren
  • 50 ml halfvolle melk
  • 1 zakje amandelschaafsel 45 g
  • 2 handperen rijpe
  • 1 beker slagroom 125 ml
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 bol roomijs kaneel met stoofpeertjes bak à 1 l

Instructies

  • Met mixer boter zacht mixen.
  • Cakemix, eieren en melk toevoegen en 1 minuut tot glad geheel kloppen.
  • Daarna nog 5 minuten mixen.
  • Beslag in ingevette cakevorm doen en op 160 °C in midden van oven in 60-70 minuten gaarbakken.
  • Laten afkoelen.
  • In droge koekenpan amandelschaafsel lichtbruin roosteren.
  • Laten afkoelen.
  • Peren schillen, halveren, van klokhuis ontdoen en in partjes snijden.
  • Met mixer slagroom en vanillesuiker stijfkloppen.
  • Van cake 4 plakken snijden en op vier bordjes leggen.
  • Slagroom over cake verdelen.
  • Met peer garneren.
  • Bolletjes ijs snel door amandelschaafsel rollen en naast cake leggen.

Biefstuksalade

Biefstuksalade

Recept categorieën: Rundvlees, Salade, Vlees
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de dressing:

  • 120 gram Gorgonzola
  • 6 eetlepels olie
  • 2 ½ eetlepel rode wijnazijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 tenen knoflook grote uitgeperste
  • 2 theelepel basilicum verkruimelde gedoogde

Voor de salade:

  • 8 tenen knoflook ongepelde grote
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote paprika
  • 4 steaks van 120 gr
  • 6 koppen groene sla gemengde
  • 1 klein uitje dun gesneden
  • 1 grote tomaat in partjes

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de dressing in een keukenmachine, voeg naar smaak peper toe, dek af en zet de dressing in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C, gasovenstand 6.
  • Vermeng de knoflook en de olie op een bakplaat en zet die ± 10 minuten in de oven tot de knoflook gaar is en laat afkoelen.
  • Knijp de knoflook tussen de vingers uit, zodat de pel ervan afgaat en snijd de knoflook in reepjes.
  • Blaker de paprika boven de gasvlam zwart, doe hem in een plastic zak en laat 10 minuten uitstomen.
  • Ontvel de paprika, ontdoe hem van zaad en snijd het vruchtvlees i reepjes.
  • Verhit wat boter in een grote braadpan en bak de steaks daarin 3 minuten aan iedere kant.
  • Op vleesplank leggen en 5 minuten laten staan.
  • Groene sla over borden verdelen.
  • Steaks diagonaal in dunne reepjes snijden en op sla leggen.
  • Garneren met geroosterde paprika, ui en tomaat.
  • Dressing erover scheppen. knoflook erover strooien en serveren.

Do thua

Do thua

ingemaakte groenten
Recept categorieën: Bewaren, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Vietnam
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram Radijs in reepjes
  • 200 gram wortels in reepjes
  • bos(jes) Groene ui gesneden
  • ½ groene papaya in reepjes
  • 3 groene pepers gehakt
  • 3 teentjes knoflook gehakt
  • ½ liter vissaus
  • 60 gram bruine suiker

Instructies

  • Droog de groenten een uur in de oven op 90°c,
  • Laat ze afkoelen en doe ze in een glazen pot.
  • Breng de vissaus aan de kook met de suiker, pepers en knoflook en kook dit 10 minuten op middelhoog vuur.
  • Giet dit mengsel over de groenten, laat de pot afkoelen en zet de pot een week in de koelkast alvorens de groenten te serveren.

Besoffene Äpfel

Besoffene Äpfel

Dronken appels
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Oostenrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 appels geschild en uitgeboord
  • 100 gr boerenjongens of rozijnen
  • 1 glas brandewijn
  • 1 glas witte wijn
  • 100 gr suiker
  • ½ tl kaneel

Instructies

  • Kook de witte wijn met de suiker en de kaneel in ongeveer 10 minuten tot een siroop.
  • Zet de appels in een ovenschaal en vul ze met de rozijnen.
  • Giet de brandewijn erover en de helft van de siroop.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Bak de appels een half uur op 200 graden.
  • Haal de folie eraf, giet de overgebleven siroop over de appels en bak ze nog eens tien minuten.

Zweedse Aardappel-Ansjovisschotel

Zweedse Aardappel-Ansjovisschotel

Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Zweden
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram aardappels geschild
  • 250 ml room
  • 100 gram verse ansjovis
  • 1 ui in ringen
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappels 15 minuten en snijd ze in plakken.
  • Vet een ovenschaal in.
  • Leg een derde van de aardappelplakken op de bodem van de ovenschaal.
  • Verdeel de helft van de ansjovis en uienringen over de aardappels.
  • Herhaal deze laagjes en sluit af met de overgebleven aardappelplakken.
  • Meng peper en zout naar smaak door de room.
  • Giet de room over de aardappels in de ovenschaal.
  • Bak de schotel 20 minuten op 180°C.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 4g | Sugar: 2g

Aardappelbrood met Volkoren Meel

Aardappelbrood met Volkoren Meel

Dit zachte aardappelbrood combineert bloem, volkoren meel en aardappelpuree tot een heerlijk luchtig brood. Perfect bij soepen, salades of gewoon met een beetje boter voor een smakelijke snack!
(inclusief rijzen)2 uur
Recept categorieën: Brood, Lunch, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Moederdag, Picknick, Verjaardag
Servings: 1 brood
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 150 gram volkoren meel
  • 2 aardappels geschild en gekookt
  • 2 theelepels zout
  • theelepel gist
  • 1 ei
  • 50 gram zachte boter
  • 3 deciliter melk

Instructies

  • Verhit 1 deciliter melk en gebruik dit om de gekookte aardappels tot puree te stampen.
  • Voeg de aardappelpuree toe aan de rest van de ingrediënten en kneed het deeg gedurende 10 minuten, tot het soepel en elastisch is.
  • Doe het deeg in een ingevette broodvorm en laat het anderhalf uur rijzen op een warme plaats, tot het in omvang is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bak het brood gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot het goudbruin is en een hol geluid maakt als je op de onderkant klopt.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.

Notities

Geniet van dit smakelijke aardappelbrood met een heerlijke combinatie van bloem, volkoren meel en zachte aardappelpuree. Perfect om te serveren bij soepen, salades of gewoon met een beetje boter als snack.
Wijnadvies:
Dit aardappelbrood past goed bij een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, of serveer het met een warme kop thee of koffie.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 5g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Appel amandelcake

Appel amandelcake

Recept categorieën: Cake, Fruit, Noten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 Appels Geschild En Klokhuizen Uitgeboord
  • 275 Gram Zelfrijzend Bakmeel
  • 175 Gram Boter Zacht
  • 150 Gram Suiker
  • 3 Eieren
  • 50 Gram Melk
  • 50 Gram Amandelspijs
  • 50 Gram Amandelen Gehakt
  • 1 Theelepel Kaneel

Instructies

  • Doe 125 gram boter, 3 eieren, 100 gram suiker, 200 gram bloem en alle melk in een kom en mix 5 minuten met een elektrische mixer.
  • Giet het beslag in een taartvorm.
  • Strooi de kaneel erover.
  • Snijd de appels in plakken en leg ze er bovenop.
  • Meng de rest van de bloem, boter en suiker met de amandelspijs en de amandelen en maak daar een kruimelige massa van met de vingers.
  • Verdeel de kruimels over de appels.
  • Bak de taart 50 minuten op 165 graden.