Aardbeien schuimtaart

Aardbeien schuimtaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol kruimeldeeg
  • 50 gram hazelnoten geroosterde
  • beschuit
  • 500 gram aardbeien
  • 2 eiwitten
  • 7 ml vloeibare suikervervanger
  • 1 theelepel maïzena

Instructies

  • Bekleed een taartvorm met het kruimeldeeg en prik de bodem in.
  • Bak hem in 25 minuten op 200°C bruin en gaar.
  • Zet hierna de oven hoger.
  • Snijd intussen de aardbeien in stukjes.
  • Maal de hazelnoten met de beschuit fijn.
  • Laat de aardbeien in een zeef uitlekken.
  • Klop boven stoom de eiwitten met de suikervervanger heel stijf en klop er halverwege de maïzena door.
  • Bestrooi de afgekoelde taartbodem met het notenpaneer.
  • Spatel de uitgelekte aardbeien door het eiwitschuim, leg het aardbeienschuim op de taartbodem en maak er met een vork pieken op.
  • Zet de taart terug in de oven tot de bovenkant is gekleurd.
  • Laat de taart iets afkoelen en dien hem op.

Knapperige bakjes met Hollandse garnalen

Knapperige bakjes met Hollandse garnalen

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g Hollandse garnalen
  • 5 vellen diepvries filodeeg 1/2 pak à 225 g
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 125 ml slagroom
  • 2 theelepel kerriepoeder
  • zout
  • 1 volle eetlepel mayonaise
  • 50 g waterkers

Instructies

  • Laat het filodeeg volgens de aanwijzingen op het pak ontdooien.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de vellen filodeeg in vieren en bestrijk de stukken dun met olijfolie.
  • Maak 4 stapeltjes van elk 5 stukken deeg op elkaar.
  • Vet 4 holtes van een muffinvorm (doorsnede ca. 7 cm) of 4 soufflébakjes in en leg op elke holte of bakje een stapeltje deeg.
  • Duw het deeg naar beneden zodat bakjes ontstaan.
  • Bak de deegbakjes in de oven in ca. 8-10 minuten knapperig bruin.
  • Meng in een kom de slagroom met kerriepoeder, een snufje zout en mayonaise en klop de room stijf. Wip de filodeegbakjes uit de vormpjes en zet ze op vier borden.
  • Haal de steeltjes van de waterkers en verdeel ze over de bakjes.
  • Schep de garnalen een flinke lepel van de kerrieroom erop.

Notities

Wijntip:
Bij dit knapperige gerechtje past een crispy, kruidige wijn als een Pinot Gris d'Alsace.

Lasagne van groene kool en aardappel

Lasagne van groene kool en aardappel

Recept categorieën: Pasta, Rundvlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 groene kool
  • 800 gram aardappels
  • 750 gram gehakt runder of half om half
  • 2 middelgrote uien
  • 3 tenen knoflook
  • 200 gram geraspte jong belegen kaas
  • 2 eieren
  • gehaktkruiden
  • zout en peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de kool in dunne reepjes was deze en kook het met zout voor in ca. 10 minuten gaar.
  • Laat de kool in een zeef uitlekken.
  • Fruit de gesnipperde uien en knoflook en rul het gehakt erdoor.
  • Het gehakt pittig maken met de kruiden.
  • Kook de aardappelen net gaar en laat ze afkoelen.
  • Snij daarna de aardappels in plakjes.
  • Vet grote ovenschaal in met wat olie of boter.
  • Begin met het verdelen van een derde van de aardappelplakjes.
  • Maak vervolgens laagjes van het gehakt, dan de aardappelplakjes, helft van de kaas, de groene kool en weer aardappelplakjes.
  • Verdeel bovenop een mengsel van de geklopte eieren met de rest van de kaas.
  • Plaats de schaal 20 minuten in het midden van de oven tot de schotel een mooi goudbruin korstje heeft.

Koninginnetaartjes

Koninginnetaartjes

Recept categorieën: Taart
Servings: 6 personen
Calories: 135kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 250 g abrikozen blik
  • 15 g suiker
  • 2 eetlepel(s) citroensap
  • 100 g mix voor Appel-kruimeltaart pak a 390g, Koopmans
  • 25 g koude roomboter
  • ¼ losgeklopt ei
  • ½ citroen
  • ¼ sinaasappel
  • 200 g roomkaas
  • 40 g suiker
  • 3 eieren
  • 2 druppels vanille aroma
  • zilverpilletjes

Instructies

  • Week 4 blaadjes witte gelatine ca. 3 minuten in ruim koud water
  • Pureer 250g uitgelekte abrikozen (blik) en roer er 15g suiker en 2 eetlepels citroensap door.
  • Verwarm het abrikozenmengsel tot het gaat koken
  • Haal de pan van het vuur,
  • Knijp de gelatine voorzichtig uit en roer deze door het abrikozenmengsel.
  • Zet het mengsel tot gebruik in de koelkast
  • Maak van 100g Mix voor Appel-kruimeltaart (pak à 390g, Koopmans) met 25g koude roomboter en 1/4 losgeklopt ei volgens de gebruiksaanwijzing een deeg
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Bekleed een bakplaat van ca. 20cm x 20cm met bakpapier
  • Rol het deeg uit, bekleed de bodem van de bakplaat ermee en zet deze tot gebruik in de koelkast
  • Rasp een 1/2 citroen en een 1/4 sinaasappel en pers ze uit
  • Roer in een kom 200g roomkaas los en klop er geleidelijk 40g suiker en 3 eieren door
  • Roer de vruchten rasp, de vruchtensappen en 2 druppels vanille aroma door het roomkaasmengsel.
  • Laat dit mengsel goed koud worden in de koelkast
  • Verdeel het koude roomkaasmengsel over de deegbodem en bak de taart midden in de oven in ca. 30 minuten gaar.
  • Laat de taart helemaal afkoelen en snij deze met een warm mes in ca. 12 vierkante taartjes
  • Schep de abrikozengelei op de taartjes en garneer met zilverpilletjes.

Nutrition

Calories: 135kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 5g | Vet: 9g

Gevulde varkenshazen

Gevulde varkenshazen

Ik zelf ben dol op komijnenkaas en bedacht dat ik vast een goed recept kon bedenken van varkenshaas gevuld met oa deze kaas en omwikkeld met pancetta
Totale tijd2 uur
Recept categorieën: Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Els Jonker

Equipment

Ingrediënten

  • 2 varkenshazen
  • Olijfolie
  • Zeezout
  • zwarte peper Vers gemalen
  • Knoflookpoeder
  • Provençaalse kruiden Gedroogde
  • 3 plakjes schouderham
  • komijnekaas
  • 200 gram pancetta
  • margarine Vloeibare

Instructies

  • Verhit de oven voor op 180 graden
  • Snij de varkenshazen in de lente open (niet doormidden)
  • Wrijf ze in met olijfolie
  • Doe er aan beide zijden
  • Vers gemalen zeezout
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Knoflookpoeder
  • En gedroogde Provençaalse kruiden over
  • Verdeel de plakjes pancetta schuin onder elkaar per 100 gram op een snijplank
  • Leg de varkenshazen met de opengesneden kant naar boven op de pancetta
  • Doe er anderhalf plakje schouderham in of 1 grote lange plak
  • Verdeel met de kaasschaaf gesneden plakjes komijnekaas over de ham.
  • Doe de gevulde varkenshaas dicht
  • Wikkel de plakjes pancetta om de varkenshaas
    spek er om heen
  • Doe ditzelfde vervolgens met de andere varkenshaas
  • Verhit wat vloeibare margarine in een koekenpan en bak de varkenshazen in de pancetta even rondom aan
  • Leg ze vervolgens in een met een olijfolie ingevette bakslee of ovenschaal
  • Plaats dit 25 minuten in de voorverwarmde oven

Notities

Dit recept bedacht ik gistermiddag tijdens het boodschappen doen en het overtrof zelfs mijn meest verfijnde smaakverwachting
Wij aten ze met snijbonen en krieltjes

Gegratineerde Zuurkoolschotel met Appel en Bonen

Gegratineerde Zuurkoolschotel met Appel en Bonen

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 426kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 4 uien in halve ringen gesneden
  • 1 pakje zuurkool 500 g
  • 1 theelepel kaneel
  • 200 ml bier
  • 3 appels Elstar of Jonagold, geschild en van klokhuizen ontdaan
  • 1 blik witte bonen 800 g, afgespoeld en uitgelekt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit in een hapjespan de helft van de boter en fruit de ui gedurende 5 minuten.
  • Schep de zuurkool met kaneel door de ui en voeg het bier toe.
  • Laat de zuurkool afgedekt in 25 minuten zachtjes gaarstoven.
  • Breng de zuurkool op smaak met zout en peper.
  • Snijd de appels in dunne plakken.
  • Pureer de witte bonen in een keukenmachine en breng op smaak met zout en peper.
  • Smelt de rest van de boter.
  • Verdeel de zuurkool over de bodem van een ovenschaal.
  • Leg driekwart van de appelplakken dakpansgewijs op de zuurkool en strijk de bonenpuree erover uit.
  • Leg de rest van de appelplakken in een rijtje op de bonenpuree.
  • Bestrijk de bonenpuree en appelplakken met de gesmolten boter en maal er peper boven.
  • Bak de zuurkoolschotel in het midden van de oven gedurende 25-30 minuten, tot het heet en gaar is.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegratineerde zuurkoolschotel met appel en bonen gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland. De frisse tonen van de wijn complementeren de zachte smaak van de zuurkool en de zoete appel, terwijl het bier in het gerecht een harmonieuze aanvulling biedt.

Nutrition

Calories: 426kcal | koolhydraten: 66g | Protein: 13g | Vet: 11g | Zout: 12g | Sugar: 23g

Kruidige Zuid-Afrikaanse Gehakt Taart

Kruidige Zuid-Afrikaanse Gehakt Taart

Proef de unieke smaken van Zuid-Afrika met deze kruidige gehakt taart, verrijkt met tutti frutti en amandelen, en afgewerkt met een gouden eilaag en zoete chilisaus.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Zuid Afrika
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g tutti frutti
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 65 g garneeramandelen grofgehakt
  • 1 sneetje witbrood
  • 1 theelepel kurkuma koenjit
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels karnemelk
  • 3 eieren
  • Zoete chilisaus voor het serveren
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Bak het gehakt in een droge koekenpan bruin en rul.
  • Snijd de tutti frutti fijn.
  • Klop in een diep bord 1 ei met 2 eetlepels water los.
  • Scheur het sneetje brood in stukjes en prak het met een vork door het eimengsel.
  • Schep het overtollige vet uit de pan met gehakt.
  • Meng het gehakt met het geweekte brood, tutti frutti, gehakte amandelen, kerriepoeder, en zout en peper naar smaak.
  • Schep het gehaktmengsel in de taartvorm en strijk het glad.
  • Bak de gehakttaart in het midden van de oven gedurende 30 minuten, tot het bijna gaar is.
  • Klop in een maatbeker de overige 2 eieren met karnemelk en kurkuma los.
  • Giet het eimengsel over de gehakttaart en bak nog ca.
  • 15 minuten, tot het ei gestold en goudbruin is.
  • Haal de vorm uit de oven en laat het gerecht iets afkoelen.
  • Serveer met zoete chilisaus apart.

Notities

Serveer de Zuid-Afrikaanse Bobotie Gehakttaart met basmatirijst en wortelsalade.

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een fruitige witte wijn zoals een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika. De zoete chilisaus biedt een heerlijk contrast met de kruidige smaken van de bobotie.

Nutrition

Calories: 460kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Wortel Muffins met Pecannoten

Wortel Muffins met Pecannoten

Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g pecannoten
  • 100 g vloeibare honing
  • 150 g boter
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 3 eieren
  • 200 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • mespunt bakpoeder
  • 150 g wortel fijngeraspt
  • 250 g poedersuiker
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel citroensap
  • 7 eetlepels sinaasappellimonadesiroop

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rooster de pecannoten kort in een droge koekenpan.
  • Smelt de honing enkele seconden in de magnetron.
  • Meng in een keukenmachine of met een mixer de boter, honing, gemalen koriander en een mespunt zout.
  • Voeg de eieren één voor één toe.
  • Voeg het gezeefde zelfrijzend bakmeel met bakpoeder in gedeelten toe en laat de keukenmachine of mixer draaien tot het mengsel glad is.
  • Spatel de geraspte wortel en de geroosterde pecannoten (12 pecannoten apart houden) door het mengsel en meng kort met de pulseknop of omscheppen.
  • Verdeel het beslag over 12 met papieren bakjes beklede holtes van een muffinvorm en bak de wortelmuffins in de oven in ca.
  • 20 minuten gaar.
  • Haal de muffins uit de oven, til ze uit de muffinvorm en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Snijd indien nodig de bolle bovenkant van de muffins eraf.
  • Druk op het midden van elk muffin een pecannoot.
  • Maak in een kom een kuiltje in de poedersuiker en kurkuma en schenk hier het citroensap en sinaasappelsiroop in.
  • Meng het vocht met een lepel door de poedersuiker tot een gladde massa, voeg indien nodig extra druppels vocht toe.
  • Verdeel het sinaasappelglazuur over de wortelmuffins.

Notities

Wijnadvies:

Deze wortel muffins met pecannoten gaan goed samen met een kopje koffie of thee, maar als je toch wijn wilt serveren, probeer dan een zoete witte wijn zoals een Moscato.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Herfstige Vleespastei met Pompoen

Herfstige Vleespastei met Pompoen

Bereidingstijd2 uur 50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 g rib-runderlappen in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel bloem plus extra om te bestuiven
  • 2 eetlepels olie
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes gesneden
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel gedroogde salie
  • 300 ml witte wijn
  • 100 ml runderbouillon van tablet
  • 1 kleine pompoen ongeveer 700 g, geschild, in blokjes gesneden en pitten verwijderd
  • 6 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 1 eierdooier losgeklopt

Instructies

  • Bestrooi het vlees met peper en bloem.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees rondom bruin.
  • Voeg de ui en bleekselderij toe en bak deze 1 minuut mee.
  • Voeg het laurierblad, de salie, witte wijn en runderbouillon toe.
  • Breng het vocht aan de kook, zet het vuur laag en laat het vlees, afgedekt met een vlamverdeler, 2 uur sudderen.
  • Voeg zo nodig wat water toe.
  • Voeg de pompoenblokjes toe aan het vlees en laat nog eens 20-30 minuten sudderen, afgedekt, tot de pompoen zacht is.
  • Breng de stoofpot op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap die iets groter is dan de schaal.
  • Schep het vlees met driekwart van het stoofvocht in een ovenschaal.
  • Maak de randen van de schaal vochtig met water.
  • Leg het deeg over de schaal en druk de randen goed aan.
  • Prik gaatjes in het deeg en gebruik eventuele restjes deeg voor versiering.
  • Bestrijk het deeg met de losgeklopte eierdooier.
  • Bak de vleespastei in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Serveer deze heerlijke herfstige vleespastei met pompoen met een frisse salade of gestoomde groenten voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een volle rode wijn, zoals een Merlot of een Shiraz, past goed bij de rijke smaken van deze vleespastei met pompoen.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Turkse Spinazie-Feta Filodeeghapjes

Turkse Spinazie-Feta Filodeeghapjes

Bereidingstijd43 minuten
Recept categorieën: Kaas, Warme hapjes
Land van herkomst: Turkije
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 hapjes
Calories: 160kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 zak panklare spinazie 300 g
  • 200 g feta kaas
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • 100 g boter
  • 6 vellen filodeeg diepvries, ontdooid
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 eetlepel paprikapoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Blancheer de spinazie kort in kokend water met zout en laat goed uitlekken.
  • Maal de feta en koriander grof in een keukenmachine.
  • Doe ook de spinazie in de keukenmachine en maal grof.
  • Voeg cayennepeper en zout naar smaak toe aan het mengsel.
  • Smelt de boter, eventueel in de magnetron, en bestrijk de vellen filodeeg met een kwastje met gesmolten boter.
  • Maak twee stapeltjes van 3 vellen filodeeg.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de eerste stapel filodeegvellen hierop.
  • Verdeel de spinazie gelijkmatig over het deeg, strooi het fetamengsel erover en bedek met de tweede stapel filodeegvellen.
  • Bestrijk de bovenkant van het filodeeg met losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaad en paprikapoeder.
  • Snijd het deeg met een scherp mes in vierkantjes van 6 bij 6 cm.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de hapjes in 25 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Wijnadvies:

Deze Turkse spinazie-feta filodeeghapjes passen goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 5g | Vet: 11g | Zout: 0.6g | Sugar: 0.5g