Recept afdrukken
No ratings yet

Turkse gehaktballen in tomatensaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Varkensvlees
Land van herkomst: Turkije
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 4 el paneermeel
  • 1 ei
  • 1 el gedroogde oregano
  • 2 tl kaneel
  • rode peper pasta tube, kruidengemak
  • 100 g witte kaas in kleine stukjes
  • 2 el olie
  • 1 ui fijngehakt
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 20 g peterselie grof gehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Kneed het gehakt met het paneermeel, het ei, de helft van de oregano en kaneel, 1 theelepel zout en naar smaak rode peper stevig door elkaar.
  • Kneed de stukjes feta erdoor.
  • Vorm met natte handen 8 ballen van het gehakt.
  • Verhit de olie in een ruime hapjespan.
  • Bak de gehaktballen rondom bruin en leg ze in de ovenschaal.
  • Fruit de ui in de olie, voeg de gezeefde tomaten, 100 ml water, de rest van de kaneel en oregano toe en breng de saus aan de kook.
  • Schenk de saus over de ballen.
  • Zet de schaal in de oven en bak de gehaktballen in ca. 30 minuten gaar.
  • Laat de ballen uit de oven 5 minuten afkoelen en strooi de peterselie over het gerecht.

Notities

Lekker met pilavrijst en gegrilde aubergine.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gehakt met courgette en tomatensaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo grote vastkokende aardappels
  • zout
  • 1 grote courgettes ca. 500 g,
  • 1 zakje kaassaus Knorr,
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepel(s) olijfolie,
  • 1 mespunt tijm
  • 1 mespunt rozemarijn
  • 1 mespunt oregano
  • 500 g rundergehakt
  • 1 pot gekruide tomatensaus netto ca. 250 ml, Heinz Spagheroni,
  • peper
  • 50 g geraspte belegen kaas
  • 1 eetlepel(s) olie om in te vetten

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Aardappels schillen, wassen en in plakken van ca. 1/2 cm dik snijden.
  • In pan met weinig water en zout aardappelplakjes in ca. 10 minuten beetgaar koken.
  • In zeef onder koud stromend water afspoelen.
  • Courgette wassen en in blokjes snijden.
  • Kaassaus maken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • In braadpan olie verhitten.
  • Ui en knoflook in ca. 1 minuut glazig fruiten.
  • Tijm, rozemarijn en oregano erdoor roeren.
  • Gehakt toevoegen en in ca. 5 minuten rul bakken,
  • Courgetteblokjes toevoegen en al omscheppend ca. 2 minuten meebakken.
  • Tomatensaus erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met wat zout en peper.
  • Schaal invetten en helft van aardappelplakjes dakpansgewijs over bodem verdelen.
  • Daarop gehaktmengsel scheppen en afdekken met rest van aardappelplakjes.
  • Kaassaus erover verdelen.
  • Bestrooien met geraspte kaas.

BEREIDEN:

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • In oven gehaktschotel in ca. 30 minuten goudbruin en warm laten worden.

Aardappelgratin met ham
Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappelgratin met Ham en Gruyère

Bereidingstijd1 uur
Porties: 4
calorieën: 420kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 600 g vastkokende aardappels
  • 75 g plakjes ham
  • 1 teentje knoflook
  • 1 deciliter slagroom
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 100 g geraspte gruyère
  • 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C (gasovenstand 3).
  • Schil de aardappels, was ze en snijd ze in flinterdunne plakjes.
  • Snijd de ham in flinterdunne reepjes.
  • Pers de knoflook uit boven een kom.
  • Roer de slagroom, zout en peper door de knoflook.
  • Schep de aardappelplakjes en hamreepjes door het roommengsel.
  • Vet een ovenschaal (inhoud ca.
  • 1 1/2 liter) in met boter of margarine.
  • Schep het aardappelmengsel in de ovenschaal.
  • Strooi de geraspte gruyère erover.
  • Bak de aardappelgratin onafgedekt in het midden van de oven gedurende ca.
  • 50 minuten, tot hij goudbruin en gaar is.

Notities

Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc vormt een goede combinatie met deze aardappelgratin met ham en gruyère. De wijn zal de romigheid van de gratin aanvullen en het zoute accent van de ham versterken.
 
 
 
 

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 16g | Vet: 25g | Zout: 1.4mg | Sugar: 1g