Recept afdrukken
No ratings yet

Hawaï Rijst

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 uur 5 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Porties: 4 personen
calorieën: 600kcal

Ingrediënten

  • 250 g rijst
  • 1 rode paprika
  • 1 grote ui
  • 2 blikjes tonijn naturel a 200 g
  • 1 blik ananasstukjes op zware siroop / 567 g
  • 2 takjes peterselie
  • 2 takjes tijm
  • 2 eetlepels olie
  • 1 blikje tomatenpuree 140 g
  • zout
  • peper
  • 150 g geraspte belegen kaas
  • boter om in te vetten

Instructies

  • Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Paprika wassen, schoonmaken en in blokjes snijden.
  • Ui pellen en fijnsnijden.
  • Tonijn laten uitlekken en met vork loshalen.
  • Ananasstukjes laten uitlekken, 1/2 dl sap apart houden.
  • Steeltjes van peterselie verwijderen, tijmblaadjes van takjes rissen.
  • Kruiden fijnhakken.
  • In hapjespan olie verhitten en ui glazig bakken.
  • Tomatenpuree toevoegen en 1 minuut meebakken.
  • Ananassap en enkele eetlepels water toevoegen tot smeuïge saus ontstaat.
  • Tonijn, paprika, verse kruiden en rijst erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Ovenschaal invetten.
  • Helft van rijstmengsel in schaal scheppen, uitspreiden over bodem.
  • Helft van ananas erover verdelen en bestrooien met helft van geraspte kaas.
  • Zo nog een laag maken.
  • Tot gebruik afgedekt bewaren.
  • Oven voorverwarmen op 220 °C.
  • Ovenschotel in midden van oven in ca. 30 minuten goudbruin laten worden.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 71g | Protein: 34g | Vet: 20g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige zuurkool met tofu

Recept categorieën: Ovenschotel, Vleesvervangers
Dieët: Vegetarisch
Porties: 1
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 eetlepel(s) olie
  • 2 uien gesnipperd
  • 1 blikje tomatenpuree 70 g
  • 1 zak zuurkool naturel 500 g
  • ½ flesje kookroom light 250 ml
  • 3 eetlepel(s) paneermeel kruiden pakje 150 g
  • 800 gram kruimige aardappelen gekookt
  • 2 bakjes tofu roerbakreepjes pittig 180 g

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, bewaar 150 ml kookwater.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Fruit de uien in 2 el olie, voeg de tomatenpuree en de roerbakreepjes toe en roerbak 2 min.
  • Roer het opgevangen kookwater erdoor.
  • Meng de zuurkool in de ovenschaal met de helft van de room, wat peper en zout naar smaak.
  • Schep de tofureepjes in tomatensaus erop.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze tot puree.
  • Roer de rest van de kookroom erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de puree over de zuurkoolschotel en strijk de bovenkant glad.
  • Bestrooi de bovenkant met het paneermeel en sprenkel de rest van de olie erover.
  • Zet de schaal 35 min. in het midden van de oven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Andijvieschotel uit de Oven

Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 50 g roomboter
  • 1 beschuit
  • 2 struiken andijvie
  • Zout en peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 200 g jongbelegen kaas in plakken
  • 200 g achterham in plakjes

Optioneel:

  • rauwe ham of andere smeltende kaassoort zoals Leerdammer of mozzarella

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal (inhoud ca. 2 liter) in.
  • Verkruimel de beschuit heel fijn en snijd de roomboter in klontjes.
  • Maak de andijvie schoon, snijd deze in brede repen en was deze grondig.
  • Laat de andijvie in een pan met aanhangend water op matig vuur in ongeveer 5 minuten slinken.
  • Breng de andijvie op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Schaaf de jongbelegen kaas in plakken.
  • Leg de helft van de andijvie met wat kookvocht in de ovenschaal.
  • Beleg de andijvie met de helft van de achterham en daar bovenop de helft van de plakken kaas.
  • Herhaal deze lagen nog een keer met de overgebleven andijvie, ham en kaas.
  • Verdeel de fijngemalen beschuit en de klontjes boter over de ovenschotel.
  • Zet de ovenschaal ongeveer 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot de kaas gesmolten is en de bovenkant mooi bruin kleurt.

Notities

Serveer deze romige andijvieschotel als hoofdgerecht met aardappelpuree of vers knapperig brood.
Voor een verrassende twist kun je de achterham vervangen door rauwe ham of een andere smeltende kaassoort gebruiken, zoals Leerdammer of mozzarella.
Deze schotel gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay.