Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Knoflookaardappelpuree

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Porties: 4 personen
calorieën: 400kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kruimig kokende aardappels geschild en in stukjes
  • 100 ml olijfolie
  • 6 teentjes knoflook in de schil
  • Enkele takjes verse dille fijngesneden
  • 100 ml crème fraîche
  • 250 ml volle melk
  • 50 g boter

Instructies

  • Kook de aardappels in een bodempje water met zout met de deksel op de pan in 20 minuten gaar.
  • Giet ze af en laat met de deksel op de pan nog 2 minuten staan.
  • Verwarm de olie met de knoflook in een pannetje op laag vuur (de olie mag beslist niet koken).
  • Schep na 10 minuten de knoflook eruit en haal de schil eraf.
  • Roer de fijngesneden dille door de crème fraîche.
  • Verwarm de melk met de boter.
  • Voeg aardappels en knoflook toe en stamp het geheel fijn.
  • Serveer direct, met de dille-crème fraîche.

Notities

Bewaartip:

Je kunt deze puree vooraf klaarmaken. Bereid de puree, laat 'm afkoelen en bewaar tot gebruik (maximaal 24 uur) afgedekt op een koele plaats. Verwarm de puree vervolgens 6 minuten in de magnetron of 20 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °C.

Wijnadvies:

Een frisse, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past goed bij deze romige knoflookaardappelpuree en kan de smaken mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 25g | Zout: 1.5mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Walnootcake

Recept categorieën: Cake, Noten
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 125 gr zachte boter
  • 125 gr suiker
  • 3 eieren
  • 250 gr bloem
  • ½ dl melk
  • 150 gr walnoten
  • 1 sinaasappel schil er van
  • 1 tl bakpoeder

Siroop:

  • ½ dl water
  • 3 el citroensap
  • 250 gr suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
  • Roer de boter met de suiker romig en lichtgeel van kleur.
  • Klop de eieren 1 voor 1 door het botermengsel.
  • Voeg onder voortdurend kloppen met een mixer of garde de gezeefde bloem en de melk bij het boter/eimengsel.
  • Roer de (grof) gemalen walnoten, geraspte sinaasappelschil, bakpoeder en zout door het beslag.
  • Doe het beslag in een beboterde cakevorm en bak de cake ongeveer 45 minuten tot hij lichtbruin en gaar is.
  • Uit de vorm halen en af laten koelen.
  • Suikersiroop:
  • Doe het water met het citroensap en de suiker in een pannetje en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Laat het mengsel op vrij hoog vuur ongeveer 5 minuten koken.
  • Schenk de warme suikersiroop over de walnootcake en laat alles afkoelen.
  • Snij de cake in niet al te dunne plakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Baklavarolletjes

Recept categorieën: Cake, Dessert, Gebak, Noten
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 90 gr walnoten
  • 1 el bruine suiker
  • 1 tl kaneel
  • 20 gr boter
  • 8 velletjes filodeeg
  • 50 gr boter
  • siroop:
  • 250 gr suiker
  • 2 el honing
  • 2 tl oranjebloesemwater

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210°C (hetelucht 190°C).
  • Vet een bakplaat in.
  • Doe gehakte walnoten, suiker, kaneel en boter voor de vulling in een kleine kom en meng alles.
  • Neem 1 vel filodeeg en dek de rest af om uitdrogen te voorkomen.
  • Leg het velletje op het werkblad, bestrijk het met gesmolten boter en vouw het dubbel. Snij het in drie repen en schep een volle tl vulling op het uiteinde.
  • Rol het deeg op en vouw de randen naar binnen toe.
  • Leg het rolletje op de bakplaat en bestrijk het met gesmolten boter.
  • Herhaal dit met het rest van de deeg.
  • Bak de rolletjes in 15 minuten goudbruin.
  • Meng intussen de suiker voor de siroop met de honing en 1,3 dl water in een pannetje. Verwarm dit al roerend op laag vuur.
  • Zorg ervoor dat het mengsel niet gaat koken en roer tot de suiker is opgelost.
  • Breng het mengsel aan de kook, temper het vuur en laat het 5 minuten sudderen.
  • Neem de pan van het vuur en voeg het oranjebloesemwater toe.
  • Bestrijk de warme rolletjes op een rooster met de warme siroop en leg ze op een schaal

Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze
Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze

:Lekker ouderwets maar niet te versmaden, deze op Marokkaanse wijze met gekruid gehakt gevulde groene kool bladeren.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Marokko
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 groene kool
  • 400 gram rundergehakt kalfs- of lamsgehakt
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • 1 dessertlepel gedroogde uitjes
  • 1 dessertlepel paprikapoeder
  • 1 dessertlepel komijnpoeder
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Voor de béchamelsaus:

  • 30 gram roomboter
  • 1 volle eetlepel bloem
  • 20 cl koude melk
  • Zout en peper naar smaak
  • Een vleugje nootmuskaat
  • 2 eetlepels geraspte kaas

Instructies

Voorbereiding:

  • Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een beetje zout toe.
  • Maak de bladeren los van de groene kool, was ze grondig en blancheer ze gedurende drie minuten in het kokende water (houd het water aan de kook).
  • Laat de groene bladeren goed uitlekken op keukenpapier of op een theedoek.

Vulling voor de rolletjes:

  • Meng het gehakt met paneermeel, fijngehakte platte peterselie, gedroogde uitjes, paprikapoeder, komijnpoeder, olijfolie, zout en peper in een kom.
  • Schep op elk groenekoolblad een schepje van de gehaktvulling, vouw de zijkanten van het blad over de vulling en rol het op als een sigaar.
  • Braad de rolletjes om en om aan in een koekenpan met een beetje boter.

Béchamelsaus:

  • Smelt 30 gram roomboter in een pannetje en roer daar 1 volle eetlepel bloem doorheen.
  • Voeg beetje bij beetje 20 cl koude melk toe, gebruik bij voorkeur een garde om klontjes te voorkomen.
  • Voeg een beetje zout, peper en een vleugje nootmuskaat toe.
  • Bedek de bodem van een vuurvaste schaal met de helft van de béchamelsaus.
  • Leg de gevulde groenekoolrolletjes erbovenop.
  • Meng de rest van de béchamelsaus met 2 eetlepels geraspte kaas en bedek daarmee de koolrolletjes.

Bakken in de oven:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 30 minuten.

Notities

Serveer de gevulde groene koolrolletjes op Marokkaanse wijze met een frisse salade of couscous.

flan
Recept afdrukken
No ratings yet

Flantaart van Amber

Deze taart, oorspronkelijk uit Frankrijk, is een geliefd dessert in Marokko en andere Noord-Afrikaanse landen. Het is een van mijn favoriete recepten en biedt een heerlijke combinatie van bladerdeeg, romige custard en een vleugje vanille.
Recept categorieën: Taart
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 pakje roomboter bladerdeeg
  • 1 liter volle melk
  • 180 gram suiker
  • 120 gram maizena
  • 2 hele eieren + 1 eigeel
  • 2 dessertlepels vanille-essence
  • Poedersuiker of slagroom naar smaak

Instructies

  • Bekleed een ronde bakvorm met de ontdooide velletjes bladerdeeg.
  • Prik het deeg op regelmatige afstanden in met een vork.
  • Zet de vorm even in de koelkast.
  • Giet alle melk, behalve 1 glas vol, in een pannetje en voeg de 180 gram suiker toe.
  • Breng al roerend aan de kook.
  • Klop in een kommetje de eieren en het eigeel los.
  • Voeg het glas melk, de vanille-essence en beetje bij beetje de maizena toe.
  • Meng alles goed met een garde om klontjes te voorkomen.
  • Voeg het maizena-ei-melk-mengsel toe aan de kokende melk met suiker, roer goed en breng al roerend weer aan de kook.
  • Laat enkele seconden zachtjes doorkoken tot het mengsel lekker dik is.
  • Haal de bakvorm met het bladerdeeg uit de koelkast en giet het maizenamengsel erin.
  • Verdeel alles gelijkmatig over het deeg.
  • Plaats de vorm in een voorverwarmde oven (gasstand 4-5, zelf even uitproberen).
  • Bak de flantaart ongeveer 40-60 minuten in het midden van de oven.
  • Houd af en toe in de gaten of de flan en het bladerdeeg mooi bruin worden.
  • Haal de flantaart uit de oven en laat deze goed afkoelen alvorens te serveren.
  • Bestrooi de taart met wat poedersuiker of garneer de in punten gesneden taart met een toef slagroom.
  • Geniet van deze eenvoudige en verrukkelijke flantaart, perfect voor een smaakvol dessert!

Recept afdrukken
No ratings yet

Gekruide bananentaart

Recept categorieën: Fruit, Noten, Taart, Zuidvruchten
Porties: 4 personen
calorieën: 60kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 400 gram bloem
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 250 gram boter
  • ½ theelepel bakpoeder waarschijnlijk al vermeld
  • 2 theelepels kaneel
  • 3 theelepels gemberpoeder
  • 1 ½ theelepel nootmuskaat
  • 6 stevige bananen ongeveer 900 gram
  • 200 gram suiker
  • 4 grote eieren
  • 100 gram fijngehakte walnoten
  • 100 gram oranjesnippers
  • 100 gram rozijnen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een cakevorm met bakpapier.
  • Meng de bloem, 4 theelepels bakpoeder en zout in een kom.
  • Klop de boter tot een romige consistentie (met een mixer) en meng dit met de 1/2 theelepel bakpoeder, kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat, suiker en voeg één voor één de eieren toe.
  • Voeg het bloemmengsel toe aan het boter-suikermengsel en meng goed.
  • Prak de bananen tot een puree en meng deze door het deeg.
  • Roer vervolgens de gehakte walnoten, oranjesnippers en rozijnen door het beslag.
  • Giet het mengsel in de voorbereide cakevorm en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de taart ongeveer 3 uur in de voorverwarmde oven.
  • Plaats een pannetje met water in de oven naast de cake tijdens het bakken om de luchtvochtigheid te behouden en een droge cake te voorkomen.
  • Laat de taart afkoelen en garneer eventueel met slagroom, extra walnoten, oranjesnippers en bigarreaux (Franse vruchtjes).

Nutrition

Calories: 60kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 10g | Vet: 30g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kabeljauw met tomaat en geitenkaas

Topkok winnend recept aflevering 5, 2006. De winnaar van deze aflevering is Arlette Swartjes. Haar winnende gerecht bestaat uit pakketjes van kabeljauw, waarin de vis met een verrassende combinatie van tomaat en geitenkaas op smaak is gebracht.
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Vis
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: Arlette Swartjes

Ingrediënten

  • 600 g aardappels kruimig
  • 1 kleine knolselderij
  • 4 grote plakken rauwe ham
  • 1 zak spinazie verse 300 g
  • 100 ml gezeefde tomaten
  • 200 g zachte geitenkaas verkruimeld
  • 400 g kabeljauwfilet
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 6 eetlepel(s) balsamicoazijn
  • 2-3 eetlepel(s) suiker
  • 75-100 ml slagroom
  • nootmuskaat
  • 1-2 eetlepel(s) pijnboompitten geroosterde
  • sprietjes bieslook

Instructies

  • Schil ca. 600 g aardappels en snijd ze in stukjes.
  • Maak de knolselderij schoon en snijd hem in stukjes.
  • Kook de aardappel met de knolselderijstukjes in water met zout in 15-20 minuten gaar.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Spreid de plakken rauwe ham uit op een plank en beleg ze met blaadjes spinazie..
  • Schenk ca. 100 ml gezeefde tomaten op een bord, voeg de helft van de geitenkaas en wat peper toe en prak alles door elkaar.
  • Snijd de kabeljauw in 4 gelijke stukken.
  • Bestrijk ze met het tomatenkaasmengsel en leg ze op de ham.
  • Rol de ham met de vis op.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de vispakketjes rondom lichtbruin.
  • Leg ze op aluminiumfolie en bak ze nog ca. 7 minuten in de oven.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een pannetje en bak hierin de plakjes knoflook lichtbruin.
  • Voeg de balsamicoazijn en de suiker toe en laat dit ca. 5 minuten inkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm in een pan de slagroom met naar smaak nootmuskaat.
  • Giet de aardappels met de knolselderij af en wrijf ze boven de room door een zeef.
  • Roer de puree luchtig en breng op smaak met zout en peper.
  • Meng in een schaal de rest van de spinazie met de ingekookte azijn, pijnboompitten en de rest van de geitenkaas.
  • Snijd de visrolletjes schuin door en leg ze elk op een bord.
  • Schep daarnaast wat van de spinaziesalade en een flinke eetlepel van de aardappel-knolselderijpuree.
  • Garneer eventueel met sprietjes bieslook.

Recept afdrukken
No ratings yet

Engelse kwarktaart uit de oven van Allerhande

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Taart
Porties: 10 personen

Ingrediënten

  • 1 pak bosvruchtenmix diepvries, 300 g, Frosta,
  • 150 g volkorenbiscuit
  • 75 g boter of margarine
  • 3 eieren
  • 300 g verse roomkaas
  • 200 g magere kwark
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 1 eetlepel citroenrasp Baukje,
  • 2 blaadje(s) witte gelatine
  • ½ dl bosvruchten limonadesiroop
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten,

Instructies

Voorbereiden:

  • Bosvruchten uit pak op bord strooien en in ca. 1 uur laten ontdooien.

Bereiden:

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Vorm invetten. Biscuitjes in keukenmachine verkruimelen.
  • In pan op laag vuur boter smelten.
  • Door biscuitkruimels scheppen.
  • Biscuitmengsel over bodem van vorm verdelen en met bolle kant van lepel aandrukken.
  • Boven twee kommen eieren splitsen.
  • In kom dooiers met suiker, roomkaas, kwark en citroenrasp tot glad mengsel kloppen.
  • In andere kom eiwitten stijfkloppen en door roomkaasmengsel scheppen.
  • Helft van bosvruchten door roomkaasmengsel scheppen.
  • Mengsel in vorm scheppen en gladstrijken. In midden van oven taart in ca. 1 uur en 15 minuten gaar bakken. Taart in vorm laten afkoelen.
  • In kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
  • In pannetje 2 eetlepels water aan kook brengen.
  • Gelatine goed uitknijpen.
  • Van vuur af al roerend gelatine in heet water oplossen.
  • Siroop en rest van bosvruchten erdoor scheppen.
  • Bosvruchtengelei in ca. 15 minuten lobbig laten worden.
  • Bosvruchtengelei over taart schenken.
  • Taart in koelkast ca. 3 uur laten opstijven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bitterkoekjesijs

Aller Hande 1996
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: IJs, Nagerecht
Porties: 4 personen
calorieën: 365kcal

Ingrediënten

  • 1 zakje Grand Cafe espresso Douwe Egberts,
  • 12 bitterkoekjes pak á 250 g, AH,
  • 4 eetlepel(s) amandellikeur slijter,
  • 4 eetlepel(s) amandelschaafsel zakje á 45 g, Baukje,
  • 1 beker Italiaans ijs crème Gaffe 750 ml, Antica Gelateria,

Instructies

  • In pannetje 125 ml water aan de kook brengen.
  • Espressopoeder in kopje doen en kokend water erdoor roeren.
  • Bitterkoekjes halveren.
  • Bitterkoekjes over vier bordjes verdelen.
  • Besprenkelen met hete koffie en likeur.
  • In droge koekenpan amandelschaafsel in ca. 2 minuten lichtbruin roosteren.
  • Met ijsbolletjeslepel op elk bordje 2 bolletjes ijs op bitterkoekjes scheppen.
  • Amandelschaafsel erover verdelen.

Nutrition

Calories: 365kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 6g | Vet: 14g

Recept afdrukken
No ratings yet

Bami panggang 4

geroosterde vakensbuikspek
Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kg buikspek met zwoerd / aan een stuk
  • 2 theelepel boemboe babi panggang
  • 5 tenen knoflook
  • theelepel 5 spice kruiden
  • 1 theelepel ve-tsin
  • 3 eetlepel(s) lichte ketjap
  • 1 eetlepel(s) zout
  • cognac of whisky

voor de saus:

  • 1 eetlepel(s) tomatenpuree
  • 1 eetlepel(s) chilisaus
  • 1 eetlepel(s) azijn
  • 2 theelepel suiker
  • 1 eetlepel(s) maïzena

Instructies

  • Maak in het vlees niet al te diepe inkepingen.
  • Maak het zwoerd van het buikspek goed schoon met ruw papier of keukenpapier en wrijf het in met een flinke scheut cognac of whisky.
  • Maak een marinade van de gekneusde knoflooktenen (1 theelepel knoflookpoeder), babi panggang kruiden, 5 kruidenmix, ve-tsin en de lichte ketjap en laat het vlees hierin tenminste 2 uur marineren.
  • Steek daarna het zwoerd met metalen saté pennen vast om omklappen (door de inkepingen) van het vlees te voorkomen.
  • Warm de oven voor op 175 graden.
  • Dep het vlees voorzichtig droog met keukenpapier en bestrooi het zwoerd met zout.
  • Leg de buiklap met het vleesgedeelte naar beneden op het rooster in de oven.
  • Zet er een bakblik onder ca. 1 cm water erin om uitdrogen te voorkomen.
  • Zet de oven hoog (225°C.) en braad het vlees in 40 min. weer
  • Haal het vlees uit de oven, dep het droog en veeg het zout voorzichtig met een kwastje eraf.
  • Zet het vlees opnieuw in de oven en draai deze lager.
  • Zet na 10 min. de oven lager en dan na 10 min. nog eens.
  • Haal het vlees uit de oven als het mooi bruin is en het zwoerd krokant is.
  • Breng voor het sausje in een pannetje de tomatenpuree, chilisaus, azijn en de suiker met 1 dl water aan de kook op een matig vuur.
  • Bind het met wat aangelengde maïzena.
  • Haal de pennen uit het vlees en snijd het eerst in lange repen en daarna in blokjes.

Notities

Serveer het met warme rijst, atjar of verse komkommer.