Recept afdrukken
No ratings yet

Walnootcake

Recept categorieën: Cake, Noten
Auteur: Janneke

ingrediënten

Siroop:

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
  • Roer de boter met de suiker romig en lichtgeel van kleur.
  • Klop de eieren 1 voor 1 door het botermengsel.
  • Voeg onder voortdurend kloppen met een mixer of garde de gezeefde bloem en de melk bij het boter/eimengsel.
  • Roer de (grof) gemalen walnoten, geraspte sinaasappelschil, bakpoeder en zout door het beslag.
  • Doe het beslag in een beboterde cakevorm en bak de cake ongeveer 45 minuten tot hij lichtbruin en gaar is.
  • Uit de vorm halen en af laten koelen.
  • Suikersiroop:
  • Doe het water met het citroensap en de suiker in een pannetje en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Laat het mengsel op vrij hoog vuur ongeveer 5 minuten koken.
  • Schenk de warme suikersiroop over de walnootcake en laat alles afkoelen.
  • Snij de cake in niet al te dunne plakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Baklavarolletjes

Recept categorieën: Cake, Dessert, Gebak, Noten
Auteur: Janneke

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 210°C (hetelucht 190°C).
  • Vet een bakplaat in.
  • Doe gehakte walnoten, suiker, kaneel en boter voor de vulling in een kleine kom en meng alles.
  • Neem 1 vel filodeeg en dek de rest af om uitdrogen te voorkomen.
  • Leg het velletje op het werkblad, bestrijk het met gesmolten boter en vouw het dubbel. Snij het in drie repen en schep een volle tl vulling op het uiteinde.
  • Rol het deeg op en vouw de randen naar binnen toe.
  • Leg het rolletje op de bakplaat en bestrijk het met gesmolten boter.
  • Herhaal dit met het rest van de deeg.
  • Bak de rolletjes in 15 minuten goudbruin.
  • Meng intussen de suiker voor de siroop met de honing en 1,3 dl water in een pannetje. Verwarm dit al roerend op laag vuur.
  • Zorg ervoor dat het mengsel niet gaat koken en roer tot de suiker is opgelost.
  • Breng het mengsel aan de kook, temper het vuur en laat het 5 minuten sudderen.
  • Neem de pan van het vuur en voeg het oranjebloesemwater toe.
  • Bestrijk de warme rolletjes op een rooster met de warme siroop en leg ze op een schaal

Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze
Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze

:Lekker ouderwets maar niet te versmaden, deze op Marokkaanse wijze met gekruid gehakt gevulde groene kool bladeren.
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Marokko
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng een grote pan water aan de kook waaraan je een beetje zout hebt toegevoegd.
  • Maak de bladeren los van de groene kool, was ze goed en doe ze in het kokende water laat drie minuten blancheren (water aan de kook houden).
  • Laat de groene bladeren dan goed uitlekken op keukenpapier of op een theedoek.
  • Vermeng het gehakt met de overige ingrediënten in een kom.
  • Schep op elk groenekoolblad een schepje van de gehaktvulling, vouw de zijkanten van het blad over de vulling en rol dan op als een sigaar.
  • Braad de rolletjes nu om en om aan in een koekenpan in een beetje boter en volg

verder het onderstaande recept:

    Maak een béchamelsaus:

    • Smelt 30gram roomboter in een pannetje en roer daar 1 volle eetlepel bloem doorheen.
    • Giet er dan (het liefst met gebruik van een garde) beetje bij beetje 20cl. koude melk bij, een beetje zout en peper en een vleugje nootmuskaat.
    • Bedek met de helft van de béchamelsaus de bodem van een vuurvaste schaal.
    • Leg de gevulde groenekoolrolletjes er bovenop.
    • Vermeng de rest van de béchamelsaus met 2 eetlepels geraspte kaas en bedek daar de koolrolletjes mee.
    • Plaats in de voorverwarmde oven op 180 graden en laat 30 minuten.

    flan
    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Flantaart

    Dit is een taart die eigenlijk afkomstig is uit Frankrijk maar ontzettend veel wordt gegeten in Marokko en andere Noord-Afrikae landen. Het is één van mijn favoriete recepten....
    Recept categorieën: Taart
    porties: 4 personen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Bekleed een ronde bakvorm met de (ontdooide) velletjes bladerdeeg.
    • Prik het deeg op regematige afstanden in met een vork.
    • Zet de vorm even in de koelkast.
    • Giet alle melk, behalve 1 glas vol, in een pannetje en doe de 180 gram suiker er bij.
    • Breng al roerend aan de kook.
    • Klop ondertussen in een kommetje de eieren en het eigeel los en voeg er het glas melk, de vanille-essence en -beetje bij beetje- de maizena aan toe.
    • Vermeng alles goed met een garde, zodat er geen klontjes ontstaan.
    • Roer, als de melk met de suiker kookt, het maizena-ei-melk-mengsel daarbij en vermeng alles goed.
    • Breng al roerend weer aan de kook en laat enkele seconden zachtjes doorkoken tot het mengsel lekker dik is.
    • Haal de bakvorm met het bladerdeeg uit de koelkast en giet er het maizenamengsel in.
    • Verdeel alles goed over het deeg.
    • Zet de vorm in een voorverwarmde oven (gasstand 4-5, zelf even uitproberen).
    • Laat de flantaart ongeveer 40-60 minuten bakken in het midden van de oven (af en toe kijken of de flan en het bladerdeeg mooi bruin worden) en dan eruit halen.
    • Laat de flantaart goed koud worden alvorens te serveren.
    • Je kunt de taart bestrooien met wat poedersuiker of de in punten gesneden taart garneren met een toef slagroom.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Gekruide bananentaart

    Recept categorieën: Fruit, Noten, Taart, Zuidvruchten
    porties: 4 personen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Vermeng de bloem, de 4 theelepels bakpoeder en het zout.
    • Roer de boter (bijv. met de mixer) tot room en vermeng dit, goed roerende met de theelepel bakpoeder, de kaneel, de gemberpoeder, de nootmuskaat, de suiker en een voor een de eieren.
    • Daarna wordt hieraan het bloem-mengsel toegevoegd.
    • Wrijf nu de bananen tot puree en roer dit goed door het deeg.
    • Tot slot roert u er de gehakte walnoten, de oranjesnippers en de rozijnen door.
    • Bekleed nu een cakevorm met vetvrij, beboterd papier en giet er het deeg in.
    • Bak de cake ca. 3 uur in een voorverwarmde, matig hete oven.
    • Zet een pannetje met water in de oven naast de cake tijdens het bakken.
    • Garneer de taart eventueel met slagroom en walnoten, oranjesnippers en bigarreaux (franse vruchtjes).

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Kabeljauw met tomaat en geitenkaas

    Topkok winnend recept aflevering 5, 2006. De winnaar van deze aflevering is Arlette Swartjes. Haar winnende gerecht bestaat uit pakketjes van kabeljauw, waarin de vis met een verrassende combinatie van tomaat en geitenkaas op smaak is gebracht.
    Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Vis
    Land van herkomst: Nederland
    porties: 4 personen
    Auteur: Arlette Swartjes

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Schil ca. 600 g aardappels en snijd ze in stukjes.
    • Maak de knolselderij schoon en snijd hem in stukjes.
    • Kook de aardappel met de knolselderijstukjes in water met zout in 15-20 minuten gaar.
    • Verwarm de oven voor op 200 °C.
    • Spreid de plakken rauwe ham uit op een plank en beleg ze met blaadjes spinazie..
    • Schenk ca. 100 ml gezeefde tomaten op een bord, voeg de helft van de geitenkaas en wat peper toe en prak alles door elkaar.
    • Snijd de kabeljauw in 4 gelijke stukken.
    • Bestrijk ze met het tomatenkaasmengsel en leg ze op de ham.
    • Rol de ham met de vis op.
    • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de vispakketjes rondom lichtbruin.
    • Leg ze op aluminiumfolie en bak ze nog ca. 7 minuten in de oven.
    • Verhit 1 eetlepel olie in een pannetje en bak hierin de plakjes knoflook lichtbruin.
    • Voeg de balsamicoazijn en de suiker toe en laat dit ca. 5 minuten inkoken.
    • Breng op smaak met zout en peper.
    • Verwarm in een pan de slagroom met naar smaak nootmuskaat.
    • Giet de aardappels met de knolselderij af en wrijf ze boven de room door een zeef.
    • Roer de puree luchtig en breng op smaak met zout en peper.
    • Meng in een schaal de rest van de spinazie met de ingekookte azijn, pijnboompitten en de rest van de geitenkaas.
    • Snijd de visrolletjes schuin door en leg ze elk op een bord.
    • Schep daarnaast wat van de spinaziesalade en een flinke eetlepel van de aardappel-knolselderijpuree.
    • Garneer eventueel met sprietjes bieslook.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Engelse kwarktaart uit de oven

    Aller Hande 1997
    Recept categorieën: Taart
    porties: 10 personen

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    Voorbereiden:

    • Bosvruchten uit pak op bord strooien en in ca. 1 uur laten ontdooien.

    Bereiden:

    • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
    • Vorm invetten. Biscuitjes in keukenmachine verkruimelen.
    • In pan op laag vuur boter smelten.
    • Door biscuitkruimels scheppen.
    • Biscuitmengsel over bodem van vorm verdelen en met bolle kant van lepel aandrukken.
    • Boven twee kommen eieren splitsen.
    • In kom dooiers met suiker, roomkaas, kwark en citroenrasp tot glad mengsel kloppen.
    • In andere kom eiwitten stijfkloppen en door roomkaasmengsel scheppen.
    • Helft van bosvruchten door roomkaasmengsel scheppen.
    • Mengsel in vorm scheppen en gladstrijken. In midden van oven taart in ca. 1 uur en 15 minuten gaar bakken. Taart in vorm laten afkoelen.
    • In kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
    • In pannetje 2 eetlepels water aan kook brengen.
    • Gelatine goed uitknijpen.
    • Van vuur af al roerend gelatine in heet water oplossen.
    • Siroop en rest van bosvruchten erdoor scheppen.
    • Bosvruchtengelei in ca. 15 minuten lobbig laten worden.
    • Bosvruchtengelei over taart schenken.
    • Taart in koelkast ca. 3 uur laten opstijven.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Bitterkoekjesijs

    Aller Hande 1996
    Bereidingstijd10 min
    Recept categorieën: IJs, Nagerecht
    porties: 4 personen
    Calorieën: 365kcal

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • In pannetje 125 ml water aan de kook brengen.
    • Espressopoeder in kopje doen en kokend water erdoor roeren.
    • Bitterkoekjes halveren.
    • Bitterkoekjes over vier bordjes verdelen.
    • Besprenkelen met hete koffie en likeur.
    • In droge koekenpan amandelschaafsel in ca. 2 minuten lichtbruin roosteren.
    • Met ijsbolletjeslepel op elk bordje 2 bolletjes ijs op bitterkoekjes scheppen.
    • Amandelschaafsel erover verdelen.

    Nutrition

    Calorieën: 365kcal | koolhydraten: 47g | Eiwit: 6g | Vet: 14g

    Bami panggang 4
    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Bami panggang 4

    geroosterde vakensbuikspek
    Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
    Land van herkomst: Indonesië
    porties: 4

    ingrediënten

    voor de saus:

    Bereidingswijze

    • Maak in het vlees niet al te diepe inkepingen.
    • Maak het zwoerd van het buikspek goed schoon met ruw papier of keukenpapier en wrijf het in met een flinke scheut cognac of whisky.
    • Maak een marinade van de gekneusde knoflooktenen (1 theelepel knoflookpoeder), babi panggang kruiden, 5 kruidenmix, ve-tsin en de lichte ketjap en laat het vlees hierin tenminste 2 uur marineren.
    • Steek daarna het zwoerd met metalen saté pennen vast om omklappen (door de inkepingen) van het vlees te voorkomen.
    • Warm de oven voor op 175 graden.
    • Dep het vlees voorzichtig droog met keukenpapier en bestrooi het zwoerd met zout.
    • Leg de buiklap met het vleesgedeelte naar beneden op het rooster in de oven.
    • Zet er een bakblik onder ca. 1 cm water erin om uitdrogen te voorkomen.
    • Zet de oven hoog (225°C.) en braad het vlees in 40 min. weer
    • Haal het vlees uit de oven, dep het droog en veeg het zout voorzichtig met een kwastje eraf.
    • Zet het vlees opnieuw in de oven en draai deze lager.
    • Zet na 10 min. de oven lager en dan na 10 min. nog eens.
    • Haal het vlees uit de oven als het mooi bruin is en het zwoerd krokant is.
    • Breng voor het sausje in een pannetje de tomatenpuree, chilisaus, azijn en de suiker met 1 dl water aan de kook op een matig vuur.
    • Bind het met wat aangelengde maïzena.
    • Haal de pennen uit het vlees en snijd het eerst in lange repen en daarna in blokjes.

    Tips / Opmerkingen

    Serveer het met warme rijst, atjar of verse komkommer.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Fries suikerbrood

    Recept categorieën: Brood
    Land van herkomst: Friesland

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Smelt de boter in een pannetje op laag vuur en laat vervolgens afkoelen.
    • Zeef het bloem met het zout boven een kom.
    • Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk.
    • Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gistoplossing in.
    • Doe de afgekoelde gesmolten boter, het gembernat en de eieren erbij en kneed alles tot een mooi soepel deeg.
    • Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur op een warm plekje rijzen.
    • Kneed er dan de kaneel en kandijsuiker door.
    • Vet een broodblik dik in met boter en bestrooi met suiker.
    • Doe het deeg erin en laat het 15 minuten narijzen.
    • Bestrooi dan de bovenkant van het deeg met suiker en bak het suikerbrood in een voorverwarmde oven (200° C) in 30 minuten gaar en bruin.