Aardbeiencharlotte
Recept afdrukken
No ratings yet

Aardbeien Charlotte met Amandelzoete Toets

Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd5 minuten
wachten4 uur
Totale tijd4 uur 45 minuten
Recept categorieën: Nagerecht
Porties: 6
calorieën: 375kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 18 blaadjes gelatine
  • 200 g suiker
  • 750 g aardbeien
  • 3 eetlepels amandellikeur slijter of amaretto
  • 600 ml slagroom 23% vet
  • ½ theelepel zonnebloemolie
  • 20 lange vingers

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water.
  • Breng in een pannetje 100 ml water aan de kook en los hierin de suiker op.
  • Laat dit iets afkoelen.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het suikerstroopje.
  • Laat het stroopje vervolgens ook iets afkoelen.
  • Maak de aardbeien schoon en houd eventueel een paar aardbeien apart voor de garnering.
  • Pureer de aardbeien met de amandellikeur in de keukenmachine of met de staafmixer.
  • Meng in een ruime kom de aardbeienpuree met het suikerstroopje.
  • Laat dit afkoelen tot het de dikte van yoghurt heeft.
  • Vet de bodem van de vorm in met zonnebloemolie.
  • Zet de lange vingers met de suikerkant naar buiten langs de wand van de vorm.
  • Gebruik een prop keukenpapier om de lange vingers tijdelijk op hun plaats te houden.
  • Klop de room bijna stijf zodra het aardbeienmengsel lobbig genoeg is.
  • Voeg de room toe aan de aardbeienpuree en spatel alles voorzichtig door elkaar.
  • Verwijder de prop keukenpapier uit de vorm en schep het aardbeienmengsel erin.
  • Tik de vorm voorzichtig op het aanrecht om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.
  • Zet de vorm in de koelkast en laat de pudding in ongeveer 4 uur opstijven.
  • Houd de vorm enkele seconden in een bak met warm water.
  • Leg vervolgens een bord op de vorm, schud even en laat de pudding op de schaal glijden.
  • Garneer de Charlotte met de achtergehouden aardbeien.

Notities

Maak de schaal waarop de pudding wordt gestort iets vochtig. Zo kun je de pudding na het storten precies in het midden van het bord schuiven. Een Charlotte ziet er altijd spectaculair uit, gegarandeerd succes voor een feestelijke gelegenheid. Het kost wat tijd om te maken, maar daarna hoef je hem alleen maar uit de koelkast te halen.

Wijnadvies:

Een licht mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti of een Brachetto d'Acqui past perfect bij de zoete en fruitige smaken van deze Aardbeien Charlotte. Hun frisse en levendige karakter zal het dessert mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 375kcal | koolhydraten: 44g | Protein: 8g | Vet: 18g

Abrikozen Linzenvlaai
Recept afdrukken
No ratings yet

Abrikozen Linzenvlaai

Recept categorieën: Gebak, Taart
Porties: 8
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

voor het linzendeeg:

  • 250 gram margarine plantaardige
  • 600 gram bloem
  • 360 gram suiker
  • 2 ei maat L
  • 20 gram bakpoeder
  • 4 gram vanillesuiker

Voor de vulling:

  • 1 pot abrikozen Warm de pulp met de suiker even op zodat de suiker goed gemengd is. / of abrikozenjam
  • 50 gram suiker

Voor de afwerking:

  • 1 flinke el abrikozenjam
  • klein scheutje water
  • handje vol rietsuiker

Instructies

  • Alles mengen tot een vast deeg en 24 uur laten rusten in de koelkast.
  • Na 24 uur het deeg goed opkneden en uitrollen tot een dikte van een halve centimeter.
  • De vorm bekleden met het deeg.
  • Vul het deeg nu op met een laag abrikozenvulling.
  • Rol het overige deeg uit tot een rechthoekige lap van een 3 mm dikte.
  • Snijd nu repen van 1 à 1.5 cm uit en leg ze op de abrikozenvulling.
  • Laat de randen gewoon even overhangen.
  • Wanneer je alle repen erop hebt liggen ga je voorzichtig met de deegroller over de randen heen.
  • Zo snijd je de randen allemaal in een keer netjes af.
  • Bak de vlaai in een voorverwarmde oven van 190° C in ca 40 minuten gaar.
  • Wanneer de vlaai uit de oven komt haal je hem uit de vorm en zet je hem op een rooster.
  • Neem een flinke eetlepel abrikozenjam en doe deze in een pannetje met een heel klein scheutje water.
  • Breng aan de kook.
  • Als de jam heeft gekookt neem je een kwast en smeer je de bovenkant van de vlaai volledig in .
  • Neem een handje rietsuiker en strooi dit over de vlaai heen.
  • Laat de taart nu afkoelen.

Cosie en aardbeien met witte chocolade
Recept afdrukken
No ratings yet

Witte Chocolade-Aardbeien met Cosy Espresso Macchiato

Geniet van je verwennerij met deze heerlijke Witte Chocolade-Aardbeien en Cosy Espresso Macchiato!
Voorbereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Ontbijt, Warme dranken
Land van herkomst: Wereldkeuken
Porties: 1 person(en)
calorieën: 350kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

Voor de witte chocolade-aardbeien:

  • Smelt de witte chocolade au bain-marie.
  • Was en droog de aardbeien.
  • Dip de aardbeien in de gesmolten chocolade en leg ze op het bakpapier om te drogen.

Voor de espresso macchiato:

  • Bereid het melkschuim met behulp van uw Aeroccino melkopschuimer of het stoompijpje van uw Nespresso machine.
  • Zet de espresso (40 ml) in het espressokopje.
  • Voeg voorzichtig een flinke lepel melkschuim toe aan de koffie.
  • Serveer direct met de witte chocolade-aardbeien.

Notities

Dit recept is een perfecte combinatie van koffie en zoete lekkernijen, daarom is een dessertwijn zoals een zoete Riesling een goede keuze om de smaken aan te vullen.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.1mg | Sugar: 35g