Rouleau Rouge
Recept afdrukken
No ratings yet

Rode Paprika Rol

Rouleau Rouge
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Porties: 7 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 3 grote rode paprika's geroosterd en ontveld
  • 1 aubergine
  • 160 gram gekonfijte tomaten in olie uitgelekt gewicht
  • 230 gram gepelde rivierkreeftjes
  • 35 gram kappertjes op zout
  • Een scheutje olijfolie
  • Een scheutje lichte sojasaus
  • Versgemalen zwarte peper
  • 8 rivierkreeftjes uit de diepvries

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  • Rooster de rode paprika's gedurende 10 à 15 minuten, tot ze licht zwarte plekjes krijgen en enigszins stevig zijn.
  • Laat ze afkoelen en verwijder het velletje.
  • Halveer en verwijder de zaadlijsten.
  • Snijd de aubergine in plakken van 3-4 millimeter dik.
  • Meng 2/3 olijfolie met 1/3 sojasaus en bestrijk hiermee de plakjes aan beide zijden.
  • Grill ze in 8 minuten goudbruin in de oven.
  • Maak de rouleau op een sushi matje.
  • Leg eerst paprika, dan aubergine, vervolgens tomaat en tot slot rivierkreeftjes met kappertjes.
  • Verdeel de ingrediënten gelijkmatig en rol de rouleau strak met het sushi matje, zet vast met plastic folie en laat minimaal 40 minuten rusten in de koelkast.
  • Snijd met een scherp mes plakken van circa 2,5 cm.
  • Omarm elke plak met een rivierkreeftje.

Gevuld speculaas
Recept afdrukken
No ratings yet

Gevuld speculaas van Harry Bloksma

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Koek
Feestdagen etc: Sinterklaas
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Speculaasdeeg

  • 500 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 160 gram witte basterdsuiker
  • 70 gram bruine basterdsuiker
  • 270 gram boter koude
  • 15 ml melk
  • 1 ei
  • 2 el speculaaskruiden

Amandelspijs

  • 250 gram amandelen
  • 250 gram suiker
  • 1 eiwit

Extra nodig

  • 1 eidooier
  • 1 scheutje slagroom

Instructies

Speculaasdeeg

  • Maak op het aanrecht een kuiltje in de bloem en strooi het bakpoeder over de bloem.
  • Meng in het kuiltje de boter, witte- en donkere basterdsuiker, melk, ei en de speculaaskruiden met elkaar.
  • Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Amandelspijs

  • Maal de amandelen met de suiker fijn in het bakje van de staafmixer.
  • Voeg het eiwit toe en meng tot spijs.
  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Verdeel het speculaasdeeg in 2 gelijke delen.
  • Vet een bakvorm in en bekleed met bakpapier.
  • Rol het deeg uit en bekleed de bodem van de bakvorm met de helft van het deeg.
  • Verdeel het amandelspijs over de bodem en dek af met de rest van het deeg.
  • Meng de eidooier met de slagroom en bestrijk het deeg ermee.
  • Druk de amandelen in vier gelijke rijen in het deeg.
  • Bestrijk nogmaals met het eidooiermengsel.
  • Bak het gevuld speculaas circa 45 minuten in de oven.
  • Laat afkoelen en snijd in 16 gelijke stukken.

Slagroomtaart met vers fruit
Recept afdrukken
No ratings yet

Slagroomtaart met vers fruit

Recept categorieën: Fruit, Taart
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 150 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 100 gram maizena
  • 8 gram Bakpoeder
  • Scheutje vanille extract of de zaadjes van een vanille stokje
  • Ingrediënten voor de vulling en topping:
  • 500 ml melk
  • 125 gram suiker
  • 50 gram puddingpoeder custard kookpudding poeder
  • 1 eidooier
  • 1 liter slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 125 gram poedersuiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 bakje aardbeien
  • 1 verse ananas
  • 1 bakje frambozen
  • 1 bakje bramen
  • 1 bakje blauwe bessen

Instructies

  • Schenk 400 ml melk in een steelpan.
  • Voeg er de suiker aan toe en breng dit samen aan de kook.
  • De resterende 100 ml melk meng je met het puddingpoeder en het eigeel.
  • Roer tot een papje.
  • Schenk er een scheutje kokende melk bij, roer door en schenk alles terug in de pan en breng terug aan de kook.
  • Schenk de pudding in een schaal en dek de pudding (niet de schaal) af met plastic folie.
  • Laat de pudding volledig afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Klop de eieren samen met de suiker en het vanille extract tot een luchtige ruban ( minimaal 10 opkloppen ).
  • Meng de bloem, maizena en bakpoeder samen in een kom en zeef deze al 2 keer.
  • Zeef ze een derde keer boven de kom met de ruban.
  • Spatel dit nu voorzichtig onder de ruban.
  • Schenk het beslag over in de ingevette en bebloemde bakvorm.
  • Bak de biscuit in ca 35 minuten gaar.
  • Doe altijd de prikkertest !!
  • Na het bakken direct ontvormen en de biscuit volledig laten afkoelen.
  • Neem het fruit erbij.
  • Snijd de korst van de ananas, haal de middelste kern eruit en snijd nu kleine stukjes.
  • Laat deze in een zeef uitlekken.
  • Snijd de aardbeien in stukjes maar houd er een stuk of 4 achter die je heel laat.
  • Het andere fruit hoef je verder niets aan te doen.
  • Klop de slagroom samen met de suikers en de mascarpone stijf en zet dit even aan de kant.
  • Neem de pudding en klop deze tot ze mooi glad en egaal is.
  • Voeg hier nu 2 volle eetlepels slagroom aan toe.
  • Roer dit met een spatel eronder.
  • Zet aan de kant.
  • Snijd de taart 3 keer door.
  • Neem de ananas en dep deze even droog met wat keukenrol.
  • Leg een laag pudding op de eerste laag en verdeel er stukjes ananas en aardbei over.
  • Leg de 2de laag biscuit erop en bestrijk deze met een laag slagroom.
  • Verdeel er ananas en aardbei over.
  • Leg de 3de laag biscuit erop en bestrijk deze met een laag pudding en verdeel er de ananas en aardbei over.
  • Leg het deksel erop en bestrijk nu de hele taart met slagroom.
  • Strijk het geheel zo glad mogelijk af.
  • Spuit met de resterende slagroom rozetten op de vlaai en versier de vlaai met het fruit.
  • Zet de taart een uurtje in de koelkast om verder op te stijven.

Kleine bessenvlaaitjes met schuim
Recept afdrukken
No ratings yet

Kleine bessenvlaaitjes met schuim

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins, Fruit, Gebak
Land van herkomst: België
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

voor de bodem:

  • 250 gram bloem
  • 15 gram verse gist of 8 gr droge gist
  • 50 ml melk
  • 1 ei
  • 75 gram boter
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 3 gram zout

voor de vulling:

  • ½ liter melk
  • 125 gram suiker
  • 50 gram puddingpoeder imperial
  • 1 eidooier
  • 250 gram rode bessen
  • suiker om te bestrooien

voor de topping:

  • 80 gram eiwit
  • 80 gram suiker
  • 80 gram poedersuiker

Instructies

  • Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
  • Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).

Maak nu de pudding.

  • Breng 400 ml melk aan de kook met de suiker.
  • De rest van de melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
  • Wanneer de melk kookt giet je een gedeelte bij het mengsel, roer kort door en schenk in de pan terug.
  • Breng het geheel onder voortdurend roeren aan de kook tot de pudding indikt. Leg nu een stukje plastic folie op de pudding (hij mag gewoon in de pan blijven) en zet de pan op een koele plaats.
  • Je houd nadien nog pudding over, deze mag je lekker zo opeten.
  • Neem het deeg en rol dit dun uit op een licht bebloemd werkblad.
  • Neem een uitsteker van ca 10 cm en steek nu 12 rondjes uit.
  • Beboter je cupcake vorm en leg nu in elk vormpje een cirkel deeg.
  • Nu moet je even gaan duwen en strekken totdat je vormpje mooi gevuld is.
  • Neem de pudding erbij en leg in elk stukje deeg een flinke koffielepel pudding.
  • Hierboven op verdeel je de bessen.
  • Neem nog wat extra suiker en strooi dit met een koffielepel over de bessen.
  • Zet je oven aan om voor te verwarmen op 200°C (traditioneel), voor hetelucht ga je 10 tot 15°C lager.

Nu ga je de topping maken.

  • Doe je eiwitten in een kom en zet je machine aan.
  • Strooi er telkens een beetje suiker bij tot de suiker op is en je eiwit mooi tot glanzende stijve pieken is geslagen. Voeg nu lepel voor lepel het poedersuiker toe.
  • Laat de machine gewoon verder draaien tijdens het toevoegen.
  • Neem een spuitzak met een spuitmondje naar keuze.
  • Vul de zak en spuit mooie rozetten op de bessen.
  • Zet je cupcakevorm in de oven op de 2de richel van onder.
  • Bak je vlaaitjes gaar in ca 20 minuten.
  • Zie je dat je schuim donkerbruin gaat worden ? Zet je oven dan een 20°C lager.
  • Na het bakken haal je de vlaaitjes met een klein paletmes uit de cupcakevorm en laat je ze afkoelen op een taartrooster.

Notities

Heb je nog deeg over en wil je dit niet weggooien ? Bak er dan nog een kleine bodem van en vries deze in. Je kunt deze later ontdooien en vullen naar keuze.

Jolanda’s Appeltaart
Recept afdrukken
No ratings yet

Jolanda’s Appeltaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Land van herkomst: België
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor het deeg:

  • 450 gram bloem
  • 300 gram echte boter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • ei of 2 kleine eitjes
  • Snuf zout
  • 3 el water
  • 5 appels
  • Kaneel
  • Agave Siroop
  • Krenten rozijnen
  • Water of rum
  • Handvol walnoten fijn gesneden
  • 1 losgeklopt ei om te doreren

Voor de banketbakkersroom:

  • ½ liter melk
  • 125 gram suiker
  • 1 eidooiers
  • 50 gram puddingpoeder Imperial of custard

Instructies

  • Wel de krenten en rozijnen in water of nog lekkerder in rum.
  • Maak eerst de banketbakkersroom door een groot gedeelte van de melk met de suiker aan de kook te brengen.
  • Het andere restje melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder tot een papje.
  • Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Als de pudding verdikt is schenk je deze in een schaal en dek je hem af met plastic folie.
  • Laat hem zo in de koelkast afkoelen.
  • Laat de krenten en rozijnen uitlekken.
  • Meng alle ingrediënten voor het deeg met elkaar in de keukenmachine.
  • Kneed het nadien nog even met de hand door.
  • Verpak het deeg in plastic folie en laat het een uurtje koelen in de koelkast.
  • Na koeling neem je het deeg en verdeelt het in 2 delen waarvan 1 deel groter is dan het andere.
  • Het grootste gedeelte rol je uit tot een mooie ronde lap van ca 8 mm dikte.
  • Bekleed je vorm hiermee en snijd de randen mooi bij.
  • Neem de banketbakkersroom en klop deze nog eens goed door.
  • Vul de vorm hiermee.
  • Schil de appeltjes en snijd ze grove stukken.
  • Strooi er kaneel over en hussel ze eens goed door.
  • Neem de krenten en rozijnen en meng ze onder de appeltjes.
  • Schenk er een scheut agave siroop over en doe de walnoten erbij.
  • Hussel alles nog eens door en verdeel het geheel over de pudding.
  • Neem nu het resterende deel van het deeg.
  • Je kunt nu kiezen, ofwel rol je een lap en leg je deze er boven op, ofwel snijd je latjes en steek je rondjes of figuren uit en versier je hier de taart mee.
  • Neem je een volledige lap zorg er dan voor dat je in het midden een gaatje maakt waardoor het vocht weg kan.
  • Strijk het geheel nog in met een los geklopt eitje en bak dan de taart af onderin de voorverwarmde oven van 190°C in ca 1 uur (afhankelijk van oven tot oven).
  • Laat de taart na het bakken afkoelen tot lauw warm en serveer ze dan met een bolletje ijs of slagroom bij een lekkere kop koffie.

Herfsttaart
Recept afdrukken
No ratings yet

Herfsttaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor de vlaaibodem:

  • 120 gram echte koude boter
  • 60 gram poedersuiker
  • een snuf zout
  • een snuf kaneel
  • Vanille extract
  • 1 koud ei maat M
  • 190 gram bloem
  • 60 gram amandel poeder

Ingrediënten voor de stoofpeertjes:

  • 6 tot 8 stoofperen of hele harde handperen
  • 100 ml rode wijn of bessensap
  • Water
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 90 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

  • 500 ml melk
  • 125 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 50 gram puddingpoeder Imperial of Custard kookpudding

Ingrediënten voor de bodem:

  • 100 gram chocolade naar keuze

Ingrediënten voor de topping:

  • Het restje siroop van de stoofpeertjes
  • 1 zakje taartina
  • eventueel nog wat water
  • Gemalen en geroosterde walnootjes

Instructies

  • Schil de peren en snijd ze in 4 kwarten.
  • Verwijder het klokhuis.
  • Leg de peren in een pan en voeg de rest van de ingrediënten toe.
  • Vul de peren nu aan met het water totdat ze volledig onder staan.
  • Plaats de deksel op de pan en zet deze op het vuur en breng aan de kook.
  • Wanneer het kookt verlaag je de temperatuur iets.
  • Het moet nog steeds koken maar niet heel hard.
  • Houd je peren in de gaten.
  • Doordat de suiker gaat koken krijg je een siroop.
  • Wordt deze te dik en zijn je peren nog niet gaar, voeg dan nog een beetje water toe.
  • Niet te veel want je moet een mooie siroop overhouden.
  • Dus beter 3 keer een beetje toevoegen dan 1 keer teveel.
  • Wanneer je peren gaar zijn neem je een kom en een zeef.
  • Zet de zeef op de kom en schenk er de peren in.
  • Laat deze goed uitlekken en afkoelen.
  • De siroop bewaar je voor de topping.
  • Maak de banketbakkersroom door 400 ml melk met de suiker en het kaneelstokje aan de kook te brengen.
  • De resterende 100 ml meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
  • Wanneer de melk kookt voeg je een gedeelte bij het koude papje, roer door en schenk het terug in de pan.
  • Breng dit nu onder voortdurend roeren terug aan de kook.
  • Wanneer je pudding blubt is hij goed en haal je hem van het vuur.
  • Schenk de pudding in een schaal en dek de pudding ( niet de schaal ) af met plastic folie.
  • Laat de pudding afkoelen.

Maak je deeg voor de bodem.

  • Voeg alle ingrediënten toe in de kom.
  • Zet de machine aan en laat deze mengen tot je een vaste massa krijgt.
  • Haal het zanddeeg uit de kom en verpak het in plastic folie.
  • Leg het een 1/2 uurtje in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Na koeling rol je het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan je vorm.
  • Leg de lap in de ingevette vorm.
  • Knip bakpapier op maat en leg dit op het zanddeeg.
  • Vul met bakparels of gedroogde erwten en bak de bodem in ca 25 minuten af in de voorverwarmde oven.
  • Laat de bodem volledig afkoelen.
  • Smelt ondertussen de chocolade en wrijf hiermee de bodem en de binnenkant zijkanten in.
  • Dit zorgt ervoor dat je zanddeeg knapperig blijft.

Samenstellen vlaai:

  • Neem de pudding erbij en klop deze met een handmixer heel goed door zodat je een mooie crème krijgt.
  • Vul de bodem met de crème.
  • Neem de peren erbij en rangschik ze mooi over de vlaai.
  • Meet hoeveel ml siroop je hebt opgevangen en vul dit eventueel aan tot 200 ml met water en breng het geheel aan de kook.
  • Meng de Taartina met een scheutje water.
  • Je moet geen suiker meer toevoegen aan de siroop !
  • Wanneer de siroop kookt voeg je het scheutje water met Taartina toe en breng het onder voortdurend roeren terug aan de kook.
  • Verdeel de siroop nu over de peren en de pudding.
  • Zorg dat er ook siroop zit tegen de rand aan.
  • Neem de gemalen en geroosterde walnootjes erbij en verdeel deze over de rand van de vlaai.
  • Laat de taart nog even koelen in de koelkast, maak koffie en geniet ervan.

Recept afdrukken
No ratings yet

Harde wenerbodem met banaan en chocolade

Recept categorieën: Taart
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • Ingrediënten voor de bodem:
  • 250 gram bloem
  • 170 gram echte boter
  • 85 gram witte basterdsuiker
  • Snuifje zout
  • zakje vanillesuiker
  • Ingrediënten voor de chocolade laag:
  • 150 gram gesmolten chocolade
  • Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
  • 500 ml melk
  • 125 gram suiker
  • 50 gram puddingpoeder custard
  • 1 eidooier
  • Ingrediënten voor de afwerking:
  • Stuk of 5 bananen
  • Halve liter slagroom
  • suiker naar wens
  • Zakje taartina volg de gebruiksaanwijzing op het zakje
  • Chocolade/koffieboontjes

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine en laat deze alles goed kneden tot een bal deeg.
  • Heb je geen keukenmachine, dan kun je dit best even met de hand doen.
  • Beboter een vlaaivorm met losse bodem.
  • Rol het deeg uit tot een plak die net iets groter is als je bakvorm en leg de plak in de vorm.
  • Bak de bodem blind in een voorverwarmde oven van 160°C.
  • Baktijd ongeveer 60 minuten.
  • Tijdens de laatste 5 minuten kun je het bakpapier met de bakbonen verwijderen en de vorm nog even terug in de oven zetten zodat de bodem ook kleurt.
  • Maak de banketbakkersroom:
  • Neem het grootste gedeelte van de melk en breng dit aan de kook met de suiker.
  • De rest van de melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
  • Goed roeren zodat je een mooi papje krijgt.
  • Wanneer de melk kookt schenk je een gedeelte bij de eidooier en roert het geheel goed door. Schenk terug in de pan en breng alles nogmaals aan de kook.
  • Onmiddellijk in een lage grote schaal schenken en de pudding (niet de schaal) afdekken met plastic folie zodat er geen vel op komt.
  • Zet in de koelkast om af te koelen.
  • Wanneer de bodem uit de oven is en staat af te koelen smelt je de chocolade en verdeel je deze over de bodem met een paletmes.
  • Wanneer de chocolade terug hard is klop je de afgekoelde pudding even op met de mixer zodat je een smeuïge pudding krijgt. Verdeel over de bodem en zet koel weg.
  • Klop de slagroom met de suiker stijf.
  • Leg een mooie laag slagroom bovenop de pudding.
  • Snijd de bananen in stukjes en verdeel over de taart.
  • Maak de taartina en verdeel over de bananen.
  • Spuit mooie rozetjes op de taart met de rest van de slagroom en werk af met een chocolade/koffieboontje.
  • Laat de vlaai nog oven opstijven in de koelkast.

Frangipane taart met peren
Recept afdrukken
No ratings yet

Frangipane taart met peren

Recept categorieën: Fruit, Taart
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor het deeg:

  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 125 gram roomboter ongezouten
  • 1 ei maat L
  • 250 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 3 gram zout

Ingrediënten voor de vulling:

  • 100 gram amandelmeel
  • 80 gram boter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 30 gram bloem
  • 2 eieren
  • mespuntje zout
  • 5 peren rijpe / middelgrote / bijvoorbeeld conference

Ingrediënten voor de garnering:

  • eetlepel(s) abrikozenjam zonder stukjes

Instructies

Bereidingswijze van het deeg:

  • Meng de suiker met de bloem, bakpoeder, zout en basterdsuiker.
  • Laat de machine dit al eens door elkaar roeren.
  • Voeg nu de boter en het los geklopt ei toe.
  • Laat de machine mengen tot je deeg zich zet en dus 1 geheel wordt.
  • Haal het uit de kom en kneed het kort en lichtjes door met de hand.
  • Verpak het deeg in plastic folie en laat het nu even rusten in de koelkast.

Bereidingswijze van de vulling:

  • Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • Neem je handmixer of keukenmachine met de garde.
  • Meng het amandelmeel met de bloem, de suiker en het snufje zout.
  • Roer even kort door.
  • Voeg de boter en de eieren toe.
  • Laat de machine of handmixer nu zo lang mengen tot je een mooi egaal beslag hebt.
  • Vet de taartvorm in.
  • Rol het deeg uit tot een mooie ronde lap van ongeveer 3 à 4 mm dikte.
  • Rol het deeg op je deegrol en leg het deeg in de bakvorm.
  • Bekleed de randen mooi en rol met de deegrol het overtollige deeg netjes af.
  • Neem het frangipane beslag en leg het in de vorm.
  • Met een kleine spatel of lepel verdeel je het beslag mooi egaal over de bodem.
  • Schil de peren, snijd ze midden door in de lengte en verwijder het klokhuis.
  • Draai de peer om en snijd hem in reepjes.
  • Leg de halve gesneden peer met behulp van een paletmes of schilmes met de bolle kant naar boven in het beslag.
  • Ik heb in het midden nog een halve peer gelegd omdat ik dit mooi vond.
  • Bak de taart af in 45 minuten.
  • Laat de taart na het bakken een 10 minuutjes in de vorm zitten.
  • Daarna ontvormen en laten afkoelen op een taartrooster.
  • Verwarm de abrikozenjam en leg een kwastje klaar.
  • Smeer de peren en de taart volledig in met de warme abrikozenjam.
  • Dit is heel lekker voor de smaak maar voorkomt ook het uitdrogen van de taart.
  • Je taart krijgt een mooie glans.

Duovlaai
Recept afdrukken
No ratings yet

Duovlaai

Recept categorieën: Taart
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 15 gram verse gist of 8 gr droge gist
  • 50 ml melk
  • 1 ei
  • 75 gram boter
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 3 gram zout
  • Voor de banketbakkersroom:
  • ½ liter melk
  • 125 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 50 gram puddingpoeder imperial of custard
  • Voor de chocolade banketbakkersroom:
  • ½ liter melk
  • 70 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 50 gram puddingpoeder imperial of custard
  • 150 gram chocolade puur of melk
  • Voor de afwerking:
  • ½ liter slagroom
  • suiker naar smaak
  • Chocoladekrullen

Instructies

  • Meng voor het deeg alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine.
  • Wanneer het deeg een bol gevormd heeft voeg je het zout toe en laat je de machine nog een 15 à 20 minuutjes kneden.
  • Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
  • Maak ondertussen de banketbakkersroom door 400 ml melk samen met de suiker aan de kook te brengen.
  • Meng de resterende 100 ml melk met het puddingpoeder en de eidooier en roer dit tot een glad papje.
  • Wanneer de melk kookt schenk je de melk op het papje, roer goed door en schenk alles terug in de pan en breng het geheel terug aan de kook.
  • Wanneer de pudding is ingedikt schenk je hem over in een schaal en dek je de pudding (niet de schaal) af met plastic folie.
  • Leg de folie dus rechtstreeks op de pudding.
  • Laat de pudding volledig afkoelen in de koelkast.
  • Voor de chocolade banketbakkersroom doe je precies hetzelfde als hierboven beschreven. Wanneer de pudding is ingedikt roer je de chocolade eronder totdat deze volledig is gesmolten.
  • Schenk over in een schaal, dek af met folie en laat de pudding afkoelen in de koelkast.
  • Na het rijzen rol je het deeg uit tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
  • Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
  • Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de rande mooi af.
  • Bak de vlaai blind in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes gaar.
  • Laat de bodem na het bakken volledig afkoelen.

Briochetaart
Recept afdrukken
No ratings yet

Briochetaart

Recept categorieën: Taart
Porties: 6
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 600 gram bloem
  • 210 ml lauwe melk
  • 30 gram Gist
  • 40 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 100 gram boter
  • 10 gram zout

Banketbakkersroom voor 600 gr pudding:

  • 500 ml melk
  • 1 eidooier
  • 125 gram suiker
  • 50 gram puddingpoeder custard
  • 200 geweekte rozijnen of chocolade stukjes
  • 1 eidooier om de taart te doreren

Voor de afwerking van de taart:

  • Abrikozengelei
  • Scheutje water
  • Voor het glazuur:
  • 100 gram poedersuiker
  • 20 ml kokend water

Instructies

  • Doe alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine en laat de machine een aantal minuten kneden.
  • Voeg nu het zout toe en laat de machine nog een 20 minuten verder kneden.
  • Verdeel het deeg nu in 2 porties voor de grote taart of 4 porties voor de kleine taartjes.
  • Bol het deeg op en verpak in plastic folie. Laat het deeg een kwartiertje rusten.

Maak de banketbakkersroom:

  • Breng het grootste gedeelte van de melk met de suiker aan de kook.
  • De rest van de melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
  • Wanneer de melk kookt schenk je er een beetje van bij de koude melk.
  • Goed roeren en alles terug in de pan schenken en aan de kook brengen.
  • Doe de pudding in een schaal en bedek met plastic folie.
  • Er mag geen vel op komen. Je kunt de pudding gewoon warm op de taart leggen aangezien deze mee gebakken wordt in de oven.
  • Neem nu 1 deegbol en rol deze uit tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
  • Leg de lap in de vorm, druk de zijkanten aan en snijd de randen bij met de deegrol.
  • Bestrijk de bodem met een laagje pudding en strooi er rozijnen of chocoladestukjes overheen.
  • Neem nu de andere bol en rol deze uit tot een rechthoekige lap van 25 x 35 cm.
  • Bestrijk de lap met pudding en strooi er rozijnen of chocoladestukjes over.
  • Rol nu de lap op.
  • Begin met de langste kant.
  • Als je de lap hebt opgerold snijd je er stukken van een 2 cm vanaf.
  • Rangschik de koffiekoeken in de bakvorm tot de vorm mooi gevuld is.
  • Bestrijk de koeken met een beetje eigeel en laat nog een half uurtje rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200° C en bak de taart af in ca 20 à 25 minuten.
  • Ontvorm de taart en breng 2 flinke eetlepels abrikozengelei met een beetje water aan de kook.
  • Neem een kwast en bestrijk de randen van de taart hiermee en de kleine brioches.
  • Breng de 20 ml water aan de kook en giet dit dan op de poedersuiker, roer goed door en leg met een koffielepeltje op elke brioche een beetje glazuur.
  • Laat de taart nu verder afkoelen.