Recept afdrukken
No ratings yet

Chocolade Bananenshake Taart

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd3 uur
koelen12 uur
Recept categorieën: Dessert, Gebak
Land van herkomst: America
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 520kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 reep chocolade
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 1 pakje biscuits
  • 3 grote bananen
  • Slagroom
  • 50 g boter

Instructies

  • Kook het blikje gecondenseerde melk (met blik) gedurende 3 uur.
  • Laat het daarna afkoelen.
  • Doe de biscuits in een plastic zak en verkruimel ze met een deegroller.
  • Smelt de boter en meng deze met de verkruimelde biscuits.
  • Druk dit mengsel op de bodem van een schaal om een stevige korst te vormen.
  • Snijd de bananen in plakjes en verdeel ze gelijkmatig over de biscuitbodem.
  • Smeer de gekookte gecondenseerde melk over de bananen.
  • Klop de slagroom stijf en verdeel deze over de gecondenseerde melklaag.
  • Rasp de chocolade en strooi deze als laatste over de slagroomlaag.
  • Zet de bananenshake taart gedurende 12 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Geniet van deze heerlijke bananenshake taart!

Notities

Wijnadvies:

Deze zoete en romige taart gaat goed samen met een glas Moscato d'Asti of een dessertwijn zoals een Late Harvest Riesling.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 7g | Vet: 27g | Zout: 0.4mg | Sugar: 45g

Recept afdrukken
No ratings yet

Karamel-ijs met Espresso en Chocoladekruimels

Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Dessert, IJs
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4 personen
calorieën: 280kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 50 g Maltesers chocoladekogels
  • 8 bollen karamelroomijs
  • 4 kopjes hete espressokoffie

Instructies

  • Doe de chocoladekogels in een afgesloten plastic zak en breek ze met een hard voorwerp in grove kruimels.
  • Schep in elk glas 2 bollen karamelroomijs.
  • Schenk de hete koffie over het ijs.
  • Strooi de chocoladekruimels over de koffie en het ijs.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een heerlijke afsluiting van de maaltijd verdient een zoete wijn zoals een Moscato d'Asti. Deze licht mousserende wijn met zijn frisse en fruitige smaak vormt een perfecte combinatie met de zoete karamel en de intense espresso.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.2mg | Sugar: 20g

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde Ananas met Chocolade Lava Cakejes

Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Dessert, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 600kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 3 vanillestokjes
  • 150 g suiker
  • 1 ananas
  • 12 kruidnagels
  • 200 g roomboter
  • 75 g honing
  • 125 ml slagroom
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 100 g extra bittere chocolade in stukjes
  • 2 eieren
  • 50 g bloem

Instructies

  • Snijd een vanillestokje open, schraap het merg eruit en meng het met de helft van de suiker.
  • Snijd de onder- en bovenkant van de ananas af.
  • Verwijder de schil en snijd de pitjes weg.
  • Halveer de overige 2 vanillestokjes in de lengte.
  • Maak met een satéstokje 4 diepe inkepingen in de ananas en steek in elke inkeping een halve vanillestokje en enkele kruidnagels.
  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Braad de ananas aan in 50 g boter in een pan en haal hem uit de pan.
  • Roer honing en 50 g suiker door het bakvet en laat oplossen.
  • Voeg de slagroom toe en roer goed door.
  • Leg de ananas met het honingmengsel in een ovenschaal en braad gedurende 1 uur in het midden van de oven, waarbij je hem elk kwartier een kwartslag draait.
  • Haal de ovenschaal uit de oven, voeg de azijn toe aan het braadvocht en laat de ananas afkoelen.
  • Bewaar de afgekoelde ananas met braadvocht minimaal 24 uur in de koelkast, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
  • Breng een laag water aan de kook in een grote pan.
  • Smelt de chocolade samen met 100 g boter au bain-marie in een kom boven de pan met kokend water.
  • Klop in een andere kom de eieren met 50 g suiker los.
  • Verdeel de resterende suiker over de espressokopjes en bedek de binnenkant van de kopjes ermee.
  • Roer het gesmolten chocolademengsel door het eimengsel en spatel voorzichtig de bloem erdoor.
  • Verdeel het chocoladebeslag over de kopjes en zet ze koel.
  • Verwarm de ananas opnieuw in de saus.
  • Snijd de warme ananas in vieren en verwijder de harde kern.
  • Voeg de resterende (koude) boter in blokjes toe aan de warme saus en klop snel met een garde tot de saus licht bindt.
  • Houd warm.
  • Plaats de kopjes met chocoladebeslag in het midden van de oven en bak ze ongeveer 10 minuten, zodat de buitenkant gestold is maar de binnenkant nog vloeibaar.
  • Haal de chocoladecakejes uit de oven en laat ze minimaal 2 minuten rusten.
  • Klop voorzichtig op de buitenkant van een cakeje om te controleren of deze stevig genoeg is.
  • Laat indien nodig nog even staan.
  • Keer elk kopje voorzichtig om op een bord en laat 30 seconden rusten voordat je de kopjes optilt.
  • Serveer de geroosterde ananas met de saus naast de chocolade lava cakejes.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti past perfect bij dit gerecht. Hun fruitige en bloemige tonen zullen de smaken van de geroosterde ananas en de chocolade perfect aanvullen.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 6g | Vet: 35g | Sugar: 50g

Recept afdrukken
No ratings yet

Biefstuksalade

Recept categorieën: Rundvlees, Salade, Vlees
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Voor de dressing:

  • 120 gram Gorgonzola
  • 6 eetlepels olie
  • 2 ½ eetlepel rode wijnazijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 tenen knoflook grote uitgeperste
  • 2 theelepel basilicum verkruimelde gedoogde

Voor de salade:

  • 8 tenen knoflook ongepelde grote
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote paprika
  • 4 steaks van 120 gr
  • 6 koppen groene sla gemengde
  • 1 klein uitje dun gesneden
  • 1 grote tomaat in partjes

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de dressing in een keukenmachine, voeg naar smaak peper toe, dek af en zet de dressing in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C, gasovenstand 6.
  • Vermeng de knoflook en de olie op een bakplaat en zet die ± 10 minuten in de oven tot de knoflook gaar is en laat afkoelen.
  • Knijp de knoflook tussen de vingers uit, zodat de pel ervan afgaat en snijd de knoflook in reepjes.
  • Blaker de paprika boven de gasvlam zwart, doe hem in een plastic zak en laat 10 minuten uitstomen.
  • Ontvel de paprika, ontdoe hem van zaad en snijd het vruchtvlees i reepjes.
  • Verhit wat boter in een grote braadpan en bak de steaks daarin 3 minuten aan iedere kant.
  • Op vleesplank leggen en 5 minuten laten staan.
  • Groene sla over borden verdelen.
  • Steaks diagonaal in dunne reepjes snijden en op sla leggen.
  • Garneren met geroosterde paprika, ui en tomaat.
  • Dressing erover scheppen. knoflook erover strooien en serveren.

Marokkaanse Kippenbouten met Dadels en Zwarte Komijn
Recept afdrukken
No ratings yet

Marokkaanse Kippenbouten met Dadels en Zwarte Komijn

Kip kun je op zoveel heerlijke manieren bereiden. Dit recept is er weer een voorbeeld van. De heerlijke Marrokkaanse kruiden en Dadels geven het een zalig Noord Afrikaans tintje. Je kunt het in de Tajine maken maar in een braadpan gaat ook heel goed. Ik heb in dit recept het zogenaamde Nigella zaad, ook wel Zwarte Komijn genoemd, gebruikt. Dit geeft het samen met de dadels een heerlijke smaak. Laat de saus ook even lekker reduceren en dip daar met je brood of Chapatis in.
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Marokko
Porties: 2 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 Kippenbouten
  • 1 eetlepel(s) Bloem
  • 1 scheut Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • 4 Sjalotjes gesneden
  • 1 Kaneelstokje
  • 4 teentjes Knoflook fijn gehakt
  • 1 TL Gemberpoeder
  • 1 TL Komijn Gemalen
  • ½ TL Kurkuma Koenjit gemalen
  • 1 TL Cayennepeper
  • 1 eetlepel(s) Zwarte Komijn – ook wel Nigella zaad genoemd
  • 300 ml Kippenbouillon mag van een blokje of potje
  • 2 eetlepel(s) citroensap Verse
  • 4 Dadels zonder pit / niet van die snoepdadels! Gewoon gedroogde dadels van de Toko
  • Handje Koriander verse voor de garnering

Instructies

  • Wrijf de kippenbouten in met peper en zout en doe ze in de plastic zak met daarin de bloem. Schud de zak goed en verdeel zodoende de bloem gelijkmatig over de bouten.
  • Verwarm de olijfolie in de braadpan of Tajine en braad daarin de bouten mooi goudbruin.
  • Doe de uien erbij en fruit deze mee tot ze glazig zijn.
  • Voeg de knoflook toe.
  • Voeg vervolgens alle kruiden toe.
  • Roer alles even lekker door en voeg het citroensap toe.
  • Doe de bouillon erbij, zet het deksel op de pan en stoof alles gaar in zo’n 45 minuten.
  • Voeg na 45 minuten de dadels toe aan het mengsel voor een minuut of 8.
  • Haal de bouten uit de pan, leg deze even op een bord om te rusten.
  • Reduceer het kookvocht tot een mooie saus.
  • Serveer de bouten op een bord en giet daarover de saus.
  • Garneer eventueel met wat gebakken amandelen en een beetje gehakte koriander.

Osso Buco met Gremolata
Recept afdrukken
No ratings yet

Osso Buco met Gremolata

Osso Buco. Alleen de naam klinkt al zalig. En dat is het ook! Een zalige Italiaanse stoofschotel. Doorgaans gemaakt met Kalfs- of Runderschenkel. Zulk zacht vlees en zo lekker en het geeft een heerlijke volle smaak doordat de botjes met merg erin mee gesudderd worden. Gegaard in een rijke saus van witte wijn, selderij, wortelen, uien en knoflook. Het kan geserveerd worden met van alles variërend van aardappelpuree tot rijst tot pappardelle pasta.Lees meer: https://www.mijnzuskooktvandaag.nl/products/osso-buco-met-gremolata/
Recept categorieën: Rundvlees, Slowcooker
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Benodigdheden voor een crockpot van 4,7 liter

  • 4 Runderschenkels van zo'n 2 cm dik. ongeveer 1200 gram totaal of Kalfsschenkels
  • 1 flinke Ui - gesneden
  • 6 teentjes Knoflook - fijn gehakt
  • half blikje Ansjovis - met een vork geprakt
  • 300 ml. Droge Witte wijn
  • 2 stengels Selderij - in stukjes
  • 2 Winterpenen - in stukjes
  • 2 takjes Rozemarijn - fijn gehakt
  • kopje Bloem
  • Peper en Zeezout fijn
  • 3 Bouillonblokjes
  • Kokend water
  • RoomBoter + scheutje Olijfolie

Voor de Gremolata:

  • bos(jes) verse Peterselie
  • 2 teentjes Knoflook
  • Rasp van de schil van 1 Citroen

Instructies

Voorbereiding:

  • Neem een grote plastic zak. (ik gebruik 20 ltr vuilnisbak zakjes)
  • Meng de bloem met royaal peper en zout.
  • Doe het vlees in de zak en kiep het kommetje bloem met peper en zout erbij.
  • Houd de zak dichtgeknepen aan de opening en draai deze wat dicht, zorg voor genoeg lucht in de zak om een grote ballon te vormen.
  • Schud de zak goed heen en weer, ondersteboven, draai hem een paar keer rond.
  • Al met al gewoon tot het vlees helemaal bedekt is met een laagje bloem.
  • Verwarm een klontje boter en de olijfolie in een grote koekenpan.
  • Braad het vlees (in gedeeltes) aan beide kanten bruin. Leg het vlees op de bodem van de crockpot. In dezelfde koekenpan de Uien licht glazig fruiten, de Knoflook en Rozemarijn erbij fruiten.
  • Dan de Ansjovis erbij, de Wijn en verkruimel de 3 Bouillonblokjes over de pan.
  • Giet wat kokend water over de blokjes.
  • Roer alles goed door en laat het een minuut of 5 inkoken.
  • Giet het bij het vlees in de crockpot.
  • Je kunt nu de groentes er al bij doen, maar als je de tijd ervoor hebt zou ik het pas na 5 uur erbij doen.
  • Dan zijn ze nog helemaal heel als het gerecht klaar is.
  • Zet de crockpot op LOW voor ongeveer 8 uur.

Gremolata maken:

  • Hak de Peterselie en Knoflook zeer fijn, rasp de schil van een Citroen. Meng alles in een kommetje.
  • Sprenkel de Gremolata over het vlees na het serveren voor een fris accent.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kabeljauw met botersaus en 3-kleuren groente

Recept categorieën: Vis
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 kabeljauwfilets
  • 200 gram doperwten
  • blik mais
  • 2 wortelen
  • beetje suiker
  • 700 gram aardappels
  • 1 eetlepel zout
  • 125 gram roomboter
  • 1 eetlepel maizena
  • nootmuskaat
  • peper
  • 0,5 kopje water of melk

Instructies

  • Bestrooi de stukken kabeljauw met 1 eetlepel zout en stop deze ca 2 uur in een plastic zak en leg ze in de koelkast.
  • Snij de wortelen in kleine blokjes en kook ze met wat suiker.
  • Kook de diepvries-erwten (doperwten niet koken).
  • Doe de mais, worteltjes en erwten in 1 pannetje.
  • Kook de aardappelen.
  • Laat de kabeljauw in de roomboter in 15 minuten zachtjes garen.
  • Maak ondertussen een mengsel van maizena met het water of de melk.
  • Schep de kabeljauw uit de pan en maak met het maizenamengsel de boter tot een romige saus.
  • Breng op smaak met nootmuskaat en peper.

Knapperig gebakken inktvis
Recept afdrukken
No ratings yet

Knapperig gebakken inktvis

Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 450 gram inktvis schoongemaakt
  • 25 gram maïzena
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel chilivlokken
  • arachideolie om in te frituren
  • dipsaus om erbij te serveren

Instructies

  • Snijd met een scherp mes de tentakels van de inktvis en maak de inktvis schoon.
  • Snijd de lichaamszak aan één kant open en leg hem plat neer.
  • Snijd de platte stukken ruitvormig in en snijd daarna elk stuk in 4 delen.
  • Meng maïzena, zout, peper en chilivlokken.
  • Doe dit mengsel in een grote plastic zak.
  • Doe de stukken inktvis erbij en schud de zak goed tot de inktvis volledig met het mengsel is bedekt.
  • Verhit ca. 5 cm arachideolie in een grote voorverwarmde wok.
  • Voeg de stukken inktvis toe en roerbak ze ca. 2 minuten, of tot ze beginnen op te krullen.
  • Frituur ze in porties en niet te lang, anders worden ze taai.
  • Schep de stukken inktvis met een schuimspaan op keukenpapier en laat ze goed uitlekken.
  • Schep de inktvis op borden en serveer er dipsaus bij

Notities

Koop diepgevroren inktvis als verse niet verkrijgbaar is.
Deze is meestal schoongemaakt en kan zó worden gebruikt.
Laat hem wel volledig ontdooien voordat u hem bereidt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Irish stew 3

Recept categorieën: Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Ierland
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kg runderstooflappen
  • 2 flinke uien
  • 2 winterwortelen
  • 2 stelen bleekselderij
  • 3 eetlepel(s) bloem
  • zout
  • versgemalen peper
  • 4 eetlepel(s) olie
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • ¾ l vleesbouillon uit een pot of van tabletten
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 flinke aardappelen

Instructies

  • Snijd het vlees in niet te kleine blokken (circa 4x4 cm).
  • Snijd de uien in halve ringen, de geschraapte winterwortelen in plakjes en de bleekselderij in boogjes.
  • Doe de bloem met wat zout en peper in een plastic zak en doe er de blokjes rundvlees bij.
  • Schud tot de blokjes vlees rondom met de gekruide bloem zijn bedekt.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verwarm de olie in een grote braadpan die in de oven past en bak de blokjes vlees met niet teveel tegelijk op hoog vuur rondom bruin.
  • Schep ze met een schuimspaan uit de pan.
  • Voeg zonodig een extra scheutje olie toe en laat de ui, de wortel en de bleekselderij omscheppend bakken tot ze beginnen te kleuren.
  • Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken.
  • Voeg de bouillon, de tijm en de laurier toe en breng aan de kook.
  • Schep er de vleesblokjes door en zet met het deksel op de pan 1 uur in de voorverwarmde oven.
  • Snijd intussen de geschilde aardappelen in blokjes van circa 3x3 cm en schep ze door het vlees.
  • Zet de afgedekte pan nog circa 45 minuten terug in de oven.
  • Proef of er nog zout en/of peper bij moet.
  • Verwijder zo mogelijk de laurierblaadjes.
  • Dit is een complete maaltijd.

Notities

Info:

Er wordt wel eens gezegd dat er evenveel recepten voor Irish stew zijn als er Ierse huishoudens zijn. Deze bewering zal ongetwijfeld een tikkeltje overdreven zijn, maar dat neemt niet weg dat er tal van variaties zijn op deze klassieker. In Ierland wordt deze traditionele schotel overigens ook heel vaak met schapen- of lamsvlees gemaakt. Wij kozen voor een eigentijdse versie, waarbij het vlees, runderlappen, in de oven gaar wordt gestoofd. Dit gerecht, dat zich prima leent om aan een wat groter gezelschap te serveren, kan uitstekend worden ingevroren en na het ontdooien worden opgewarmd. En wist u dat het de tweede dag vaak nóg lekkerder smaakt?

Wijnadvies:

Te serveren met een eenvoudige rode Bordeaux of Bordeaux Supérieur. Eventueel een rode Bergerac of een Italiaanse Merlot (16-18°C).