Recept afdrukken
No ratings yet

Huisgemaakte Bruine Fond

Bereidingstijd3 uur
Recept categorieën: Basisrecept
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 3 karkassen van kip of 7 van kwartels
  • 2 uien
  • 3 wortelen
  • 1 selderijstengel
  • 1 potje tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 liter water
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Snijd de ui, wortelen en selderij grof.
  • Hak de karkassen in stukken en kleur ze in een braadslede met een beetje boter.
  • Voeg de ui en wortelen toe en bak ze verder totdat ze kleur krijgen.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak nog even verder.
  • Zet de braadslede in de voorverwarmde oven en laat alles verder kleuren.
  • Schep regelmatig om.
  • Haal uit de oven en schep alles over in een andere kom.
  • Verwijder het vet uit de braadslede en los de braadsappen op met een beetje water.
  • Voeg dit bij de karkassen.
  • Voeg water, selderij, knoflook, peper en zout toe.
  • Laat het geheel 3 uur trekken op laag vuur.
  • Passeer de fond door een puntzeef.
  • Ontvet de fond en vries het in per portie (bijvoorbeeld ½ liter voor 6 personen) voor later gebruik.

Notities

Serveertip:

Deze huisgemaakte bruine fond is een rijke basis voor sauzen, soepen en andere gerechten. Het invriezen in porties maakt het handig om te gebruiken wanneer nodig.

Bewaartip:

Bewaar de ingevroren porties bruine fond tot 3 maanden in de vriezer voor optimale versheid.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kaastaart van Sofie Dumont

Recept categorieën: Hartige taart, Kaas, Nagerecht
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • handjevol droge zandkoekjes of speculaas
  • 75 ml room
  • 75 ml melk
  • 15 g maizena
  • 300 g roomkaas Philadelphia-kaas classic
  • 80 g boter
  • 85 g suiker
  • 4 eidooiers
  • 100 kaas om af te werken
  • rasp van limoen

Instructies

  • Neem wat droge koekjes, verkruimel in kleine stukjes en leg een laagje van 1 à 2 cm in de bakvorm.
  • Neem een ruime kookpot.
  • Roer hierin de maizena los in de koude melk en room.
  • Zet het mengsel op het vuur.
  • Roer met een garde om klonters te vermijden.
  • Voeg, zodra het melk-room mengsel bindt, meteen de suiker, de boter, de roomkaas en eidooiers toe.
  • Roer en laat even ploffen op het vuur.
  • Giet de massa op de koekjes.
  • Bak in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 45 à 60 minuten.
  • De taart is klaar wanneer er geen vulling meer blijft kleven aan de priem.
  • Laat de taart afkoelen.
  • Roer de extra kaas los en voeg er wat limoenrasp bij voor een frisse touch.
  • Doe in een spuitzak.
  • Werk af door de kaas in dunne lijntjes bovenop de taart te spuiten.