Recept afdrukken
No ratings yet

Komijnekaas Fondue met Verse Bieslook

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 550kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 600 g belegen Leidse kaas komijnekaas, grof geraspt
  • 300 ml droge witte wijn
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 - 3 eetlepels jonge jenever
  • ½ zakje verse bieslook fijngeknipt
  • 1 bruin stokbrood in blokjes gesneden
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de witte wijn in een fonduepan op matig vuur tot net onder het kookpunt.
  • Voeg geleidelijk de kaas toe aan de verwarmde wijn, terwijl je voortdurend roert met een houten lepel.
  • Blijf roeren totdat alle kaas volledig gesmolten is.
  • Pers het teentje knoflook uit boven de gesmolten kaas en roer goed door.
  • Roer de maïzena door het kaasmengsel en laat nog 2-3 minuten zachtjes pruttelen tot de fondue glad en gebonden is.
  • Voeg de jonge jenever en fijngeknipte bieslook toe en meng goed door.
  • Breng de fondue op smaak met peper.
  • Plaats de fonduepan op een rechaud op tafel en serveer met de stukjes stokbrood.

Notities

Wijnadvies:

Deze komijnekaas fondue gaat uitstekend samen met dezelfde droge witte wijn die gebruikt is in het recept. Een frisse Sauvignon Blanc of een Chardonnay zal de smaken van de kaas mooi aanvullen en een heerlijke aanvulling vormen op dit traditionele gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 2mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Bami Koeah

bamisoep
Recept categorieën: Soep, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram mie
  • 500 gram spek doorregen
  • 1 blokjes kippebouillon
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel(s) ketjap manis
  • 250 gram prei
  • selderie
  • zout
  • gebakken uitjes
  • ve-tsin

Instructies

  • Zet de speklappen op met 2 liter water en het bouillonblokje en trek hiervan bouillon.
  • Eventueel zout naar smaak toevoegen.
  • Als de bouillon goed getrokken is de heel fijn gesnipperde knoflook, ve-tsin, ketjap en wat selderie toevoegen en even laten meetrekken.
  • De prei en de rest van de selderie fijnsnijden.
  • Bouillon, uitjes, groente en bami apart opdienen.
  • Houd de bouillon warm op een rechaud.
  • Ieder schept bami op, strooit daarover heen een paar lepels groente en wat uitjes en overgiet het geheel rijkelijk met bouillon.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mongoolse fondue

Recept categorieën: Fondue
Land van herkomst: Mongolië
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 gram lamsfilet of lamsbovenbil (of 2 grote kipfilets)
  • 300 gram ossenhaas
  • 8 Chinese garnalen
  • 4 lente-uitjes
  • 400 gram Chinese kool
  • 350 gram instant noedels
  • 2 liter kippenbouillon.

Voor de dipsauzen:

  • sojasaus sesampasta verdun sesam­pasta met sesamolie tot yoghurtdikte
  • rijstwijn of sherry
  • vissaus furu pureer furu tot yoghurtdikte
  • lente-ui
  • sesamolie
  • koriander

Instructies

  • Vries het vlees enkele uren in; u kunt het dan beter snijden.
  • Snijd het vlees in dunne plakjes en verdeel het over verschillende bordjes. Snijd de lente-ui in dunne reepjes.
  • Kook de instant noedels volgens de gebruiksaanwijzing en verdeel ze over 2 borden.
  • Was de kool en snijd de bladeren in stukjes van 2 x 3 cm.
  • Doe de ingrediënten van de dipsauzen in aparte bakjes.
  • Breng 2 liter bouillon met de lente-ui aan de kook en giet de bouillon over in een Mongoolse vuurpot (als u geen traditionele vuurpot met gloeiend houtskool heeft, neem dan een réchaud of een brander met een diepe vuurvaste schotel).
  • Pak een stukje vlees tussen uw houten chopsticks en houd dit enkele seconden in de vuurpot.
  • Doop het vlees vervolgens in uw zelf gecreëerde dipsaus (Meng verscheidene ingrediënten van de dipsauzen naar eigen keuze).
  • Als het vlees op is, kunt u dit herhalen met de noedels en de gesneden kool.
  • Vul de vuurpot zo nodig met kokende bouillon bij. nog wat Pandanrijst en mihoen bij voor een vollere soep.

Recept afdrukken
No ratings yet

Belgische Bierkaasfondue met Abdijkaas

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: België
Porties: 3
calorieën: 520kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 200 g abdijkaas bijv. Père Joseph
  • 300 g belegen kaas geraspt
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 bosuitje
  • 1 fles witbier 33 cl

Instructies

  • Snijd de abdijkaas in piepkleine blokjes.
  • Zet het vuur laag.
  • Roer de beide kaassoorten in gedeelten met een houten lepel door het warme bier, tot alle kaas gesmolten is.
  • Roer het maïzenapapje door het kaasmengsel.
  • Roer het bosuitje door het kaasmengsel.
  • Laat het kaasmengsel nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken tot de fondue goed gebonden is.
  • Breng de fondue op smaak met mosterd en peper.
  • Zet de kaasfonduepan op een rechaud op tafel.

Notities

Deze Belgische bierkaasfondue met abdijkaas is een heerlijk en gezellig gerecht voor een feestelijke avond. Serveer met diverse dipmogelijkheden zoals zuurdesembrood, witlof, wortel, prei, mosselen, garnalen, en ham. De rijke smaak van de kaas, gecombineerd met het aroma van het witbier, zorgt voor een onvergetelijke fondue-ervaring.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 40g | Zout: 2mg | Sugar: 2g

Roséfondue met brie en gruyère
Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Rosé Kaasfondue met Gruyère en Brie

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 300 g gruyère kaas
  • 300 g roombrie
  • 1 teentje knoflook
  • 300 ml droge rosé
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2 eetlepels calvados

Instructies

  • Rasp de gruyère kaas en snijd de roombrie in stukjes.
  • Pers het teentje knoflook uit boven de fonduepan.
  • Schenk de droge rosé in de pan en breng het aan de kook.
  • Draai het vuur laag en roer geleidelijk de geraspte gruyère kaas en vervolgens de stukjes brie met een houten lepel door de warme wijn, tot alle kaas gesmolten is.
  • Los de maïzena op in de calvados.
  • Roer het maïzenapapje door het kaasmengsel en laat het nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken tot de fondue goed gebonden is.
  • Breng de fondue op smaak met zout en peper.
  • Plaats de kaasfonduepan op een rechaud op tafel.

Notities

Serveer de romige rosé kaasfondue met een selectie van dippers zoals wit stokbrood, gekookte krieltjes, sperziebonen, courgetterolletjes, champignons en partjes appel.
Wijnadvies:
Geniet van deze kaasfondue met een glas dezelfde droge rosé die je hebt gebruikt voor het recept, of probeer een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir voor een verrassende combinatie.
 

Recept afdrukken
No ratings yet

Crêpes Suzette van Ben J. Kuyper

Crêpes Suzette
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
calorieën: 400kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor de Crêpes:

  • 300 g bloem
  • 50 g suiker
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • 4 deciliter melk
  • Boter voor het bakken

Voor de Sinaasappel-Curaçao Saus:

  • 25 g suiker
  • 75 g boter
  • 50 cc sinaasappelsap
  • 50 cc Curaçao likeur
  • Flinters sinaasappelschil

Voor het Flamberen:

  • Poedersuiker
  • Ruim cognac

Instructies

  • Maak een glad beslag van gezeefde bloem, suiker, zout, eieren en melk in een beslagkom.
  • Bak flensjes op de gebruikelijke manier en doordrenk ze met een suikerstroopje: smelt suiker en boter samen, voeg sinaasappelsap en flinters sinaasappelschil toe.
  • Voeg vervolgens Curaçaolikeur toe en laat het geheel op zacht vuur indikken.
  • Na het doordrenken, besprenkel de flensjes met suiker en daarna royaal met cognac.
  • Flambeer de flensjes voor een spectaculaire presentatie.

Notities

Experimenteer met verschillende likeuren zoals Bénédictine, Kirsch, enzovoort.
Varieer de flambage met bijvoorbeeld rum of arak voor een unieke smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 15g | Sugar: 20g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kaasfondue met Nederlandse Tint en Rauwkost

Voorbereidingstijd14 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 500kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 300 gram Leerdammer kaas
  • 300 gram belegen kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 300 ml groentebouillon van tablet
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2-3 eetlepels jenever of korenwijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • Zout en peper naar smaak

Om te dippen:

  • Blokjes grof volkorenbrood of roggebrood
  • Kleineroosjes bloemkool rauwe of gekookte
  • Repen komkommer
  • wortelballetjes Beetgaar gekookte
  • Radijsjes
  • Cherrytomaatjes
  • bleekselderij
  • venkel

Instructies

  • Snijd de korst van beide kaassoorten en rasp de kaas met een kaasrasp.
  • Halveer het teentje knoflook en wrijf de binnenkant van de fonduepan ermee in.
  • Breng de groentebouillon in de fonduepan aan de kook.
  • Draai het vuur laag en roer beide kaassoorten in gedeelten met een houten lepel door de warme bouillon tot alle kaas gesmolten is.
  • Los de maïzena op in de jenever en roer dit samen met de mosterd door het kaasmengsel.
  • Laat nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken tot de fondue goed gebonden is.
  • Breng de kaasfondue op smaak met zout en peper.
  • Zet de kaasfonduepan op een rechaud op tafel en serveer met de diverse dipmogelijkheden.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc vormt een mooie aanvulling op de rijke smaak van de kaasfondue en de diverse rauwkost.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 30g | Vet: 38g | Zout: 2.5mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gorgonzolafondue met mascarpone

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fondue, Kaas
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 300 ml droge witte wijn
  • 250 gram mascarpone kaas
  • 400 gram gorgonzola kaas
  • 2 eetlepels maïzena
  • ½ zakje basilicum 15 gram
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Snijd het teentje knoflook doormidden en wrijf de binnenkant van de fonduepan ermee in.
  • Schenk de droge witte wijn in de pan en breng aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de mascarpone oplossen in de warme wijn.
  • Verbrokkel de gorgonzola boven de pan en roer tot alle kaas gesmolten is.
  • Los de maïzena op in 2 eetlepels water, roer dit door het kaasmengsel en laat nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken tot de fondue goed gebonden is.
  • Leg de basilicumblaadjes op elkaar en snijd ze in fijne reepjes.
  • Breng de fondue op smaak met peper en voeg de basilicum toe.
  • Zet de kaasfonduepan op het rechaud op tafel.

Notities

Dipmogelijkheden:

Blokjes Italiaans brood zoals ciabatta en focaccia
Soepstengels ('grissini')
Beetgaar gekookte ravioli of gnocchi
Beetgare groene aspergetips
Olijven
Partjes verse vijg
Partjes peer (met citroensap besprenkeld)

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze rijke kaasfondue.