Taartje van paling
Allerhande 2002
Porties: 4 personen
Ingrediënten
- 300 g gerookte palingfilet
- 1 sjalot
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels crème fraîche
- 4 plakken oudewijvenkoek dun gesneden
- 1 venkelknol
- 1 dl olijfolie
- 2 eetlepels citroensap
- 2 grote groene appels Granny Smith
- 2 eetlepels rietsuiker of poedersuiker
- 8 kleine basilicumblaadjes of 4 topjes van basilicum, verse
- ijsklontjes
Instructies
- Paling in lengte halveren.
- Repen in dobbelsteentjes snijden.
- Sjalot pellen en snipperen.
- In kom mayonaise en crème fraîche mengen met sjalot en palingblokjes.
- Korst van oudewijvenkoek afsnijden en met ringvorm uit elke plak een rondje steken.
- Venkel schoonmaken.
- Venkelgroen en onderste stuk eraf snijden.
- Met koksmes venkelknol flinterdun snijden.
- Venkelrepen in kom met ijskoud water en ijsklontjes leggen.
- In maatbeker dressing kloppen van olie en citroensap.
- Gasbrander klaarzetten of ovengrill voorverwarmen.
- Appels goed wassen.
- Appels rechtop op snijplank zetten en aan twee kanten tot klokhuis verticaal in dunne plakken snijden.
- Dakpansgewijs 6 appelplakken op elkaar leggen en er met de ringvorm een cirkel uitsteken.
- Nog 3 keer herhalen.
- Appel bestrooien met suiker.
- Met gasbrander suiker karameliseren.
- Of appelrondjes op met aluminiumfolie bekleed rooster leggen, rooster vlak onder de grill schuiven en suiker in 2-3 minuten laten karameliseren.
- Ringvorm op bord zetten en oudewijvenkoek er als bodem in leggen.
- Kwart van palingmassa in ringvorm scheppen, bovenkant gladstrijken.
- Taartje afdekken met gekarameliseerde appel.
- Zo nog 3 taartjes maken.
- Venkel met schuimspaan uit kom ijswater nemen en laten uitlekken.
- Naast elk palingtaartje een bergje vormen van venkel.
- Dressing erover verdelen en garneren met basilicum.
Notities
Europese paling vind je niet meer bij Albert Heijn, die komt pas weer terug als-ie weer in
voldoende aantallen rondzwemt.
Kies voor gerookte forelfilet als goed alternatief.
voldoende aantallen rondzwemt.
Kies voor gerookte forelfilet als goed alternatief.