Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van witlof met tijmkletskoppen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 2 takjes tijm
  • 90 g sesamzaad
  • theelepel poedersuiker 150 g en 1
  • zout
  • ½ dl sinaasappelsap
  • 50 g bloem
  • ½ dl witte wijnazijn
  • ½ eetlepel Dijonmosterd
  • ½ eetlepel mayonaise
  • 2 dl olijfolie
  • ½ dl walnootolie
  • versgemalen peper
  • ½ krop frisée sla
  • 30 g rucola
  • 25 g verse bieslook
  • 8 struikjes witlof
  • ½ dl rode wijnazijn
  • 3 eieren M
  • 1 dl slagroom
  • 7,5 g kervel verse
  • ½ eetlepel boter om in te vetten

Instructies

  • Boter smelten.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen en fijnhakken.
  • In kom sesamzaad, poedersuiker en mespunt zout door elkaar roeren.
  • Al roerend sinaasappelsap en boter toevoegen.
  • Blijven roeren tot homogene massa ontstaat.
  • Bloem en tijm erdoor spatelen.
  • Deeg ca. 10 uur afgedekt in koelkast laten opstijven.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
  • Bakplaat invetten.
  • Van deeg 12 rolletjes ter grootte van knikker draaien en op bakplaat leggen met zeker 5 cm tussenruimte.
  • Kletskoppen in oven in ca. 10-15 minuten mooi goudbruin bakken.
  • Laten afkoelen.
  • In keukenmachine witte-wijnazijn, mosterd en mayonaise mengen.
  • Al draaiend 1 dl olijfolie en walnootolie in dun straaltje toevoegen en blijven draaien tot mooi gebonden dressing ontstaat.
  • Op smaak brengen met zout, peper en poedersuiker.
  • Frisée wassen, in stukken scheuren en (in slacentrifuge) droog slaan.
  • Rucola in stukken scheuren.
  • Bieslook fijn knippen.
  • Struikjes witlof in lengte halveren en stronkje met kern eraf snijden.
  • Witlofpunten op 5 cm afsnijden, wassen en tot gebruik in vochtige theedoek wegleggen. Onderkanten van witlof in reepjes snijden.
  • In koekenpan 4 eetlepels olijfolie verhitten.
  • Reepjes witlof met 1 theelepel poedersuiker al omscheppend in ca. 3-4 minuten beetgaar bakken.
  • Rode-wijnazijn erover schenken en laten verdampen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In kom eieren loskloppen met slagroom, bieslook, zout en peper.
  • In grote koekenpan 2 eetlepels olijfolie verhitten.
  • Eimengsel erin schenken en over panbodem laten uitvloeien.
  • Bakken tot bovenkant droog is.
  • Omelet in 8 punten snijden.
  • Op de borden ringvorm zetten.
  • Gebakken witlof erin scheppen en licht aandrukken.
  • Ring voorzichtig verwijderen.
  • Op witlof kletskop leggen.
  • Hierop wat frisée en rucola verdelen en omelet losjes gevouwen erop leggen.
  • Hierop weer kletskop leggen met frisée, rucola en omelet.
  • Afdekken met kletskop.
  • Witlofblaadjes en kervel eromheen verdelen.
  • Besprenkelen met dressing.