Vegan say cheezy taart
Recept afdrukken
No ratings yet

Vegan say cheezy taart

Recept categorieën: Gebak, Kaas
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Voor de taart:

  • 500 gram havermout
  • 2 grote flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 150 gram rozijnen geweekte en uitgelekte Sultana
  • 100 gram gojibessen geweekte / uitgelekt
  • 100 gram moerbeien geweekte / uitgelekt
  • 2 eetlepels kokosolie zuivere
  • warm water

Voor de topping:

  • 200 gram zonnebloempitten fijn vermalen
  • 70 gram veganistische strooikaas **recept eronder
  • 300 ml plantaardige melk
  • 4 gram agar agar

Optioneel om te garneren:

  • edelgist

** Strooikaas

  • 150 gram edelgist
  • 2 eetlepel(s) fenegriek
  • 1 theelepel keltisch zeezout
  • 1 twee flinke eetlepels bami of nasikruiden* (* Je kunt bami of nasikruiden kopen in de biowinkel. Daar zijn ze zonder verdere toevoegingen verkrijgbaar van het merk HET BLAUWE HUIS. Je kunt ze ook vinden in toko’s en supermarkten maar let daar goed op toevoegingen als zout.

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 195 graden.
  • Bekleed een hoge ronde springvorm ( ongeveer 22 cm) met bakpapier.
  • Roer alle ingrediënten voor de taart in een kom goed door elkaar terwijl je beetjes water toevoegt, maak het tot een mooie smeuïge massa.
  • Stort de massa in de vorm en druk goed aan.
  • Bak de taart in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf tussentijds controleren.
  • Doe alle ingrediënten voor de topping in een pannetje en breng al roerend aan de kook.
  • Schenk over de taart en laat dit opstijven.
  • Garneer eventueel met wat edelgist.

Recept afdrukken
No ratings yet

La Gubana

Italiaanse vruchtenstrudel 
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Fruit, Gebak
Land van herkomst: Italië
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 350 gram bloem
  • 75 gram fijne suiker
  • 175 gram zachte boter in kleine blokjes
  • 5 eieren 2 hele eieren en 3 eidooiers
  • 2 eetlepels Grappa eau de vie
  • 75 gram rozijnen geweekt in zoete witte wijn
  • 100 gram grofgehakte hazelnoten
  • 75 gram gehakte pijnboompitten
  • 50 gram gehakte geconfijte sinaasappelschil 30 gram sukade, grofgehakt
  • 1 eetlepel geroosterde broodkruimels
  • Sap van 1 sinaasappel
  • Geraspte schil van een halve citroen
  • 100 gram amandelspijs
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 2 eetlepels poire eau de vie

Instructies

Deeg:

  • Meng bloem en suiker in een kom en maak in het midden een kuiltje.
  • Voeg de blokjes boter toe in het kuiltje en meng.
  • Voeg 2 eidooiers en Grappa toe, en kneed snel tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg afgedekt in de koelkast ongeveer 1 uur stevig worden.

Vulling:

  • Week de rozijnen 30 minuten in de witte wijn en laat ze uitlekken.
  • Meng de noten, rozijnen, pijnboompitten, sinaasappelschil (en sukade indien gebruikt), broodkruimels, sinaasappelsap, citroenschil en amandelspijs.
  • Klop de eiwitten met poedersuiker stijf.
  • Roer 2 eidooiers door het notenmengsel en spatel voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten erdoor.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 80 x 40 cm.
  • Leg de vulling als een worst in de lengte in het midden van het deeg en rol het deeg eromheen.
  • Druk de rand goed vast.
  • Vorm het deeg met bakpapier tot een spiraal en plaats het in de ingevette vorm.
  • Klopt 1 eidooier los en bestrijk het deeg ermee.
  • Bak in het midden van de oven ongeveer 50 minuten.
  • Schenk de poire eau de vie over de nog warme Gubana en laat het geheel afkoelen.

Notities

Serveer de Gubana koud.