Recept afdrukken
No ratings yet

Groene Ravioli met Slakken-Kruidenvulling en Champignon-Wijnsaus

Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4 personen
calorieën: 645kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Voor de Ravioli:

  • 150 gram gehakte spinazie diepvries
  • 200 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • Peper naar smaak
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 eieren waarvan 1 losgeklopt

Voor de Vulling:

  • 1 eetlepel boter
  • 1 sjalot fijngehakt
  • 250 gram champignons fijngehakt
  • 4 eetlepels + 2 deciliter slagroom
  • 1 blikje slakken
  • 100 gram kruidenboter
  • 2 eetlepels cognac of vieux

Voor de Saus:

  • 2 deciliter witte wijn
  • 1 liter kruidenbouillon van tablet
  • 1 pot gevogeltefond 400 ml
  • Zout en peper naar smaak

Afwerking:

  • Bieslook fijngehakt

Instructies

Voorbereiding Ravioli:

  • Verwarm de spinazie en knijp het goed uit.
  • Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Voeg zout, olijfolie, 2 eieren en spinazie toe in het kuiltje.
  • Meng met een vork de eieren en spinazie, voeg beetje bij beetje de bloem toe.
  • Kneed het deeg gedurende 10 minuten en laat het 1 uur rusten in folie.

Voor de Vulling:

  • Hak sjalot en champignons fijn.
  • Bak sjalot in boter zacht gedurende 5 minuten.
  • Voeg champignons toe, laat vocht verdampen, roer 4 eetlepels slagroom erdoor en laat iets inkoken.
  • Snijd slakken in stukjes, bak ze in kruidenboter gedurende 4 minuten.
  • Voeg cognac toe en laat alcohol verdampen.
  • Meng slakken en champignonmengsel, laat afkoelen.

Voorbereiding Ravioli Vervolg:

  • Rol het deeg met een deegrol (of pastamachine) heel dun uit tot 6 vellen van ongeveer 8x40 cm.
  • Schep op de helft van de vellen, met 5 cm tussenruimte, een lepel van het mengsel.
  • Bestrijk het deeg rond de vulling met losgeklopt ei.
  • Leg de rest van de vellen erop en druk het deeg rond de vulling goed aan.
  • Steek met een pastawieltje 12-16 ravioli uit.

Voorbereiding Saus:

  • Verwarm de wijn in de champignonpan en roer aanbaksels los.
  • Zeef het mengsel boven een sauspan.
  • Kook de wijn tot de helft in.
  • Voeg bouillon toe en kook weer tot de helft in.
  • Roer 2 deciliter slagroom erdoor en laat het inkoken tot sausdikte.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Bereiding:

  • Kook de ravioli in de bouillon in ongeveer 5 minuten gaar.
  • Verwarm de saus zachtjes.
  • Schep wat saus op de borden, verdeel de ravioli erover en garneer met fijngehakte bieslook.

Notities

Wijnadvies:

Deze groene ravioli met slakken-kruidenvulling en champignon-wijnsaus komt goed tot zijn recht met een stevige, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 645kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 22g | Vet: 44g | Zout: 3.5mg | Sugar: 4g

Recept afdrukken
No ratings yet

Deense geep fricasse

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Denemarken
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 800 g gefileerde geep
  • 250 g aardappels in blokjes
  • 250 g bloemkoolroosjes
  • 150 g worteltjes in stukjes
  • 200 g diepvriesdoperwtjes
  • Peterselie
  • 35 g boter voor de saus
  • 50 g bloem voor de saus
  • Citroensap voor het visnat
  • Witte peper
  • Zout naar smaak
  • Mosterd voor de saus
  • Een potje zure room

Instructies

Voorbereiding:

  • De geep fileren.
  • Snijd met een mes langs de ruggengraat van de geep, aan één zijde van de ruggegraat, vanaf de kop.
  • Verwijder de ruggraatjes die nog in het filet zitten.
  • Dit is een precies werkje.

Bereiding:

  • Leg de geepfilets met de vleeskant naar boven naast elkaar en bestrooi ze licht met zout en peper.
  • Plaats een plukje grof gesneden peterselie aan de kopzijde van het filet en rol het geepfiletje op.
  • Bind de rolletjes vast met visdraad of ijzergaren.
  • Plaats de visrolletjes in een ondiepe pan met een laagje water waarin wat citroensap is toegevoegd en breng ze tegen de kook aan.
  • Laat ze ongeveer vijf minuten pocheren met de deksel op de pan.
  • Zeef en bewaar het kooknat voor de saus.
  • Doe de in roosjes gesneden bloemkool, de worteltjes in stukjes en de aardappelblokjes samen met de doperwtjes in een pan met een laagje water en kook ze ongeveer 10 minuten.
  • Bewaar ook het kookvocht voor de saus.
  • Maak een roux voor de saus door de 35 g boter in een pannetje te smelten en de bloem erdoor te roeren tot er een bal ontstaat.
  • Breng deze roux op de juiste dikte met het kooknat van de vis en de groenten.
  • Breng de saus op smaak met mosterd, peper, zout en voeg veel fijngehakte peterselie toe.
  • Voor extra smaak kun je de saus afmaken met zure room.
  • Leg de visrolletjes bovenop de gekookte groenten en giet de saus erover.
  • Serveer het restant van de saus apart in een kom.

Notities

Dit gerecht kan worden geserveerd met vers knapperig stokbrood of met gekookte witte rijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde Koolvis Groenteschotel

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Dieët: Suikervrij
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels
  • 1 grote courgette
  • 400 g koolvisfilet 4 x 100 g, diepvries
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml visbouillon van tablet
  • 150 g geraspte kaas
  • 4 tomaten in plakken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Boen de aardappels schoon en snijd ze in plakken.
  • Kook de aardappels in 5 minuten beetgaar en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Snijd de courgette en de koolvisfilet in plakken.
  • Smelt de boter in een sauspan, roer de bloem erdoor en bak dit mengsel ongeveer 1 minuut zachtjes.
  • Voeg geleidelijk de visbouillon toe terwijl je blijft roeren, totdat de saus gebonden is.
  • Laat de helft van de kaas smelten in de saus en breng op smaak met zout en peper.
  • Strijk een beetje saus uit over de bodem van een ovenschaal.
  • Maak in de ovenschaal twee lagen door afwisselend aardappel, courgette, vis, tomaat en saus te leggen.
  • Strooi de resterende kaas over de schotel.
  • Bak het gerecht in het midden van de oven gedurende ongeveer 25 minuten, tot het goudbruin en gaar is.

Notities

Serveer deze gegratineerde koolvis groenteschotel met een frisse salade voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht en brengt de smaken mooi in balans.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mosselkroketjes

Recept categorieën: Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Porties: 20 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 g gekookte mosselen
  • 250 ml gezeefd mosselkookvocht of visbouillon van tablet
  • 25 g boter
  • 50 g bloem
  • 125 ml slagroom
  • 2 eieren
  • 2 eetlepel(s) peterselie fijngehakt
  • 2 eetlepel(s) bieslook fijngehakt
  • 75 g paneermeel
  • olie om te frituren

Instructies

  • In pan mosselkookvocht of bouillon tot helft inkoken.
  • In sauspan boter smelten en 30 g bloem erdoor roeren.
  • Nog 2 min. zachtjes bakken.
  • Scheutje voor scheutje bouillon en slagroom toevoegen en blijven roeren tot dikke saus ontstaat.
  • Pan van vuur nemen.
  • Eieren splitsen en dooiers met peterselie en bieslook door saus roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Mengsel laten afkoelen en in koelkast door en door koud laten worden.
  • Bereiden
  • In diep bord eiwitten loskloppen.
  • Steeds 1 eetlepel van saus scheppen.
  • Mossel erin drukken en saus rond mossel tot kroket (of balletje) vormen.
  • Kroketjes eerst door bloem wentelen, dan door eiwit en vervolgens door paneermeel.
  • Frituurolie tot 180 °C verhitten en mosselkroketjes met 8 tegelijk in 3-4 min.
  • Goudbruin frituren.
  • Mosselkroketjes in vergiet bekleed met keukenpapier laten uitlekken.

Notities

Mosselkroketjes serveren met grove mosterd.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vegetarische Curry

Recept categorieën: Curry's
Dieët: Vegetarisch
Porties: 5 porties
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 ui gehakt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 2 ½ eetlepel(s) kerriepoeder
  • 2 eetlepel(s) tomatenpuree
  • 1 blikje tomatenblokjes 400 gr
  • 1 blokjes groentebouillon
  • 285 gram groenten bevroren gemengde
  • 340 ml water
  • zout naar smaak
  • koriander gehakte verse ter garnering
  • peper naar smaak

Instructies

  • In een grote sauspan op een middelhoog vuur de olie verwarmen en uien en knoflook bakken tot ze goudbruin zijn.
  • Kerriepoeder en tomatenpuree toevoegen en vermengen, 2-3 minuten laten koken.
  • Tomaten, blokje groentebouillon, gemengde groenten, water, zout en peper toevoegen. 20-30 minuten laten koken totdat de groenten flink gaar zijn (niet knapperig).
  • Voor het opdienen garneren met verse koriander.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pirosjki

gevulde hartige frituur
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Polen
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 1 deciliter room
  • 50 g boter
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 250 g witte kool
  • snufje zout
  • 25 g boter
  • 2 hardgekookte eieren
  • snufje zout
  • eiwit
  • frituurvet
  • peterselie

Instructies

  • Van de bloem room boter eieren en het zout een stevig deeg kneden uitrollen.
  • Het deeg snijden in rechthoekige lapjes van 5 bij 10 cm.
  • Deze bedekken met een laagje vulsel (kool fijnhakken licht blancheren met zout gaar smoren goed vermengen met gesnipperde eieren en zout) dichtrollen en afplakken met eiwit.
  • In kokende frituur afbakken.
  • Serveren bedekt met peterselie.

Notities

Varianten:

  1. Als vulsel gesmoorde paddestoelen (hanekammen bijvoorbeeld) gebruiken.
  2. De room in het deeg vervangen door een kaassaus en als vulsel zuurkool gebruiken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Feestelijke Matzes Koekjes

rituele koekjes
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Koek, Pannenkoeken
Land van herkomst: Israel
Porties: 4
calorieën: 280kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 5 matzes
  • Ruim water
  • 3 eieren
  • Een snufje zeezout
  • 60 g ongezouten boter of kokosvet
  • 75 g matzesmeel
  • Extra ongezouten boter of kokosvet om in te bakken
  • Zure room
  • Gebraiseerde blokjes lamsvlees in een verfijnde mierikswortelsaus

Instructies

  • Week de matzes in koud water totdat ze zacht zijn.
  • Laat ze uitlekken en roer ze tot een dikke pasta.
  • Klop de eieren en het zout los.
  • Voeg de gesmolten boter of kokosvet toe en vervolgens de matzespasta.
  • Schep telkens een paar lepels van het mengsel in hete boter of kokosvet en bak de koekjes aan beide zijden goudbruin.
  • Serveer de koekjes met zure room indien bereid met boter, of met gebraiseerde blokjes lamsvlees in een verfijnde mierikswortelsaus indien bereid met kokosvet.

Notities

Varieer de bijgerechten en denk aan kosjer vlees.
Serveer de passoverkoekjes bedekt met jam of een andere smaakvolle topping naar keuze.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 8g | Vet: 15g

Recept afdrukken
No ratings yet

American Style Pancakes

zoete dikkerdjes
Totale tijd2 uur
Recept categorieën: Ontbijt, Pannenkoeken
Land van herkomst: America
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 15 g gist
  • 1 ½ deciliter lauwe melk
  • 3 eieren
  • 100 g suiker
  • Snufje kaneel
  • Ongeveer 6 g zout
  • 50 g gesmolten boter
  • Ruim boter om in te bakken
  • Poedersuiker ter garnering
  • Vruchtensaus als topping

Instructies

  • Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Voeg de gist opgelost in lauwe melk toe en kneed tot een glad, soepel deeg.
  • Bedek met een doek en laat rijzen.
  • Klop in een andere kom de eieren met de suiker tot het mengsel schuimig is.
  • Voeg kaneel, zout en gesmolten boter toe.
  • Meng deze massa met het gerezen deeg en kneed goed door.
  • Rol het deeg uit en steek met een drinkglas rondjes uit.
  • Laat opnieuw rijzen.
  • Bak de pancakes in een ruime hoeveelheid boter of vet tot ze goudbruin zijn.
  • Serveer de pancakes bedekt met poedersuiker en voeg naar wens een vruchtensaus toe.

Notities

Tips / Opmerkingen:
Varieer met het beslag door bijvoorbeeld rozijnen toe te voegen.
Maak gevulde pancakes door stukjes gember en dadels in het midden van het beslag te plaatsen.
Opmerking: De aangegeven totale bereidingstijd lijkt ongewoon lang (2 uren). Dit kan mogelijk te maken hebben met het rijzen van het deeg. Houd de rijs- en baktijd goed in de gaten voor de beste resultaten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Frisse Griespannenkoekjes met Bessencompote

Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk, Nederland, Zweden
Porties: 4
calorieën: 400kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 60 g griesmeel
  • 75 g boter
  • 60 g suiker
  • 6 eieren
  • Extra boter om te bakken
  • Suiker om te bestrooien
  • 500 ml bessensaus

Instructies

  • Verwarm de melk in een melkkoker met het vanillestokje tot het aroma vrijkomt.
  • Verwijder het vanillestokje.
  • Meng de griesmeel geleidelijk in de melk en klop tot een stevige massa.
  • Laat het afkoelen.
  • Voeg de boter, suiker en eieren toe aan het afgekoelde mengsel en roer goed door.
  • Bak dunne pannenkoekjes in een koekenpan met dikke bodem in wat boter.
  • Serveer de pannekoekjes bestrooid met suiker en een royale hoeveelheid bessensaus.

Notities

Probeer eens een variatie door rijstebloem te gebruiken en serveer met een lichte marasquinsaus.
Vul de pannenkoekjes met kersen op sap, en serveer met greinsuiker en geraspte hazelnoot voor extra smaak en textuur

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 20g | Sugar: 20g

Recept afdrukken
No ratings yet

Enchiladas

hartige gevulde flensjes
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Mexico
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepels olie
  • 250 g varkensvlees
  • 3 tomaten
  • 2 pepers
  • 1 theelepel chilepoeder
  • 1 dl bouillon
  • Tortillas
  • Sla

Instructies

  • Fruit de uien en knoflookpoeder aan in de olie.
  • Voeg het gaargekookte of gesmoorde vlees en de ontvelde tomaten toe.
  • Voeg ten slotte de gesnipperde groene pepers en het chilipoeder toe.
  • Laat het geheel smoren en voeg indien nodig wat bouillon toe.
  • Leg een streep van deze dikke saus op een warme (Mexicaanse) tortilla.
  • Rol de tortilla op en serveer deze zo of met een chilisaus, eventueel met wat sla erbij.

Notities

Variatie 1:
Gebruik een "sugo" (ingeblikte Italiaanse vleessaus) als alternatief voor de saus.
Variatie 2:
Voeg gebakken kippenlevers toe en serveer met een scheutje maderasaus en wat aparte pommeschips.