Recept afdrukken
No ratings yet

Ovengebakken Sushi Cups

Recept categorieën: Hapjes, Sushi, Zalm
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 300 gram zalm
  • 250 gram sushirijst
  • 3 nori vellen
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 avocado
  • 1 bosui
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel zwart sesamzaad
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • Voor de Saus:
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels sesamolie
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel sriracha saus

Instructies

  • Kook de sushirijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Knip met een schone schaar de nori vellen in kwarten.
  • Leg ze voor je neer en beleg elk stuk nori met sushirijst.
  • Gebruik eventueel vochtige handen om het plakken te verminderen.
  • Plaats de nori met rijst in de muffinvorm.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Snijd de zalm in blokjes en marineer ze met sesamolie, sojasaus, honing, chilipoeder, uienpoeder, paprikapoeder en knoflookpoeder.
  • Meng goed en verdeel de zalm over de rijst in de muffinvormpjes.
  • Bak gedurende 12 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Terwijl de sushi cups bakken, bereid je de toppings voor.
  • Schil en ontpit de avocado en snijd deze in dunne plakken.
  • Snijd de bosui schuin in ringen.
  • Meng alle ingrediënten voor de saus in een kom en roer goed door.
  • Haal de warme sushi cups uit de oven en garneer ze met plakjes avocado, bosui, zwart sesamzaad en de zelfgemaakte saus.

Notities

Serveer deze ovengebakken sushi cups als smakelijke hapjes op je volgende feestje of als verrassende snack voor het gezin.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ovengebakken Sushi Cupjes

Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Sushi, Vis, Zalm
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 300 gram zalm
  • 250 gram sushirijst
  • 3 nori vellen
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 avocado
  • 1 bosui
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel zwart sesamzaad
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • Voor de saus:
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels sesamolie
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel sriracha saus

Instructies

  • Kook de sushirijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Knip de nori vellen in kwarten met een schaar.
  • Beleg elk stuk nori met een laagje sushirijst (bevochtig je handen een beetje om plakken te voorkomen) en druk ze in de muffinvorm.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Snijd de zalm in blokjes en marineer met sesamolie, sojasaus, honing, chilipoeder, uienpoeder, paprikapoeder en knoflookpoeder.
  • Meng goed met een siliconen spatel.
  • Verdeel de gemarineerde zalm over de rijst in de muffinvormpjes.
  • Bak gedurende 12 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Terwijl de sushi cupjes bakken, bereid je de toppings voor.
  • Snijd de avocado in dunne plakjes en snijd de bosui in schuine ringen.
  • Meng alle ingrediënten voor de saus in een kom en roer goed door.
  • Haal de sushi cupjes uit de oven en laat ze iets afkoelen.
  • Top ze af met plakjes avocado, bosui, zwart sesamzaad en een lepel van de zelfgemaakte saus.

Notities

Geniet van deze ovengebakken sushi cupjes als een smakelijk en origineel hapje, perfect voor een feestje of als onderdeel van een sushi avond thuis.

Recept afdrukken
No ratings yet

Verse Blueberry Muffins

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 150 gram tarwebloem
  • 100 gram verse blauwe bessen
  • 75 gram kristalsuiker
  • 70 gram Griekse yoghurt 10% vet
  • 70 milliliter karnemelk
  • 45 gram zachte roomboter
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1 ei
  • 1 snufje zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 vanillestokje

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.

Voorbereiding van de Citroen en Vanille:

  • Boen de citroen schoon onder stromend water.
  • Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit met een scherp mes.

Mengen van de Droge Ingrediënten:

  • In een kom, meng de tarwebloem met bakpoeder, kristalsuiker en een snufje zout.
  • Mengen van de Natte Ingrediënten: Klop in een aparte kom het ei samen met de karnemelk, Griekse yoghurt, zachte roomboter (licht gesmolten) en de rasp van de citroenschil (alleen het gele gedeelte).
  • Voeg het merg van het vanillestokje toe en meng goed.

Samenvoegen van de Ingrediënten:

  • Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en meng tot een glad beslag.
  • Voeg vervolgens voorzichtig de verse blauwe bessen toe en spatel deze door het beslag.

Voorbereiding van de Muffinvorm:

  • Knip vierkantjes uit bakpapier (ongeveer 10 centimeter breed en lang) en knip in elk vierkantje een inkeping aan de zijkanten.
  • Plaats de bakpapieren in de muffinvormpjes en druk ze aan met behulp van een glas.
  • Als het papier niet blijft zitten, gebruik dan een beetje boter om het vast te plakken.

Vullen van de Muffinvormpjes:

  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes.
  • Bestrooi de bovenkant van elke muffin met een beetje rietsuiker.

Bakken van de Muffins:

  • Bak de muffins in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Je kunt de gaarheid controleren door een tandenstoker in het midden van een muffin te steken; als deze er schoon uitkomt, zijn de muffins gaar.

Afkolen en Serveren:

  • Laat de blueberry muffins 20 minuten afkoelen in de vorm en vervolgens verder afkoelen buiten de bakvorm voordat je ze serveert.

Notities

Variatietip:

Voeg een vleugje citroensap toe aan het beslag voor extra frisheid.

Wijnadvies:

Geniet van deze heerlijke blueberry muffins met een kopje verse thee of een glas koude melk voor een verfrissende smaakervaring.

Recept afdrukken
No ratings yet

Terracotta broodjes

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • Voor 20 stuks:
  • 120 g roggebloem
  • 350 g tarwebloem
  • 8 g zout
  • 15 g verse gist
  • 150 g lauwe melk
  • 120 g lauw water
  • 40 g gesmolten boter
  • 1 eetlepel vers gehakte bieslook
  • 1 eetlepel vers gehakte peterselie
  • 1 eetlepel vers gehakte salie
  • Afwerking:
  • eventueel zaadjes om te bestrooien

Instructies

  • Zeef de bloem in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Los de gist op in de lauwe melk.
  • Schenk het gistmengsel in het kuiltje en strooi er wat bloem van de zijkant over.
  • Laat de kom een kwartiertje afgedekt staan op een warme plaats.
  • Voeg het water, de gesmolten boter en toe en kneed 10 minuten tot een glad en elastisch deeg.
  • Was en droog intussen de kruiden en snij ze fijn.
  • Voeg deze tijdens de laatste 3 minuten van het kneden toe aan het deeg zodat de kruiden goed verdeeld zitten in het deeg.
  • Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met plasticfolie en laat het anderhalf uur rijzen.
  • Sla de lucht uit het deeg, en kneed het kort even door.
  • Verdeel het deeg in deegstukjes van circa 50 g.
  • Laat ze even afgedekt met een handdoek rusten.
  • Vet intussen de terracotta-potjes in met malse boter en bebloem ze.
  • Klop de overtollige bloem af.
  • Bol de deegstukjes op en doe de bolletjes in de potjes.
  • Laat ze afgedekt rijzen gedurende 45 minuten tot het deeg enkele cm boven de potjes uitkomt.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Benevel met een plantenspuit de bovenkant van de broodjes met water.
  • Knip indien gewenst even in met een schaar.
  • Bak de broodjes ongeveer 25 à 30 minuten goudbruin, en laat ze afkoelen in de potjes.

Notities

Om nieuwe terracotta bloempotjes voor te bereiden en waterdicht te maken, kan je ze best eerst afwassen. Daarna langs binnen- en buitenkant even invetten met olie en bak ze enkele keren een 20-tal minuten in een oven van 200°C.
Hou je van een topping, dan kan je natuurlijk naar wens de bovenkant even in maan- of sesamzaad drukken. Maar ook gedroogde kruiden of gewoonweg bloem is leuk.
Haal de broodjes uit de potjes voor een picknick buitenshuis of zet ze met potje op je feesttafel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Snelle zalmmousse

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 pakjes gerookte zalm à 100 g
  • 1 zakje bieslook verse 25 g
  • ½ pakje MonChou zacht en luchtig à 200 g
  • versgemalen peper
  • 4 sneetjes boerenvolkoren sesambrood

Instructies

  • Helft van zalm in kleine stukjes snijden.
  • Bieslook fijnknippen, 8 sprietjes apart houden voor garnering.
  • MonChou, zalm en bieslook mengen.
  • Op smaak brengen met zout en versgemalen peper.
  • Mousse over rest van plakjes zalm verdelen en oprollen.
  • Rolletjes zalm over vier bordjes verdelen.
  • Brood roosteren en diagonaal doorsnijden.
  • Zalmrolletjes garneren met bieslook en serveren met brood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lekkerbekjes met mosterdsaus

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 800 g aardappels vastkokende
  • ½ pot volle kwark à 500 g
  • 2 eetlepel(s) mayonaise
  • 4 eetlepel(s) Dijonmosterd pot à 215 g
  • ½ zakje peterselie verse à 30 g
  • 2 zachtzure appels
  • 1 schaal bietjes gekookte ca. 500 g
  • 2 schaaltjes lekkerbekjes à ca. 225 g

Instructies

  • Aardappels onder stromend water schoonborstelen, halveren en in ca. 20 minuten gaar koken.
  • Kwark mengen met mayonaise en mosterd.
  • Peterselie fijn knippen en door kwark scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Appels schillen, klokhuizen verwijderen en appel in stukjes snijden.
  • Bietjes schillen en in plakken snijden.
  • In magnetron bietjes met appel ca. 2 minuten afgedekt verhitten op hoogste stand (700 watt).
  • In droge koekenpan lekkerbekjes in ca. 3 minuten verwarmen.

Notities

Lekkerbekjes serveren met gekookte aardappels in schil, mosterdsaus en bietjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kibbeling met kappertjessaus

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 bakje wortelrauwkost à 150 g
  • 4 eetlepels sladressing yoghurt
  • ½ zakje peterselie verse à 30 g
  • 8 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels kappertjes potje
  • 1 zak Vlaamse frites diepvries 750 g
  • 2 schaaltjes Italiaanse kibbeling (à ca. 225 g

Instructies

  • Frituurvet verhitten tot 180 °C.
  • Wortelrauwkost mengen met dressing.
  • Peterselie fijn knippen.
  • Mayonaise mengen met kappertjes en peterselie.
  • Op smaak brengen met peper en zout.
  • In frituurpan volgens gebruiksaanwijzing frieten bakken.
  • Kibbeling verwarmen volgens gebruiksaanwijzing.
  • Kibbeling serveren met saus, friet en rauwkost.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hartverwarmend Gevuld Speculaasgebak

Vol verwachting kloppen alle harten, als je een speculaashart op tafel zet, (of cadeau geeft) dat met liefde is gemaakt.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur
Wachttijd1 uur
Recept categorieën: Gebak
Feestdagen etc: Sinterklaas
Porties: 20 personen
calorieën: 345kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 250 g bruine basterdsuiker
  • 2 el speculaaskruiden
  • 4 el melk
  • 2 el citroensap
  • Voor de vulling:
  • 450 g amandelspijs
  • 1 tl citroenrasp
  • 250 g roomboter in blokjes
  • 2 eidooiers losgeklopt
  • 50 g garneeramandelen
  • 2 el melk

Instructies

Voorbereiding:

  • Zeef boven een ruime kom bloem, bakpoeder, bruine suiker, een snufje zout en speculaaskruiden.
  • Maak een kuiltje in het midden en voeg hier de melk en citroensap aan toe.
  • Voeg de blokjes boter toe en wrijf met koele handen de boter met het meel tot kruimels.
  • Kneed alles snel tot een samenhangend deeg.
  • Dek de kom af en laat het deeg minimaal 1 uur in de koelkast rusten. (Hoe langer, hoe beter de smaak.)
  • Kneed voor de vulling de amandelspijs, citroenrasp en de helft van het losgeklopte ei tot een stevige pasta.
  • Voeg indien nodig een beetje water toe om het uit te kunnen rollen.
  • Teken op een stuk karton een hart van 30 cm hoog en 20 cm breed en knip het uit.

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het speculaasdeeg in twee stukken.
  • Rol beide stukken deeg (één voor één) tussen twee vellen bakpapier uit tot lappen van ongeveer 3 mm dik.
  • Rol ook de amandelspijs uit.
  • Snijd met behulp van het kartonnen hart twee harten uit het speculaasdeeg.
  • Snijd ook een hart uit de amandelspijs.
  • Leg een deeghart op de bakplaat, leg het amandelspijshart erop en bedek het met het tweede deeghart.
  • Pak het speculaashart rondom in met een dubbelgevouwen laag aluminiumfolie, waarbij de bovenkant vrij blijft.
  • Bestrijk de bovenkant met de rest van het losgeklopte ei en decoreer met amandelen.
  • Bak het speculaashart in het midden van de oven gedurende ongeveer 45 minuten, tot het gaar is. (De afsnijdsels kunnen apart worden meegebakken. )
  • Haal het speculaashart uit de oven, laat het 10 minuten afkoelen en verwijder voorzichtig de folie.
  • Laat het speculaashart verder afkoelen voordat je het serveert.

Notities

Dit rijke en kruidige gebak past goed bij een zoete dessertwijn, zoals een Muscat of een late oogst Riesling. Hun fruitige aroma's en zoetheid vormen een harmonieus contrast met de specerijen en amandelen in het speculaashart.

Nutrition

Calories: 345kcal | koolhydraten: 4445g | Protein: 6g | Vet: 16g

Appeltsouwsjlaag
Recept afdrukken
No ratings yet

Appeltsouwsjlaag

Limburgse dichte appelvlaai
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Limburg, Nederland
Porties: 6
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Vlaaiboden en -deksel

  • 2 deciliter melk
  • 400 gram bloem
  • 20 gram verse gist
  • 50 gram boter
  • ei
  • 30 gram suiker
  • zout

Vulling

  • 2 potjes appelschijfjes op sap
  • evt. rozijnen naar smaak
  • maïzena

Afwerken

  • 1 potje abrikozenjam van Scholtissenhof

Instructies

Vlaaiboden en -deksel

  • Doe de bloem en het zout in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Los de gist en de suiker op in de lauwe melk. doe dit samen met de boeter en het ei in het kuiltje gieten.
  • Kneed een soepel gistdeeg.
  • Dek het deeg af en laat het circa 1 uur rijzen.
  • Neem 2/3 van het deeg en rol dit uit tot een ronde lap, die de ingevette vlaaivorm bedekt.
  • Prink de bodem een paar keer in en laat een tweede keer rijzen.
  • Verwarm de oven op 220 graden Celsius.

Vulling

  • Doe de appelschijfjes in een vergiet en vang het sap op.
  • Verwarm het sap en bind het licht met de maïzena.
  • Laat even afkoelen en verdeel het dan over de vlaaibodem.

Deksel

  • Rol de rest van het deeg uit tot een dunne lap. leg deze op de appels en snij het overhangende deeg af.
  • Knip met een schaar gaatjes in het deksel en laat alles nogmaals rijzen.
  • Bak de vlaai gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Hij moet mooi bruin zijn en stevig aanvoelen.

Afwerken

  • Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en verdeel over het deksel van de vlaai.
  • Het geheel krijgt een prachtige glas en een zoetere smaak.
  • Laat alles op een rooster afkoelen.

Notities

Dit recept is u aangeboden door Hoeve Scholtissenhof in Bocholtz.

Pizzahapjes mediterraans met twee verschillende vullingen
Recept afdrukken
No ratings yet

Mediterraanse Pizzahapjes met Twee Vullingen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Pizza, Warme hapjes
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
calorieën: 280kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Olijvenvulling:

  • 100 g ontpitte olijven
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 30 g geraspte kaas om te bestrooien

Tomaten-paprikavulling:

  • 50 g gedroogde tomaten in olie uitgelekt
  • 50 g paprika in olie uitgelekt
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • Een beetje tabasco naar smaak
  • 30 g geraspte kaas om te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte.
  • Pureer alle ingrediënten voor de vulling, behalve de kaas, in een blender of keukenmachine.
  • Haal het deeg direct uit de koelkast en rol het met het meegeleverde bakpapier uit op een bakblik.
  • Verdeel het deeg met een deegroller in de lengte in tweeën.
  • Verdeel vijf keer een beetje vulling over de onderste rand van elk deeggedeelte, met gelijke tussenruimte.
  • Vouw de deegrand over de vulling en rol het deeg verder op.
  • Druk met een pollepel het deeg tussen de vulling stevig aan en maak met een schaar een snee in de bovenkant van elk rolletje.
  • Bestrooi met kaas.
  • Bak in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Breek de stukjes los na het bakken.

Notities

De pizzahapjes kunnen ook bestrooid worden met sesamzaadjes, zonnebloempitten of grof zeezout.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Sangiovese past goed bij de Mediterraanse smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 18g | Zout: 1.2mg | Sugar: 3g