Verfrissende Sperziebonensalade met Mosterdvinaigrette
Een lichte en knapperige sperziebonensalade met een pittige mosterdvinaigrette, ideaal als bijgerecht of lichte lunch.
(plus 30 minuten doortrekken)10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ eetlepel s azijn
- 1 grote ui
- 1 theelepel mosterd
- 3 eetlepel s slaolie
- 500 gram gare sperziebonen
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Laat de gare sperziebonen uitlekken.
Maak de ui schoon en snijd deze zeer fijn.
Vermeng in een kom de azijn met de mosterd, peper, en zout.
Klop er al kloppend de slaolie doorheen om een vinaigrette te maken.
Schep de sperziebonen en de fijngehakte ui door de vinaigrette.
Laat de salade 30 minuten in de koelkast doortrekken voor het beste resultaat.
Serveer koel als bijgerecht.
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 13
Boerenquiche met Ham, Aardappel en Augurk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 150 g koude boter in kleine blokjes
- 300 g bloem gezeefd
- 5 eieren
- 4 dikke plakken ham à 150 g in blokjes
- 1 grote aardappel in kleine blokjes
- 1 sjalot gesnipperd
- 3 zoetzure augurken in kleine blokjes
- 2-3 eetlepels fijngesneden peterselie
- Sap en rasp van ½ citroen
- Nootmuskaat
- Zout en peper naar smaak
Meng met je vingertoppen de koude boter door de gezeefde bloem en een ½ theelepel zout tot een kruimelige massa.
Voeg 2 eetlepels koud water toe en kneed met koele handen tot een samenhangende deegbal.
Laat het deeg 30 minuten rusten.
Kook vier eieren 5 minuten, laat ze afkoelen, pel ze en halveer ze.
Meng in een kom de ham met aardappel, sjalot, augurk, peterselie, citroenrasp en 1 eetlepel citroensap.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Rol op een met bloem bestoven werkvlak 2/3 van het deeg uit tot een dunne ronde lap van 30-32 cm.
Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd overtollig deeg langs de bovenrand weg.
Verdeel het ham-aardappelmengsel over de bodem en leg de gekookte eieren ertussen.
Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap ter grootte van de vorm.
Leg de deeglap op de vulling.
Maak de randen van het deeg vochtig en druk ze met een schulprand dicht.
Maak drie gaatjes in het deegdeksel en decoreer indien gewenst met restjes deeg.
Klop het laatste ei los en bestrijk hiermee het deeg.
Bak de quiche in het midden van de oven in ongeveer 1 uur en 30 minuten goudbruin en gaar.
- Serveer de boerenquiche met een groene salade.
- Je kunt de quiche eventueel op smaak brengen met extra kruiden, zoals tijm of rozemarijn, afhankelijk van je voorkeur.
- Deze hartige boerentaart is ideaal als hoofdgerecht voor een gezellig diner of als lunchgerecht.
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 13
Rode Paprika Rol met Aubergine en Rivierkreeftjes
Een verfijnd voorgerecht van geroosterde paprika's, gegrilde aubergine en rivierkreeftjes, strak gerold in een kleurrijke rouleau. Perfect voor een elegant diner.
Servings: 7 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
grill
plastic folie
sushi rolmatje
scherp mes
- 3 grote rode paprika's geroosterd en ontveld
- 1 aubergine in plakken van 3-4 mm dik
- 160 gram gekonfijte tomaten uitgelekt gewicht
- 230 gram gepelde rivierkreeftjes
- 35 gram kappertjes op zout afgespoeld
- Een scheutje olijfolie
- Een scheutje lichte sojasaus
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
- 8 rivierkreeftjes uit de diepvries
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Rooster de rode paprika's gedurende 10-15 minuten in de oven, tot ze licht zwarte plekjes krijgen en enigszins stevig zijn.
Laat ze afkoelen, verwijder het velletje, halveer ze en verwijder de zaadlijsten.
Snijd de aubergine in plakken van 3-4 millimeter dik.
Meng 2/3 olijfolie met 1/3 sojasaus en bestrijk hiermee de plakjes aubergine aan beide zijden.
Grill de aubergineplakken in de oven gedurende 8 minuten tot ze goudbruin zijn.
Leg een stuk plastic folie op een sushi rolmatje en begin met het opmaken van de rouleau: leg eerst de geroosterde paprika’s neer, gevolgd door de gegrilde aubergine, de gekonfijte tomaten en tot slot de gepelde rivierkreeftjes en kappertjes.
Verdeel de ingrediënten gelijkmatig en rol de rouleau strak op met behulp van het sushi matje.
Zet de rol vast met plastic folie en laat deze minimaal 40 minuten rusten in de koelkast.
Snijd met een scherp mes plakken van ongeveer 2,5 cm van de rouleau.
Garneer elke plak met een diepgevroren rivierkreeftje en serveer.
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 13
Salade van gerookte zalm en avocado
Totale tijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- ½ komkommer
- ½ krop ijsbergsla
- 4 kerstomaatjes
- 100 gram gerookte zalm
- 1 citroen
- 1 avocado
- 4 takjes peterselie
- 6 sprietjes bieslook
- 1 limoen of citroen
- 2 theelepels scherpe mosterd
- 2 theelepels gembersiroop
- 2 eetlepels olie
- versgemalen peper
- zout
Was de komkommer en snijd er met een scherp mes 24 flinterdunne plakjes af.
Leg de plakjes in een zeef, bestrooi ze met zout en laat ze ± 15 minuten staan.
Spoel de komkommerplakjes af en dep ze met keukenpapier droog.
Doe 1 eetlepel limoensap, de mosterd, de gembersiroop, olie, de zout en peper in een klein potje met schroefdeksel, schroef het deksel erop en schud het potje tot een gebonden sausje ontstaat.
Laat de avocadostukjes in een zeef goed uitlekken.
Snijd de ijsbergsla in flinterdunne reepjes en halveer de kerstomaatjes.
Leg de plakken zalm op elkaar en snijd ze in vierkantjes van 1½ cm.
Pers de citroen uit.
Halveer en schil de avocado, snijd het vruchtvlees in kleine stukjes, doe die in een kommetje en schenk het citroensap erover.
Knip in een kopje 3 takjes peterselie en de bieslook fijn.
Zet de komkommer, ijsbergsla, tomaatjes, zalm en avocado tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Snijd van de limoen 4 dunne plakjes af en pers de rest uit.
Schep de zalm, de avocado, het peterselie-bieslookmengsel en het sausje in een kom voorzichtig door elkaar.
Verdeel de ijsbergsla over 4 bordjes, schep in het midden een bergje van het zalm avocado mengsel en rangschik er de komkommerplakjes en de kerstomaatjes omheen.
Snijd de limoenplakjes tot op het midden in, vouw ze open en leg ze als een krul bij het zalm-avocadomengsel.
Garneer met een toefje peterselie.
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 13
Stroganoffsaus
Een rijke en romige stroganoffsaus vol met champignons en paprika, perfect om te serveren met rijst of vleesgerechten.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 2 uien gesnipperd
- 2 bakjes champignons à 250 gram
- 1 rode paprika gesneden
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 4 dl room
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels mosterd
- 4 eetlepels peterselie fijngehakt
- 4 eetlepels wodka of cognac
- Klein scheutje sojasaus
- Tabasco naar smaak
- Klein beetje worcestersaus
- Peper en zout naar smaak
Snijd de uien, champignons, paprika, en knoflook fijn.
Verhit wat olie in een koekenpan en fruit de uien, champignons, paprika en knoflook tot ze zacht zijn.
Voeg de wodka of cognac toe en laat het even inkoken.
Voeg de room toe en breng het geheel aan de kook.
Roer de paprikapoeder, mosterd, peterselie, sojasaus, tabasco, en worcestersaus door de saus.
Breng op smaak met peper en zout.
Laat de saus op laag vuur nog 5 minuten sudderen.
Indien de saus te dun is, los 2 theelepels maïzena op in wat melk en voeg dit toe aan de saus.
Laat de saus kort doorkoken tot de gewenste dikte is bereikt.
Serveer met een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 4g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 13
Oosterse Carpaccio met Gemberdressing en Kroepoek
Deze Oosterse carpaccio combineert malse rundvleesplakjes met een frisse gemberdressing en krokante kroepoek. Een smaakvolle fusion van Oosterse invloeden!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 2 bosuitjes 1 in ringetjes, 1 in reepjes gesneden
- 3 bolletjes gember in kleine stukjes gesneden
- 1 eetlepel gembersiroop
- 2 eetlepels arachideolie
- 2 theelepels wittewijnazijn
- 1 eetlepel sojasaus
- Tabasco enkele druppels, naar smaak
- 2 pakjes carpaccio vleeswaren á ca. 100 g per pakje
- 2 grote plakken kroepoek
Snijd één bosuitje in dunne ringetjes en het andere in lange, dunne reepjes.
Snijd de gember in kleine stukjes.
Meng in een kom de ringetjes bosui, gembersiroop, arachideolie, wittewijnazijn, sojasaus en enkele druppels tabasco.
Roer goed door.
Halveer de plakjes carpaccio.
Snijd met een gekarteld mes de kroepoek voorzichtig in 8 gelijke stukken.
Beleg elk stuk kroepoek met een plakje carpaccio.
Druppel voorzichtig het sausje over de carpaccio.
Garneer met de reepjes bosui en stukjes gember.
Serveer direct voor maximale krokantheid.
Serveertip:
Serveer de Oosterse carpaccio op een grote schaal met extra kroepoek en een schaaltje saus om bij te dippen.
Wijnadvies:
Een frisse, lichtzoete Riesling of een droge Sauvignon Blanc sluit goed aan bij de frisse gemberdressing en de kruidige tonen van de carpaccio.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 13
Zachte Kaas Glaasjes met Beenham en Frisse Komkommer
Deze zachte kaasglaasjes met beenham en frisse komkommer zijn perfect als stijlvol voorgerecht of als smaakvolle amuse bij speciale gelegenheden!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 8
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
8 kleine glaasjes
scherp mes
- 100 g gebraden beenham in stukjes gesneden
- 1 doosje smeerkaas bijv. La Vache qui Rit
- ½ komkommer geschild en in kleine blokjes
- ½ limoen geperst
- Zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
Verdeel de stukjes gebraden beenham over 8 kleine glaasjes.
Leg hierop een blokje smeerkaas en druk het zachtjes aan.
Meng de komkommerblokjes met het limoensap in een kom.
Breng de komkommer op smaak met zout en versgemalen peper.
Schep een laagje komkommerblokjes bovenop de kaas in elk glaasje.
Serveer de glaasjes direct of bewaar ze afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Serveertip:
Garneer elk glaasje met een klein takje dille of bieslook voor een extra verfijnde presentatie.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 13
Pollo al Chilindron
Eindelijk heb ik dit kiprecept van Jamie Oliver gemaakt (staat ook in het Jamie Magazine mei/juni 2016). Aangepast wat er in Nederland voorhanden is en in mijn voorraadkast. Het smaakte heerlijk, vonden het zelf lekkerder dan ‘Baskische kip, waarvan akte.
Deze kipstoofpot uit de regio Aragon is zo lekker door de saffraan en chorizo die erin verstopt zint.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
scherp mes
keukentouw
maatbeker
- 1 hele kip à 1,4 kg, verdeeld in 2 vleugels, 2 borststukken, 2 poten en 2 dijen
- 250 gram chorizoworst in plakjes
- 2 uien gepeld, in ringen
- 3 tenen knoflook gepeld, in plakjes
- 8 tomaten
- 1 pot rode paprika’s uitgelekt / gegrilde
- Flinke scheut droge sherry ik heb droge witte wijn gebruikt
- 1 bosje rozemarijn
- 400 ml kippenbouillon
- Handvol gemengde groene en zwarte olijven ontpit
- Draadjes saffraan
- 1 citroen Fijngeraspte schil van
- 2 ansjovisfilet in olijfolie uitgelekt
- zilvervliesrijst en een groene salade, voor erbij
Verhit een scheutje olie in een grote braadpan op middelhoog vuur.
Bestrooi de stukken kip met flink wat zout en peper en bak ze in een paar minuten rondom bruin.
Houd apart.
Bak de plakjes chorizo in het kippenvet in 5 minuten krokant.
Doe ze met een schuimspaan over op de schaal met de kip en laat het vet in de pan.
Doe de uiringen en knoflook in de pan – nog steeds op middelhoog vuur – en bak ze ongeveer 10 minuten, of tot de uiringen zacht en goudgeel zijn.
Roer af en toe.
Zet het vuur uit, maar laat de pan op het fornuis staan.
Kook ondertussen 1 liter water in een waterkoker.
Haal met een scherp mes het groen van de tomaat en kruis een kerfje aan de onderkant.
Legde tomaten in een grote kom en schenk er kokend water over tot ze onderstaan.
Wacht 5 minuten , laat ze uitlekken, bedek ze met koud water en laat ze nog eens uitlekken.
Ontvel de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder de pitjes.
Doe de velletjes en pitjes in een zeef en druk het sap eruit.
Scheur de paprika’s in repen.
Bak de reepjes een paar minuten mee met de ui en knoflook, draai het vuur hoog en voeg een flinke scheut sherry/wijn toe om aanbaksels los te maken.
Bind ondertussen met keukentouw de rozemarijn tot een bundeltje – houd een paar takjes apart.
Laat de sherry/wijn kort inkoken en voeg dan de partjes tomaat met het sap, het rozemarijnbundeltje en de bouillon toe.
Doe ook de stukken kip en plakjes worst weer terug in de pan.
Draai het vuur laag, leg het deksel schuin op de pan en laat het gerecht 1,5 uur stoven tot de kipstukken gaar zijn en de saus is ingedikt.
Ontpit intussen de olijven en breng ca. 300 ml water aan de kook.
Doe de olijven in een maatbeker schenk water erover en voeg de saffraan toe.
Roer een halfuur voor het eind van de stooftijd de olijven en saffraan door de stoofpot, plus de citroenrasp en ansjovis.
Haal de naaldjes van de bewaarde rozemarijn en bak ze in wat olijfolie.
Serveer de chilindron met de rozemarijnnaaldjes en geef er warme rijst en een frisgroene salade bij.
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 13
Castiliaans rond brood
Calories: 2200kcal
Author: Cor Kevenaar
- 500 g bloem
- 2 zakjes instant gist a 7 g
- 1 eetlepel suiker
- 2 theelepel zout
- 1 ½ eetlepel olijfolie
Voorbereiden
Boven grote kom bloem zeven.
Gist, suiker en zout erdoor mengen. In midden van bloem kuiltje maken en hierin 2 dl lauw water schenken.
Geheel in ca. 10 minuten tot mooi glad deeg kneden.
Bal van deeg vormen en kom afdekken met vochtige theedoek.
Deeg op warme plek ca. 1 1/2 uur laten rijzen, tot het volume is verdubbeld.
Bereiden
Oven voorverwarmen op 225 ºC of gasovenstand 5.
Deeg nog even doorkneden en platte bal van ca. 25 cm doorsnee vormen.
Bakplaat invetten met 1 eetlepel olie en deegbal erop leggen.
Met scherp mes ruitvormig patroon in bovenzijde van deegbal snijden.
Deeg dun bestrijken met rest van olie en in oven in ca. 25 minuten gaar en goudbruin bakken.
Brood is gaar wanneer het hol klinkt als op de bodem wordt getikt.
Calories: 2200kcal | koolhydraten: 408g | Protein: 59g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 13
Knapperig gebakken inktvis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
scherp mes
plastic zak
keukenpapier
- 450 gram inktvis schoongemaakt
- 25 gram maïzena
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 theelepel chilivlokken
- arachideolie om in te frituren
- dipsaus om erbij te serveren
Snijd met een scherp mes de tentakels van de inktvis en maak de inktvis schoon.
Snijd de lichaamszak aan één kant open en leg hem plat neer.
Snijd de platte stukken ruitvormig in en snijd daarna elk stuk in 4 delen.
Meng maïzena, zout, peper en chilivlokken.
Doe dit mengsel in een grote plastic zak.
Doe de stukken inktvis erbij en schud de zak goed tot de inktvis volledig met het mengsel is bedekt.
Verhit ca. 5 cm arachideolie in een grote voorverwarmde wok.
Voeg de stukken inktvis toe en roerbak ze ca. 2 minuten, of tot ze beginnen op te krullen.
Frituur ze in porties en niet te lang, anders worden ze taai.
Schep de stukken inktvis met een schuimspaan op keukenpapier en laat ze goed uitlekken.
Schep de inktvis op borden en serveer er dipsaus bij
Koop diepgevroren inktvis als verse niet verkrijgbaar is.
Deze is meestal schoongemaakt en kan zó worden gebruikt.
Laat hem wel volledig ontdooien voordat u hem bereidt.
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 13