Verfijnde Carpaccio van Sint-Jakobsschelpen met Witloof en Citroen
Een verfijnde carpaccio van sint-jakobsschelpen geserveerd met fris witloof en een subtiele citroendressing. Dit elegante voorgerecht is perfect voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend
- 4 verse sint-jakobsvruchten
- 2 stronkjes witloof
- Sap van 1 citroen
- 1 eetlepel olie bijvoorbeeld olijfolie
- 1 eetlepel roze peperbolletjes
- Grof zeezout
Snijd het witloof fijn en meng het met het sap van 1 citroen, olie en roze peperbolletjes.
Breng het mengsel op smaak met grof zeezout en verdeel het over vier bordjes.
Snijd de sint-jakobsvruchten in dunne plakjes en schik ze op het witloof.
Serveer de carpaccio van sint-jakobsvruchten meteen.
Wijnadvies
Een frisse, lichtzure witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze carpaccio, omdat het de delicate smaken van de sint-jakobsschelpen en het witloof perfect aanvult.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 12g | Vet: 8g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 7
Runderfilet Carpaccio
Voorbereidingstijd15 minuten min
invriestijd2 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend
- 400 g runderfilet
- 1 eetlepel olijfolie
- Handvol rucola in stukjes gescheurd
- Parmezaanse kaas geraspt
- Zwarte olijven gesnipperd
Verwijder het overtollige vet van de runderfilet en zet het vlees gedurende 1-2 uur in de vriezer totdat het stevig maar niet hard is.
Snijd met een scherp mes flinterdunne plakjes van de runderfilet.
Schik de plakjes op een serveerschaal en laat ze op kamertemperatuur komen.
Besprenkel het vlees voor het serveren met olijfolie.
Garneer de carpaccio met stukjes gescheurde rucola, geraspte Parmezaanse kaas en gesnipperde zwarte olijven.
Wijnadvies:
Bij deze verfijnde carpaccio past een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir uit Italië of een fruitige rosé. Hun verfijnde smaken vullen perfect de delicatesse van het vlees aan.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 30g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 7
Bonenschotel met Gegrilde St. Jacobschelpen en Spek
Een rijke bonenschotel met verse kruiden en aardappelpuree, geserveerd met gegrilde St. Jacobschelpen omwikkeld met spek. Een culinaire traktatie!
(plus eventuele weektijd voor gedroogde bonen)1 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Auteur onbekend
- 400 g verse bonen of gedroogde bonen, 12-24 uur geweekt in koud water
- 1 tomaat met schil
- 1 bol knoflook
- 3-4 laurierblaadjes
- Paar takjes rozemarijn samengebonden
- Paar takjes tijm samengebonden
- Paar takjes bonenkruid samengebonden
- 1 aardappel geschild en gehalveerd
- 8 St. Jacobschelpen
- 8 plakjes ontbijtspek
- Olijfolie voor bakken en op smaak brengen
- 1 eetlepel azijn
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Breng ruim water aan de kook en voeg de bonen toe.
Voeg de tomaat met schil, de hele bol knoflook, laurierblaadjes en de samengebonden takjes rozemarijn, tijm en bonenkruid toe.
Voeg de gesneden aardappel toe aan de pan.
Laat het geheel 40 minuten zachtjes koken tot de bonen gaar zijn.
Giet 3/4 van het water af en verwijder de samengebonden kruiden.
Pel de tomaat en pers de zachte knoflook uit.
Pureer deze samen met de gekookte aardappel tot een gladde moes.
Voeg olijfolie, azijn, peper en zout toe aan de bonen en roer goed door.
Meng vervolgens de moes door de bonen.
Omwikkel de St.
Jacobschelpen met een plakje spek.
Verhit een grillpan met een beetje olijfolie en zout, bak de schelpen goudbruin aan beide kanten.
Wijnadvies:
Serveer deze bonenschotel met een lichte, droge witte wijn zoals een Viognier of een frisse Albariño.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 26g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 7
Algerijnse Boerak met Gekruid Gehakt
Krokante Algerijnse Boerak, gevuld met gekruid gehakt, ui en bladpeterselie. Een heerlijke hartige snack of voorgerecht!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
- 750 g gehakt vlees
- 1 bundeltje bladpeterselie fijngehakt
- 2 grote uien fijngehakt
- Peper
- Zout
- 2 pakjes bourakbladeren Feuilles de Brick, 12 per pakje
- 1 citroen
- Sojaolie
Bak het gehakt rul in een pan zonder extra vet.
Snijd de uien en bladpeterselie fijn.
Meng het gebakken gehakt met de uien en bladpeterselie.
Breng op smaak met zout en peper.
Neem een bourakblad en snijd het doormidden.
Plaats een lepel van het gehaktmengsel op elk half blad.
Vouw het blad zorgvuldig dicht als een rolletje of driehoekje.
Verhit sojaolie in een koekenpan.
Bak de gevulde bourakrolletjes goudbruin en krokant.
Laat ze uitlekken op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.
Besprenkel de Boerak met citroensap voor het serveren.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rosé voor een perfecte combinatie
Calories: 320kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 7
Snel Bereide Bloemkool uit de Magnetron
Een snelle en eenvoudige manier om bloemkool perfect te bereiden in de magnetron. Binnen 15 minuten heb je een smakelijk bijgerecht op tafel!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 60kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 bloemkool
- Klontje boter
- Scheutje citroensap
Snijd de bloemkool in roosjes en was ze grondig.
Plaats de bloemkoolroosjes in een magnetronbestendige schaal met deksel.
Voeg 1 eetlepel water toe aan de bloemkool.
Kook de bloemkool 8 minuten op HOOG (100%) in de magnetron.
Laat de bloemkool 3 minuten nagaren in de schaal voordat je het serveert.
Voeg naar wens een klontje boter en een scheutje citroensap toe voor extra smaak.
-
Serveertip:
Serveer de magnetronbloemkool met een klontje gesmolten boter en een paar druppels citroensap voor een frisse smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge Riesling past perfect bij dit frisse en eenvoudige gerecht.
Calories: 60kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 3g | Vet: 2g | Zout: 0.3g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 7
Rode Kool met Appeltjes en Kruidige Touch
Een heerlijk bijgerecht met rode kool en een zoetzure smaak, perfect voor de herfst.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg rode kool fijngesneden
- Zout
- Suiker
- 2-3 kruidnagelen
- 2 zure appels grof geraspt
- Klontje boter
- Azijn
- Aardappelmeel
Bereiding:
Breng de rode kool met een beetje water, 1 theelepel zout, suiker en kruidnagelen aan de kook.
Laat de kool 30 minuten koken totdat deze gaar is.
Voeg na 15 minuten de geraspte appels toe en kook deze mee.
Roer een klontje boter door de gare kool en voeg naar smaak een scheutje azijn toe.
Bind het kooknat indien nodig met aardappelmeel voor een mooie textuur.
Wijnadvies:
Een droge rode wijn zoals een Pinot Noir past perfect bij de zoete en zure smaken van dit gerecht.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 1.5g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 7
Appel-Amandeldessert met Vanille-IJs
Een heerlijk dessert met zachte appel, zoete rozijnen, knapperig bladerdeeg en romig vanille-ijs – perfect voor een feestelijke afsluiting.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
Platte ovenschaal
scherp mes
Bestrijkkwast
- 1 dl amaretto amandellikeur
- 100 g rozijnen
- 4 goudrenetten
- 50 g amandelsnippers
- 2 el suiker
- Snufje kaneel
- Sap van ½ citroen
- 1 eidooier losgeklopt
- 6 plakjes diepvries bladerdeeg
- Vanille roomijs
Voorbereiding:
Verwarm de amaretto en laat de rozijnen erin wellen.
Schil de appels en snijd ze in blokjes.
Meng de appelblokjes met de gewelde rozijnen, amandelsnippers, suiker, kaneel en citroensap.
Doe het mengsel in een beboterde platte ovenschaal.
Bladerdeeg aanbrengen:
Rol de plakjes bladerdeeg uit tot één grote lap.
Bedek het appelmengsel met het deeg en vouw de randen goed in.
Gebruik restjes bladerdeeg om decoraties uit te snijden en versier de bovenkant van het deeg.
Zet de ovenschaal afgedekt in de koelkast om te rusten.
Bakken:
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopte eidooier.
Bak het dessert gedurende 20 minuten goudbruin.
Laat het dessert enkele minuten afkoelen na het bakken.
- Serveer in individuele ovenschaaltjes voor een persoonlijke touch.
- Zonder amaretto is dit dessert ook heerlijk voor kinderen.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een glas Amaretto di Saronno.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.05g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 7
Matelote van Zoetwatervis met Witte Wijn en Champignons
Een klassieke Franse matelote: zachte zoetwatervis, gestoofd in witte wijn en room, met champignons en krokante croûtons. Een verfijnde delicatesse!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg gemengde visfilets bijv. zalmforel, snoekbaars, snoek, paling
- 3 el olie
- 60 g boter
- 4 sjalotjes gehakt
- 2-3 takjes peterselie
- 1 takje tijm vers
- 1 teentje knoflook
- 1 laurierblad
- 1 el citroensap
- 2 dl slagroom
- 2 el cognac
- 3 dl droge witte wijn bijv. Vouvray
- 1 el aardappelmeel
- 250 g kleine champignons
- 12 croûtons witbrood in hartvorm
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Snijd de visfilets in stukken van 5 cm.
Verhit 1 eetlepel olie en 30 g boter in een grote pan en bak de gehakte sjalotjes 5 minuten op laag vuur.
Pers de knoflook erboven uit en bak kort mee.
Voeg de wijn, room, cognac, peterselie, tijm, laurierblad, zout en peper toe.
Breng het geheel aan de kook en laat de saus 20 minuten zachtjes inkoken.
Leg de visfilets in de saus en pocheer ze in 10 minuten gaar (zorg ervoor dat de saus niet kookt).
Verhit 15 g boter in een pan en bak de champignons 10 minuten.
Voeg het citroensap toe en breng op smaak met zout en peper.
Roer de champignons met het bakvocht door de saus.
Meng het aardappelmeel met een beetje water tot een glad papje en voeg het al roerend aan de saus toe om deze te binden.
Bak de croûtons in de resterende boter goudbruin.
Serveer de vis met saus in een schaal en leg de croûtons langs de rand voor een decoratieve afwerking.
Serveer de vis met saus in een schaal, leg de croûtons langs de rand.
Wijnadvies:
Serveer deze matelote met een droge witte wijn zoals Vouvray of een frisse Pouilly-Fumé. Beide complimenteren de rijke roomsaus en delicate vis.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 36g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 7
Klassieke Lamskroon met Kruiden en Mosterd
Verwen je gasten met deze smaakvolle lamskroon, perfect gekruid met knoflook, rozemarijn, salie en tijm, en bereid tot in de perfectie.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
rusten10 minuten min
Servings: 6
Calories: 45kcal
Author: Cor Klaar
keukentouw
naald
scherp mes
- 2 lamsribstukjes van 6-8 ribben per ribstuk met lange botjes
- 2 teentjes knoflook in reepjes gesneden
- 1 takje rozemarijn naaldjes gestript
- Enkele blaadjes salie fijngehakt
- Enkele takjes tijm fijngehakt
- ½ eetlepel mosterd
- 1 eetlepel olijfolie
- Zout naar smaak
- Zwarte peper naar smaak
- 1 brede reep vers vet spek
Verwarm de oven voor op 240 °C.
Krab indien nodig de botjes van de lamsribstukjes schoon voor een nette presentatie.
Maak kleine sneetjes in het vlees naast elke rib en steek hierin de reepjes knoflook en rozemarijnnaaldjes.
Hak de overgebleven rozemarijn, salie en tijm fijn en meng ze met de mosterd, olijfolie, zout en peper tot een marinade.
Wrijf het vlees goed in met dit kruidenmengsel en laat het even intrekken.
Vouw de ribstukken met de vleeskant naar binnen en vorm een 'kroon'.
Naai de uiteinden van de ribstukken met keukentouw aan elkaar vast om de kroonvorm te behouden.
Bind een brede reep spek om de buitenkant van de kroon om het vlees sappig te houden tijdens het braden.
Plaats de lamskroon in het midden van de voorverwarmde oven en braad gedurende 10 minuten.
Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C en laat nog 30 minuten verder braden (voor een kleinere lamskroon, 17-20 minuten), totdat het vlees mooi rosé is.
Haal de lamskroon uit de oven en laat het vlees 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.
Plaats de lamskroon op een schaal en garneer eventueel met een bosje laurier voor een feestelijke presentatie.
Snijd aan tafel in individuele koteletjes en verwijder het keukentouw voor het serveren.
Een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Shiraz past uitstekend bij deze smaakvolle lamskroon.
Calories: 45kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 35g | Vet: 34g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 7
Zalmhaasje met Frisse Kruidenmarinade en Pasta
Dit heerlijke zalmhaasje gemarineerd in frisse kruiden en limoensap, geserveerd met al dente pasta en tuinkers, is perfect voor een lichte en verfijnde maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 eetlepels gehakte dille
- Schil van 1 groene citroen
- 1 bosje tuinkers
- Zout
- Olijfolie
- 10 cl limoensap
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- Zwarte peper
- 600 g harten van Atlantische zalm
- 2 eetlepels gehakte basilicum
- Gehakte kleine peper
- 400 g pasta
Snijd de schil van de citroen in fijne reepjes.
Meng het limoensap, de citroenschil, gehakte kruiden, 2 eetlepels olijfolie, peper en zout in een kom.
Marineer de zalm met dit mengsel en laat 30 minuten rusten.
Kook de pasta 'al dente' volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Haal de zalm uit de marinade en bewaar de marinade.
Bak de zalm in een pan met wat hete olie gedurende 3 minuten per kant, of langer naar wens.
Spoel de tuinkers af.
Leg de pasta op warme borden, bedek met tuinkers en giet de bewaarde marinade erover.
Plaats de gebakken zalm erbovenop en garneer met schijfjes limoen.
Wijnadvies
Dit gerecht gaat uitstekend samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Vermentino.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 7