Recept afdrukken
No ratings yet

Verfrissende Erwtensoep

Een eigentijdse benadering van de Nederlandse klassieker: erwtensoep. Deze lichte, voedzame variant brengt de traditionele smaken naar een hoger niveau. Geniet van de vernieuwde erwtensoep met mals vlees en knapperige groenten.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 stuks
calorieën: 300kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 400 gram spliterwten
  • 400 gram mager varkensvlees of kalfsvlees met bot
  • 2 stevige preien
  • 500 gram knolselderij
  • ½ bosje bladselderij
  • 1 verkruimeld laurierblaadje
  • 4 runderbouillonblokjes
  • Ruime hoeveelheid zwarte peper
  • 2 liter water

Instructies

  • Spoel de spliterwten grondig af onder de kraan in een vergiet.
  • Doe ze in een soeppan en voeg het in kleine blokjes gesneden vlees (en evt. het bot) toe.
  • Verkruimel de bouillonblokjes erin en voeg het verkruimelde laurierblaadje en 2 liter water toe.
  • Dek de pan af, breng aan de kook en laat ongeveer 45-50 minuten zachtjes koken.
  • Schil, was en snijd de preien in plakjes.
  • Snijd de knolselderij in plakken, schil ze, was ze en snijd ze in kleine blokjes.
  • Hak de bladselderij fijn.
  • Voeg de gesneden groenten toe aan de soep in de pan, samen met 3/4 van de gehakte bladselderij.
  • Laat zachtjes koken totdat alles gaar is.
  • Snijd de runderrookworst in dunne plakjes en verwarm ze mee in de soep.
  • Maak de soep af met de rest van de gehakte bladselderij en zwarte peper naar smaak.

Notities

Serveer in mooie soepkommen en serveer met stokbrood of Marokkaans brood.
Geniet van deze verfrissende erwtensoep, een smaakvolle update van het traditionele recept!

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 20g | Vet: 5g | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Mihoen met kip

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g shii-take
  • 1 pak Conimex Asian Selection Hokkien Mie
  • 2 eetlepel(s) wokolie
  • 200 g kipfilet in stukjes
  • 1 struik paksoi
  • 2 eetlepel(s) sojasaus
  • 1 bosuitje in schuine ringetjes

Instructies

  • Maak de shii-take schoon, snijd de stugge steeltjes eraf en snijd de rest in plakjes.
  • Meng de marinade uit het pak met de olie en de kip en laat dit 15 minuten marineren.
  • Maak de paksoi schoon en snijd hem in repen.
  • Leg in­tussen de mihoen uit het pak ± 15 minuten in 1 l koud water.
  • Kook de mie uit het pak in ruim water in ± 12 minuten gaar.
  • Giet de mie af in een vergiet en spoel hem onder koud stromend water.
  • Roerbak de kipstukjes in een wok met antiaanbaklaag.
  • Voeg 1 l water, de paksoi, de shii-take en het kruidenblokje uit het pak toe en breng alles aan de kook.
  • Kook de soep 3 minuten.
  • Voeg dan de mihoen, de mie, de sojasaus en de bosui toe en breng alles heel even aan de kook.
  • Schep de soep in kommen en serveer met eetstokjes.

Notities

Wijnadvies:

Mosel-Saar-Ruwer, rosé, Duitsland

Info:

Zo’n lekkere miesoep is zo gemaakt en smaakt heerlijk na een middagje in de tuin werken of klussen in huis.
Maar ook na een strand- of boswandeling is deze soep een aanrader.

Recept afdrukken
No ratings yet

Maïssoep met kip en eisliertjes

Recept categorieën: Ei, Gevogelte, Kip, Soep
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 l kippenbouillon van tabletten
  • 1 blik maïs à 300 g uitgelekt
  • 2 scharreleiwitten
  • 2 eetlepel(s) melk
  • 1 eetlepel(s) maïzena
  • 150 g kipreepje

Instructies

  • Breng de bouillon met de maïs aan de kook.
  • Klop de eiwitten en de melk met een vork schuimig.
  • Roer de maïzena met een beetje water los.
  • Hak de kip fijn.
  • Roer de maïzena door de soep en neem de pan van het vuur.
  • Voeg al roerende het eiwitmengsel aan de soep toe.
  • Blijf net zolang roeren totdat al het ei gestold is.
  • Verdeel de soep over 4 kommen en schep de kip erin.

Notities

Wijnadvies:
Duc de Termes. wit, Frankrijk
Info:
Deze soep staat werkelijk in een wip op tafel en bevat zo weinig calorieën dat hij ook heel goed past als lekker tussendoortje op een balansdag.

Recept afdrukken
No ratings yet

Char Siew Wun Tun Tang

soep met varkensvlees, kool en bosuitjes
Recept categorieën: Soep, Vlees
Land van herkomst: Azië, China
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 gram gehakt mager
  • 2 st. bosuitjes groen en witte delen apart, in dunne ringetjes gesneden
  • 2 st. shii-take zwarte gedroogde in heet water geweld, steeltjes verwijderd, hoedjes in reepjes ( mag ook 2 grote champignons zijn)
  • 1 el. sojasaus lichte
  • 2 tl. gember fijngeraspte
  • 2 tl. rijstwijn Chinese / mag worden vervangen door mirin of sherry
  • 24 st. wontonvelletjes
  • 1 ltr. kippenfond
  • 2 bladeren Chinese kool in stukken van 3 cm. ( mag ook spinazie of paksoi zijn)
  • 100 gram varkensvlees roodgekookt / char siew, in dunne plakjes
  • 1 mespunt peper

Instructies

  • Het varkensgehakt met de groene delen van de bosuitjes en de paddestoelen, de sojasaus, gember en de rijstwijn mengen.
  • Met vochtige handen 24 gehaktballetjes draaien en deze op bakpapier leggen.
  • Elk balletje in een wontonvelletje vouwen, de randen met koud water bestrijken en van elk velletje een driehoekje vouwen.
  • De randen stevig aandrukken.
  • De kippenfond in een pan aan de kook brengen.
  • Dan de kool toevoegen en 3 min. zachtjes koken.
  • Het roodgekookte varkensvlees toevoegen, het deksel op de pan leggen en de pan van het vuur nemen.
  • Water in een grote pan aan de kook brengen.
  • Als het kookt enkele wontons in het water leggen en 5 min. laten koken tot ze naar boven komen.
  • Alle wontons zo koken.
  • De wontons uit latn lekken en over vier soepkommen verdelen.
  • Elk kommetje met de warme soep en flink wat kool en varkensvlees vullen.
  • Garneer de soep met de witte delen van de bosuitjes en bestrooi met peper.