Recept afdrukken
No ratings yet

Pompoen-Biersoep met Gerookte Ham

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: België
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 250 g bleekselderij
  • 250 g pompoen
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 0,8 l kippen- of kalfsbouillon
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 fles Karmeliet Tripel 33 cl
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 150 g magere gerookte ham in snippers
  • 2 eetlepels bladselderij

Instructies

  • Schil en ontpit de pompoen en snijd deze in blokjes.
  • Hak de bleekselderij (houd 2 eetlepels achter), de ui en de knoflook fijn.
  • Verhit de zonnebloemolie in een soeppan en roerbak alle groenten kort.
  • Zet het vuur laag, giet de kippen- of kalfsbouillon erbij en laat het 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg kerriepoeder, peper en zout toe.
  • Pureer de groenten met een blender of staafmixer en giet de puree terug in de pan.
  • Giet de helft tot driekwart van het bier bij de soep en verwarm het 5 minuten goed door.
  • Voeg de crème fraîche en de gerookte ham toe.
  • Serveer de soep in voorverwarmde soepborden.
  • Garneer met de achtergehouden fijngesneden bladselderij en serveer met warm stokbrood en een glas Karmeliet Tripel.

Notities

  • U kunt de kerrie meeroerbakken voor een intensere smaak.
  • Geef de soep extra bite met geroosterde pompoenpitten en/of ringetjes bleekselderij.
  • Geniet van deze heerlijke biersoep als een smakelijk en verwarmend voorgerecht!
  • Serveer de biersoep met een goed gekoeld glas Karmeliet Tripel voor een perfecte smaakcombinatie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Erwtensoep met Gerookte Paling

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vis
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 2 personen
calorieën: 550kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 15 g verse dille fijngesneden
  • 450 g tuinerwten diepvries, 3 eetlepels apart gehouden
  • 500 ml kippenbouillon van tablet
  • 225 g minikrieltjes voorgekookt
  • 75 g roomkaas
  • 100 g gerookte palingfilet in stukjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit in een soeppan de olijfolie en fruit de bosuitjes samen met de helft van de dille gedurende 1 minuut.
  • Voeg de tuinerwten (3 eetlepels apart houden) toe en bak ze kort mee.
  • Schenk de kippenbouillon erbij en laat de erwten in 3-4 minuten zachtjes gaarkoken.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een glad mengsel.
  • Voeg de minikrieltjes toe aan de soep en kook deze in 5-6 minuten zachtjes gaar.
  • Roer de resterende tuinerwten en de roomkaas door de soep en laat de kaas smelten.
  • Roer de stukjes gerookte paling en de rest van de dille door de soep en verwarm het geheel kort.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over de borden.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige erwtensoep met gerookte paling past goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 18g | Vet: 30g | Zout: 2mg | Sugar: 7g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Preisoep met Gerookte Kip

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Kip, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 280kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 voorgebakken kaas-uienstokbrood
  • 1 eetlepel boter
  • 300 g prei panklaar (een handvol ringetjes achterhouden voor garnering)
  • 1 grote aardappel in blokjes
  • 500 ml kippenbouillon van tablet
  • 125 ml slagroom
  • 200 g gerookte kipreepjes
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • erwarm de oven voor op 225°C en bak het kaas-uienstokbrood in 6 minuten af.
  • Smelt de boter in een soeppan.
  • Voeg de prei (een handvol ringetjes achterhouden) en aardappel toe en bak 3 minuten.
  • Schenk de kippenbouillon erbij en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de slagroom toe en pureer de groenten met een staafmixer kort tot een gladde soep ontstaat.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier diepe borden en strooi de gerookte kipreepjes en achtergehouden prei erover.
  • Snijd het kaas-uienstokbrood in plakken en serveer het bij de soep.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige preisoep met gerookte kip combineert goed met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 12g | Vet: 19g | Zout: 1.5mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Mosselsoep met Bosui, Bleekselderij en Dille

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 500 ml kippenbouillon van tablet
  • 100 ml witte wijn
  • 2 eetlepels olie
  • 3 bosuitjes in ringetjes
  • 2 stengels bleekselderij in dunne boogjes
  • 125 ml crème fraîche
  • 15 g verse dille fijngesneden

Instructies

  • Was de mosselen; gooi kapotte en geopende exemplaren (die na een tik op het aanrecht niet sluiten) weg.
  • Breng de mosselen in de bouillon en de witte wijn aan de kook en laat ze 2-3 minuten koken, tot ze openstaan.
  • Neem de mosselen uit de pan en zet apart.
  • Hang een zeef boven een andere pan, leg er een theedoek over en schenk het mosselkookvocht erop.
  • Neem de mosselen uit de schelp en bewaar 12 mosselen in de schelp.
  • Verhit de olie in een soeppan en fruit de bosui en bleekselderij 2-3 minuten.
  • Roer de crème fraîche erdoor, schenk het mosselvocht erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep 15 minuten zachtjes doorkoken.
  • Warm de laatste 5 minuten de mosselen mee.
  • Bestrooi de soep met fijngesneden dille voor het serveren.

Notities

Geniet van deze romige mosselsoep als voorgerecht, gegarneerd met verse dille.
Serveer met stokbrood en een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, voor een heerlijke culinaire ervaring!

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Bloemkool-amandelsoep

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Noten, Soep, Vleesvervangers, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 217kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 350 g bloemkoolroosjes panklaar
  • groentebouillontablet
  • 27 g amandelschaafsel
  • 125 ml crème fraîche
  • eetlepel citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook gedurende ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de bloemkoolroosjes toe en bak ze al omscheppend 1 minuut mee, zonder dat de bloemkool bruin kleurt.
  • Verkruimel de groentebouillontabletten boven de pan en schenk er 750 ml heet water bij.
  • Breng de soep aan de kook, zet het vuur lager en laat de soep 10 minuten zachtjes koken tot de bloemkool gaar is.
  • Rooster intussen het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan op middelhoog vuur.
  • Schep het amandelschaafsel op een bord.
  • Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa.
  • Meng de crème fraîche en het citroensap door de soep en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verwarm de soep nog even door tot hij goed heet is.
  • Verdeel de soep over de kommen of diepe borden en strooi er het geroosterde amandelschaafsel overheen.

Notities

Wijnadvies:

Deze Romige Bloemkool-amandelsoep gaat goed samen met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 217kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 1.1mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Pompoensoep met Appel en Rozemarijn

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4 personen
calorieën: 320kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 3 sneetjes oud witbrood in blokjes
  • 1 pompoen ongeveer 1 kilo
  • 1 ui grofgehakt
  • 3 friszure appels bijv. Granny Smith, in stukken
  • 2 theelepels gedroogde rozemarijn
  • 750 ml kruidenbouillon van tablet
  • 1 stokbrood gesneden
  • 125 ml crème fraîche

Instructies

  • Leg de broodblokjes in een kom, giet er 500 ml heet water over en laat ze weken.
  • Snijd de pompoen met een scherp mes in parten.
  • Verwijder de pitten en draden, en schil de stukken pompoen.
  • Snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Knijp het water uit het brood.
  • Breng in een soeppan het brood, pompoen, ui, appel, rozemarijn en bouillon aan de kook.
  • Laat de soep afgedekt 40 minuten zachtjes koken.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200°C.
  • Verwarm het stokbrood 5 minuten in de oven.
  • Pureer de soep met een staafmixer.
  • Roer de crème fraîche door de soep en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over de borden en serveer met het stokbrood.

Notities

Je kunt deze soep nog extra garneren met een scheutje extra crème fraîche en wat verse gehakte kruiden, zoals peterselie of bieslook. Voor een vollere smaak kun je eventueel wat geroosterde pompoenpitten over de soep strooien.

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio, past goed bij de zoete en hartige smaken van deze pompoensoep. De frisse tonen van de wijn zorgen voor een mooie balans bij de romige textuur van de soep en het knapperige stokbrood.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 7g | Vet: 12g | Zout: 1.5mg | Sugar: 18g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidige Winterse Wortelsoep met Tuinbonen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 280kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olie
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 2 theelepels gemalen komijn djinten
  • 600 g winterpeen in dunne plakken
  • 1 liter groentebouillon van tablet
  • 1 pot tuinbonen 660g, uitgelekt
  • 1 stokbrood in plakken

Instructies

  • Verhit de olie in een soeppan en fruit de gesnipperde ui goudbruin.
  • Voeg de sambal oelek en gemalen komijn toe en bak dit 1 minuut mee.
  • Voeg de dun gesneden winterpeen toe aan het uimengsel.
  • Schenk de groentebouillon erbij, breng aan de kook en laat de soep 10 minuten doorkoken.
  • Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg de uitgelekte tuinbonen toe en verwarm ze 3 minuten mee.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Serveer de kruidige wortelsoep met tuinbonen in vier kommen of diepe borden.
  • Serveer met plakken stokbrood.

Notities

Serveer de soep met versgebakken stokbrood voor een heerlijke maaltijd. Voor extra pit kun je extra sambal oelek toevoegen naar smaak.
Je kunt de tuinbonen vervangen door andere bonen naar keuze, zoals kikkererwten of witte bonen.

Wijnadvies:

Een fruitige en lichtkruidige rode wijn zoals een Grenache of een Shiraz past goed bij de kruidige smaak van deze wortelsoep.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.5mg | Sugar: 8g

Recept afdrukken
No ratings yet

Pittige Bonensoep met Chorizo

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4
calorieën: 350kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 100 g chorizoworst
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 3 stengels bleekselderij in dunne plakjes gesneden
  • 1 rode paprika in kleine blokjes gesneden
  • 2 blikken bruine bonen à 850g
  • 1 liter vleesbouillon van tablet

Instructies

  • Bereidingswijze:
  • Halveer de chorizo en snijd beide worsthelften nogmaals doormidden.
  • Snijd vervolgens blokjes van de chorizoworst.
  • Bak de chorizoblokjes 3-4 minuten al omscheppend in een soeppan zonder olie of vet.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze 2-3 minuten zachtjes mee.
  • Voeg de dunne plakjes bleekselderij en de blokjes rode paprika toe aan het chorizomengsel in de pan.
  • Schep de inhoud van beide blikken bruine bonen, inclusief het vocht, door het mengsel in de pan.
  • Schenk de vleesbouillon erbij en breng de soep al roerend aan de kook.
  • Laat de soep nog 10 minuten zachtjes koken.
  • Druk met een stamper de bonen fijn en roer goed door tot de soep mooi gebonden is.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals een Tempranillo past goed bij de pittige smaken van de chorizo en de bonensoep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 2.5mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Tomatensoep met Gesmolten Briebroodjes

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 ui fijngesnipperd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 pot soepstart tomatensoep 225 ml
  • 1 meergranen stokbrood Boulogne voorgebakken
  • 100 g ontbijtspek plakjes
  • 350 g boerensoepgroenten
  • 1 pot witte bonen 330 g, uitgelekt
  • 2 x 125 g gevulde brie met kruiden

Instructies

  • erwarm de oven voor op 225°C.
  • Fruit de fijngesnipperde ui in de olijfolie in een soeppan gedurende 2 minuten.
  • Voeg de basis voor tomatensoep en 1 ½ liter water toe aan de pan.
  • Breng de soep aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes doorkoken.
  • Bak ondertussen het voorgebakken meergranen stokbrood in de oven gedurende 6 minuten.
  • Bak de plakjes ontbijtspek knapperig in een droge koekenpan of verwarm ze gedurende 2 minuten op vol vermogen in de magnetron op een bord met keukenpapier.
  • Roer de boerensoepgroenten en witte bonen door de soep en laat het nog 5 minuten zachtjes meekoken.
  • Snijd het stokbrood schuin in 12 stukken en beleg ze met dunne plakjes gevulde brie.
  • Leg de belegde stokbroodjes op een rooster in de oven en laat de brie in 2-3 minuten smelten.
  • Verdeel de romige tomatensoep over vier kommen en garneer met het knapperige ontbijtspek.
  • Serveer de warme brie broodjes erbij.

Notities

Serveertip:

Geniet van deze romige tomatensoep met gesmolten briebroodjes als hartverwarmende maaltijd op een koude dag.

Wijnadvies:

Deze romige tomatensoep met gesmolten briebroodjes past goed bij een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay. De frisse zuren van de wijn zullen de romigheid van de soep en de rijke smaak van de brie mooi in balans brengen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lentegroentesoep met Geroosterd Ciabatta

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 420kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 aardappel in kleine blokjes
  • 2 worteltjes of bospeentjes in dunne plakjes
  • 1 tomaat fijngesneden
  • 1 tablet tuinkruidenbouillon
  • 150 g pasta schelpjes
  • 1 ciabatta in plakjes
  • 225 g doperwten diepvries
  • 1 zakje bosuitjes
  • 100 g geraspte pittige kaas
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd

Instructies

  • erhit 1 eetlepel olie in een soeppan en fruit de ui gedurende 1 minuut.
  • Voeg de aardappel, wortelplakjes en de tomaat toe en bak 2 minuten mee.
  • Verkruimel de bouillontablet boven de pan, schenk 1 liter water erbij en voeg de pastaschelpjes toe.
  • Breng de soep aan de kook en laat zachtjes 8 minuten koken.
  • Bestrijk intussen de ciabatta dun met de rest van de olie.
  • Rooster de sneetjes in de broodrooster (of in de grillpan) lichtbruin en krokant.
  • Voeg de doperwten aan de soep toe en verwarm de soep nog 2 minuten.
  • Knip de bosuitjes boven de soep in smalle ringetjes en breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier kommen of diepe borden.
  • Leg naast elke kom een sneetje ciabatta en bestrooi met de kaas.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze lentegroentesoep met geroosterd ciabatta.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 43g | Protein: 15g | Vet: 21g | Zout: 1.5mg | Sugar: 6g