Vitello tonnato

Vitello tonnato

Vitello tonnato is een bekend Italiaans gerecht dat oorspronkelijk bestaat uit fijngesneden kalfsvlees met een tonijnsaus. Misschien is het wel de meest verrassende combinatie uit de Italiaanse keuken. Zacht kalfsvlees te combineren met tonijn is een subliem idee geweest.
Het wordt altijd koud geserveerd en hierdoor is het ook vooral populair in de zomer. Echter in de restaurants kun je dit gerecht het gehele jaar door bestellen.
Over de oorsprong van dit gerecht gaan vele legendes de ronde, daarom laten we ons verre van dit….
Het originele recept behelst een groot stuk kalfsvlees, gekookt, gekoeld en in dunne plakken, als vleeswaren, gesneden en geserveerd met een tonijnsaus.Ik maakte een variant: rolletjes kalfsvlees gevuld met tonijn geserveerd met de beroemde tonijnsaus. In plaats van de saus af te maken, wordt eerst de ruwe, lees – drogere variant van de – saus gebruikt om het kalfsvlees te vullen.
Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram kalfsvlees in dunne plakken, wanneer de slager het niet in dunne plakken heeft gesneden raad ik je aan om met een vleeshamer de plakken goed plat te slaan
  • 3 gekookte eieren gesneden in kleine stukjes
  • 3 filets ansjovis gesneden in kleine stukjes
  • 1 blikje tonijn uitgelekt, 200 gram
  • olijfolie
  • witte wijnazijn
  • 4 eetlepel(s) kappertjes
  • vers citroensap
  • ½ bouillonblokje

Instructies

  • Kook 100 ml water en los hierin een half bouillonblokje op.
  • Meng in een maatbeker met een staafmixer de gekookte eieren, de ansjovis, de tonijn, 1 eetlepel kappertjes, een eetlepel azijn, een scheut olijfolie en 2 eetlepels bouillon tot een stevige massa.
  • Verdeel de helft van deze massa over de stukken kalfsvleesfilet.
  • Rol de plakken kalfsvlees op en verpak deze plakken in aluminiumfolie en kook de rollen in 20 minuten gaar in een pan met water.
  • Laat de rollen gevuld vlees goed afkoelen in de koelkast.
  • Leng de overgebleven tonijnsaus aan met citroensap, royaal gebruik van olijfolie en bouillon naar behoefte tot de saus een smeuïge constantie heeft.
  • Tussendoor natuurlijk goed proeven.
  • Door de ansjovis hoef je geen zout toe te voegen, wellicht een snufje peper.
  • Snij de afgekoelde rollen gevuld kalfsvlees in mooie dunne plakken en serveer deze met de tonijnsaus en kappertjes.

Notities

Zuppa di Zucca

Zuppa di Zucca

Pompoensoep
Bij het najaar hoort, zeker in Italië, de Pompoen en zeker in de vorm van soep (zuppa of minestrone di zucca). Een heerlijke warme hap op een koude najaars- of winterdag. Zelfs de warme kleur van deze donkeroranje soep heeft een herfstachtig tintje. Is het pompoenenseizoen (bijna) ten einde, dan kun je onderstaand recept alvast bewaren tot volgend jaar.
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 gram pompoen vruchtvlees in blokjes gesneden
  • 2 uien in blokjes of ringen gesneden
  • 1 flinke of 2 kleinere aardappelen in blokjes gesneden
  • 40 gram boter of flinke scheut olie
  • 1 liter bouillon van een bouillonblok
  • zout
  • peper

Instructies

  • Fruit de uien in de boter (of olie) tot deze glazig worden, voeg de pompoen en aardappel toe en roer een paar minuten om.
  • Voeg de bouillon toe en laat het rustig doorkoken tot alles goed gaar is (half uur tot drie kwartier).
  • Pureer met de staafmixer de soep tot een gladde brei.
  • Soep iets te dik? Voeg dan een beetje bouillon of water toe.
  • Voor liefhebbers van kerriepoeder, ook dat geeft een lekkere smaak aan de soep.

Notities

Serveertips:
Voeg op het bord een klodder crème fraîche of zure room toe
In Italië wordt de pompoensoep veelal geserveerd met stukjes gebakken brood (croutons), een scheut olijfolie en Parmezaanse kaas (of Grana Padano). Zeker de moeite waard om deze variant eens uit te proberen
serveer pompoensoep eens in een gebruikt conservenblik
serveer pompoensoep eens in een gebruikt conservenblik

Glutenvrije en Lactosevrije Pizza

Glutenvrije en Lactosevrije Pizza

(inclusief rijzen)1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pizza
Land van herkomst: Italië
Servings: 1 persoon
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de pizzabodem:

  • 300 gram glutenvrije broodmix van Schar
  • 200 ml lauwwarm water
  • 15 gram verse glutenvrije gist
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Snufje zout

Voor de tomatensaus:

  • 2 tomaten
  • 1 gepelde tomaat uit blik
  • 1 theelepel oregano
  • Peper en zout naar smaak

Voor de topping:

  • 50 gram geraspte Parmezaan lactosevrij
  • 50 gram Parmaham
  • Handvol rucola

Instructies

Bereiding van de pizzabodem:

  • Los de verse gist en suiker op in het lauwwarme water en laat het mengsel 10 minuten staan op een warme plek totdat het begint te schuimen.
  • Zeef de glutenvrije broodmix boven een kom en maak in het midden een kuiltje.
  • Giet het gistmengsel in het kuiltje, voeg de olijfolie en een snufje zout toe.
  • Roer het gistmengsel van binnen naar buiten door het meel totdat een glad deeg ontstaat.
  • Het deeg blijft wat plakkerig.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrooi met wat meel.
  • Leg hierop het deeg en bestrooi ook dit met wat meel.
  • Leg een tweede vel bakpapier op het deeg en rol het uit tot een zo dun mogelijke bodem.
  • Verwijder het bovenste vel bakpapier en dek het pizzadeeg af met een vochtige theedoek.
  • Laat het ongeveer 20 minuten rijzen op een warme plek.

Bereiding van de tomatensaus:

  • Pureer met een staafmixer de tomaten, gepelde tomaat en oregano tot een gladde saus.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Samenstellen van de pizza:

  • Verwarm de oven voor op 225 ºC.
  • Besmeer de gerezen pizzabodem met een dun laagje tomatensaus.
  • Bestrooi met de geraspte Parmezaan en verdeel de Parmaham over de pizza.
  • Bak de pizza ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven totdat de bodem knapperig is.
  • Haal de pizza uit de oven en verdeel de rucola erover.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc past goed bij deze pizza.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 3g | Sugar: 6g

Kaneelijs

Kaneelijs

Recept categorieën: IJs
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 g Griekse of volle yoghurt
  • 3 eetlepel(s) honing
  • 1 eetlepel(s) kaneelpoeder
  • 250 ml slagroom

Instructies

  • Roer in een diepvriesbak de yoghurt met de honing en kaneel door elkaar.
  • Klop de slag-room stijf en spatel de room door de kaneelyoghurt.
  • Draai het mengsel in een ijsmachine tot ijs of laat het in de vriezer of het vriesvakje van de koelkast in ca. 3-4 uur bevriezen.
  • Pureer het halfbevroren ijs na 2 uur met de staafmixer tot een romig mengsel.

Tagliatelle met boerenkool

Tagliatelle met boerenkool

Voorbereidingstijd11 minuten
Bereidingstijd30 minuten
wachttijd2 uur 30 minuten
Totale tijd3 uur 11 minuten
Recept categorieën: Soep
Servings: 6
Calories: 333kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 hamschijven à 200 g
  • 1 kruidenbuiltje voor soep
  • 250 gram prei
  • 400 gram aardappels
  • 25 gram boter of margarine
  • 2 theelepel tijm
  • 2 eetlepel kruiden verse
  • 1 dl melk
  • snufje zout
  • snufje peper

Instructies

  • Breng de hamschijven met 2 liter water en zout aan de kook.
  • Laat ze 120 minuten zachtjes trekken met het deksel schuin op de pan.
  • De bouillon mag niet koken. Laat het kruidenbuiltje meetrekken.
  • Snijd de prei in dunne ringen en de geschilde aardappels in kleine blokjes.
  • Smelt de boter en fruit de prei ± 5 minuten.
  • Zeef de bouillon.
  • Verwijder evt. het zwoerd en het vet van het vlees, haal het vlees van het bot en snijd het in kleine stukjes. Voeg de tijm en de prei toe aan de bouillon en breng de soep aan de kook.
  • Laat de aardappelblokjes ± 15 minuten zachtjes meekoken.
  • Voeg de melk en de verse kruiden toe en pureer de soep met een staafmixer.
  • Voeg het vlees toe en laat de soep nog ± 5 minuten zachtjes koken.

Notities

Lekker met knapperig stokbrood.

Nutrition

Calories: 333kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 25g | Vet: 17g

Basilicum ananas ijs

Basilicum ananas ijs

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blikje ananas
  • 1 handvol basilicum
  • 4 eetlepel(s) suiker
  • 2 eetlepel(s) citroensap
  • 4 wafeltjes
  • 1 dl slagroom ter garnering

Instructies

  • Alles in de staafmixer goed mengen.
  • Op smaak brengen met suiker en citroensap.
  • Het mengsel overscheppen in een diepvriesdoos of glazen schaaltjes en minimaal 2,5 uur in de vriezer plaatsen.
  • Opdienen met wat slagroom en een wafeltje.

Pesto Genovese

Pesto Genovese

Het maken van pesto is erg eenvoudig als u een (staaf)mixer heeft. Doe alle ingrediënten, behalve de olie, in kom en voeg, as alles goed fijn is, in een dunne straal de olie toe.
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Volg voor de bereiding de hierboven gegeven aanwijzingen.

Romige Courgettesoep met Tomatenbruschetta

Romige Courgettesoep met Tomatenbruschetta

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 courgettes
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 500 ml visbouillon van tablet
  • 4 rijpe roma tomaten
  • 8 sneetjes bruinbrood
  • 4 eetlepels mix voor bruschetta al pomodore potje à 58 g
  • 1 bakje gerookte zalmsnippers ca. 200 g

Instructies

  • Maak de courgettes schoon en snijd ze in kleine blokjes.
  • Verhit in een braadpan 2 eetlepels olie en smoor de courgettes afgedekt gedurende 10 minuten.
  • Voeg de visbouillon toe en breng aan de kook.
  • Pureer de soep met een staafmixer.
  • Maak de tomaten schoon, snijd ze in stukjes en breng op smaak met zout en peper.
  • Rooster het brood.
  • Laat de bruschettamix in 8 eetlepels heet water wellen, meng daarna met de rest van de olie.
  • Besmeer de geroosterde sneetjes brood met de bruschettamix en leg er de helft van de tomaat op.
  • Schep de soep in vier soepborden en verdeel de zalmsnippers en de rest van de tomaat erover.
  • Serveer de soep met de tomatenbruschetta.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de lichte, romige soep en de smaakvolle bruschetta.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Gegrilde tonijn met paprika-coulis

Gegrilde tonijn met paprika-coulis

Recept categorieën: Vis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 moten tonijn 170 g per stuk
  • 2 rode paprika’s
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • dl visbouillon
  • peper
  • zout

Instructies

  • Paprika halveren en in de pan bakken, zodat het velletje loskomt.
  • Paprika afkoelen en pellen.
  • Boter verwarmen en sjalot en knoflook aan fruiten.
  • Paprika toevoegen en even mee fruiten.
  • Visbouillon toevoegen en geheel langzaam gaarkoken.
  • Met staafmixer geheel tot gladde saus pureren en op smaak brengen met peper en zout.
  • Grill-plaat verwarmen.
  • Tonijn droogdeppen met keukenpapier en vis peperen.
  • Aan beide zijden ± 3 minuten grillen, zodat de tonijn nog rosé is.

Notities

Serveren met gegrilde courgettes en eventueel couscous.

Salade van groene groenten

Salade van groene groenten

Recept categorieën: Groenten, Salade
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g sperzieboontjes
  • 150 g peultjes
  • 150 g doperwtjes diepvries

Voor de dressing:

  • ½ rode ui
  • 4 eetlepel(s) olijfolie
  • 2 eetlepel(s) balsamico-azijn
  • zout
  • peper

Instructies

  • De groenten schoonmaken, wassen en de sperzieboontjes halveren.
  • De sperzieboontjes in de geperforeerde schaal leggen en 10 minuten stomen.
  • De peultjes en de doperwtjes toevoegen en de groenten nog 10 minuten garen.
  • De groenten koud spoelen, in een vergiet laten uitlekken.
  • Intussen de rode ui pellen en fijnsnipperen.
  • De overige ingrediënten voor de dressing door elkaar kloppen, bij voorkeur met de staafmixer.
  • De groenten in een slabak overdoen, met de ui bestrooien en de dressing erover schenken.