Gerookt Spek en Rundergehakt burger
Recept afdrukken
No ratings yet

Gerookt Spek en Rundergehakt burger

Een hamburger om je vingers bij af te likken! De combinatie van heerlijk gerookte spekreepjes en rundergehakt met verder een minimale toevoeging van enkel wat Szechuan peper en knoflook maakt deze burger zo speciaal. Geserveerd op een in de pan gebakken 'Flatbread' of een Tortillawrap met wat Rucola, frisse tomaatjes en een zelfgemaakte Ailoi maakt hem helemaal af
Recept categorieën: Rundvlees, Varkensvlees
Porties: 2 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 200 gram Rundergehakt
  • 125 gram Gerookte Spekreepjes
  • 2 teentjes Knoflook fijngehakte
  • Szechuan peper gemalen

Instructies

  • In een steelpannetje de spekreepjes zacht bakken.
  • Na 5 minuten de knoflook toevoegen.
  • Nog even bakken tot het scherpe smaakje van de knoflook af is en de spekjes een klein bruin randje hebben.
  • Niet helemaal doorbakken.
  • Leg de spekjes op een snijplank en een papiertje keukenrol en dep het vet er een beetje af.
  • Met een scherp mes de reepjes wat fijner hakken zodat je ze goed met het gehakt kunt mengen.
  • Meng dit dus vervolgens met je rundergehakt.
  • Voeg wat Szechuan peper en kneed alles goed samen.
  • Verdeel het gehakt in twee porties en vorm er mooie burgers van van ongeveer een anderhalve CM dik.
  • Bak ze lekker bruin op de BBQ of in een grill-pan.

Roti Wraps met Katjang Pedis saus
Recept afdrukken
No ratings yet

Roti Wraps met Katjang Pedis saus

Toch wel één van mijn favoriete gerechten is Roti. Zalig met kouseband, masala, drumsticks en aardappel. En natuurlijk zelf gemaakte Roti vellen. Maar...daar heb je gewoon niet altijd tijd voor. Hier een snelle variant op de overheerlijke Surinaamse Roti in combinatie met een eigen recept van Katjang Pedis saus. Lekkere pittige pindasaus.
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Wraps
Land van herkomst: Suriname
Porties: 4 wraps
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 Roti kant en klaar van Swiet Moffoof ander merk, maar deze zijn gewoon lekker
  • 2 Kipfilets
  • 1 Blikje Haricots Verts
  • 1 Ui
  • 3 Teentjes knoflook
  • 2 CM Gember
  • 1 volle TL Kerrie Masala Kerrie Masala kruiden
  • Scheutje arachideolie
  • 1 bakje Katjang Pedis of zakje
  • 150 ml Kokosmelk
  • 2 eetlepel(s) Pindakaas
  • tl Surinaamse Sambal (afhankelijk van hoe scherp je het wilt hebben)

Instructies

Voorbereiding:

  • Snijd de kipfilet in dunne reepjes over de lengte van het filetje en kruid deze met de masala
  • Snipper de Ui fijn
  • Hak de knoflook fijn
  • Rasp de gember
  • Maal 50 gram (een flinke handvol) Katjang Pedis middelgrof in een vijzel.
  • Verwarm de olie in een wok, fruit de ui en gember aan. Voeg de knoflook toe. Voeg de kipfilet toe en braad het aan.
  • Voeg de haricots verts toe en zet het vuur wat lager.
  • In een steelpannetje de Katjang Pedis even licht roosteren, voeg een flinke scheut kokosmelk toe (niet alles) en de pindakaas en sambal.
  • Roer alles goed door.
  • Voeg eventueel nog kokosmelk toe tot je een heerlijke dikke romige saus hebt.
  • Speel wat met sambal tot je de juiste scherpte hebt, beetje bij beetje toevoegen dus.
  • Voeg nog een klein handje hele katjang Pedis toe.
  • In een droge grote, hete koekenpan de Rotivellen verwarmen, goudbruin, omdraaien, op laten zwellen en op een bord leggen.

De wraps samenstellen:

  • Smeer een royale hoeveelheid Katjang Pedis in het midden van de Roti in een baan van zo'n 5 CM.
  • Verdeel daarover je vlees en groente mengsel.
  • Klap het onderste randje van de Roti (de onderkant van je wrap) een stukje om over het vlees, daarna vouw je 1 zijkant naar het midden over je vlees.
  • Duw je vlees een beetje naar binnen, vouw de andere helft naar het midden.
  • Zo heb je een handzame wrap waar er niets aan de onderkant uit kan vallen.

Gegrillde zalm met bearnaisesaus
Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde zalm met bearnaisesaus

Bereidingstijd42 minuten
Recept categorieën: Vis, Zalm
Porties: 2 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 moten zalm
  • 2 eieren
  • 200 gram boter
  • 1 tl dragon
  • 8 cl ciderazijn
  • 1 sjalot
  • zout
  • Cayennepeper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Eerst gaan we de boter clarifiëren.
  • Laat de boter in een steelpannetje smelten.
  • Schep de witte drab van de boter en gooi dit weg.
  • Dit is het resultaat van het clarifiëren.
  • Een doorzichtige olieachtige vloeistof.
  • Scheid de eieren.
  • Zet in een steelpannetje de azijn, sjalot en de helft van de dragon op.
  • Laat dit reduceren tot al het vocht is verdampt.
  • Laat dan afkoelen.
  • Voeg na het afkoelen de twee eidooiers toe en roer goed door.
  • Verwarm op een laag vuur of au bain marie de inhoud.
  • Roer scheutje voor scheutje de geclarifiëerde boter zodat deze zich bindt.
  • Verwarm op een laag vuur of au bain marie de inhoud.
  • Roer er de rest van de dragon door en breng op smaak met de cayennepeper en wat zout.
  • Smeer de zalmmoten in met wat olijfolie.
  • Verhit een grillpan en grill de zalm aan beide kanten.
  • Verdeel de zalm over de borden en giet er de saus over.

Notities

Geef er een gekookt aardappeltje bij.

Hollandse tiramisu van saroma-pudding, de Giannadisì
Recept afdrukken
No ratings yet

Hollandse tiramisu van saroma-pudding, de Giannadisì

HOLLAND MEETS ITALY – Hollandse tiramisu van saroma-puddingEen variant op de overbekende Italiaanse tiramisu met de Hollandse nostalgie van Saroma-pudding. Wij hebben dit toetje vernoemd naar onze vriendin Han, en heeft als Italiaanse naam ‘Giannadisì’ meegekregen*.
In plaats van de rauwe eieren en de mascarpone voor de tiramisu wordt in dit recept vanillepudding gebruikt. Een laagje banaan geeft het geheel een frisse ‘bite’.
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Italië, Nederland
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • Onderlaag:
  • 150-200 gram lange vingers
  • 200 ml koffie
  • 2 bananen
  • Crèmelaag:
  • 1 pakje dr Oetker Saroma kloppudding vanille 74 gr
  • 200 ml slagroom
  • 350 ml melk
  • Toplaag:
  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel cacao
  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 50 gram pure chocolade

Instructies

  • Wentel de lange vingers in de koffie en bedek de bodem van een schaal hiermee.
  • Vervolgens een laag van plakjes banaan.
  • Klop de ingrediënten voor de crèmelaag 2 minuten met een mixer en verdeel dit over de lange vingers/banaanlaag.
  • Zet in de koelkast en laat het een half uur stijf worden.
  • Meng in een steelpannetje de op de pure chocolade na ingrediënten voor de toplaag.
  • Kook de saus, blijf goed roeren en laat het iets indikken.
  • Haal de pan van het vuur en voeg stukje voor stukje de pure chocolade toe.
  • Blijf flink doorroeren tot alles goed is opgelost en een mooie gladde massa ontstaat.
  • Verdeel de chocoladesaus over de crèmelaag.
  • Minimaal een uur in de koelkast af laten koelen.

Worstenbroodjes
Recept afdrukken
No ratings yet

Worstenbroodjes van iltramonto

Wij wonen deels in Italië en deels in Brabant waar worstenbroodjes bijna tot de primaire levensbehoeften behoren. Bijna iedere Brabander weet wel waar je de DE beste worstenbroodjes kunt kopen of wie DE beste worstenbroodjes maakt en wat het enige ECHTE recept is. Na een beetje zoekwerk blijken er net zoveel recepten te bestaan als er Brabantse bakkers zijn en allemaal beweren ze dat dít het ‘autentieke’ recept is.
En buiten BRABANT?Tot in bella Italia toe kennen ze het worstenbroodje onder de naam ‘Panino ripieno di salsiccia’. Ter verduidelijking: Salsiccia is een bekende Italiaanse verse worst van 100% varkensvlees. De herkomst van het Italiaanse worstenbroodje is onduidelijk en het lijkt er op dat het is overgenomen van andere West-Europese landen.
Sjaak’s receptIk heb thuis een kritische proever, een smulpaap eerste klas, daarom kom ik – naast alle ‘echte authentieke’ recepten – met mijn eigen variant. Deze bevat namelijk een ‘goedgekeurde’ portie knoflook en dito hoeveelheid ‘gesnipperde ui’. En uiteraard gehakt van onze Italiaanse dorpsslager. Hier kies je zelf je stukken vlees uit en laat je er gehakt van maken. Wij houden zelf van mager vlees echter het mag ook niet te droog worden. Daarom kozen wij voor deze overheerlijke worstenbroodjes voor de verhouding 65% varkensvlees en 35% rundvlees. In Nederland kun je gewoon gehakt half om half gebruiken.
Recept categorieën: Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Brabant
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Het deeg

  • 500 gram bloem
  • 75 gram margarine in blokjes op kamertemperatuur
  • 300 ml melk
  • 1 theelepels suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje instant gist 8 gram of 20 gram verse gist

De worstjes

  • 500 gram gehakt gemengd gehakt half om half
  • 1 ei
  • 1 dl melk
  • 100 gram paneermeel
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 1 klein uitjes fijngesnipperd

Specerijen:

  • 15 gram gehaktkruiden
  • flink wat nootmuskaat
  • peper en zout)
  • Overig
  • extra bloem om te bestuiven
  • 1 losgeklopt ei om te bestrijken

Instructies

Deeg het begin

  • Warm de melk en de boter op in een steelpannetje, totdat de melk lauwwarm is en de boter net begint te smelten en los er de gist in op.
  • Doe de bloem in een beslagkom en voeg de suiker en het zout toe.
  • Terwijl je gaat mixen of kneden, voeg in delen de melk en boter toe en kneed het deeg nog minimaal 15 minuten, zodat je een mooi glad en soepel deeg krijgt.
  • Haal het deeg uit de kom, rol het een paar keer goed uit en kneed het opnieuw.
  • Maak er een mooie bol van en leg het weer in de kom onder een warme vochtige doek en laat het deeg een half uur rijzen, indien mogelijk vlakbij een warmtebron (kachel/radiator of zet de kom in de oven met een temperatuur van maximaal 35 graden.

Worsten bereiding gehakt

  • Meng het gehakt met alle andere ingrediënten, behalve de melk.
  • Door het bakken mag het gehakt in de worstenbroodjes niet te droog worden.
  • Voeg daarom de melk in delen toe tot een smeuïge gehaktmassa.
  • Mocht je gevoel krijgen dat het gehakt te vochtig wordt, voeg dan niet alle melk toe.
  • Voeg eventueel naar smaak nog gehaktkruiden, nootmuskaat en peper en zout toe.
  • Draai hierna worstjes van 10 centimeter, van ongeveer 35 gram per worstje.
  • Leg ze op een plaat die is bestrooid met bloem (tegen het plakken) of op bakpapier.

Deeg het vervolg

  • Als het deeg een half uur heeft gerezen, verdeel het dan in stukjes van ongeveer 35 tot 40 gram en maak er mooie bolletjes van.
  • Leg de bolletjes op een bakplaat en leg hierover een warme vochtige theedoek.
  • Zet de plaat hierna in een oven tussen de 30 en 35 graden en laat de bolletjes nog een half uur verder rijzen.
  • Het maken van de broodjes
  • Pak een bolletje en druk het voorzichtig het plat tot een ovaal, net iets langer dan het worstje.
  • Leg hier in het midden het worstje op, rek de uiteinden nog iets verder op en plak de ene lange zijde aan de onderkant van het broodje over de andere lange zijde.
  • Maak het eventueel met lauw water iets vochtig zodat het beter blijft plakken.
  • Leg de broodjes met de ‘naad’ aan de onderkant op de bakplaat en bestrijk ze met het opgeklopte ei.
  • Laat de broodjes wederom 20 minuten rijzen in de oven met temperatuur tussen de 30 en 35 graden.

Broodje bakken, eindelijk………

  • Wanneer de broodjes voldoende zijn gerezen, haal ze dan uit de oven en verwarm de oven voor op 200 graden. Wanneer de oven op temperatuur is, bak dan in 20 tot 25 minuten de worstenbroodjes tot ze lichtbruin zijn.
  • Laat ze hierna afkoelen op een rooster, alhoewel de ervaring leert dat niemand zo lang wil wachten…..

Notities

Bovenstaand recept gaat uit van het maken van het deeg van bloem en verse gist. Om dit (redelijk) arbeidsintensieve deel te vermijden kan ook gekozen worden voor Koopmans kant&klare witbroodbakmix.
Je kunt de broodjes een paar dagen bewaren in de koelkast of iets langer in de diepvries. Warm ze in paar minuten op in de oven tussen de 150 en 175 graden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Caesar Salade met Kip en Stokbrood

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lunch, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4
calorieën: 400kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 1 schaaltje kipfilet in blokjes ca. 350 g
  • 5 eetlepels boter
  • 1 krop ijsbergsla
  • 1 rode paprika
  • 1 doosje cherrytomaten 250 g
  • 2 dozen Caesar salade mix à 114 g
  • Bruin stokbrood

Instructies

  • Kook de eieren in een steelpannetje in kokend water gedurende 7 minuten, spoel ze vervolgens af onder koud water en pel ze.
  • Bestrooi de kipblokjes met zout en peper.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak de kipblokjes in ongeveer 5 minuten goudbruin en gaar.
  • Maak de ijsbergsla schoon, droog deze en snijd in repen.
  • Snijd de rode paprika schoon en snijd deze in stukjes.
  • Was de cherrytomaten.
  • Snijd de cherrytomaten en eieren in partjes.
  • Meng in een grote schaal de ijsbergsla, paprika, gebakken kip en inhoud van de dozen Caesar salade mix door elkaar.
  • Garneer met partjes tomaat en ei.
  • Serveer met stokbrood en de rest van de boter.

Notities

Wijnadvies:

Deze Caesar salade met kip gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Poffersticks met Nougatine en Fruit

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Pannenkoeken, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 50 g boter of margarine
  • 1 zakje nougatine 150 g
  • 40 poffertjes koeling
  • 30 pitloze druiven witte én blauwe
  • 1 Granny Smith appel

Instructies

  • Smelt de boter in een steelpannetje op heel laag vuur en haal het pannetje van het vuur zodra de boter gesmolten is.
  • Doe ondertussen de nougatine in een diep bord.
  • Verwarm de poffertjes 1 minuut op de laagste stand van de magnetron, zodat ze lauwwarm zijn.
  • Besmeer de poffertjes met gesmolten boter en haal ze een voor een door de nougatine.
  • Rijg aan elk satéstokje om en om 4 poffertjes en 3 druiven.
  • Snijd de appel doormidden van boven naar beneden en leg de twee helften elk op een apart bordje met de platte kant naar beneden.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte mousserende wijn, zoals een Prosecco of een Moscato d'Asti, vormt een feestelijke combinatie met deze verrukkelijke poffersticks en zal de fruitige smaken mooi aanvullen.

Cappuccino macarons
Recept afdrukken
No ratings yet

Cappuccino macarons

Recept categorieën: Gebak, Koek
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • Ingrediënten de macarons:
  • 3 eiwitten
  • 50 gram suiker
  • 210 gram poedersuiker
  • 110 gram amandelpoeder
  • 2 eetlepels oploskoffie
  • Snuf zout
  • Ingrediënten voor de ganache:
  • 50 ml slagroom ongeklopt
  • 100 gram pure chocolade
  • ½ theelepel oploskoffie
  • Ingrediënten voor de karamel:
  • 100 gram suiker
  • 45 gram water
  • 45 gram echte boter
  • 60 ml slagroom ongeklopt
  • Eventueel zeezout als je graag een gezouten karamel hebt.
  • Cacaopoeder of poedersuiker

Instructies

  • Meng poedersuiker, amandelpoeder en oploskoffie met elkaar en vermaal dit zeer fijn.
  • Zeef het geheel boven een kom.
  • Klop de eiwitten met een snuf zout los en voeg dan beetje voor beetje de suiker toe.
  • Klop tot een mooie stijve en glanzende massa.
  • Neem een schep van het eiwit en spatel dit onder het amandelpoeder mengsel tot je een stevige massa hebt.
  • Wil je graag een kleurstof toevoegen ?
  • Dan is dat nu het moment.
  • Ik heb geen kleurstof toegevoegd.
  • Voeg nu de rest van het eiwit toe en spatel dit ook onder.
  • Blijf spatelen totdat je massa mooi glanzend is.
  • Je mengsel moet soepel van de spatel vallen.
  • Neem een spuitzak en vul deze met het macaron beslag.
  • Spuit dotjes van gelijke grootte op een bekleedde bakplaat.
  • Laat de macarons nu drogen.
  • Dit kan van 30 minuten tot 2 uur duren afhankelijk van het vochtgehalte in huis.
  • De macarons zijn droog als ze er mat uitzien en je er lichtjes met je vinger over kunt wrijven en het blijft niet plakken. Bak ze af in een voorverwarmde oven van 140°C in ca 12 tot 14 minuutjes.
  • Haal het bakpapier met de macarons direct na het bakken van de bakplaat en laat ze op een koude ondergrond afkoelen.
  • Wanneer de macarons koud zijn mag je ze pas van het papier halen.
  • Bewaar ze in een blikken doos tot je ze gaat vullen.
  • Neem voor de ganache een steelpannetje en schenk de room erin.
  • Hak de chocolade fijn.
  • Breng de room aan de kook samen met de oploskoffie.
  • Roer goed door en voeg de chocolade toe.
  • Roer tot het geheel mooi glad is.
  • Zet de ganache in de koelkast zodat ze goed koud kan worden.
  • Voor de karamel breng je het water en de suiker aan de kook.
  • Laat koken totdat je suiker mooi goudbruin begint te kleuren.
  • Zet het vuur af en voeg de slagroom toe.
  • Roer goed door en voeg de boter toe.
  • Roer tot het een mooi glad geheel is en laat het in een kommetje afkoelen.
  • Neem je macarons en zoek de mooiste uit.
  • Leg ze in paren van 2.
  • Klop je ganache met een handmixer mooi op.
  • Doe de ganache in een spuitzakje. Knip van onder een puntje af.
  • Doe ook de karamel in een spuitzakje en knip een puntje er af.
  • Spuit nu een cirkel van ganache op de buitenste rand. In het midden spuit je de karamel.
  • Zet de bijpassende macaron er op en druk licht aan.
  • Als afwerking kun je er nog eventueel wat cacaopoeder of poedersuiker over heen strooien.
  • Bewaar je bewerkte macarons in een luchtdicht afgesloten doosje in de onderste lade van de koelkast.
  • Macarons zijn het lekkerst 24 uur nadat je ze gemaakt hebt.
  • Je kunt ze 1 week in de koelkast bewaren.
  • Heb je nog onbewerkte macarons over ?
  • Bewaar deze in een blikken doos met deksel.
  • Je kunt ze dan nog weken bewaren.

Bananentaart
Recept afdrukken
No ratings yet

Bananentaart

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: Nederland
calorieën: 235kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 20 biscuitjes
  • 80 g Becel Dieet
  • 1 tl kaneel
  • 4 blaadjes gelatine
  • 4 bananen
  • citroensap
  • 125 ml sinaasappelsap
  • 250 ml magere yoghurt
  • 2 eetlepel(s) suiker
  • 125 ml slankroom

Instructies

  • Vet een bakvorm, met een doorsnede van 20 cm, in met Becel Dieet.
  • Verkruimel de biscuitjes en vermeng ze met Becel Dieet en kaneel.
  • Druk het kruimeldeeg met behulp van de bolle kant van een lepel uit op de bodem van de bakvorm en zet deze in de koelkast.
  • Week de blaadjes gelatine in ruim koud water.
  • Snijd de bananen in plakjes, besprenkel ze met een beetje citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Houd 10 plakjes apart en pureer de rest met behulp van een roerzeef of (staaf)mixer.
  • Verdeel de bananenmoes over de taartbodem.
  • Verwarm het sinaasappelsap in een steelpannetje en knijp intussen de geweekte gelatineblaadjes goed uit.
  • Neem de pan van het vuur en los de gelatine op in het warme sinaasappelsap.
  • Laat het sap afkoelen tot het lobbig wordt en voeg dan al roerende de yoghurt en de suiker toe.
  • Schep het geheel voorzichtig door elkaar en verdeel het dan over de bananenmoes.
  • Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Garneer de bananentaart met opgeklopte slankroom en plakjes banaan.

Nutrition

Calories: 235kcal | koolhydraten: 29g | Vet: 11g