Recept afdrukken
No ratings yet

Mojitotaart

Recept categorieën: Hartige taart, Nagerecht, Taart
Land van herkomst: België
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Koekjesdeeg:

  • 125 g boter
  • 65 g suiker
  • 1 eieren 50 g
  • 250 g bloem
  • 60 g broyage 30 g suiker + 30 g amandelpoeder
  • snuifje zout
  • 5 g vanillepoeder

(voor 1 taart van ongeveer 22 à 24 cm)

    Vulling 1 (om mee te bakken):

    • 150 g eieren 5
    • 200 g bloemsuiker
    • 125 g gesmolten boter
    • sap van halve citroen
    • sap van 1 limoen
    • citroenrasp van 1 citroen
    • limoenrasp van 1 limoen
    • handje verse munt
    • 1 à 2 dl witte rum

    Vulling 2 (koude vulling):

    • 50 ml limoensap 2 limoenen
    • sap van 1 citroen
    • 150 g poedersuiker
    • 150 g boter
    • 1 eidooier
    • 3 eieren
    • 6 limoenen in totaal

    Instructies

    Bereiding koekjesdeeg:

    • Meng de 30 g suiker en 30 g amandelpoeder onder elkaar tot zogenaamde broyage.
    • Zeef de bloem samen met de broyage en stort uit op het werkblad.
    • Maak een bloemkring.
    • Snij de malse boter in blokjes en leg die in het midden van de bloemkring.
    • Leg het ei, de resterende suiker en het vanillepoeder bij de boter.
    • Strooi wat zout op de rand van de bloem.
    • Meng met de vingertoppen de boter met het ei en de suiker en voeg geleidelijk de bloem toe tot het deeg wordt.
    • Kneed het deeg niet, maar zorg wel dat alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn.
    • Verpak het deeg in plastic folie en bewaar minstens een halfuurtje in de koelkast.
    • Neem een taartvorm klaar.
    • Inboteren hoeft niet.
    • Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot 3 à 4 mm dikte.
    • Drapeer het deeg over de taartvorm en zorg dat het deeg overal goed in de vorm zit
    • Neem de taartvorm in je hand, zet een mesje verticaal tegen de vorm en snij met grote halen het overtollige deeg weg.
    • Op deze manier zal het deeg enkele mm boven de taartvorm uitsteken.
    • Je kan de belegde taartvorm nog even in de koelkast bewaren, maar strikt genomen hoeft dit niet.

    Bereiding vulling (om mee te bakken):

    • Doe de malse boter in een ruime kom.
    • Was en droog de citroen en limoen.
    • Rasp de schil van een citroen en hele limoen over de boter.
    • Neem een handvol gewassen en gedroogde munt, pluk de blaadjes en snij deze in hele fijne snippers.
    • Meng met de malse boter.
    • Voeg een ei en daarna een deel van de bloemsuiker onder de massa.
    • Roer de rest van de eieren en de bloemsuiker onder de massa.
    • Schenk er de witte rum bij en meng alles goed door elkaar.
    • Zeef (eventueel) de vulling zodat de vlokjes munt achterblijven in de zeef.
    • Verwarm de oven op 190°C.
    • Giet de vulling in de taartvorm.
    • Bak af in de oven gedurende 15 à 20 minuten, tot de vulling niet meer vloeibaar is, en laat volledig afkoelen

    Bereiding vulling (koude vulling):

    • Laat de boter samen met de poedersuiker smelten op zacht vuur.
    • Giet er het gezeefde limoen- en citroensap bij en breng te
    • Los de eieren en dooier los en voeg al roerend toe en laat even dikken op het vuur.
    • Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

    Afwerking:

    • Vul een spuitzak met een getand spuitmondje (5 à 6 mm) en spuit de vulling in lijntjes over de taart.
    • Spoel een limoen en droog zorgvuldig.
    • Snij de limoen in dunne schijfjes, snij elk schijfje voor de helft in en maak er met een draai een leuke decoratie van.
    • Steek enkele mooie blaadjes munt tussen de limoen.
    • Strooi tenslotte wat poedersuiker op de rand.

    Notities

    Ben je fan van munt, dan hoef je de vulling om mee te bakken niet eens te zeven. De munt blijft dan in de taart en zal extra smaak geven. Hak je munt dan wel fijn genoeg.
    Ik rol het koekjesdeeg uit tot 3mm. Maar het is geen probleem om het deeg wat dikker uit te rollen. Je kan het deeg gerust op 4 à 5 mm dikte uitrollen.
    Op een warme dag serveer ik deze taart goed gekoeld: heerlijk!