Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Aardappelgratin en Truffel-gevulde Runderrollade

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Porties: 6
calorieën: 680kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Aardappelgratin in Tulband:

  • 250 milliliter slagroom
  • 150 gram geraspte Gruyère kaas
  • 150 gram vegetarische spekjes
  • 10 gram tijm
  • 2 eieren
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • Peper
  • Roomboter
  • Zout

Truffelrollade:

  • 150 milliliter slagroom
  • 100 milliliter runderbouillon
  • 2 theelepels truffeltapenade
  • 1 runderrollade
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel Worcestershiresaus
  • Bakboter

Instructies

  • Laat de runderrollade op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Vet de tulbandvorm in met roomboter om ervoor te zorgen dat de gratin gemakkelijk uit de vorm komt.
  • Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes (bij voorkeur met een mandoline).
  • Bak de spekjes krokant in een droge koekenpan en voeg ze toe aan de aardappelschijfjes.
  • Meng in een kom slagroom met geraspte Gruyère kaas, eieren, geperste knoflook, zout en peper.
  • Giet dit mengsel over de aardappelschijfjes en spatel alles goed door elkaar met een siliconen spatel.
  • Zorg ervoor dat het mengsel gelijkmatig verdeeld is.
  • Vul de ingevette tulbandvorm met het aardappelmengsel en giet eventueel achtergebleven mengsel over de schijfjes.
  • Bak gedurende 60 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Bak de runderrollade rondom bruin in een koekenpan met bakboter.
  • Plaats de rollade samen met de jus en 2 takjes tijm in een ovenschaal.
  • Steek een vleesthermometer in het midden van de rollade en plaats het naast de aardappelgratin in de oven.
  • Bak de rollade tot een kerntemperatuur van 60 graden Celsius voor medium gaarheid, dit duurt ongeveer 45 minuten.
  • Breng de runderbouillon aan de kook en meng deze met slagroom, mosterd, truffeltapenade en Worcestershiresaus.
  • Laat het geheel inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Laat de aardappelgratin 5 minuten afkoelen voordat je de vorm omkeert.
  • Garneer met tijm.
  • Verwijder het touw van de rollade, snijd het in dunne plakken en serveer met de zelfgemaakte truffelsaus.

Notities

Serveer met haricots verts of andere groenten naar keuze.
Geniet van deze heerlijke Aardappelgratin met Truffelrollade als een hartverwarmende maaltijd voor het hele gezin!

Nutrition

Calories: 680kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 34g | Vet: 43g | Zout: 2.5mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Citroen tulband

Recept categorieën: Cake, Fruit
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 100 gr boter of margarine
  • 300 gr suiker
  • 5 eieren
  • 6 eidooiers
  • 200 gr bloem
  • 100 gr maïzena
  • 1 tl bakpoeder
  • citroenglazuur:
  • 150 gr poedersuiker
  • 3 el citroensap

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Roer de boter met de suiker schuimig en voeg eieren en eierdooiers toe.
  • Vermeng de bloem met maïzena en bakpoeder en maak er samen met de andere ingrediënten een glad deeg van.
  • Vet de tulbandvorm zorgvuldig in, strooi er paneermeel in en laat het deeg er langzaam inlopen.
  • Bak de tulband 40-50 minuten.
  • Pas met citroenglazuur bestrijken als de tulband helemaal afgekoeld is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Abrikozen tulband

Recept categorieën: Cake
Land van herkomst: Nederland
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 200 gr boter of margarine
  • 200 gr suiker
  • 4 eieren
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 el melk
  • 1 blik abrikozen
  • rum of abrikozenglazuur:
  • 3 el rum of abrikozensap
  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
  • Roer de boter met suiker en eieren schuimig.
  • Vermeng bloem en bakpoeder en doe het door een zeef bij de schuimige boter.
  • Klop tot een glad en luchtig beslag verkregen is.
  • Voeg eventueel wat melk toe.
  • Vet een tulbandvorm in, bestrooi het met paneermeel en doe er de helft van het beslag in. Laat de abrikozen goed uitlekken, leg ze op het beslag en doe er de rest van het beslag over.
  • Bak de tulband 60 minuten.
  • Als de tulband afgekoeld is bestrijken met rumglazuur of abrikozenglazuur en bestrooien met poedersuiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Moskovische tulband

Een feestelijke lekkernij
Recept categorieën: Cake, Zuidvruchten
Land van herkomst: Rusland
Porties: 4 personen
calorieën: 330kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 80 gram krenten
  • 80 gram rozijnen
  • Een beetje bloem voor het bestuiven van de rozijnen en krenten
  • 80 gram harde boter
  • 100 gram bloem
  • Snufje zout
  • 4 eieren
  • 80 gram poedersuiker
  • Franse vruchtjes voor garnering

Instructies

  • Was de krenten en rozijnen en dep ze goed droog.
  • Wentel ze door wat bloem.
  • Vet een tulbandvorm en een zandtaartvormpje in en bestuif ze met bloem.
  • Snijd de harde boter in kleine stukjes.
  • Meng deze met 100 gram bloem en een snufje zout in een kom.
  • Klop de dooiers van 4 eieren met 80 gram poedersuiker schuimig.
  • Klop de eiwitten apart stijf.
  • Schep voorzichtig alles door elkaar.
  • Vul de beide vormen tot maximaal 3/4 met dit beslag.
  • Plaats de vormen op een rooster in een voorverwarmde oven en laat het beslag rijzen en goudbruin worden.
  • Haal het kleine zandtaartvormpje er na 20 minuten uit en de grote tulbandvorm na 45 minuten.
  • Laat het gebak afkoelen.
  • Plaats het kleine taartje op de grote tulband, bestrooi het geheel met poedersuiker en garneer met Franse vruchtjes.

Notities

De exacte voedingswaarden kunnen variëren op basis van de gebruikte ingrediënten en de exacte portiegrootte

Nutrition

Calories: 330kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 7g | Vet: 14g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kersttulband van Astrid Veltman

Recept categorieën: Cake
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Voor een vorm van 2 liter inhoud:

  • 4 eieren
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 200 gram bloem
  • zout
  • 200 gram boter
  • 100 gram Franse vruchtjes gesneden
  • 50 gram amandelen ontvelde / gehakte
  • poedersuiker

Instructies

  • Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker schuimig en roer er afwisselend de gezeefde bloem met wat zout, de gesmolten en weer afgekoelde boter en het vulsel door.
  • Doe deze massa in een beboterde tulbandvorm en in een klein taartvormpje en zet beide vormen ±11/4 uur op het bakblik onderin een matig warme oven (150°C.
  • Haal het kleine vormpje er na een half uur uit.
  • Keer de tulband op een taartrooster en laat hem koud worden.
  • Zet het kleine cakeje erop en bestrooi het geheel dik met poedersuiker.
  • Strik er een rood lint omheen en steek er een hulsttakje in.

Baileys-tulband
Recept afdrukken
No ratings yet

Baileys tulband

Recept categorieën: Cake, Gebak
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gram pure chocolade
  • 250 gram boter
  • 300 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 300 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 50 gram cacaopoeder
  • 200 ml baileys
  • ½ tl olie

Instructies

  • Rasp 50 gr chocolade fijn.
  • Klop de boter samen met de suiker en de vanillesuiker tot een mooie witte creme.
  • Klop er 1 voor 1 de eieren door.
  • Voeg de geraspte chocolade toe.
  • Meng de bloem met de bakpoeder en de cacao en zeef deze al eens in een aparte kom.
  • Voeg nu telkens wat bloem onder het beslag.
  • Wissel dit af met een scheutje baileys.
  • Klop door tot je een mooi beslag hebt.
  • Bak de tulband af in een voorverwarmde oven van 175°C in ca 45 minuten.
  • Doe altijd de prikkertest en laat het hem nog iets langer staan als hij nog niet gaar is.
  • Haal de cake uit de vorm en laat volledig afkoelen.
  • Hak de overige 200 gr chocolade fijn en smelt deze samen met de olie au bain-marie.
  • Roer goed door en laat het een beetje afkoelen.
  • Verdeel het mooi over de tulband.