Recept afdrukken
No ratings yet

Mediterrane Tonijnpasta

Capriaanse Farfalle
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 250 g farfalle of andere pasta naar keuze
  • 5 ontvelde tomaten in blokjes gesneden
  • 1 ui fijngehakt
  • 250 g tonijn uit blik uitgelekt
  • 60 g ansjovisfilets in zout afgespoeld en fijngehakt
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de gesnipperde ui tot deze zacht is.
  • Voeg de ontvelde tomaten toe aan de pan en laat ze 10 minuten zachtjes koken, af en toe roeren.
  • Voeg de fijngehakte ansjovis toe aan de saus, gevolgd door de tonijn.
  • Meng goed.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper en laat het geheel nog ongeveer vijf minuten zachtjes pruttelen.
  • Kook ondertussen de farfalle volgens de instructies op de verpakking in een grote pan met kokend water en een snufje zout.
  • Giet de pasta af in een vergiet en voeg het toe aan de bereide saus in de koekenpan.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Serveer de Mediterrane tonijnpasta op warme borden en garneer met kappertjes.

Notities

  • Spoel de ansjovis goed af en dep ze droog om overtollig zout te verminderen.
  • Je kunt het gerecht aanpassen door meer groenten toe te voegen of de kruiding naar wens aan te passen.

Wijndavies:

Een lichte rode wijn zoals een Chianti Classico past goed bij dit gerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Turkse Komkommer-Yoghurt Dip

Cacik
inclusief uitlektijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Turkije
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • Zout
  • 2 teentjes knoflook
  • Turkse yoghurt
  • 2 eetlepels fijngesneden muntblaadjes + extra voor garnering
  • Peper
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Cayennepeper

Instructies

  • Schil de komkommer, halveer hem in de lengte en schraap het zaad eruit met een lepel.
  • Rasp het vruchtvlees grof.
  • Doe de geraspte komkommer in een vergiet en bestrooi met een eetlepel zout.
  • Laat de komkommer 15 minuten uitlekken.
  • Pel intussen de knoflook.
  • Spoel de komkommer af onder koud water en druk het vocht eruit.
  • Doe de yoghurt in een kom, pers de knoflook erboven uit en voeg de komkommer en fijngesneden munt toe.
  • Voeg 1½ dl koud water toe en breng de dip op smaak met peper en een snufje cayennepeper.
  • Laat de cacik minstens 30 minuten in de koelkast staan om goed koud te worden en de smaken te laten ontwikkelen.
  • Garneer met extra fijngesneden muntblaadjes voor het serveren.

Notities

Serveertip:

Serveer de gekoelde cacik als verfrissend bijgerecht of als dip voor pitabroodjes, naanbrood of groentesticks.

Wijnadvies:

Bij deze verfrissende en licht pittige dip past een droge, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Turkse Raki als je liever iets sterks wilt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Italiaanse Bruschetta met Witte Bonen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Dieët: Tarwevrij
Porties: 4 personen
calorieën: 450kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g romanesco
  • Zout
  • 1 kopje radicchio
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 g spekjes
  • 300 g witte bonen uit blik
  • ½ bosje basilicum
  • Peper
  • 1 eetlepel vruchtenazijn
  • 1 ciabatta
  • 3 eetlepels knoflookolie

Instructies

  • Maak de romanesco schoon en verdeel hem in roosjes.
  • Blancheer de romanesco ca.
  • 3 minuten in kokend water met een beetje zout.
  • Was de radicchio en scheur de blaadjes in stukjes.
  • Laat de romanesco uitlekken en schep de roosjes om met de radicchio en de olijfolie.
  • Bak de spekjes uit in een koekenpan.
  • Laat de bonen uitlekken in een vergiet.
  • Was het basilicum, dep het droog en snijd het in reepjes.
  • Voeg de bonen en het basilicum toe aan de spekjes.
  • Schep de radicchio en de romanesco door het bonenmengsel.
  • Verwarm het gerecht 2 minuten door en breng het op smaak met peper en azijn.
  • Snijd het brood en bestrijk de sneden met knoflookolie.
  • Rooster het brood in een koekenpan.
  • Serveer het geroosterde brood bij de salade.

Notities

Wijnadvies:

Deze bruschetta met witte bonen past goed bij een lichte Italiaanse rode wijn, zoals een Chianti Classico of een Pinot Noir. De fruitige tonen van de wijn complementeren de smaken van de salade en het geroosterde brood.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Broodje Gyros met Tzatziki

Recept categorieën: Broodjes, Kip
Land van herkomst: Griekenland
Porties: 2
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Gyros:

  • 50 milliliter olijfolie
  • 20 gram Gyros Kruidenmix
  • 4 kippendijfilets
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 naanbroden
  • 2 takjes dille
  • 2 takjes peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel Hot & Spicy Kruidenmix
  • 1 rode ui
  • 1 theelepel Kan op alles Kruidenmix
  • 1 tomaat
  • Franse frietjes of zelfgemaakte friet
  • Frituurolie

Tzatziki:

  • 6 eetlepels Griekse yoghurt
  • 5 blaadjes munt
  • 3 takjes peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 scheut extra vierge olijfolie
  • ½ komkommer
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

Stap 1: Maak de Gyros Marinade

  • Meng in een ruime kom Griekse yoghurt met olijfolie, Gyros Kruidenmix, Hot & Spicy Kruidenmix, fijngesneden knoflooktenen en de rasp van de citroen.
  • Snijd de kippendijfilets in reepjes en voeg ze toe aan de marinade.
  • Meng goed door en laat de kip 1 tot 3 uur marineren in de koelkast.

Stap 2: Bereid de Tzatziki

  • Snijd de komkommer over de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten met een theelepel.
  • Rasp de komkommer met een blokrasp en laat het uitlekken in een vergiet.
  • Druk met een lepel het overtollige vocht uit de komkommer.
  • Doe de Griekse yoghurt in een schaaltje en voeg de uitgelekte komkommer toe.
  • Pers de knoflooktenen uit en voeg ze samen met een scheut extra vierge olijfolie toe aan de yoghurt.
  • Hak de muntblaadjes en peterselie fijn en voeg ze toe aan de tzatziki.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet de tzatziki in de koelkast tot gebruik.

Stap 3: Bereid de Broodjes Gyros

  • Bak de naanbroden zoals aangegeven op de verpakking.
  • Snijd de tomaat in plakken en de rode ui in dunne ringen.
  • Verwarm de friteuse voor op 170 graden Celsius en bak de frietjes goudbruin volgens de instructies op de verpakking.
  • Bak de gemarineerde kipstukjes gaar in een droge koekenpan.
  • Beleg de naanbroden met een laagje tzatziki, plakken tomaat, frietjes, rode uienringen en de gyros.
  • Garneer de broodjes met grof gesneden peterselie en dille.
  • Serveer de broodjes Gyros direct en geniet ervan!

Notities

Nu ben je klaar om te genieten van deze heerlijke broodjes Gyros met zelfgemaakte tzatziki! Eet smakelijk!

Recept afdrukken
No ratings yet

Griekse Pita's met Gyros Gehaktballetjes

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Vlees
Land van herkomst: Griekenland
Porties: 4
calorieën: 450kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Gehaktballetjes

Tzatziki

  • 10 blaadjes munt
  • 6 eetlepels Griekse yoghurt
  • 3 takjes peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie Extra vierge
  • ½ komkommer
  • Peper
  • Zout

Pita's:

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • Zout

Toppings:

  • 1 handje peterselie
  • 1 rode ui

Instructies

  • Snijd de komkommer over de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten met een theelepel.
  • Rasp de komkommer met een blokrasp en laat uitlekken in een vergiet.
  • Druk met een lepel de overtollige sappen uit.
  • Meng de uitgelekte komkommer met Griekse yoghurt, geperste knoflook, fijngesneden peterselie en muntblaadjes.
  • Breng op smaak met peper, zout en een scheutje extra vierge olijfolie om de tzatziki af te maken.
  • Pel en pers de knoflook.
  • Snipper de ui fijn.
  • Meng het gehakt met knoflook, gesnipperde ui, ei, peterselie en Gyros Kruidenmix.
  • Kneed goed door en vorm twaalf gehaktballetjes.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
  • Dek de pan af en laat de balletjes op laag vuur gaar worden.
  • Houd warm tot de pita's klaar zijn.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Meng zelfrijzend bakmeel met een snuf zout en Griekse yoghurt.
  • Kneed tot een glad deeg.
  • Verdeel het deeg in vier gelijke delen en rol deze uit met een deegroller tot platte broodjes.
  • Bak de pita's 10 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn.
  • Besmeer de warme pita's royaal met tzatziki, leg de gehaktballetjes erbovenop en garneer met rode ui en peterselie.
  • Serveer direct en geniet van deze smakelijke Griekse traktatie!

Notities

Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Griekse Xinomavro of een Pinot Noir past uitstekend bij de kruidige smaken van de Gyros gehaktballetjes en de verfrissende tzatziki. De levendige fruittonen en zachte tannines van deze wijnen zullen de smaken van het gerecht mooi aanvullen zonder te overheersen. Als je liever witte wijn hebt, kies dan voor een frisse Assyrtiko uit Griekenland of een Sauvignon Blanc. Deze wijnen hebben een goede zuurgraad en fruitige aroma's die perfect samengaan met de frisheid van de tzatziki en de kruidigheid van de gehaktballetjes.

Nutrition

Serving: 1broodje | Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 25g | Vet: 28g | Zout: 2.5mg | Sugar: 4g

Recept afdrukken
No ratings yet

Oosterse Bami Goreng

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g eiermie
  • 100 g varkensvlees in blokjes
  • 100 g kippenvlees in blokjes
  • 50 g ontbijtspek in stukjes
  • 4 eieren
  • ½ blik visballetjes in vieren gesneden (optioneel)
  • 200 g spitskool fijngesneden
  • 50 g prei in dunne ringen
  • 50 g ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 25 g selderij fijngehakt
  • 3 eetlepels vis sojasaus
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • Peper naar smaak
  • Mespuntje ve-tsin optioneel
  • 6 eetlepels olie
  • Margarine

Instructies

  • Snijd het varkensvlees, kippenvlees en ontbijtspek in kleine blokjes.
  • Verdeel eventueel de visballetjes.
  • Snijd de selderij, spitskool, prei, ui en knoflook.
  • Bak de eieren met een beetje margarine.
  • Als ze bijna gaar zijn, schraap ze dan op een hoopje en zet ze even opzij.
  • Kook de eiermie gedurende 5 minuten in 2 liter kokend water.
  • Trek de slierten met twee vorken uit elkaar.
  • Laat de mie uitlekken in een vergiet en besprenkel met een beetje olie om plakken te voorkomen.
  • Fruit de ui glazig in een wok of grote pan en voeg de knoflook en prei toe.
  • Voeg het varkensvlees, kippenvlees, visballetjes (indien gebruikt), ontbijtspek, selderij en spitskool toe.
  • Voeg de vis sojasaus, ketjap manis, peper en ve-tsin toe.
  • Meng alles goed terwijl je op laag vuur kookt.
  • Voeg tot slot de gekookte mie toe en bak het geheel op, waarbij je alles goed omschept.
  • Serveer de Oosterse Bami Goreng direct.

Notities

Serveertip:

Garneer de bami goreng met wat fijngehakte lente-ui of gebakken uitjes voor extra smaak en textuur.

Wijnadvies:

Een lichte en frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chenin Blanc past goed bij dit gerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Tagliatelle met Oesterzwammen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 500kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 250 g tagliatelle koelvers
  • 300 g oesterzwammen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 150 g verse roomkaas met peper
  • 2 eetlepels verse basilicum in dunne reepjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing in ruim water met zout tot deze beetgaar is.
  • Veeg de oesterzwammen schoon met keukenpapier.
  • Verhit de olijfolie in een wok en bak de oesterzwammen (ongesneden) op hoog vuur gedurende 3-4 minuten, tot ze bruin en gaar zijn en al het vocht verdampt is.
  • Laat de gekookte tagliatelle uitlekken in een vergiet en vang een deel van het kookvocht op.
  • Smelt in de pastapan de roomkaas met een scheutje kookvocht snel.
  • Voeg de tagliatelle terug toe aan de pan en schep voorzichtig om, voeg indien nodig nog wat kookvocht toe.
  • Meng de basilicumreepjes door de tagliatelle.
  • Verdeel de tagliatelle over twee diepe borden.
  • Breng de oesterzwammen op smaak met zout en peper en leg ze op de tagliatelle.
  • Schaaf met een dunschiller grove krullen van kaas boven de borden.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige tagliatelle met oesterzwammen gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chardonnay. Serveer met een frisse rucolasalade voor een complete maaltijd.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 30g | Zout: 1.5mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Citroenspaghetti met Zwarte Olijven en Pittige Kaas

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 490kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 400 g spaghetti
  • ½ citroen
  • 125 ml crème fraîche
  • 50 g pittige kaas geraspt
  • 50 g zwarte olijven gehalveerd
  • 15 g verse bieslook fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de spaghetti beetgaar volgens de instructies op de verpakking.
  • Boen de citroenschil schoon, rasp deze zeer fijn en pers vervolgens de vrucht uit.
  • Meng de citroenrasp en het sap met de crème fraîche en de geraspte kaas.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer 1 eetlepel kookvocht door de citroensaus en giet de spaghetti af.
  • Meng de citroensaus samen met de olijven door de uitgelekte pasta en verwarm alles nog even in de pan.
  • Verdeel de citroenspaghetti over de borden, bestrooi ruim met verse bieslook en serveer direct.
  • Voedingswaarden (per portie):

Notities

Wijnadvies:

Deze romige citroenspaghetti met zwarte olijven en pittige kaas gaat goed samen met een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Vermentino.

Nutrition

Calories: 490kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 14g | Vet: 19g | Zout: 1.2mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Anijs-Kwark met Verse Aardbeien

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 240kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 500 g volle kwark
  • 1 anijsblokje
  • 4 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 500 g aardbeien in plakjes

Instructies

  • Spoel de schone theedoek onder de kraan, wring hem uit en leg hem in een vergiet boven een kom.
  • Schenk de kwark in de theedoek en laat deze 30 minuten uitlekken.
  • Maal het anijsblokje en de suiker fijn in een vijzel, of leg ze in een plastic zakje en druk voorzichtig fijn met een deegroller.
  • Roer het anijs-suikermengsel door de uitgelekte kwark.
  • Pureer 200g aardbeien met een staafmixer of prak ze fijn met een vork.
  • Verdeel de aardbeienpuree over 4 kommen.
  • Schep de anijs-kwark in elke kom en garneer met de overgebleven plakjes aardbeien.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige anijs-kwark met verse aardbeien vraagt om een lichtzoete, fruitige wijn zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 12g | Vet: 5g | Zout: 0.2mg | Sugar: 29g

Recept afdrukken
No ratings yet

Oosterse Mieneschotel met Paksoi

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd1 uur 55 minuten
Land van herkomst: Azië
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Zout arm
Porties: 4 personen
calorieën: 600kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g mienestjes
  • 2 struiken paksoi
  • 400 g varkensvleesreepjes of tofu voor vegetarische optie
  • 2 theelepels gemalen komijn djinten
  • 7 eetlepels zoete chilisaus
  • 50 g gebakken uitjes
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus

Instructies

  • Kook de mienestjes volgens de instructies op de verpakking en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
  • Maak de paksoi schoon en snijd de struiken in smalle reepjes.
  • Verhit de zonnebloemolie in een wok en roerbak het varkensvlees (of tofu) in 5 minuten bruin.
  • Voeg de paksoi toe en bak deze al omscheppend 4-5 minuten mee.
  • Breng op smaak met de Japanse sojasaus, gemalen komijn, zout en peper.
  • Verdeel de mie over vier kommen en schep er het vlees met de paksoi op.
  • Schenk de zoete chilisaus over de mie en bestrooi met de gebakken uitjes.

Notities

Wijnadvies:

Deze oosterse mieneschotel met paksoi gaat goed samen met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 27g | Vet: 26g | Zout: 2.5mg | Sugar: 20g