Recept afdrukken
No ratings yet

Ajam boemboe roedjak 3

kip in gekruide saus
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote kip in 4 stukken
  • 4 eetlepel(s) olie
  • 1 ui gesnipperde
  • 3 tenen knoflook uitgeperst
  • 2 theelepel sambal oelek
  • 3 kemirienoten geraspt
  • 1 theelepel trassi
  • ½ theelepel laos
  • ½ dl water
  • 2 theelepel bruine basterdsuiker
  • 1 stukje santen van 2 cm
  • zout

Instructies

  • Verhit de olie en bak de stukken kip rondom mooi bruin.
  • Wrijf de ui, knoflook, sambal, kemrie, trassi, laos en wat zout fijn in een vijzel.
  • Voeg het kruiden mengsel, water, suiker en santen aan de stukken kip toe.
  • Breng alles aan de kook.
  • Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de stukken kip in ca. 45 min. zachtjes sudderen onder af en toe bedruipen met de saus tot de saus vrij dik geworden is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Garam masala uit Sri Lanka

Recept categorieën: Kruidenmengsels
Land van herkomst: Sri Lanka
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 30 gram pijpkaneel
  • 30 gram kruidnagel
  • 30 gram versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel kardemompoeder
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel korianderzaad

Instructies

  • Kneus 30 gr pijpkaneel, 30 gr kruidnagel en 30 gr zwarte peperkorrels.
  • Rooster 1 theelepel kardemompoeder, 1 theelepel venkelzaad, 1 theelepel korianderzaad en 1 theelepel komijnzaad In een droge koekenpan.
  • Stamp alle specerijen in een vijzel tot poeder of maal ze in een keukenmachine fijn.

Recept afdrukken
No ratings yet

Basisrecept raita

Recept categorieën: Basisrecept, Salade
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 deciliter Yoghurt
  • komijnzaad
  • zwarte peper
  • zout
  • suiker

Instructies

  • Klop 3 dl volle yoghurt (Bulgaarse of Griekse) met een elektrische mixer flink op.
  • Rooster een mespunt komijnzaad in een droge koekenpan,
  • Laat afkoelen en maak de komijn en een mespunt zwarte peper in een vijzel of keukenmachine fijn.
  • Voeg de komijn en peper met een mespunt zout en een mespunt suiker aan de yoghurt toe.
  • laat de raita in de koelkast minstens 30 minuten op smaak komen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Murgh mussalum

Pikante kip uit de oven
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Ovenschotel
Land van herkomst: India
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 2 laurierblaadjes
  • kg braadkuiken
  • 1 dl Bulgaarse yoghurt
  • 1 middelgrote ui grof gehakte
  • 3 teentjes knoflook grof gehakte
  • 3 verse groene chilipepers ontpit en grof gehakt

Braadmix:

  • 100 gram ghee
  • 1 grote ui gesnipperde
  • 2 teentjes knoflook
  • 7 cm gemberwortel verse geschild en in schijfjes
  • 5 cm pijpkaneel
  • 10 kruidnagels
  • 10 kardemompeulen
  • 2 theelepels versgemalen zwarte peper
  • 2 theelepels zout
  • dl kippenbouillon
  • 2 theelepels garam masala

Garnering:

  • verse korianderblaadjes
  • partjes citroen

Instructies

  • Spreid het koriander- en komijnzaad en de laurier op een bakplaat uit.
  • Rooster ze 10-15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C tot de laurier krokant is.
  • Ontvel intussen de kip en spoel goed af.
  • Dep de kip droog en kerf met een scherp mes diepe inkepingen in de poten en borst.
  • Maal de geroosterde specerijen in een vijzel en voeg toe aan de yoghurtmix.
  • Wrijf er de hele kip mee in en laat die dan 24uur marineren op een koele plaats; bedruip af en toe met de marinade.

Voor de braadmix:

  • Smelt de ghee in een vuurvaste casserole met goed sluitend deksel.
  • Fruit de ui, knoflook en gember op een laag vuur in 4-5 minuten zacht.
  • Stamp de kaneel, kruidnagels, kardemom en peper in een vijzel fijn en voeg toe aan de pan.
  • Bestrooi met zout, voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook.
  • Roer de garam masala erdoor en doe nu de kip met marinade erbij.
  • Dek goed af, draaihet vuur hoger en kook 2 minuten, al stevig schuddend met de pan.
  • Zet de casserole in een op 190 °C voorverwarmde oven en stoof 1 uur.
  • Neem de pan uit de oven en draai deze op 230 °C.
  • Breng de kip van de pan over in een braadslee.
  • Bedruip met de saus uit de pan en braad nog 30 minuten in de oven tot de buitenkant krokant is en er bij inprikken in het dikste vlees helder vocht uitloopt.
  • Laat de saus in de pan iets afkoelen, giet in een blender, draai glad en maak weer warm.
  • Serveer de kip warm, gegarneerd met toefjes koriander en parten citroen.
  • Geef er de saus apart bij.

Notities

Dit is een van de lekkerste pikante kipgerechten. Zoals bij vrijwel allerecepten met kip uit India, wordt de kip niet geplukt maar gestroopt. WantIndiase poeliers vonden plukken altijd veel te bewerkelijk; vel met veren ineen keer afstropen was immers veel handiger. Een kip stropen is geen grotekunst, maar laat het bij twijfel liever aan de poelier over.

Recept afdrukken
No ratings yet

Husseini Kebab

Gemarineerde lamsspiesjes
Recept categorieën: Lamsvlees
Land van herkomst: India
Porties: 4 -6 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kg lamsschouder
  • 3 eetlepel(s) citroensap
  • 2 theelepel zout
  • theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 middelgrote ui gepelde
  • 2 teentjes knoflook gepeld
  • 7 cm gemberwortel verse geschild
  • theelepel chilipoeder
  • dl yoghurt
  • 2 theelepel korianderzaad
  • 2 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel anijszaad

Instructies

  • Been het vlees uit en snijd het teveel aan vet weg.
  • Snijd het in blokjes van 3 cm, leg ze in een kom, bedruppel met citroensap en bestrooi met zout en peper.
  • Wrijf het vlees goed in met dit alles en zet het weg.
  • Hak in een blender of keukenmachine de ui, knoflook en gember met chilipoeder fijn.
  • Voeg de yoghurt toe en zeef de sappen van het vlees erbij.
  • Meng alles goed en schenk uit over het vlees.
  • Laat het vlees afgedekt minstens 24 uur marineren op een koele plek; keer de blokjes af en toe zodat ze gelijkmatig marineren.
  • Spreid intussen het koriander-, komijn- en anijszaad uit op een bakplaat en rooster 10-15 minuten in de oven op 200 °C.
  • Neem ze uit de oven, laat afkoelen en vermaal tot poeder in een vijzel.
  • Steek de blokjes vlees aan ingevette spiesjes en bestrooi met de gemalen specerijen.
  • Leg de spiesjes op het voorverwarmde rooster van de barbecue en rooster ze zachtjes boven houtskool gaar; draai geregeld, zodat het vlees gelijkmatig bruint.
  • Of rooster ze onder een matig hete grill.
  • Dien op.

Notities

De bepalende ingrediënten zijn hier de aromatische specerijen:
geroosterde koriander, komijn en anijs.
Been het vlees het liefst zelf uit, daar de meeste slagers te veel vet laten zitten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ras El Hanout

Ras El Hanout is een typisch marokkaanse kruidenmengeling en het betekent letterlijk "het beste van de winkel". Het mengsel bestaat uit minstens 12 ingrediënten maar soms worden er wel 50 in verwerkt.Het wordt vooral in de Marokkaanse keuken gebruikt en is te verkrijgen in de meeste Belgische grootwarenhuizen of marokkaanse winkels.Welke kruiden en in welke hoeveelheid worden gebruikt is onder de kruidenwinkels een zorgvuldig bewaard geheim. Het mengen wordt als een kunst beschouwd.Ras El Hanout is lekker bij gevogelte, vlees, wild, rijst en couscous.
Recept categorieën: Kruidenmengsels
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1.25 theelepel zwarte peper korrels
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel kaneel gemalen
  • 0.25 theelepel nootmuskaat geraspte
  • 0.25 theelepel kardemomzaad
  • 0.25 theelepel paprikapoeder
  • 0.25 theelepel kurkuma gemalen
  • 0.25 theelepel zout
  • 0.25 theelepel piment gemalen
  • 4 kruidnagels

Instructies

  • Maak alles fijn in een vijzel en meng goed door elkaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Harissa van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Saus
Land van herkomst: Marokko
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 spaanse pepertjes
  • 5 teentjes knoflook geperst
  • 1 eetlepel(s) koriander
  • 1 eetlepel(s) komijn
  • 1 eetlepel(s) azijn
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • zout

Instructies

  • Haal de zaadjes uit de pepertjes en hak ze fijn.
  • Doe de pepertjes, de koriander, de komijn en de knoflook bij elkaar en stamp het geheel fijn in een vijzel.
  • Voeg het zout, de azijn en de olijfolie toe en roer goed door elkaar.

Notities

Deze Marokkaanse dipsaus is vrij sterk, gebruik dus met mate! Harissa wordt als smaakmaker opgediend bij salades, vis, vlees en gevogelte en kan ook worden gebruikt als dipsaus.
Voor een mildere versie kan je wat pepertjes vervangen door paprika.

Recept afdrukken
No ratings yet

Perzik met strepen

Recept categorieën: Nagerecht
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 5 verse perziken
  • 100 g walnoten
  • 4 eetlepel(s) honing
  • olijfolie

Instructies

  • Snij de perzik doormidden en verwijder de pit.
  • Smeer de perziken in met een beetje olie en leg ze met de vlakke kant naar beneden op een hete grillpan.
  • Stamp de noten fijn in een vijzel, voeg de honing toe en meng dit tot een stevige pasta.
  • Verdeel de perziken met de vlakke kant naar boven over de borden.
  • Vul de perziken met het mengsel van noten en honing.

Notities

Veel fruit kan je grillen. Het ziet er allen niet goed uit, maar komt ook de smaak ten goede. De warmte karamelliseert de suikers in de vruchten, waardoor ze extra zoet worden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Varkenshaas met Abrikozen-Amandelcompote

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Varkensvlees
Land van herkomst: Europa
Porties: 2
calorieën: 650kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 envelopje saffraan
  • 50 g boter
  • 200 g prei in dunne ringen
  • 200 g basmatirijst
  • 500 ml vleesbouillon tablet of pot
  • 100 g gewelde abrikozen
  • 1 zakje garneeramandelen 55 g
  • 1 cm verse gemberwortel geschild
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 300 g varkenshaas

Instructies

  • Week de saffraan 5 minuten in 2 eetlepels water.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een pan en bak hierin de prei 5 minuten.
  • Voeg de rijst, saffraan en bouillon toe, breng aan de kook en laat afgedekt in ongeveer 20 minuten gaar koken.
  • Laat de rijst de laatste 5 minuten zonder deksel staan zodat deze kan uitdampen.
  • Kook intussen de abrikozen 5 minuten in een laagje water en giet af.
  • Rooster de amandelen goudgeel in een droge koekenpan.
  • Stamp de abrikozen grof in een vijzel en voeg de geroosterde amandelen toe.
  • Rasp de gemberwortel boven de abrikozen en meng met 1 theelepel olie.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bestrooi de varkenshaas met zout en peper.
  • Verhit de rest van de olie in een pan en bak het vlees rondom goudbruin.
  • Voeg de rest van de boter toe en bak het vlees in 8-10 minuten gaar op middelhoog vuur, af en toe keren.
  • Laat het vlees 1 minuut rusten, snijd het daarna in plakken.
  • Verdeel de rijst en plakken vlees over twee warme borden en serveer met de abrikozen-amandelcompote.

Notities

Serveer deze gegrilde varkenshaas met abrikozen-amandelcompote met een frisse groene salade en geroosterde groenten naar keuze.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn, zoals een Chardonnay, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2.5mg | Sugar: 25g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Thaise Biefstuksalade

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Salade
Land van herkomst: Thailand
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 50 g witte rijst
  • 1 eetlepel Thaise rode currypasta
  • 2 eetlepels olie
  • 200 g kogelbiefstuk
  • 1 rijpe mango
  • 1 zak waterkers 75 g
  • 1 limoen
  • 1 rode peper in dunne reepjes gesneden
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels vissaus
  • ½ eetlepel donkerbruine basterdsuiker
  • 3 bosuitjes in brede ringen gesneden

Instructies

  • Rooster de rauwe rijstkorrels in een droge koekenpan goudbruin.
  • Laat ze afkoelen op een bordje en wrijf ze vervolgens fijn in een vijzel.
  • Meng de Thaise rode currypasta met olie en bestrijk hiermee de kogelbiefstuk.
  • Laat de smaken 5 minuten intrekken.
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees in plakken van de pit.
  • Snijd de plakken vervolgens in grove stukken.
  • Verwijder harde takjes van de waterkers.
  • Rasp de groene schil van de limoen (wit niet meeraspen, dat is bitter) en pers de limoen uit.
  • Verhit een grillpan en rooster de biefstuk in 4-6 minuten aan elke kant bruin en vanbinnen rosé.
  • Keer regelmatig.
  • Meng in een kom het limoensap, -rasp, rode peper, sojasaus, vissaus en basterdsuiker tot een dressing.
  • Snijd de biefstuk in plakjes en meng ze door de dressing.
  • Meng de waterkers, mango en bosui door de biefstuksalade.
  • Verdeel de salade over vier grote, wijde kommen en strooi er rijstpoeder over.

Notities

Serveer deze gegrilde Thaise biefstuksalade met naanbrood voor een volledige maaltijd.
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.