Recept afdrukken
No ratings yet

Nam prik pao

Chilipasta in sojaolie
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Thailand
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 10 grote chilipepers zongedroogde
  • 3 eetlepel(s) vissaus
  • 5 dl sojaolie
  • ¼ tl zout
  • 8 sjalotten gepeld en in plakjes
  • 6 tenen knoflook gepeld en fijngehakt.
  • 1 mok garnalen gedroogde
  • 1 - 2 eetlepel(s) kokos palmsuiker
  • ½ - 1 eetlepel(s) tamarindepasta of rijstazijn

Instructies

  • Verhit de olie in een wok en fruit de sjalotten en knoflook goudgeel, uit de olie scheppen en laten uitlekken.
  • Doe nu de gedroogde garnalen en de gedroogde chilipepers in de wok.
  • Bak ze tot ze goudbruin zijn, uit de olie scheppen en laten uitlekken.
  • Doe de garnalen, knoflook, chilipepers, sjalotten en suiker in een vijzel en stamp het mengsel tot een goed gemengde homogene pasta.
  • Voeg de vissaus, tamarindepasta, zout en de afgekoelde sojaolie uit de wok toe.
  • Stamp alles nog eens goed door tot u een smeuïge pasta heeft.
  • De chilipasta kan men in een luchtdicht afgesloten potje 3-4 maanden in de koelkast bewaren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Nam prik gaeng masaman

Masamancurry is Indiase/Thaise curry, een mengsel van verse en gedroogdeingrediënten.
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Thailand
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • tl peper zwarte korrels
  • tl komijnzaad
  • ¼ tl korianderzaad
  • ¼ tl kruidnagel
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ tl kardamon
  • tl zout
  • 3-5 grote thai chocolates zongedroogde chilipepers. Zaad verwijderen en 10 min. laten wellen in water.
  • ¼ tl gra-chai / ginza (Indonesische naam, temu kuntji. Schrap de schil eraf en snijd in zeer dunne plakjes. vervanger: oude doffe gemberwortel

Instructies

  • Rooster de droge ingrediënten in een droge wok op een lage vlam.
  • Blijf roeren tot alles begint te geuren.
  • Dit proces duurt gewoonlijk 1-4 min. afhankelijk van de hoeveelheid olie en water in de kruiderijen.
  • Haal de wok meteen van het vuur als u de geur begint te ruiken, de olie in de kruiderijen kunnen n.l. zo heet worden dat de zaden van binnenuit verbranden.
  • Doe de droge geroosterde ingrediënten in een vijzel en stamp alles tot een poeder.
  • Voeg de gra-chai/ginza, citroengras en korianderwortel toe en stamp nu alles tot een smeuige massa.
  • Voeg de knoflook, sjalot, kapi en gedroogde chilipepers toe en stamp nu alles tot een smeuige massa.
  • Dit recept is voldoende voor 2 el pasta en genoeg voor 2 Masamancurry's voor 2 personen.
  • U kunt het recept ook 2 of 3 maal vermenigvuldigen en onder een flinke laag sojasaus zeker 2 maanden bewaren in een luchtdicht potje dat je in de kelder of provisiekast zet.
  • In de koelkast zetten is niet nodig en zelfs niet wenselijk want het reduceerd de smaak en de geur.

Amandelcakejes
Recept afdrukken
No ratings yet

Limoen Amandelcakejes uit Australië

Recept categorieën: Cake, Gebak
Land van herkomst: Australië
Dieët: Vegetarisch
Porties: 12 stuks
calorieën: 275kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 50 g gepelde amandelen
  • 75 g bloem gezeefd
  • 150 g poedersuiker
  • Schil van 1/2 limoen geraspt
  • 5 eieren
  • 200 g boter gesmolten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de muffinvormpjes in of plaats cupcakepapiertjes erin.
  • Maal de amandelen fijn in een keukenmachine of met een vijzel.
  • Meng de gemalen amandelen in een grote kom met de gezeefde bloem, poedersuiker (houd 1 eetlepel apart) en geraspte limoenschil.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten met een mespunt zout tot ze schuimig maar niet stijf zijn.
  • Spatel voorzichtig de opgeklopte eiwitten door de droge ingrediënten.
  • Roer vervolgens voorzichtig de gesmolten boter door het amandelmengsel.
  • Vul de muffinvormpjes tot twee derde met het beslag en bak ze in het midden van de oven gedurende 20-25 minuten, tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de cakejes 5 minuten in de vormpjes zitten en laat ze daarna verder uitdampen op een rek.
  • Bestrooi de cakejes met de overgebleven poedersuiker

Notities

Een zoete, mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij deze heerlijke en licht zoete amandelcakejes.

Nutrition

Serving: 1cakeje | Calories: 275kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 21g | Zout: 0.1mg | Sugar: 12g

Recept afdrukken
No ratings yet

Abon van vlees

Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g rundvlees
  • 1 tl ketumbar
  • 1 tl djinten
  • 1 ui
  • 2 knoflook
  • suiker
  • zout
  • 1 tl tamarinde uit de fles
  • 1 kopje olie

Instructies

  • Het vlees kookt men zacht en gaar, dan in stukjes of reepjes snijden, waarna men het zo fijn mogelijk stampt. Door de vleesmolen kan ook.
  • In de vijzel de ketumbar, djinten, ui en knoflook fijn wrijven.
  • Dit door het gestampte vlees mengen met zout, assam en suiker naar smaak.
  • Terwijl men goed blijft roeren, de abon in de olie krokant bakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ajam goreng koening

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 6
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 stukjes koenjit verse wortel á 3 cm of 1 theelepel koenjitpoeder
  • 40 gram laos wortel verse geschild
  • 20 gram gember verse geschild
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel ketoembar gemalen
  • 1 theelepel azijn
  • ½ eetlepel tamarindepasta
  • 2 dl kokosmelk blik
  • 1 kg kip of 1 kg drumsticks
  • 1 liter frituurolie

Instructies

  • Stamp de koenjit, laos, gember, knoflook en rode peper in een vijzel fijn of pureer ze in een keukenmachine.
  • Doe alle ingrediënten, behalve de olie, in een pan, voeg 2 1/2 dl water toe en breng het geheel aan de kook.
  • Kook de kip ± 30 minuten tot alle vocht is verdampt.
  • Neem de kip uit de pan, dep hem droog en frituur hem in de hete olie (180°C) in 5-10 minuten krokant.
  • Voor een extra lekkere smaak kunt u de kruiden mee frituren (zeef de olie na het frituren).
  • Serveer de kip zonder kruiden.

Notities

Het gerecht wordt extra lekker als u de kip na het koken 1 nacht laat staan en hem pas de volgende dag frituurt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevogelte Royale

Royale de volaille
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Kip, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4 personen
calorieën: 120kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

  • Stamp de kipfilet met de slagroom fijn in een vijzel.
  • Voeg de béchamelsaus toe en de losgeklopte eieren.
  • Breng op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat.
  • Passeer de compositie door een zeef.
  • Giet het mengsel in de beboterde vormpjes en pocheer dit au bain-marie tot de compositie gestold is, dit vergt 40 à 45 minuten.
  • Laat buiten de bain-marie afkoelen alvorens te storten.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit voorgerecht. De frisse, fruitige tonen van de wijn zullen mooi contrasteren met de romige textuur van de gevogelte royale.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 8g | Vet: 9g | Zout: 0.8mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Truffel Royale

Voorbereidingstijd9 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
calorieën: 100kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 50 g truffel
  • 2 eieren
  • 1 el demiglace saus

Instructies

  • Stamp de truffel in een vijzel fijn samen met de demiglace saus.
  • Klop de eierdooiers los en voeg ze toe aan de truffel-demi-glace mengsel.
  • Passeer de compositie door een zeef.
  • Giet het mengsel in de beboterde vormpjes en pocheer dit au bain-marie tot de compositie gestold is, dit vergt 40 à 45 minuten.
  • Laat buiten de bain-marie afkoelen alvorens te storten.

Notities

Wijnadvies:

Een droge, mousserende witte wijn zoals een Champagne of een Crémant past goed bij dit voorgerecht. De verfijnde bubbels en frisse zuren van de wijn zullen de intense smaak van de truffel complementeren.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.5mg

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Wild Royale

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
calorieën: 160kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 50 gram gekookt wildvlees fijngehakt
  • ½ deciliter slagroom
  • Zout en peper naar smaak
  • 3 eieren waarvan 1 heel en 2 losgeklopt
  • ½ deciliter wildbouillon

Instructies

  • Bereidingswijze:
  • Verwarm de oven voor op 180°C (350°F).
  • Vet de bakvormpjes in met boter.
  • Stamp het gekookte wildvlees fijn in een vijzel samen met de slagroom.
  • Passeer het mengsel door een zeef om een gladde textuur te krijgen.
  • Voeg de wildbouillon en de losgeklopte eieren toe aan het wildmengsel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet het mengsel in de ingevette bakvormpjes.
  • Plaats de bakvormpjes in een bakblik en vul het bakblik met heet water tot de helft van de hoogte van de bakvormpjes (au bain-marie).
  • Bak de royales in de voorverwarmde oven gedurende 40 tot 45 minuten, of tot ze gestold zijn.
  • Laat de royales buiten de au bain-marie afkoelen alvorens ze uit de vormpjes te storten.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Bordeaux blend of een Pinot Noir past uitstekend bij dit gerecht. De complexe smaken van het wildvlees worden mooi aangevuld door de rijke tonen van de rode wijn.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 12g | Vet: 12g | Zout: 0.8mg

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Schaaldieren Royale

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
calorieën: 130kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 50 gram schaaldierenvlees bijv. garnalen, krab of kreeft, fijngehakt
  • ½ deciliter slagroom
  • 2 eieren waarvan 1 heel en 1 losgeklopt
  • Nootmuskaat zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel bechamelsaus

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (350°F).
  • Vet de bakvormpjes in met boter.
  • Stamp het schaaldierenvlees fijn in een vijzel samen met de slagroom.
  • Voeg de bechamelsaus en het losgeklopte ei toe aan het schaaldiermengsel.
  • Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
  • Passeer het mengsel door een zeef om een gladde textuur te krijgen.
  • Giet het mengsel in de ingevette bakvormpjes.
  • Plaats de bakvormpjes in een bakblik en vul het bakblik met heet water tot de helft van de hoogte van de bakvormpjes (au bain-marie).
  • Bak de royales in de voorverwarmde oven gedurende 40 tot 45 minuten, of tot ze gestold zijn.
  • Laat de royales buiten de au bain-marie afkoelen alvorens ze uit de vormpjes te storten.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay uit de Bourgogne past goed bij dit gerecht. De romige textuur van de schaaldieren royale wordt mooi gecompenseerd door de volle smaak van de Chardonnay.

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 9g | Vet: 9g | Zout: 0.7mg

Kwarteleitje op toast en zachte roquefortcrème met frambozenconfituur
Recept afdrukken
No ratings yet

Verfijnde Kwarteleitjes met Roquefortcrème en Frambozenconfituur op Geroosterd Brood

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Ei, Koude Hapjes, Tapas
Land van herkomst: Frankrijk, Spanje
Porties: 8 personen
calorieën: 220kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

Voor het kwarteleitje op toast:

  • 8 kwarteleitjes
  • 1 stokbrood of ciabatta
  • 4 plakken Spaanse ham optioneel
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels geroosterd komijnzaad
  • Olijfolie voor het bakken

Voor de roquefortcrème met frambozenconfituur:

  • 250 gram roquefort bijvoorkeur Roquefort Dulce con Moras
  • 250 gram mascarpone
  • Frambozenconfituur
  • Gesneden brood getoast

Instructies

Kwarteleitje op toast:

  • Stamp het zeezout en komijnzaad fijn in een vijzel.
  • Snijd schuine plakken van het brood en rooster ze goudbruin.
  • Bak de kwarteleitjes voorzichtig in een beetje olie tot ze gaar zijn.
  • Leg een plakje Spaanse ham op de geroosterde toast en plaats hierop een gebakken kwarteleitje.
  • Serveer de kwarteleitjes direct en bestrooi met het zout en komijnmengsel.
  • Garneer met verse kruiden zoals peterselie of koriander.

Roquefortcrème met frambozenconfituur:

  • Meng de gelijke delen roquefort en mascarpone tot een zachte crème.
  • Serveer de crème in een bakje op een schaal samen met de toast en de frambozenconfituur.
  • Besmeer wat van de crème op de geroosterde toast en voeg een klein lepeltje frambozenconfituur toe.
  • Dit verfijnde hapje vormt een heerlijke combinatie met de kwarteleitjes op toast.

Notities

  • Voor een extra smaakdimensie kunt u de kwarteleitjes stomen gedurende 3 minuten op 100 °C, vervolgens laten afkoelen en pellen. Dip ze daarna in het zout en komijn voor een bijzondere smaakbeleving.

Wijnadvies:

Combineer deze delicatesse met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc voor een perfecte harmonie.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 8g | Vet: 14g | Zout: 1.5mg | Sugar: 3g