Recept afdrukken
No ratings yet

Spicy Kruidkoek Muffins

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Cupcakes / Muffins
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 12 muffins
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 300 g bloem gezeefd
  • 1 zakje bakpoeder
  • 175 g donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 75 g boter
  • 5 eetlepels stroop
  • 1 ei losgeklopt
  • 200 ml halfvolle melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Vet de muffinvorm in of gebruik papieren muffinvormpjes.
  • Meng in een grote kom de gezeefde bloem met het bakpoeder, de basterdsuiker, de koekkruiden en een mespunt zout.
  • Smelt de boter samen met de stroop in een magnetronbestendige kom gedurende 20 seconden in de magnetron.
  • Roer het boter-stroopmengsel en het losgeklopte ei door de melk.
  • Roer dit vloeibare mengsel snel met een vork door het bloemmengsel.
  • Enkele klontjes zijn geen probleem.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes.
  • Bak de kruidkoekmuffins in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat de muffins 5 minuten afkoelen in de vorm en haal ze er dan uit.

Notities

Test of de muffins gaar zijn door er een satéstokje in te steken. Als deze er droog uitkomt, zijn de muffins klaar. Serveer deze kruidkoekmuffins als een zoete traktatie bij de koffie of thee.

Wijnadvies

Een lichte witte wijn, zoals een Riesling, past goed bij deze kruidige smaken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Verfrissende Koffiegranita met Romige Slagroom

Voorbereidingstijd10 minuten
vriezen3 uur
Recept categorieën: Nagerecht
calorieën: 180kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 3 eetlepels suiker
  • Mespunt kaneelpoeder
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 250 ml sterke espressokoffie
  • 125 ml slagroom

Instructies

  • Los de suiker, kaneel en de helft van de cacao op in de nog hete koffie.
  • Laat het mengsel daarna afkoelen.
  • Giet de afgekoelde koffie in de lage diepvriesdoos en zet het in de vriezer.
  • Laat het 3 uur bevriezen tot er ijskristallen vormen.
  • Roer de aangevroren koffie los met een vork.
  • Zet de doos nogmaals een uur in de vriezer en schep daarna opnieuw om.
  • Herhaal het invriezen en omscheppen tot de koffie compleet bevroren (granita) is.
  • Neem de granita 5 minuten voor het serveren uit de vriezer.
  • Als het ijs te hard is geworden, laat het dan even staan en schep het daarna om met een vork.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Schep om en om verschillende laagjes koffiegranita en slagroom in twee glaasjes.
  • Bestrooi met de rest van de cacao.

Notities

Bewaartip:

De koffiegranita kan enkele dagen in de vriezer bewaard worden. Haal het een paar minuten voor het serveren uit de vriezer en schep het dan om met een vork.

Wijnadvies:

Geniet van deze verfrissende koffiegranita met een glas whisky voor een perfecte combinatie van smaken.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.5mg | Sugar: 12g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kaas-Ham Fonduemaaltijd met Geroosterde Tomaatjes

Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 1 persoon
calorieën: 850kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 250 g cherrytomaatjes
  • 1 eetlepel olijfolie met knoflook en chilipeper
  • Zout
  • 2 plakjes rauwe ham
  • 1 à 2 meergranen pistolets of andere broodjes naar keuze
  • 200 g kaasfondue
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden diepvries

Instructies

  • Verwarm de cherrytomaatjes in een koekenpan met antiaanbaklaag in olijfolie gedurende 2-3 minuten, of tot de velletjes knappen.
  • Bestrooi met zout.
  • Snijd ondertussen de rauwe ham in dunne reepjes en de broodjes in blokjes.
  • Leg de broodblokjes en tomaatjes op een groot bord.
  • Doe de kaasfondue in een magnetronbestendige kom.
  • Roer de hamreepjes en Italiaanse kruiden erdoorheen.
  • Verwarm de kaasfondue 1 minuut op de hoogste stand in de magnetron, roer door en verwarm nog 1 minuut.
  • Plaats de fondueschaal op het bord en schep de tomaatjes ernaast.
  • Bestrooi de tomaatjes met zout.
  • Prik telkens een tomaatje of broodblokje aan een vork en doop in de gesmolten kaas.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past goed bij deze kaas-ham fonduemaaltijd. De frisheid van de wijn snijdt door het rijke en romige karakter van de kaasfondue, terwijl het ook de hartigheid van de ham aanvult.

Nutrition

Calories: 850kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 44g | Vet: 55g | Zout: 7.5mg | Sugar: 10g

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde Koolrabi met Kardemom en Geitenkaas

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 310kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 25 g verse bieslook
  • 125 ml crème fraîche
  • 125 g verse geitenkaas bijv. Chevre de Bellay of Bettine Blanc
  • Versgemalen peper
  • 37,5 g zak waterkers
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
  • 3 eetlepels aardappelzetmeel of maïzena
  • 1 theelepel poedersuiker
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • 2 koolrabi's
  • 25 g boter

Instructies

  • Snijd de bieslook fijn, houd 8 sprieten apart.
  • Prak in een kom de crème fraîche met een vork door de zachte geitenkaas.
  • Roer de fijngesneden bieslook erdoor en breng het mengsel op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Verwijder de harde steeltjes van de waterkers en meng de waterkers in een schaal met olijfolie, een mespunt zout en versgemalen peper.
  • Roer in een kom het aardappelzetmeel, poedersuiker, kardemom, 1/2 theelepel zout en een mespunt versgemalen peper met 2-3 eetlepels water tot een beslag, zo dik als yoghurt.
  • Schil de koolrabi's en snijd ze in dunne plakjes of schaaf ze.
  • Verhit in twee koekenpannen met antiaanbaklaag een beetje boter.
  • Haal de helft van de plakjes koolrabi snel door het beslag of bestrijk ze met behulp van een kwastje met beslag.
  • Leg de plakjes koolrabi dakpansgewijs op elkaar in de koekenpannen, in de vorm van kleine, open cirkels ('kransjes').
  • Bak de koolrabi op matig vuur in 10 minuten goudbruin en keer ze halverwege voorzichtig om.
  • Verdeel de waterkers over warme borden.
  • Laat elk koolrabikoekje voorzichtig op de waterkers glijden.
  • Dep overtollig vet weg met keukenpapier en houd ze warm onder aluminiumfolie.
  • Vorm met behulp van twee in heet water gedoopte dessertlepels 4 ovale bolletjes ('quenelles') van het geitenkaasmengsel.
  • Leg in het midden van elk koolrabikransje een bolletje geitenkaas en garneer met de achtergehouden sprieten bieslook.

Notities

Wijnadvies:

Probeer een lichte en fruitige witte wijn zoals een Chenin Blanc of een Pinot Grigio. De frisse tonen van de wijn zullen goed samengaan met de romigheid van de geitenkaas en de subtiele smaken van de koolrabi en kardemom.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.5mg | Sugar: 5g

flan
Recept afdrukken
No ratings yet

Flantaart van Amber

Deze taart, oorspronkelijk uit Frankrijk, is een geliefd dessert in Marokko en andere Noord-Afrikaanse landen. Het is een van mijn favoriete recepten en biedt een heerlijke combinatie van bladerdeeg, romige custard en een vleugje vanille.
Recept categorieën: Taart
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 pakje roomboter bladerdeeg
  • 1 liter volle melk
  • 180 gram suiker
  • 120 gram maizena
  • 2 hele eieren + 1 eigeel
  • 2 dessertlepels vanille-essence
  • Poedersuiker of slagroom naar smaak

Instructies

  • Bekleed een ronde bakvorm met de ontdooide velletjes bladerdeeg.
  • Prik het deeg op regelmatige afstanden in met een vork.
  • Zet de vorm even in de koelkast.
  • Giet alle melk, behalve 1 glas vol, in een pannetje en voeg de 180 gram suiker toe.
  • Breng al roerend aan de kook.
  • Klop in een kommetje de eieren en het eigeel los.
  • Voeg het glas melk, de vanille-essence en beetje bij beetje de maizena toe.
  • Meng alles goed met een garde om klontjes te voorkomen.
  • Voeg het maizena-ei-melk-mengsel toe aan de kokende melk met suiker, roer goed en breng al roerend weer aan de kook.
  • Laat enkele seconden zachtjes doorkoken tot het mengsel lekker dik is.
  • Haal de bakvorm met het bladerdeeg uit de koelkast en giet het maizenamengsel erin.
  • Verdeel alles gelijkmatig over het deeg.
  • Plaats de vorm in een voorverwarmde oven (gasstand 4-5, zelf even uitproberen).
  • Bak de flantaart ongeveer 40-60 minuten in het midden van de oven.
  • Houd af en toe in de gaten of de flan en het bladerdeeg mooi bruin worden.
  • Haal de flantaart uit de oven en laat deze goed afkoelen alvorens te serveren.
  • Bestrooi de taart met wat poedersuiker of garneer de in punten gesneden taart met een toef slagroom.
  • Geniet van deze eenvoudige en verrukkelijke flantaart, perfect voor een smaakvol dessert!

Recept afdrukken
No ratings yet

Prinsessentaart

Prinsessentaart is een klassieke en weelderige lekkernij.
Recept categorieën: Fruit, Taart
Porties: 4 personen
calorieën: 400kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 ronde cake zelfgemaakt of gekocht
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels suiker
  • 100 gram frambozenjam
  • 200 gram groene marsepein
  • Poedersuiker voor bestuiven
  • Eetbare decoraties bijv. bloemetjes van suiker

Instructies

  • Snijd de ronde cake horizontaal doormidden, zodat je twee gelijke lagen hebt.
  • Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en suiker.
  • Smeer een laag frambozenjam op een van de cakeplakken en bedek deze vervolgens met een royale laag van de opgeklopte slagroom.
  • Leg de andere cakeplak erbovenop.
  • Bedek de bovenkant en zijkanten van de cake met een dunne laag frambozenjam en vervolgens met een dunne laag slagroom.
  • Rol de groene marsepein uit tot een dunne lap groot genoeg om de taart volledig te bedekken.
  • Leg de marsepein over de taart en snijd het overtollige marsepein aan de onderkant weg.
  • Versier de bovenkant van de taart met eetbare decoraties en bestuif de taart met poedersuiker voor een mooie finish.
  • Laat de taart even koelen in de koelkast voordat je hem serveert.
  • Snijd de taart in 4 gelijke stukken en geniet van deze heerlijke traktatie!

Notities

Dit recept is een basisprincipe voor een prinsessentaart. Je kunt variëren met de vulling, decoraties en kleuren marsepein naar smaak en voorkeur. Veel plezier met het maken ervan!

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 25g | Sugar: 25g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kaas hamtaart met artisjokken

Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 5 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 1 blik artisjokharten 400 g
  • 2 pakjes achterham a 65 g
  • 4 eieren middel groot
  • 1 beker slagroom 125 ml
  • 200 g gemalen belegen kaas zakje a 150 g
  • zout
  • peper
  • olie om in te vetten

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
  • Plakjes bladerdeeg laten ontdooien.
  • Artisjokken laten uitlekken en in stukjes snijden.
  • Ham in reepjes snijden.
  • Eieren met room, kaas, zout en peper loskloppen.
  • Taartvorm invetten en bekleden met bladerdeeg.
  • Met vork gaatjes in bladerdeeg prikken.
  • Artisjokken en ham over bodem verdelen.
  • Eiermengsel erover schenken.
  • In het midden van de oven taart in ca. 25 minuten gaar en lichtbruin bakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kalfsschnitzels met gepofte aardappels

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels kruimige à ca. 200 g
  • 800 g broccoli
  • 4 eetlepel(s) boter of margarine
  • 4 kalfsschnitzels à ca. 125 g
  • zout
  • peper
  • 1 beker crème fraîche 125 ml
  • 1 zakje peterselie verse 30 g
  • 1 teentje knoflook

Instructies

  • Aardappels schoonboenen en op verschillende plaatsen met vork inprikken.
  • Broccoli schoonmaken, wassen en in roosjes verdelen.
  • Aardappels in magnetronschaal in magnetron op vol vermogen (700 Watt) ca. 10 minuten verhitten.
  • Broccoli in ca. 8 minuten beetgaar koken. In koekenpan boter verhitten.
  • Kalfsschnitzels bestrooien met zout en peper en in ca. 8 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Halverwege keren.
  • Intussen crème fraîche losroeren met zout en peper.
  • Peterselie fijnknippen.
  • Peterselie door crème fraîche roeren.
  • Knoflook pellen, boven sausje uitpersen en doorroeren.
  • Aardappels half opensnijden en opdienen met flinke lepel saus.
  • Serveren met kalfsschnitzels en broccoli.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kalkoendriehoekjes met gesmoorde spruiten

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kalkoen
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Aller Hande

Ingrediënten

  • 8 plakjes bladerdeeg diepvries, pakje à 450 g
  • 2 zakjes spruitjes à 450 g
  • 1 schaaltje kalkoenblokjes ca. 300 g
  • 1 pakje verse roomkaas met knoflook en kruiden 150 g)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 25 g vloeibare margarine
  • 100 ml groentebouillon van blokje
  • 2 eetlepel(s) pijnboompitten

Instructies

  • Oven op 225 °C voorverwarmen.
  • Deeg op aanrecht uitspreiden en laten ontdooien.
  • Spruitjes schoonmaken.
  • Kalkoen in midden van deeg verdelen en met zout en peper bestrooien.
  • Boursin erover verdelen en plakjes deeg er diagonaal overheen klappen.
  • Met vork randen goed dichtmaken en flapjes in midden van oven in 25 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • In Hapjesspan margarine verhitten en ui met knoflook fruiten.
  • Spruiten en bouillon toevoegen, pan afdekken en spruiten in 8 minuten gaarsmoren.
  • In droge koekenpan pijnboompitten roosteren.
  • Spruiten over vier borden verdelen en met pijnboompitten bestrooien.
  • Flapjes ernaast leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Citroen Frambozenmoussegebak met Citroen Granita

Bereidingstijd4 uur 40 minuten
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Italië
Dieët: Glutenvrij
Porties: 6
calorieën: 340kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 100 g suiker
  • 500 ml mousserende witte wijn bijvoorbeeld Fontanafredda Moscato d'Asti
  • 6 citroenen
  • 4 eiwitten
  • 200 g fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker
  • 1 theelepel maïzena
  • 1 theelepel witte-wijnazijn
  • Enkele druppels vanillearoma
  • 200 ml slagroom
  • Poedersuiker
  • 2 bakjes verse frambozen
  • ½ pot lemon curd

Instructies

  • Breng in een steelpan 100 g suiker met de mousserende witte wijn en 250 ml water aan de kook.
  • Roer tot de suiker volledig is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur en laat de wijnsiroop afkoelen.
  • Pers de citroenen uit en meet 300 ml sap af (bewaar de rest voor de citroenroom).
  • Roer het citroensap door de wijnsiroop en giet het mengsel in een diepvriesdoos.
  • Na een halfuur haal je de doos uit de vriezer en maak je met een vork ijskristallen los langs de zijkanten.
  • Roer het mengsel door en zet de doos terug in de vriezer.
  • Herhaal deze handeling minstens vijf keer, totdat het mengsel grove ijskristallen vormt (granita).
  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Was de kom en gardes van de mixer af en wrijf ze in met een halve citroen om ze vetvrij te maken.
  • Klop in de kom de eiwitten stijf.
  • Voeg beetje bij beetje de kristalsuiker toe en blijf kloppen tot het mengsel dik en glanzend is.
  • Zeef de maïzena boven het eiwit en spatel dit samen met de azijn en vanillearoma voorzichtig door het eiwit.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken er met een potlood een rechthoek van 22x33 cm op (laat de randen vrij).
  • Schep het eiwitschuim op de bakplaat en strijk het gelijkmatig uit over de getekende rechthoek.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en laat het eiwitschuim ongeveer 20 minuten drogen (meringue).
  • Klop intussen in een kom de slagroom met 1 eetlepel poedersuiker op, maar niet helemaal stijf.
  • Breng het lobbig roommengsel op smaak met 1-2 eetlepels citroensap.
  • Leg op een theedoek een groot vel bakpapier en bestrooi het helemaal met poedersuiker.
  • Haal de meringue uit de oven en laat het 5 minuten afkoelen.
  • Keer de meringue voorzichtig om op het besuikerde bakpapier.
  • Trek voorzichtig het bakpapier van de schuimlaag af.
  • Strijk de lemon curd over de meringue uit.
  • Schep de citroenroom op de meringue en strijk het gelijkmatig uit.
  • Druk aan de zijkant van de meringue de frambozen naast elkaar in de citroenroom; houd de helft van de frambozen apart voor de garnering.
  • Rol de meringue met behulp van de theedoek in het bakpapier op.
  • Zet de rol stevig vast met plakband (ook aan de zijkanten), zodat de vulling er niet uit lekt.
  • Laat de rol minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Haal de granita uit de vriezer.
  • Verwijder het bakpapier rond de meringuerol en snijd de rol in 6-8 plakken.
  • Strooi poedersuiker over dessertborden en leg de meringue erop.
  • Garneer met frambozen.
  • Schep de granita in champagneflutes en zet deze naast de meringuerol op het bord.

Notities

Wijnadvies:

Dit verfijnde dessert met zijn delicate citrussmaak en fruitige frambozenaccenten past perfect bij een lichtzoete mousserende wijn, zoals een Moscato d'Asti. De zoete bubbels van de wijn zullen de frisheid van het dessert benadrukken en zorgen voor een heerlijk contrast.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.1mg | Sugar: 39g